Monster Magnet, Jaw Bones @ Principal, 03/04/16

Μια βραδιά αντάξια της ιστορίας του συγκροτήματος

Από τον Γιάννη Βόλκα, 05/04/2016 @ 09:58

Αναμφίβολα οι Monster Magnet έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα σε αυτό που ονομάζουμε heavy rock κι έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στη σκληρή μουσική της δεκαετίας του '90. Αναμφίβολα, επίσης, έχουν απογοητεύσει μεγάλη μερίδα των οπαδών τους τόσο δισκογραφικά, αλλά κυρίως συναυλιακά, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εμφανίσεις στη χώρα μας, όπου η προσπάθειά τους να παρουσιάσουν ένα ψυχεδελικό show αποδείχτηκε τελικά νωχελική και νωθρή. Ο καλύτερος τρόπος για να ξαναποκτήσουν τη χαμένη αίγλη, η επιστροφή στο ένδοξο παρελθόν και συγκεκριμένα στην εποχή που ηχογραφούσαν για την Α&M Records. Η τετράδα "Superjudge", "Dopes To Infinity", "Powertrip" και "God Says No" αποτελούσε ιδανική αφορμή ώστε να προσελκύσει παλιούς και νεότερους οπαδούς.

Η πρόσκληση, όμως, δεν έγινε αποδεκτή και η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μικρότερη απ' ότι οι Monster Magnet έχουν συνηθίσει. Νωρίτερα, οι Jaw Bones έβαζαν τα δυνατά τους πάνω στη σκηνή. Με την όρεξη του «πρωτάρη» αλλά και την εμπειρία του βετεράνου, οι Θεσσαλονικείς δεν μας απογοήτευσαν. Δεν το έκαναν ποτέ άλλωστε. Περιμένουμε το πρώτο full length άλμπουμ με ανυπομονησία.

Jaw Bones

Στην ώρα τους οι Monster Magnet, εμφανίστηκαν στην σκηνή και μας έριξαν απευθείας στα «βαθιά». Έναρξη με το "Crop Circle" και το ομώνυμο "Powertrip" και όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά δεν θα έχουμε γκρίνιες. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο όχι μόνο από την επιλογή του setlist, αλλά κυρίως από την όρεξη του συγκροτήματος, τον ευχάριστα εκωφαντικό ήχο, το συναίσθημα και την ενέργεια που κατακλύζει τον χώρο. Οι συνθέσεις διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς ενοχλητικά διαλείμματα και περιττά λόγια. Τη δυάδα συνθέσεων από το "Superjudge" ακολούθησε το φανταστικό "Look To Your Orb For The Warning" ενώ το "Dinosaur Vacuum" ταίριαξε απόλυτα με το "Hawkwind T-shirt" του Wyndorf.

Monster Magnet

O Dave σε απρόσμενα καλή φόρμα, με την φωνή του να ακούγεται στον χώρο ξεκάθαρα και δυνατά, παρά τη μεγάλη ένταση των υπολοίπων. Την προηγούμενη φορά οι Monster Magnet επιδίωκαν «με το ζόρι» ένα ψυχεδελικό set, αυτήν τη φορά η ψυχεδέλεια ήταν παρούσα αβίαστη, μονάχα με την ύπαρξη των συνθέσεων με τις οποίες οι Magnet έγραψαν ίστορία.

Monster Magnet

Αναλυτικά είχαμε, πέντε συνθέσεις από το "Superjudge", τρεις από το "Dopes To Infinity", τέσσερεις από το "Powertrip" και δύο από το "God Says No". Φυσικά και θα επιθυμούσαμε περισσότερα, όχι γιατί δεν «χορτάσαμε» από το συγκεκριμένο setlist, αλλά γιατί οι Monster Magnet έδειχναν ξεκάθαρα ότι έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν το δίωρο το οποίο θα έκανε τους παρευρισκόμενους να θυμούνται τη συγκεκριμένη βραδιά για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Δεν θα ήθελα να γίνω «μάντης» κακών ειδήσεων, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά τους Monster Magnet στην πόλη μας. Δεν θα αδικήσω το κοινό που δεν παρευρέθηκε στη συναυλία αυτή, αλλά στο τέλος της ημέρας ήταν αυτοί που έχασαν την ευκαιρία να δουν τους Magnet σε μια από τις καλύτερες βραδιές των τελευταίων ετών. Μια βραδιά αντάξια της ιστορίας του συγκροτήματος.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Crop Circle
Powertrip
Melt
Superjudge
Twin Earth
Look To Your Orb For The Warning
Dinosaur Vacuum
Cage Around The Sun
Tractor
Dopes To Infinty
Space Lord
Encore:
I Want More
Face Down
Negasonic Teenage Warhead
  • SHARE
  • TWEET