Van Canto: «Το να είμαστε η μόνη a cappella metal μπάντα είναι μοναδικό»

Ο Stefan Schmidt μιλάει στο Rocking για το Rakkatakka και όλα όσα αφορούν τους μοναχικούς vocal metallers

Από τον Σπύρο Κούκα, 10/06/2021 @ 11:30

Οι Van Canto έφτασαν αισίως στον όγδοο δίσκο της καριέρας τους, εντυπωσιακό επίτευγμα αν σκεφτεί κανείς την ιδιαιτερότητα της μουσικής τους πρότασης και την σχεδόν αποκλειστικότητα του όρου a cappella metal. Ο Stefan Schmidt υπήρξε ένας ευδιάθετος συνομιλητής, λύνοντας αρκετές απορίες μας σχετικά με την πορεία και την εξέλιξη της μπάντας του, το νέο τους άλμπουμ και τους Blind Guardian, σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Οι Van Canto είναι πιθανόν η μοναδική αρκετά γνωστή a cappella metal μπάντα εκεί έξω, οπότε έρχομαι να ρωτήσω, πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε αυτό το μοναχικό αλλά και μοναδικό ύφος για να εκφράσετε τη μουσική δημιουργικότητα σας;

Όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια a cappella metal μπάντα δεν έμοιαζαν τόσο μοναχικά τα πράγματα, αλλά έπειτα από 15 χρόνια το να είμαστε η μόνη a cappella metal μπάντα είναι προφανώς κάτι μοναδικό. Ξεκινήσαμε τους Van Canto ως ένα studio project μεταξύ φίλων, οι οποίοι θέλαμε να κάνουμε κάτι φωνητικά επικεντρωμένο. Όταν δοκιμάζαμε κάποια πράγματα στο studio, συμπεράναμε ότι κάθε φωνή που ηχογραφούσαμε, ήταν πολύ πιο ελκυστική μόνη της οπότε και παραμερίσαμε τα υπόλοιπα όργανα. Και έτσι γεννήθηκε το a cappella metal.

Van Canto

Έχετε ένα καινούργιο άλμπουμ αυτές τις μέρες. Ποιες οι πρώτες σκέψεις σου γι' αυτό; Είσαι ικανοποιημένος;

Πάρα πολύ! Για εμάς, η μέρα κυκλοφορίας σηματοδοτεί το τελικό βήμα μιας διαδικασίας. Τελειώσαμε με το mastering περίπου τρεις μήνες πριν κι έπειτα ασχοληθήκαμε με την προώθηση της κυκλοφορίας. Για εμάς, το "To The Power Of Eight" φαντάζει το πιο ολοκληρωμένο, αλλά ταυτόχρονα και πιο ευέλικτο άλμπουμ μας, το οποίο φανερώνει το πλήρες ύφος των Van Canto.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τους Van Canto, τόσο δυσκολότερο είναι να τους εκπλήξουμε

Θεωρώ ότι το νέο σας άλμπουμ μπορεί να συγκριθεί μονάχα με τις προηγούμενες σας κυκλοφορίες, παρά με, ας πούμε, ένα μέσο power metal άλμπουμ. Αλλά έπειτα από οκτώ δίσκους, δεν νομίζεις ότι αυτή η σύγκριση θα είναι λίγο πιο σκληρή για τις νεότερες δουλειές σας, μιας και το στοιχείο της έκπληξης σχεδόν απουσιάζει πια;

Νομίζω ότι ακόμη μπορεί μια δουλειά μας να συγκριθεί με άλλα metal άλμπουμ. Δεν είναι μόνο ο τρόπος ενορχήστρωσης μας που κάνει ιδιαίτερους τους Van Canto, αλλά και το ότι άνθρωποι τραγουδούν, υπάρχει μια διαδικασία ηχογράφησης και μίξης, υπάρχουν τα τύμπανα και το συνολικό songwriting, οι λοιπές προσαρμογές και ούτω καθεξής. Αλλά, φυσικά, έχεις δίκιο. Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τους Van Canto, τόσο δυσκολότερο είναι να τους εκπλήξουμε. Έχει αποδειχτεί, όμως, ότι οι οπαδοί μας δεν θέλουν μονάχα να εκπλαγούν, αλλά πραγματικά εκτιμούν το προσωπικό μας ύφος, όχι μονάχα τις διασκευές, και θέλουν να ακούσουν νέα μουσική από εμάς. Και καθώς δεν είμαστε οι Metallica, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος εκεί έξω που δεν έχει ακούσει για τους Van Canto που μπορούμε εύκολα να βρούμε νέο κοινό που θα εντυπωσιαστεί από τα όσα θα ακούσει από εμάς.

Έχει ο τίτλος του άλμπουμ ή το εξώφυλλο κάποιο κρυφό μήνυμα πίσω του;

Το εξώφυλλο δημιουργήθηκε από τον Stefan Heilemann, ενώ οι φωτογραφίες της μπάντας τραβήχτηκαν από τον Tim Tronckoe. Τα εξώφυλλα των Van Canto είναι περισσότερο σαν εικόνες που μπορείς να βρεις λεπτομέρειες καθώς τις κοιτάζεις και ακούς ταυτόχρονα το δίσκο. Θέλαμε να μεταφέρουμε το θέμα της «σκουριάς» από το προηγούμενο άλμπουμ μας και να προσθέσουμε το στοιχείο του ωκεανού. Έπειτα είχαμε το θέμα της δύναμης (το να τραβήξεις ένα πλοίο χρειάζεται δύναμη!) και το οκτώ, το οποίο αφορούσε το πλοίο ή τους κόμβους του. Για εμάς και το εξώφυλλο θα πρέπει να δίνει κάτι στον ακροατή που θα αφιερώσει χρόνο να ακούσει ολόκληρο το άλμπουμ, οπότε νέες λεπτομέρειες του να μπορούν να παρατηρηθούν ενώ το κοιτάζει περισσότερες από μία φορές.

Πώς προσεγγίζετε τη σύνθεση μουσικής; Η διαδικασία είχε διαφορές αυτή τη φορά σε σχέση με τα προηγούμενα σας άλμπουμ;

Διέφερε αρκετά, ειδικά σε ό,τι αφορά τα όσα είχαν να κάνουν οι τρεις lead τραγουδιστές. Αυτό ήταν μεγάλη έμπνευση για μένα σαν συνθέτη και το να γράψεις για τρεις τραγουδιστές δεν επηρεάζει μονάχα τις ενορχηστρώσεις, αλλά και τη σύνθεση καθεαυτή. Μπορείς να γράψεις διαφορετικά πράγματα τα οποία να είναι περισσότερο αφοσιωμένα σε μια συγκεκριμένη φωνή που έχεις κατά νου, αλλά μπορείς να προσθέσεις και πιο περίπλοκες αρμονίες αν έχεις μια παραπάνω φωνή για να χτίσεις αυτές τις αρμονίες.

Οι ηχογραφήσεις αυτές δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία, ευτυχώς, αφού καταφέραμε να ηχογραφήσουμε τα τύμπανα σε ένα χρονικό διάστημα που η πανδημία είχε υποχωρήσει ελαφρώς (Αύγουστος του 2020). Οι ηχογραφήσεις των φωνητικών μπορούσαν να γίνουν και σε μοναδικά sessions εκείνη την περίοδο και μιας και είμαστε διασκορπισμένοι σε ολόκληρη τη Γερμανία, αλλά ακόμη και την Αυστρία, είχαμε συνηθίσει να ηχογραφούμε με αυτόν τον πιο παράδοξο τρόπο έτσι κι αλλιώς.

Πάντοτε δίναμε περισσότερη αξία στη φιλία μας και στην προσωπική μας ψυχική υγεία παρά στις επιλογές καριέρας μας

Θεωρείς είναι μεγαλύτερη πρόκληση να ηχογραφήσεις ένα a cappella άλμπουμ από ένα συμβατικό άλμπουμ με κανονικά όργανα;

Το να γράφουμε μουσική για τους Van Canto δεν διαφέρει και τόσο από το να γράφει κανείς τραγούδια για μια κανονική metal μπάντα. Όλα ξεκινούν με ένα riff σε μια κιθάρα, ή κάποιες συγχορδίες στο πιάνο και μετά, η σύνθεση μετατρέπεται σε αυτό το metal a cappella ύφος μας. Όταν πρέπει να ηχογραφηθεί το άλμπουμ υπάρχουν διαφορές από μια φυσιολογική metal μπάντα, που ο κιθαρίστας μπορεί να παίξει πολλαπλές χορδές κάθε φορά, δημιουργώντας περισσότερους ήχους αμέσως. Εμείς, από την άλλη, έχουν να ηχογραφήσουμε αυτές τις νότες μία προς μία. Αλλά δεν νιώθουμε πως είναι πρόκληση πλέον, αφού μετά από 15 χρόνια μοιάζει φυσιολογικό για εμάς να ηχογραφούμε έτσι.

Έχετε καταφέρει να έχετε μια μακρά και σχετικά πετυχημένη καριέρα. Το μυστικό σας;

Δεν ξέρω. Θεωρώ πως είναι σημαντικό ότι πάντοτε δίναμε περισσότερη αξία στη φιλία μας και στην προσωπική μας ψυχική υγεία παρά στις επιλογές καριέρας μας. Ήταν σημαντικό ότι δεν κάναμε πλάνα για δεκαετίες, αλλά μονάχα για το κάθε επόμενο άλμπουμ και φυσικά έτσι καταφέραμε να προσφέρουμε και μια δεδομένη ποιότητα όλα αυτά τα χρόνια. Και, προφανώς, είχαμε και μεγάλη δόση τύχης.

Van Canto

Αλήθεια, ποιος είναι ο αγαπημένος σου δίσκος από το back catalogue σας και γιατί;

Θα έλεγα το "Tribe Of Force" διότι ήταν η πρώτη φορά που γράψαμε ένα εξ ολοκλήρου επαγγελματικό άλμπουμ όπως πάντα θέλαμε. Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή, το να ξεκινήσουμε να γίνουμε μια touring μπάντα, να αναγνωριστούμε από τον κόσμο και με αυτό το άλμπουμ τα καταφέραμε. Ήταν ο δίσκος που έκανε πραγματικότητα τα εφηβικά μας όνειρα.

Κάνατε μια ενδιαφέρουσα διασκευή στο "I Want It All" των Queen. Αν είχατε, όμως, να διαλέξετε εσείς μια μπάντα για να διασκευάσει ένα τραγούδι σας, ποια μπάντα θα θέλατε να διασκευάσει ποιο τραγούδι σας;

Θα λάτρευα να ακούσω μια διασκευή των Blind Guardian στο "From The End". Είχα τόσα Blind Guardian vibes όταν έγραφα αυτό το τραγούδι που στο μυαλό μου θα ήταν μια λογική επιλογή (γέλια).

Μερικά λόγια σχετικά με την πανδημία που ακόμη συνεχίζεται; Η άποψη σου είναι σημαντική, ως ένας επαγγελματίας μουσικός που επηρεάζεται άμεσα από τις επιπτώσεις της...

Θεωρώ πως υπάρχει πλέον φως στην άκρη του τούνελ, το οποίο είναι ενθαρρυντικό. Στη metal σκηνή, έχω την αίσθηση πως οι οπαδοί και οι μπάντες τα κατάφεραν περίφημα να μείνουν ενωμένοι, να παρουσιάσουν νέα μουσική και να περιμένουν τις συναυλίες να μπορούν να πραγματοποιηθούν ξανά. Ελπίζω αυτή η ενότητα μεταξύ των σχημάτων, των οπαδών και των λοιπών επαγγελματιών του χώρουν να διαρκέσει, ακόμη κι αν υπάρξει μια περίοδος που περισσότερες μπάντες θα διεκδικούν τους ίδιους χώρους και θέσεις σε περιοδείες. Οι πιθανότητες μας είναι καλές, υποθέτω, αφού το metal έιναι ακόμη μια σκηνή που έχει ένα υπολογίσιμο μέγεθος στη μουσική βιομηχανία.

Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη, ήταν χαρά μου. Έχεις να προσθέσεις κάτι τελευταίο;

Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον για τους Van Canto. Μείνετε ασφαλείς και υγιείς και RAKKATAKKA!

  • SHARE
  • TWEET