Seether: «Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα έπεσε η μουσική βιομηχανία»

Ο John Humphrey μας μιλά για την εξέλιξη της μπάντας, τον νέο δίσκο και την κρίση στον μουσικό κόσμο του 2020

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 28/08/2020 @ 13:06

Από τα ονόματα της post-grunge συνομοταξίας που μεσουρανούσε εμπορικά τη δεκαετία του '00, οι Seether είναι από τα ελάχιστα ονόματα που έχουν καταφέρει να διατηρηθούν. Το mainstream μπορεί να τους γύρισε την πλάτη, σε μια διαχρονικά γνωστή τακτική του, ωστόσο ο Shaun Morgan και η παρέα του δεν το έβαλαν κάτω. Συνέχισαν, πειραματίστηκαν ρίχνοντας εναλλακτικό νερό στο φασαριόζικο κρασί τους, και σε τελική ανάλυση κατάφεραν να παραμείνουν ενεργοί και μέσα στα πράγματα. Συμπληρώνοντας δύο γεμάτες δεκαετίες παρουσίας στη σκηνή, με αφορμή την κυκλοφορία του έβδομου άλμπουμ τους, είχαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε τον ντράμερ του σχήματος για τη δημιουργία της νέας δουλειάς, τις εμπειρίες και τα μαθήματα που έχουν πάρει από το παρελθόν, αλλά και για τη μουσική βιομηχανία στην εποχή της πανδημίας.

Seether

Πώς ήταν η διαδικασία της δημιουργίας του "Si Vis Pacem, Para Bellum"; Υπήρξαν διαφορές σε σχέση με το παρελθόν;

Δεν άλλαξε κάτι, για να είμαι ειλικρινής. Ακολουθήσαμε ακριβώς την ίδια διαδικασία που είχαμε ακολουθήσει για το προηγούμενο άλμπουμ μας, βασικά. Ο Shaun (Morgan) έστειλε σε όλους μας demos, ώστε να παίξουμε με τα τραγούδια και να ετοιμαστούμε για τις ηχογραφήσεις. Το πρώτο πράγμα που ηχογραφήσαμε ήταν τα δικά μου κομμάτια, τα ντραμς, με τον Shaun και τους υπόλοιπους στο control room, και συνεχίσαμε από εκεί.

Κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα στη μουσική σας είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου αλλάζει κι εξελίσσεται, παραμένοντας πιστή στον πυρήνα της. Είναι τόσο φυσικό όσο φαίνεται;

Μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι ο Shaun δουλεύει πολύ σκληρά στη δημιουργία της μουσικής, μέχρι και στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Με τη σειρά μας, οι υπόλοιποι, προσπαθούμε να ακολουθούμε το παράδειγμά του και να δουλεύουμε με την ίδια αφοσίωση. Πιστεύω ότι όσο περνάνε τα χρόνια γινόμαστε καλύτεροι, και ο νέος δίσκος είναι από τους καλύτερούς μας.

Όπως και στο "Poison The Parish", ο Shaun ανέλαβε την παραγωγή. Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα σε σύγκριση με παλιότερα, που δουλεύατε με ανθρώπους εκτός της μπάντας;

Νομίζω ότι μάθαμε πάρα πολλά πράγματα στο παρελθόν, από τις συνεργασίες μας με κάποιους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς που κυκλοφορούν εκεί έξω. Ο Shaun απορρόφησε αυτές τις εμπειρίες και τις μετέτρεψε σε γνώση. Από αυτή τη βάση, πλέον η μουσική μας είναι απολύτως ελεύθερη από οποιαδήποτε εξωτερική άποψη ή παρέμβαση.

Seether

Ο τίτλος και το εξώφυλλο μου τράβηξαν την προσοχή από την πρώτη στιγμή, με ξάφνιασαν κατά κάποιο τρόπο. Πώς τα επιλέξατε;

Ο τίτλος, η φράση στα λατινικά που σημαίνει "αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο", ήταν ιδέα του Shaun. Το εξώφυλλο και το γενικότερο artwork φτιάχτηκε με αυτήν κατά νου, σαν μία οπτική απόδοσή της.

Δεν μπορούσαμε να μαζευτούμε στο ίδιο δωμάτιο για να γυρίσουμε ένα βίντεο

Και το βίντεο για το "Dangerous", και η συνέχεια στο "Beg", με έπιασαν τελείως απροετοίμαστο.

Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξανακάνει στο παρελθόν. Εν μέρει επιλέξαμε να ακολουθήσουμε την animated οδό λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Ξέρεις, δεν μπορούσαμε να μαζευτούμε στο ίδιο δωμάτιο για να γυρίσουμε ένα βίντεο, ήταν αδύνατο να είμαστε όλοι μαζί λόγω των μέτρων για την πανδημία. Ωστόσο θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και κάπως διαφορετικό από το συνηθισμένο.

Έμεινα με την εντύπωση ότι παρότι οι στίχοι είναι σκοτεινοί, έχουν κάτι διαφορετικό σε σύγκριση με το παρελθόν. Υπάρχει κάποιο concept πίσω από αυτούς;

Αυτό το κομμάτι είναι κάτι που πάντα αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο Shaun, και δεν θα ήθελα να μιλήσω αντί για εκείνον. Αν υπάρχει κάτι που μπορώ να πω με σιγουριά, πάντως, είναι ότι γενικά οι στίχοι του ξεκινούν από κάτι προσωπικό, αλλά την ίδια στιγμή είναι ανοιχτοί προς τον ακροατή.

Seether

Πάντοτε είχα μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τις πιο ήπιες στιγμές σας και τα ακουστικά κομμάτια σας. Έχουν υπάρξει ποτέ σκέψεις να γράψετε κάτι ολοκληρωμένο σε αυτή την κατεύθυνση;

Σίγουρα! Λατρεύουμε να παίζουμε ακουστικά. Πάει κάμποσος καιρός από τότε που είχαμε βγάλει το "One Cold Night", που είναι κοντά σε αυτό που λες, ένα ζωντανό, ακουστικό άλμπουμ. Κατά καιρούς συζητάμε να ξανακάνουμε κάτι αντίστοιχο. Ίσως δοκιμάσουμε κάτι με τραγούδια που είχαμε αφήσει εκτός, ή κάτι τελείως διαφορετικό, ποτέ δεν ξέρεις.

Η μοναδική σταθερά που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν η μπάντα και οι μουσικές μας

Υπήρξε ποτέ στιγμή που το μέλλον των Seether να μοιάζει αβέβαιο;

Έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες όλοι μας. Η μοναδική σταθερά που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν η μπάντα και οι μουσικές μας. Υπήρξαν στιγμές που ανάμεσα στο χάος, αυτή ήταν η μόνη διέξοδός μας, ο λόγος για να σταθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε να προχωράμε.

Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από την κυκλοφορία του "Karma And Effect" · τι θυμάσαι πιο έντονα από εκείνη την περίοδο;

Έχω υπέροχες αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο. Ήταν ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος που έγραψα με τη μπάντα. Οι ηχογραφήσεις είχαν γίνει στα Henson Studios στο Los Angeles και είχαμε συνεργαστεί με τον Bob Marlett για την παραγωγή. Έχω ακόμα κρατημένες κάποιες από τις πρώτες ηχογραφήσεις που είχαμε κάνει τότε, με τα κομμάτια του δίσκου και κάποια που δεν χώρεσαν, για να δείξουμε στον Bob το υλικό.

Με όλη την εμπειρία σου, όντας για τόσα χρόνια μέσα στον μουσικό κόσμο, πόσο και πώς πιστεύεις ότι η κατάσταση με την πανδημία θα επηρεάσει τη βιομηχανία σε βάθος χρόνου;

Η κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο στην καριέρα μου. Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα έπεσε η μουσική βιομηχανία. Μιλάμε για μια τεράστια μπίζνα, που ήρθαν τα πάνω-κάτω σε τρομακτικά μικρό χρονικό διάστημα. Εύχομαι να υπάρξει ένας ασφαλής τρόπος για να μπορέσει να επιστρέψει η ζωντανή μουσική όσο πιο σύντομα γίνεται.

  • SHARE
  • TWEET