Dissenting Minds: «Τα δυστοπικά σενάρια πλέον αφηγούνται πραγματικά γεγονότα»

Σε πλήρη παράταξη, η αθηναϊκή μπάντα απαντά, εξομολογείται και παίρνει θέση για τα όσα μύρια συμβαίνουν τελευταία

Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 05/10/2021 @ 17:48

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους, το οποίο είναι μια άρτια ολοκληρωμένη πρόταση. Η μουσική και η ιστορία που μας παρουσιάζουν, πάνε χέρι χέρι, η μία «ντύνει» την άλλη με υπέρκομψο τρόπο (ε, ναι) και η πρόσκλησή μας για κουβέντα τυγχάνει καθολικής αποδοχής από μεριάς τους. Και οι τρεις εμπλεκόμενοι – Γιώργος, Σπύρος, Αναστάσης – στέκονται μπροστά από μια οθόνη (όχι για να παίξουν αυτή τη φορά) και με το πληκτρολόγιο εν είδει πένας, μας γράφουν τα ακόλουθα και άκρως ενδιαφέροντα. Κάνοντας στο τέλος και μια κατάθεση ψυχής.

Κύριοι, καλώς ήρθατε στο rocking.gr. Κάνετε δυναμική είσοδο με το "Fly In The Face Of God". Ποιες σκέψεις και καταστάσεις οδήγησαν στη δημιουργία της μπάντας πριν δύο χρόνια;

Γ: Ήταν ο καιρός που ήθελα να επιστρέψω στη metal σκηνή μετά από αρκετό χρονικό διάστημα. Ήθελα να κάνω κάτι αρκετά σκοτεινό, ακραίο και ταυτόχρονα μελωδικό. Τον Σπύρο τον γνώρισα την κατάλληλη στιγμή. Τα θέλω συνέπεσαν και έτσι ξεκινήσαμε. Αργότερα μπήκε και ο Αναστάσης αρχικά για να βοηθήσει με τα drums αλλά επειδή τον εκτιμούμε σαν μουσικό και φίλο δεν του δώσαμε επιλογή και τον βάλαμε στην μπάντα (γέλια) . Η ιδέα του concept ήταν μια ανεκπλήρωτη επιθυμία από την προηγούμενη μπάντα που ήμουν (υπήρχε μια τριλογία κομματιών που είχα γράψει εκεί στο άλμπουμ “Us or Them”). Χαίρομαι που βρήκα τα σωστά άτομα που μου δώσανε το χώρο να εκφράσω αυτή την επιθυμία μου. Τους αγαπώ και τους δύο!

Η άγνοια των πολιτών σε συνδυασμό με την πλύση εγκεφάλου από τα χειραγωγούμενα ΜΜΕ διαμορφώνουν ακραίες και πειθήνιες συνειδήσεις

Σ: Με τον Γιώργο θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που να είναι αρκετά σκοτεινό σε ήχο και παράλληλα είχαμε βρει ότι και στους δυο μας άρεσαν πολύ οι Harakiri for the sky, όποτε έτσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στις ιδέες μας έχοντας αυτή την αισθητική στο μυαλό μας.

Α: Με το που άκουσα τις αρχικές ιδέες του Γιώργου και του Σπύρου θέλησα αμέσως να συνεισφέρω στην μπάντα όσο μπορούσα. Νιώθω τυχερός που βρίσκομαι σε μια μπάντα που ταιριάζουμε και σαν παρέα και σαν μουσικοί.

Τί είναι αυτό απέναντι στο οποίο αντιτίθεστε; Και αναφέρομαι στο όνομά σας.

Γ: Ζούμε σε μία κοινωνία που καταστρατηγούνται κοινωνικά, ανθρώπινα, εργατικά δικαιώματα που έχουν παλέψει και πεθάνει για αυτά πολλοί άνθρωποι τους τελευταίους αιώνες. Ναζιστικά μορφώματα επιστρέφουν, μετανάστες πεθαίνουν στις θάλασσες για πολέμους που κάνουν μεγάλες δυνάμεις. Ταυτόχρονα η φτώχεια και η ανεργία καλπάζουν. Η άγνοια των πολιτών σε συνδυασμό με την πλύση εγκεφάλου από τα χειραγωγούμενα ΜΜΕ διαμορφώνουν ακραίες και πειθήνιες συνειδήσεις. Ζούμε ένα νέο κοινωνικό, «σύγχρονο» μεσαίωνα. Μιλάμε για μια ανθρωπότητα σε σήψη και λήθαργο. Χρειάζεται οι άνθρωποι να αντισταθούν και ν’ αλλάξουν αυτή την κατάσταση συνολικά. Ξέρετε τα δυστοπικά σενάρια (όπως και το concept που έχουμε) πλέον αφηγούνται γεγονότα που είναι η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή και δεν ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Dissenting Minds - Fly In The Face Of God

Επιλέγετε να συστηθείτε με θεματικό δίσκο, ο οποίος όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια. Μιλάμε για κάποιου είδους τριλογία πχ; Τί λειτούργησε ως έμπνευση για ένα τέτοιο σκοτεινό και δυστοπικό θέμα;

Γ: Το συγκεκριμένο concept αποτελεί μέρος ενός βιβλίου που έχω ξεκινήσει να γράφω. Ουσιαστικά είναι το κεφάλαιο της ιστορίας ενός από τους χαρακτήρες του πρώτου βιβλίου που ελπίζω να γίνει τριλογία κάποια στιγμή. Δεν θέλω να μπει το συγκρότημα στη λογική ότι λειτουργεί μόνο με σκοπό την επένδυση της ιστορίας αυτής οπότε λογικά τα επόμενα άλμπουμ θα έχουν διαφορετική κατεύθυνση θεματικά. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε συλλογικά και θα δούμε. Όπως αναφέρω και πιο πάνω η έμπνευση είναι η σύγχρονη πραγματικότητα όπως και για πολλούς καλλιτέχνες που ασχολούνται με τη δυστοπική φαντασία. Ασφαλώς και υπάρχουν επιρροές. Ταινίες σαν το Blade Runner, το THX 1138,το Matrix, το Dark City, Mad Max και άλλες πολλές αλλά και βιβλία δυστοπικά όπως ο Νευρομάντης, Metro 2033 κλπ. Μπορώ να πω και ότι πολλά games είναι επιρροές. Συχνά παρακάμπτουμε τα games σαν επιρροές αλλά αρκετά από αυτά είναι αριστουργήματα και σίγουρα με έχουν επηρεάσει. Θα αναφέρω ανάμεσα σε αυτά πχ τη σειρά games Deus Ex, τη σειρά Dishonored, τα Bioshock, Resident Evil κλπ.

Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες ψάχνουν καλλιτέχνες με έτοιμο κοινό και έντονη παρουσία στα social ώστε να μην χρειαστεί αυτές να επενδύσουν λεφτά αλλά και για να βγάλουν άμεσα κέρδη

Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος για διαφορετικές φωνές που να αποτυπώνουν τους διαφορετικούς ήρωες της ιστορίας;

Γ: Το είχαμε σκεφτεί στην αρχή σαν πιθανότητα ασφαλώς και ναι. Αλλά με την καραντίνα ήταν δύσκολο να βρισκόμαστε αρχικά εμείς σαν μπάντα, πόσο μάλλον να συνεννοηθείς να δημιουργήσεις μια δυστοπική όπερα που περιγράφεις. Το σίγουρο είναι ότι θα επιδιώξουμε συνεργασίες, καθώς είναι από τις πιο όμορφες εμπειρίες. Να μοιράζεσαι και να επικοινωνείς με άλλους μουσικούς είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ασχολούμαστε με τη μουσική ούτως η άλλως.

Το μέλλον του Aurelion – ο πρωταγωνιστής της ιστορίας - είναι προδιαγεγραμμένο αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Γ: Ναι εν μέρει (γέλια). Υπάρχουν άλλοι χαρακτήρες που αναφέρονται στο concept που έχουν προδιαγεγραμμένο μέλλον πάντως.

Μουσικά, βάζετε ποικίλα στοιχεία. Κυριαρχεί η ένταση σα συσσωρευμένη ενέργεια, έτοιμη να εκλυθεί. Δυο λόγια για τις επιρροές σας και πώς η κάθε μία εξυπηρετεί την ιστορία.

Γ: Έχουμε πολλές επιρροές θα έλεγα. Κάθε είδος όντως εξυπηρετεί το σκοπό του. Για παράδειγμα το doom στοιχείο στο Isolation δίνει αρκετά στη κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και περιγράφει έντονα την απομόνωση που βιώνει ο ήρωας. Τα post στοιχεία βοηθούν στην εναλλαγή των συναισθημάτων. Η μελωδικότητα του Deliverance αφήνει μια γλυκόπικρη αισιοδοξία όπως είναι κ το τέλος του concept. Προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε τις επιρροές ανάλογα με το κομμάτι και το concept. Από συγκροτήματα μπορώ να αναφέρω τους Paradise Lost, Borknagar, Rotting Christ, Darkthrone, Moonspell, Katatonia αλλά είμαι και φαν της μελωδικής death metal (Gothenburg) At The Gates, In Flames, Dark Tranquility. Σίγουρα η αγάπη για το “Arson” των Harakiri for The Sky είναι κοινή με το Σπύρο. (σ.σ. : είμαστε πολλοί τελικά)

Σ: Όταν συνθέταμε το album με τον Γιώργο άκουγα αρκετά συγκροτήματα που είχαν την ανάλογη αισθητική (Alcest, Waldgefluster, Harakiri for the sky κ.α.). Σε συνδυασμό με όσα ακούγαμε κ μαζί με τον Γιώργο εκείνη την περίοδο και επειδή δουλεύαμε μαζί στη σύνθεση ο καθένας έβαζε τα στοιχειά που τον είχαν επηρεάσει κ έδεναν όλα μεταξύ τους… τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.

Α: Σαν επιρροές θα συμφωνήσω με αυτές που ανέφεραν τα παιδιά. Σαν συγκροτήματα που επίσης με επηρέασαν, τουλάχιστον στο ρυθμικό κομμάτι, θα ήθελα να προσθέσω τους Obscure Sphinx, Belakor και Jinjer.

Η δουλειά σας κυκλοφορεί ως ανεξάρτητη. Συνειδητή απόφαση ή κάτι άλλο;

Γ: Στείλαμε σε κάποιες εταιρείες που πιστεύαμε ότι ο ήχος μας κινείται στα πλαίσια των μπαντών που έχουν στο roster τους για να δούμε αν θα λάβουμε απάντηση. Περισσότερο σαν επιβεβαίωση της κατάστασης που επικρατεί. Δεν περίμενα κάποια απάντηση η αλήθεια είναι, οπότε και είπαμε να το κυκλοφορήσουμε εμείς. Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες ψάχνουν καλλιτέχνες με έτοιμο κοινό και έντονη παρουσία στα social ώστε να μην χρειαστεί αυτές να επενδύσουν λεφτά αλλά και για να βγάλουν άμεσα κέρδη. Λίγες εταιρείες κοιτούν τη μουσική πλέον και μόνο. Συχνά είναι μικρές ανεξάρτητες εταιρείες που βασίζονται στην αγάπη των ανθρώπων και μουσικών αυτών για τη μουσική. Λογικά και εμείς θα ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, είτε θα συνεχίσουμε DIY.

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μια από τις πιο ανεύθυνες κυβερνήσεις που δεν μπορεί να πείσει το κόσμο να κάνει το εμβόλιο

Τα ντεμπούτα έχουν τη χάρη της νέας γνωριμίας, τα συνοδεύει παράλληλα η ανυπομονησία για τη συνέχεια. Έχετε κατασταλάξει μουσικά ή θα ακούσουμε καινούργια πράγματα στο μέλλον;

Γ: Το ντεμπούτο ακριβώς όπως λες συνοψίζει περίπου που θέλουμε να κινηθούμε. Αυτό είναι το σκοτεινό και ακραίο φάσμα της metal. Ευτυχώς υπάρχει τεράστια ποικιλία και τεράστιο εύρος μουσικό που καλύπτει αυτό τον ήχο. Οπότε θα εξερευνήσουμε περισσότερο και θα αφήσουμε περισσότερο ελεύθερους τους εαυτούς μας και το σύνολο της μπάντας να εκφραστεί συνολικά.

Σ: Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να πειραματιστούμε παραπάνω με τις επιρροές μας, ούτως η άλλως ακούμε αρκετά διαφορετικά συγκροτήματα και είδη μουσικής όπου σίγουρα θα συνεισφέρουν!

Α: Δεν πιστεύω πως έχουμε κατασταλάξει ή θα κατασταλάξουμε κάποια στιγμή. Και στους τρείς μας αρέσει να εξερευνούμε καινούρια, για εμάς, είδη. Επομένως, όσο αλλάζουν οι επιρροές θα αλλάζουν και τα στοιχεία που εισάγουμε στα δικά μας τραγούδια.

Dissenting Minds

Μια τέτοια ιστορία πώς αλλιώς θα μπορούσε να παρουσιαστεί συνοδευτικά με τη μουσική; Προσωπικά τη φαντάστηκα με τη μορφή comic.

Γ: Είναι διακαής πόθος αυτό που λες. Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάποιον που να φτιάχνει comics και να το δώσεις σε εταιρεία που φτιάχνει θες μια περιουσία! Θα προσπαθήσουμε όπως μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα animations σε συνεργασία με φίλους ώστε όταν γίνει η παρουσία live να υπάρχει και το κατάλληλο οπτικό υλικό.

Σ: Νομίζω ότι θα μπορούσε να παρουσιαστεί σαν μια ασπρόμαυρη animated ταινία

Αποτελείτε ενεργά μέλη της ελληνικής σκηνής. Τί σας χαροποιεί και τί σας απογοητεύει σε αυτήν;

Σ: Με χαροποιεί ότι έχουμε πολλά δυνατά συγκροτήματα με φανταστική μουσική! Με απογοητεύει το γεγονός ότι επειδή είναι δύσκολα να τα βγάλεις πέρα στο σήμερα, πολλά συγκροτήματα μένουν στην αφάνεια ή σπάνε επειδή δεν μπορούν άλλο να το συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτό που αγαπάνε.

Γ: Δεν υπάρχει έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης δυστυχώς και είναι γενικό σύμπτωμα των καιρών. Ζούμε στην εποχή του «εγώ» και του «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Πάντα υπήρχε μουρμούρα και γκρίνια. Ευτυχώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που κρατούν τη σκηνή και θα έλεγα τη συντηρούν χρόνια τώρα. Υπάρχουν συγκροτήματα που έχουν ξεκάθαρους στόχους καλλιτεχνικούς και μουσικούς που δεν δίνουν βάση σε ματαιοδοξίες, ροκσταριλίκια και λογικές τύπου “fake it till you make it”. Αυτούς του μουσικούς που ευτυχώς υπάρχουν τους αγαπώ και είμαι ευγνώμων που υπάρχουν στη σκηνή μας. Αλλά είναι λίγοι. Τουλάχιστον αυτό βλέπω χρόνια τώρα. Μακάρι να κάνω λάθος.

Περάσαμε τη μέση της χρονιάς, καθ' οδόν προς το τέρμα της. Υπάρχουν δίσκοι που ταλαιπώρησαν τα ηχεία σας έως τώρα;

Σ: Μου άρεσε αρκετά το καινούριο των Jinjer – Wallflower, των Harakiri for the sky – Maere και το The Work από Rivers Of Nihil.

Γ: Λίγοι δίσκοι από το 2021 μέχρι στιγμής .Αυτοί οι δίσκοι που θα έλεγα ότι παίζουν συχνά τελευταία στο στούντιο μου είναι Καταχνιά – Στη σκιά μιας λαιμητόμου, Gojira – Fortitude , Paradise Lost – Obsidian, At the Gates – The nightmare of being, Yoth Iria – As The Flames Withers . Ακούω και πολύ punk rock αυτή τη περίοδο όποτε σίγουρα κάτι θα έχω χάσει από κυκλοφορίες στη metal. Το καινούργιο των Harakiri με απογοήτευσε λίγο (γέλια).

Α: Καινούριοι δίσκοι που ακούω αρκετά αυτό το καιρό είναι: JMSN - Heals Me, Alfa Mist - Bring Backs, Between The Buried And Me - Colors II και Sault – Nine.

Αισθάνομαι ότι η μουσική σας είναι φτιαγμένη για live και σκηνικά με μπόλικο ιδρώτα εκατέρωθεν. Πόσα covid test είστε πρόθυμοι να κάνετε για να την παρουσιάσετε στο σανίδι; :-)

Σ: Ανυπομονούμε να παίξουμε αυτό το album live! Έχουμε κάποια πλάνα στο μυαλό μας άλλα μέχρι να έρθει αυτή η ώρα θα το σχεδιάσουμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί η τέλεια ατμόσφαιρα και να μπορέσει ο ακροατής να το ευχαριστηθεί στο μέγιστο!

Γ: Ελπίζουμε να έρθει αυτή η στιγμή. Ο μουσικός ζει για να επικοινωνεί με το κοινό. Διάβαζα μια συνέντευξη του Σάκη από Rotting που έλεγε πόσο κόστισε σε όλους μας αυτή η περίοδος ψυχολογικά και ισχύει. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μια από τις πιο ανεύθυνες κυβερνήσεις που δεν μπορεί να πείσει το κόσμο να κάνει το εμβόλιο (ούτε δίνει λεφτά για την υγεία). Αφού δεν μπορεί να τον πείσει λοιπόν δείχνει αυταρχισμό και απειλεί με αντίμετρα τον κόσμο που δεν έχει εμβολιαστεί. Ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί σωστά και αντιδρά. Εμείς έχουμε εμβολιαστεί οπότε πιστεύω δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τεστ όταν έρθει η ώρα. Αλλά live με καθιστούς δεν θα κάνουμε οπότε περιμένουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε εσάς.

Γ: Επειδή ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας ευαισθητοποίησης για τις αυτοκτονίες και επειδή όλα τα ψυχικά νοσήματα έχουν αυξηθεί γεωμετρικά τελευταία θα ήθελα να πω τα εξής σε αυτούς που ταλαιπωρούνται με ψυχικά νοσήματα γνωρίζοντας από πρώτο χέρι καθώς έχω και το δικό μου Γολγοθά (Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή και Κρίσεις Πανικού). Δεν είστε μόνοι σας! Υπάρχουν άνθρωποι που σας αγαπούν και που νοιάζονται για σας. Θα διαστρεβλώσεις τη πραγματικότητα θα αισθανθείς μόνος σου και ότι τίποτα δεν έχει σημασία, κουρασμένος και απομονωμένος. Πάραυτα είμαστε ακόμα εδώ! Παλεύουμε κάθε μέρα το τέρας αυτό μέσα μας. Νιώθουμε ότι κουβαλάμε όλα τα βάρη του κόσμου στους ώμους μας αλλά είμαστε ακόμα εδώ! Ακόμα παλεύουμε! Αν νιώθεις έτσι μη φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια και να πεις πως αισθάνεσαι. Δεν είναι αδυναμία. Τουναντίον με την αποδοχή του προβλήματος δείχνεις δύναμη. Να ζείτε, να αγαπάτε, να μαθαίνετε! Υγεία! Ψυχική και σωματική.

  • SHARE
  • TWEET