Mayfair @ Tin Pan Alley, 09/04/14

Οι Mayfair απέδωσαν το ίδιο καλά με την πρώτη τους επίσκεψη και ενδεχομένως με πιο πλήρες set τραγουδιών, ανεπηρέαστοι από την χαμηλή προσέλευση

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 11/04/2014 @ 12:48
Οι Αυστριακοί Mayfair, αποτελούν ένα εντυπωσιακά κρυμμένο μυστικό του ευρωπαϊκού underground Progressive ήχου, από την εποχή που μεγαλουργούσαν στα 90s. Έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα ακόμα report, με μια εξαιρετικά cliché έκφραση για να καταδείξει την μοναδικότητα ενός αναγεννημένου γκρουπ που τιμάει τις μουσικές του ρίζες και αποφασίζει να κάνει μια μίνι περιοδεία στη χώρα μας. Ένα συγκρότημα, το οποίο ανέκαθεν έδειχνε να έχει έναν σημαντικό πυρήνα ακροατών στην Ελλάδα, κάτι που εν μέρει όπως φαίνεται και από τη δημοφιλία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξε ρόλο στην πρόσφατη επαναδραστηριοποίησή τους.

Παρ' όλα αυτά, μετά την ονειρική και προ ολίγων ετών στα πλαίσια της φαντασίας, εμφάνισή τους στην Αθήνα, η προσέλευση του κοινού στην δεύτερη επίσκεψή τους υπήρξε απογοητευτική. Σε μια περίοδο που ο εν γένει προοδευτικός ήχος φαίνεται να 'χει πλήρως αναγεννηθεί και η επαναφορά σχεδόν ξεχασμένων συγκροτημάτων να αποτελεί επί της ουσίας μια πρόταση για επαναπροσέγγιση της μουσικής τους, η ανταπόκριση που λαμβάνουν από το «απαιτητικό» κοινό χαίρει ελάχιστης προσοχής.



Οι Αυστριακοί παρά ταύτα, υπέροχοι και προσεγμένοι, με ανανεωμένο σχετικά setlist και με την καλύτερη διάθεση να αποδώσουν τα κομμάτια τους, κατάφεραν να παρασύρουν τους λίγους παρευρισκόμενους για ένα σχεδόν δίωρο στα μονοπάτια της προοδευτικότητας όπως την αντελήφθησαν και οι ίδιοι μεγαλουργώντας. Και αν στην πρώτη τους εμφάνιση προ διετίας, οι αντιδράσεις υπήρξαν από την πρώτη στιγμή ενθουσιώδεις με το που πάτησαν το πόδι τους στην σκηνή, αυτή τη φορά χρειάστηκε λίγος χρόνος και η παρότρυνση του Mario (φωνή) για το ξεμούδιασμα.



Ο ήχος πεντακάθαρος, η απόδοση του γκρουπ εξαιρετική και οι πάντα προσωπικές και ιδιαίτερες ερμηνείες υπήρξαν το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής εμφάνισης που αδικήθηκε μονάχα από την απουσία περισσότερου κόσμου. Οι Mayfair, έχοντες επιστρέψει και στα δισκογραφικά δρώμενα μετά από μια μακρά απουσία, με το καταπληκτικό "Schlage mein Hertz, Schlage...", έδωσαν ιδιαίτερη βάση στα νέα τους κομμάτια και παράλληλα με τον φωτισμό και τις προβολές στον τοίχο του μαγαζιού, θαρρείς ότι άγγιζαν το όραμά τους και το απολάμβαναν παίζοντας με όρεξη και πάθος δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για να τιμήσουν την αγάπη του ελληνικού κοινού, το οποίο τους έχει αγκαλιάσει από καιρό.



Ακόμα πιο εξαιρετικές υπήρξαν οι εκτελέσεις του σχεδόν ξεχασμένου, "Fastest Trip To Cyber Town" και φυσικά του "Die Flucht", του οποίου τα κομμάτια τραγουδήθηκαν και οι μελωδικές τους απολήξεις, αποτέλεσαν κορυφώσεις μιας αψεγάδιαστης εμφάνισης. Προσιτοί, χαμογελαστοί και φιλικοί με όλους, σαν να αποτελούσαν μέρος της ίδιας παρέας, αποσύρθηκαν για ελάχιστα λεπτά και επανήλθαν για την καλύτερη στιγμή της εμφάνισής τους, με τα κομμάτια του "Behind" να απογειώνουν τις Prog επιρροές και να παρουσιάζουν τους Mayfair των απαρχών, δεμένους και ορεξάτους να αποδίδουν κομμάτια-θησαυρούς του underground prog metal και να το ευχαριστιούνται βλέποντας τις αντιδράσεις.



Συνολικά, ανεπηρέαστοι από την χαμηλή προσέλευση, απέδωσαν το ίδιο καλά με την πρώτη τους επίσκεψη και ενδεχομένως με πιο πλήρες set τραγουδιών, απέδειξαν περίτρανα ότι είναι τόσο χαλαροί και προσγειωμένοι που θα μπορούσαν να 'ρθουν να παίξουν σε πάρτι γενεθλίων, μπάρμπεκιου, βραδιά Champions League και να αποδώσουν το ίδιο παθιασμένα και επαγγελματικά με αντίκρισμα λίγες μπύρες, κουβέντα και νέες γνωριμίες με φίλους της μουσικής τους. Οι Mayfair εξακολουθούν να αποτελούν ένα κρυμμένο μυστικό, το οποίο ενδεχομένως και να διατηρεί τη μαγεία του, παραμένοντας μυστικό μεταξύ των ολίγων. Και αυτό δεν αποτελεί cliché.
SETLIST

Firestorm
Wwwrong
Madame Pest
Schage Mein Herz, Schlage...
Die Flucht
Last Spring
Tric Trac
Cyber Wanda
Wonderbars's Driver
Waterproof
The 90's
Atomic Prayer
Der Abschied
Bitter Or Sweet
Island
One Night And A Dream
Behind...
Advanced In Years
Generation Isolated
Abendp_rno
Drei Jahre Zuruck

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET