Οι Justin Sullivan και Dean White των New Model Army τον Νοέμβριο στην Αθήνα

Mια μπάντα-θρύλος στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου

16/10/2014 @ 12:10
Οι Justin Sullivan και Dean White, από το θρυλικό βρετανικό συγκρότημα των New Model Army, επιστρέφουν στην Αθήνα για να παίξουν ζωντανά στην μεγάλη Αντιφασιστική συναυλία, στις 8 Νοεμβρίου, στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ.

Πρόκειται για ένα σχήμα πιο ευέλικτο που, με τη δεδομένη αμεσότητά του, κατορθώνει να διατηρήσει στο ακέραιο την ιδιαίτερη ένταση που ανέκαθεν χαρακτηρίζει τη μουσική και τα live των New Model Army.

Το συγκρότημα, με 34 χρόνια παρουσίας στην μουσική σκηνή και 13 δίσκους στο ενεργητικό του, ξεκίνησε το 1980 από το Bradford και δημιούργησε έναν δικό του χαρακτηριστικό ήχο, συνδυάζοντας στοιχεία από το punk, το post-punk, το folk-rock, ακόμα και το gothic-rock, ενώ ο ήχος τους ισορροπεί ανάμεσα στον δυναμισμό και την μελωδικότητα.

Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από την επαναστατική πολιτοφυλακή που ίδρυσε ο Ολιβερ Κρόμγουελ το 17ο αιώνα, απαιτώντας την κατάργηση της μοναρχίας.

Οι New Model Army, είναι γνωστοί για τις πολιτικές τους θέσεις, έχοντας ταρακουνήσει πολλές φορές τα νερά της μουσικής βιομηχανίας με τους άκρως πολιτικοποιημένους στίχους τους, καυτηριάζοντας τις φυλετικές διακρίσεις, αλλά και τις ρατσιστικές πολιτικές σε διεθνές επίπεδο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών τους έκλεισε την πόρτα, αφού η εκεί μουσική βιομηχανία θεώρησε τα μηνύματα που περνούσαν μέσα από τους στίχους τους, είναι «απρεπή» και ακατάλληλα για να έρθουν σε επαφή με το Αμερικανικό κοινό, φτάνοντας στο σημείο να απαγορευτεί η είσοδός τους στη χώρα για την πραγματοποίηση μιας περιοδείας, το 2007.

Ο Justin Sullivan -ιδρυτικό μέλος, τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και η ψυχή των New ModelArmy- μέσα από δηλώσεις του, έχει κάνει σαφείς τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

«Ο κόσμος συνηθίζει να συγχέει την πολιτική με τα λεγόμενα ζητήματα της καθημερινότητάς του ή με τις ποταπές συνεννοήσεις και τα παιχνίδια που παίζονται στο Στρασβούργο, στην Ουάσιγκτον και αλλού... Η πολιτική, όμως, έχει να κάνει με την εξουσία, με το ποιοι την κατέχουν και τι κάνουν με αυτή, με το ποιοι δεν την κατέχουν και πώς αγωνίζονται για να ελέγξουν τη ζωή τους μέσα σε αυτή την πραγματικότητα. Είμαι σοσιαλιστής, και ανέκαθεν πίστευα πως όλοι οι μουσικοί οφείλουν να είναι, διότι η αληθινή μουσική φτιάχνεται από ανθρώπους και απευθύνεται σε άλλους ανθρώπους. Δεν διαθέτω το σχέδιο για την τέλεια κοινωνία, αλλά πιστεύω στην ύπαρξη κάποιων δομών, μέσα στις οποίες εκείνοι που κατέχουν τη δύναμη να υπηρετούν τις ανάγκες των υπολοίπων, να μοιράζονται μαζί τους και να τους προστατεύουν. Αυτό για μένα είναι σοσιαλισμός.»

Οι New Model Army όμως δεν μένουν στα λόγια και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, παίζοντας σε αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, που πολλές φορές καταλήγουν σε διαδηλώσεις.

Έτσι, με την συμμετοχή των Justin Sullivan και Dean White από τους New Model Army στην Αντιφασιστική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοέμβρη στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, είμαστε σίγουροι ότι θα ζήσουμε μια πολιτική συναυλία που θα στείλει το μήνυμα της ενότητας και του αγώνα ενάντια στον φασισμό σε όλη την Ευρώπη.

newmodelarmy.org

Οι BAiLdSA είναι ένα 7μελές συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη. Αφ’ ότου σχηματίστηκαν το 2008, εξελίχθηκαν σταδιακά, μπολιάζοντας με ska-punk, reggae, rap, και indie/post-rock στοιχεία το ήδη υπάρχον βαλκανικό γυφτοπάνκ υπόβαθρο, με αποτέλεσμα έναν ιδιαίτερα-συγκεκριμένο και μοναδικό ήχο.

Το όνομα προκύπτει από την τουρκικής προεύλευσης λέξη bayılmak (λυποθυμώ), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα χωριά των βαλκανίων και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάκτσα, μπούχτσα κτλ.

Το 2011 το συγκρότημα ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο «United States of Balkans». Το άλμπουμ, παραγωγή του ίδιου του συγκροτήματος, απέσπασε πολύ καλές κριτικές και βοήθησε στο να χτιστεί κοινό παγκοσμίως, αν και η πραγματική φλόγα των BAiLdSA φαίνεται επί σκηνής. Τα εκρηκτικά και γεμάτα ενέργεια shows τους οδήγησαν σε περισσότερα από 200 live μέχρι στιγμής σε Ελλάδα, Τουρκία, FYROM, Βουλγαρία και Αλβανία, πολυάριθμες εμφανίσεις σε φεστιβάλ, και είχαν την ευκαρία να βρεθούν επί σκηνής δίπλα σε συγκροτήματα όπως οι Kultur Shock και ο Manu Chao.

Το 2013 το συγκρότημα ξεκίνησε να ετοιμάζει το δεύτερο δίσκο «zVarNa», με παραγωγό τον Νικόδημο Τριαρίδη. Το «zVaRnA», το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014, αποτελείται από περισσότερο πολυποίκιλα στοιχεία τα οποία χρωματίζουν τον ήχο με πιο θολά indie ηχοτοπία. Το νέο άλμπουμ γέρνει προς έναν πιο ωμό, punk rock-alternative ήχο, ενώ διατηρεί το ηχητικό στίγμα και την ταυτότητα του συγκροτήματος. Έχοντας ηχογραφηθεί με ένα πιο παραδοσιακό, «παλιομοδίτικο» τρόπο και έχοντας μιξαριστεί εξ’ ολοκλήρου αναλογικά, αποτελείται από εννέα φρέσκα κομμάτια, στα οποία αντικατοπτρίζεται ο συμπαγής ήχος της μπάντας και η ενέργεια της επί σκηνής.

Οι BAiLdSA από την γένεση τους τάχθηκαν ανοιχτά στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Η βασική ιδέα της ύπαρξης του συκροτήματος είναι ταγμένη από την φύση της ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Μέσα από την μουσική, τους στίχους και την δράση τους, παίζοντας με μανία σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, μπαρ, στέκια, δρόμους με περίσσια ενέργεια και δύναμη μεταφέρουν τις ανήσυχες ιστορίες τους από τόπο σε τόπο, γράφοντας ατέλειωτα χιλιόμετρα σε ένα βαν…

baildsa.com

Οι One Hour Before The Trip είναι ένα οπτικοακουστικό μουσικό σχήμα με καθαρά ορχηστρικές συνθέσεις και οπτικό υλικό που συχνά παραπέμπει σε σύγχρονα και

διαχρονικά κοινωνικά θέματα και καταστάσεις. Ως ανεξάρτητο σχήμα, έχουν δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες που οδηγούν προς την κατεύθυνση αυτή. Ξεκινώντας από τον τεχνικό εξοπλισμό και τις τεχνικές γνώσεις έως τη δημιουργία προσωπικού χώρου πρόβας και ηχογράφησης και την αυτόνομη παραγωγή του υλικού τους, τα μέλη του σχήματος ακολουθούν μια ξεχωριστή πορεία βασισμένη στην αυτοοργάνωση, την αυτομόρφωση και αλληλοκάλυψη μεταξύ των μελών του.

H μουσική τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως post rock με όλα τα στοιχεία του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένων εκείνα της ψυχεδέλειας, του progressive και του avant- garde rock ενώ το οπτικό υλικό θα μπορούσε να περιγραφεί τόσο ως πειραματικό όσο και ως μια ρεαλιστική περιγραφή της πραγματικότητας.

Έπειτα από τρείς κυκλοφορίες το συγκρότημα προσπαθεί να παίζει σε συναυλίες όσο το δυνατόν συχνότερα.

ohbtt.gr

Οι πόρτες θα άνοίξουν στις 7.30 και στις 8.45 θα ξεκινήσουν οι One hour before the trip για 45 λεπτά, στη συνέχεια θα ανέβουν οι Baildsa για 1 ώρα και η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τους Justin Sullivan και Dean White από τους New Model Army σ' ένα ξεχωριστό live για 2 ώρες.

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:

Στέκι Μεταναστών
Τσαμαδού 13  (Εξάρχεια)
τηλ: 210 3813928

Antinazi Zone
Γόρτυνος 8 (Κ. Πατήσια)
τηλ: 210 2283018-9

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό
Κλαζομενών 1-3 (Πλ. Αττικής)
τηλ: 210 3306286

Βιβλιοθήκη Βολανάκη
Στουρνάρα 11 (Εξάρχεια)
τηλ: 210 3300423

Κονσερβοκούτι
Ιπποκράτους 148 & Βατάτζη (Νεάπολη Εξαρχείων)
τηλ: 21 0646 1244

cafe Άρωμα
Δαίρπφελδ 2-4 και Πατησιών 341
τηλ: 210 2236276

Για περισσότερα: antifasistikossyntonismos.blogspot.gr

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET