One Hour Before The Trip @ Ghetto, Πάτρα, 30/09/16

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μπάντες του εγχώριου ορχηστρικού post-rock γιορτάζει τα δώδεκα χρόνια της με δώδεκα εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πρώτος σταθμός η Πάτρα

Από τον Άλκη Κοροβέση, 03/10/2016 @ 13:49

Οι One Hour Before The Trip - όπως μάλλον θα καταλάβατε από το όνομά τους - παίζουν post-rock. Ενώ ξεκίνησαν σαν αγγλόφωνο rock σχήμα με το όνομα Bizarre Collector (ή κάπως έτσι), η «απώλεια» της φωνής τους, μάλλον καλό τους έκανε, οδηγώντας τους σε κάτι πιο οργανικό. Το ορχηστρικό post-rock τους πάει πίσω στο 2004, αλλά μιας που συνηθίζουν να αποφεύγουν τη δημοσιότητα ή έστω να μην τη ζητούν απεγνωσμένα, ομολογώ ότι δεν τους είχα υπόψη μου. Αφορμή της γνωριμίας μας αποτέλεσε το επετειακό tour της μπάντας και πιο συγκεκριμένα η πρώτη στάση αυτής στην Πάτρα. Ένα live που κλείστηκε τελευταία στιγμή, αλλά που έμελλε να κάνει δώδεκα τους σταθμούς της πορείας της εξάδας, όσα δηλαδή και τα χρόνια που γιόρταζαν ως σχήμα.

Με την ώρα έναρξης να έχει παρέλθει προ πολλού και τον κόσμο να μην ξεπερνάει τα τριάντα άτομα (!), η τετράδα έκανε την εμφάνισή της, ενώ (υποθέτω) προς τιμήν του απόντος τρίτου κιθαρίστα της μπάντας - όπως θα μαθαίναμε αργότερα είχε λάβει γονεϊκή άδεια - είχε στηθεί μια επιπλέον κιθάρα επί σκηνής. Χαλαροί και χωρίς πολλά λόγια, ξεκίνησαν το σετ τους με δυο κομμάτια από τον τελευταίο τους δίσκο, "Boarding Pass" και μας κράτησαν παρέα για σχεδόν μιάμιση ώρα.

One Hour Before The Trip

Ο ήχος ήταν αρκετά προσεγμένος - ίσως ελαφρώς πιο δυνατά από όσο έπρεπε - και έδινε τη δυνατότητα στους One Hour Before The Trip να προσεγγίσουν τα κομμάτια με έναν πιο «ζωντανό» τρόπο, όσο πιο πιστά μπορούσαν, χωρίς βέβαια να αποφεύγουν και τις διαφοροποιήσεις σε ορισμένες εκτελέσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε, όπως επεσήμανε o ντράμερ του σχήματος πως ορισμένα κομμάτια τα παίζουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οπότε προκειμένου να μη τα βαρεθούν, τα τροποποιούν. Έτσι, λοιπόν, ακούσαμε κομμάτια τόσο από τους τέσσερεις προηγούμενους δίσκους της μπάντας, όσο και ορισμένα καινούργια ("Brexit" και "Summer", οι προσωρινοί τους τίτλοι), τα οποία προσωπικά με έκαναν να αναθεωρήσω σχετικά με το τέλμα που ενδεχομένως να βρίσκεται το post-rock σήμερα.

Αν και ορισμένες συνθέσεις ήταν «πεπαλαιωμένες» δεν ηχούσαν στο ελάχιστο άγουρες, αντιθέτως όλο το σετ ήταν άκρως δουλεμένο, με τις ιδέες των μελών να δένουν όμορφα και να δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό μουσικό τοπίο. Η απουσία φωνητικών δεν αφαιρούσε κάτι από τα κομμάτια, ενώ το πιάνο άλλοτε γλύκαινε και άλλοτε πίκραινε τον τόνο τους. Με αρκετά ήρεμα περάσματα, αλλά και δυναμικά ξεσπάσματα εναλλάσσονταν τα συναισθήματα που προκαλούσαν οι συνθέσεις, πάντα με μια μελαγχολική διάθεση. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι δεν υπήρχαν σημεία «χαοτικά» στα κομμάτια τους σε σημείο που να χάνεται η επαφή με το κοινό, αν και αρκετά κομμάτια τους ήταν μακροσκελή.

One Hour Before The Trip

Κάπου ανάμεσα στους Explosions In The Sky, τους Mono, τους Blueneck και τους Sigur Ros, θα μπορούσαν εύκολα να σταθούν οι One Hour Before The Trip με το ορχηστρικό post-rock τους να μην στερείται πρωτοτυπίας και φρεσκάδας. Τι θα μπορούσε να βελτιώσει την εξαιρετική τους εμφάνιση; Ίσως η συνοδεία της μουσικής τους από βιντεο-προβολή, ώστε να δώσουν και ένα οπτικό ερέθισμα στον ακροατή να μπει περισσότερο στην ατμόσφαιρα των κομματιών.

Αν ο δρόμος σας βγάλει στο δρομολόγιο των One Hour Before The Trip, τολμήστε να τους ακούσετε, το αξίζουν. Τη μουσική τους μπορείτε να την βρείτε δωρεάν από το site τους.

SETLIST

Boarding Pass
Cinematic Showdown
Depredation
Summer (καινούργιο) 
The End Of The Stone
Albatross
Vagabond
Hell In Mozart's Home
Fuck IMF
Burnt City
As You Were Missing
Interstellar Neighbourhood
Brexit (καινούργιο)
Izmir
Happiness Is K
New Iceland
  • SHARE
  • TWEET