Συνέντευξη με τους Tankard λίγο πριν το show τους στην Αθήνα

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 12/11/2004 @ 05:41
Κυριακή απογευματάκι γύρω στις 17:00. Απέναντι μου έχω τον Frank, μπασίστα και ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Tankard. Μιλώντας μας για τις καλές στιγμές της μπάντας, τα προηγούμενα shows της στην Ελλάδα αλλά -φυσικά- και τη σχέση της με τη μπύρα, ο Frank μας "ανοίγεται", αν και οι περισσότερες απαντήσεις του είναι κάπως "κοφτές". Ποιος ξέρει, ίσως να βιάζεται να δοκιμάσει την ελληνική ζυθοποιεία, παρά το γεγονός ότι, κατά τα λεγόμενα του, προσπαθούν να της αντισταθούν όταν πρέπει. Για να δούμε λοιπόν...

Λοιπόν 22 χρόνια και ακόμα προχωράτε. Πως αισθάνεστε;
Τέλεια, προς το παρόν είμαστε ok, περνάμε καλά, περιοδεύουμε στην Ευρώπη και τώρα είμαστε εδώ, στην Ελλάδα...

Και νομίζω ότι είστε πολύ διάσημοι στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οι πιο φανατικοί.
Ναι έχεις δίκιο. Προχθές ήμασταν Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη εχθές.

Πως ήταν εκεί τα live;
Πολύ καλά. Χάος. Ο κόσμος ανέβαινε συνεχώς στην σκηνή...

Πόσοι περίπου ήταν οι οπαδοί στην Αλεξανδρούπολη;
150 μόνο, αλλά πολύ ζεστοί, πολύ καλό κοινό.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αλλά είστε το πρώτο thrash group που παίζει εκεί, μια και η Αλεξανδρούπολη δεν είναι από τους πιο διάσημους συναυλιακούς χώρους. Όπως ξέρετε είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, δυστυχώς για τους κατοίκους άλλων περιοχών. Νομίζω είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεστε την χώρα μας, σωστά;
Ναι, ναι η πρώτη ήταν με Exodus και The Haunted...

Ναι και σε μεγαλύτερο χώρο από εδώ. Μέχρι στιγμής πιο από τα δύο μέρη θεωρείτε καλύτερο; Αυτό εδώ δείχνει πιο ζεστό μια και είναι και μικρότερο...
Για μας τώρα που είμαστε μόνοι είναι καλύτερο, γιατί όταν είσαι με 200 «αφρισμένα» άτομα είναι καλύτερα.

Και θα δείτε ότι σήμερα το κοινό θα είναι πιο φανατικό, μια και δεν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες κλπ...
Οk. Άρα θα έχουμε και πολύ stage diving απόψε...!!

Το ελπίζω γιατί λόγω των κανόνων ασφαλείας έχω να δω stage diving από τους Kreator το 1998 στην Extreme Aggression Tour.
Ok. Αλλά οι οπαδοί θα πρέπει να προσέχουν λίγο τα μηχανήματα. Εχθές είχαμε πρόβλημα μια και πολλές φορές τα όργανα μας έβγαιναν από το συγχρονισμό τους και κάποια καλώδια ήταν πολλές φορές εκτός πρίζας (χα, χα, χα)!

Τι περιμένετε από το σημερινό show; Καταρχήν φαίνεστε πολύ κεφάτοι και με μεγάλη διάθεση...
Να έχουμε ένα καλό heavy metal party, ότι μας αρέσει να κάνουμε κάθε μέρα. Thrash metal party και για μας αλλά και για το κοινό.

Ακούω την μπάντα περίπου 12 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που θα δω live σας και που τα λέμε. Πολλοί φίλοι με ρωτάνε πόσες περίπου μπύρες έχετε καταναλώσει μέχρι τώρα (χα, χα)...
Σήμερα;

Όχι, μέχρι στιγμής στη ζωή σας.
Μμμ δεν ξέρω ακριβώς πόσες... Πίνουμε πάρα πολύ... Το στομάχι μας έχει καταστραφεί, αλλά από όλους μας ο πρωταθλητής είναι ο Olaf (drummer του group). Θυμάμαι σε ένα show στη Σλοβενία ήπιε 18 μπύρες (!) πριν το show και έπαιξε πάρα πολύ καλά! Βέβαια αυτό είναι αλκοολισμός, όχι πόσιμο μπύρας! Χα χα χα...

Μπα νομίζω ότι όλοι είστε συνηθισμένοι σ' αυτό...
Ναι, αλλά δεν είμαστε αλκοολικοί. Θέλουμε να κάνουμε party γι' αυτό και δε μπορούμε να πίνουμε κατά τη διάρκεια του show. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι.

Ναι αλλά μετά το show θα 'ναι καλύτερα...
Ναι, ναι σίγουρα και πριν.

Κατά τη διάρκεια;
Μμμ πολύ λίγο.

Ok. Δεν γνωρίζω αν το ξέρετε αλλά κάθε χρόνο στη Αγγλία διοργανώνεται ένα πανευρωπαϊκό festival μπύρας. Φέτος δεν πήγε καλά ίσως επειδή λείπατε.
Χα χα χα. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που παίξαμε στην Αγγλία. Ξέρεις, η Αγγλία δεν είναι η καλύτερη αγορά για γερμανικές thrash μπάντες. Οι Άγγλοι γουστάρουν τα παλιά group κυρίως.

Ναι, ναι, και πολύ το Ν.Ο.Β.Η.Μ. Μέχρι στιγμής έχετε 11 albums. Πόσα ακόμα πιστεύετε πως θα έχετε κέφι να κάνετε;
Δεν ξέρω. Όσο καιρό έχουμε διάθεση θα γράφουμε υλικό και θα βγάζουμε δίσκους.


Και νομίζω ότι λόγω της "σκηνής" που εκπροσωπείτε είστε μια αρκετά free μπάντα και καμιά εταιρεία δε μπορεί να σας υποχρεώσει να κάνετε κάτι που δε θέλετε...
Ναι -διάλειμμα για τσούγκρισμα μπύρας, τι άλλο;- έχουμε τα πάντα πάνω μας και δεν έχουμε καμία πίεση για οτιδήποτε... (Τη στιγμή αυτή ο ομιλών ανοίγει μια σόδα).

Μμμ, γιατί σόδα; Έχεις στομαχόπονο;
Όχι αλλά έχω πιει τόσο πολύ που είπα να αλλάξω για να μπορώ να βγω στη σκηνή (χα, χα, χα)!

Τόσα χρόνια καριέρας ποια ήταν η καλύτερη στιγμή, κάτι το οποίο σας έχει μείνει να θυμάστε;
Όταν κάναμε την περιοδεία του πρώτου μας δίσκου (χα χα χα) το 1986 τα δύο τρία πρώτα show ήταν σπουδαία. Το show του 1986 στο Βερολίνο με Kreator & Coroner μετά το πέσιμο του τοίχου ήταν μεγάλη στιγμή. Εκεί παίξαμε κομμάτια από το πρώτο μας δίσκο.

Ο οποίος είναι υπέροχος. Nα ομολογήσω είναι ο αγαπημένος μου. Οκ, μέχρι στιγμής έχετε γράψει πάρα πολλά τραγούδιa. Πoιο ήταν το καλύτερο κατά την γνώμη σου ή το αγαπημένο σου;
Μμμμ δεν ξέρω, δεν έχω ιδέα. Ρωτάς έναν πατέρα αν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο από τα παιδία του. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν κάποια κομμάτια τα οποία δεν μ' αρέσουν τόσο όσο τα υπόλοιπα αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω το καλύτερο ή το πιο αγαπημένο μου, αλλά θα έλεγα ότι το καινούριο υλικό είναι πάρα πολύ καλό.

Αυτό είναι κάτι που πολλοί το λένε όταν δημιουργούν ένα album. Λένε ότι το καινούριο είναι το καλύτερο τους.
Κάθε φορά που βγάζουμε ένα album προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη τη δουλειά μας όσο μπορούμε και πιστεύω ότι κάθε μπάντα σκέφτεται με το ίδιο τρόπο.

Κάθε πότε βρίσκεστε με όλη την υπόλοιπη μπάντα; Μια και ξέρω ότι όλοι έχετε τις δουλείες σας...
Δυο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Πέμπτη. Για την ώρα παίζουμε κάθε Σαββατοκύριακο δύο με τρία shows και δεν προβάρουμε αυτή τη στιγμή.

Πόσο καιρό είστε εκτός της χώρας σας για συναυλίες;
Κάνουμε συναυλίες μόνο τα Σαββατοκύριακα, εργαζόμαστε Δευτέρα-Παρασκευή όλοι στις δουλείες μας και Παρασκευή-Κυριακή πηγαίνουμε σε άλλες χώρες για να κάνουμε live όπου κάνουμε περίπου δύο show κάθε Σαββατοκύριακο. Μ' αυτό το ρυθμό θα έχουμε γίνει σίγουρα αλκοολικοί σε δύο χρόνια (χα, χα, χα)!

Μπα είστε πολύ μικροί... Λοιπόν προτιμάτε να είστε σε στούντιο ή στη σκηνή;
Σίγουρα προτιμάμε να παίζουμε live γιατί για μας το στούντιο είναι μόνο μέρος εγγραφής υλικού και όχι πρόβων. Ο καθένας μας έχει έτοιμο υλικό το οποίο πριν μπούμε στο στούντιο το ακούμε, το συνθέτουμε μεταξύ μας, τις ιδέες μας και μετά μπαίνουμε μόνο για ηχογράφηση. Το καλό είναι ότι και στο στούντιο αλλά και στο live το feeling που έχουμε είναι το ίδιο, οπότε προτιμάμε και τα δύο. Μμμ ok. Λοιπόν λόγω του συγκεκριμένου μουσικού ύφους είχατε ποτέ δεχθεί επίθεση με οποιονδήποτε τρόπο από κάποιον οπαδό;
Όχι, όχι ποτέ. Όλοι οι οπαδοί μας είναι "τρελοί" αλλά μόνο σε λογικά πλαίσια. Ποτέ δεν έχουμε φοβηθεί για κάτι ή απειληθεί από οποιονδήποτε.

Οk. Από όλη την μέχρι στιγμής καριέρας σας πια πιστεύετε ότι είναι το(α) πιο αστείο(α) κομμάτι(α) που έχετε γράψει;
Μμμ το "Mon Cheri" το θυμάσαι; Το "Puke" (εδώ λέει ακριβώς τους στίχους του ρεφρέν). Δεν θυμάμαι από πιο δίσκο ήταν, είναι πολύ παλιό κομμάτι (σημ. το "Puke" είναι από το "Chemical Invasion"). Το παίζαμε παλιότερα αλλά όχι τώρα πια. Είναι όμως σίγουρα πολύ αστείο.

Φανταστείτε ότι υπήρχε ένας πολύ πλούσιος promoter που σας καλούσε να διαλέξετε αλλά 3 ή 4 group για να γίνει το ιδανικό thrash billing. Ποια θα ήταν αυτά; Όχι μόνο από το δικό σας μάτι και οπτική αλλά και από το μάτι του οπαδού, συμπεριλαμβανόμενου και εσάς βέβαια.
Δύσκολη ερώτηση... Σίγουρα oι Exodus.

Με αυτό το line up;
Κοίτα οι Exodus αλλάζουν live up κάθε εβδομάδα οπότε... (χα, χα, χα). Άλλες γερμανικές μπάντες, Destruction, Kreator, κοίτα είναι τόσες πολλές metal bands που δεν μπορείς να διαλέξεις μόνο 4 ή 5.

Και υπάρχουν και μπάντες καινούριες που είναι αρκετά καλές όπως οι The Haunted πχ... Δεν ξέρω αν ξέρετε ότι θα γίνει το Clash Of The Titans No 2 αλλά μόνο στη Αμερική.
Ποιες μπάντες;

Anthrax, Exodus, Megadeth και Slayer.
Μμμ ωραίο billing. Μ' αρέσουν οι Megadeth.

Οι οποίοι βγάλανε πολύ καλό album...
Και οι οποίοι δεν είναι τόσο καλοί στα live…

Εδώ όταν είχαν έρθει έπαιξαν πολύ καλά... Ας υποθέσουμε ότι είχατε την ευκαιρία να διασκευάσετε ένα ολόκληρο album. Ποιο θα ήταν αυτό;
(Χα, χα, χα) Μμμ δεν ξέρω. Ίσως το "Zombie Attack". Μμμ ίσως το "New Order" των Testament ή το "Somewhere In Time" των Iron Maiden.

Λοιπόν είστε από την Γερμανία. Ξέρετε ότι η Γερμανία έχει κάπως άσχημη ιστορία. Πιστεύετε ότι πολιτική και heavy metal συμβαδίζουν; Το λέω γιατί είναι πολύ οπαδοί που δυστυχώς κοιτάνε τη χώρα καταγωγής σου για να σε κρίνουν...
Αν κάποιοι θέλουν να το κάνουν είναι οk. Εμείς ποτέ δεν προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει... (κάπου εδώ πιάσαμε μεταξύ μας για κανά 3λεπτο συζήτηση για το γεγονός ότι άλλο το heavy metal, άλλο το γήπεδο, άλλο οι πολιτικές συγκεντρώσεις κλπ.).

Κάτι για το τέλος και τους οπαδούς;
Gia mas Greece, efkaristo poli (σε άψογα ελληνικά) που μας υποδεχτήκατε και φιλοξενήσατε εδώ. Είναι πολύ ωραίο που είμαστε εδώ, έχουμε πολύ καλή διάθεση και θα έχουμε πολύ καλό live.

Πόσες μέρες είστε εδώ;
Περίπου 4 ημέρες. Κάνουμε τα show εδώ και μετά πετάμε για Γερμανία που παίζουμε την άλλη εβδομάδα. Αυτή είναι η ζωή. Καθημερινές δουλειά και Σαββατοκύριακο live.

Ωραία ζωή όμως...
Σίγουρα γι' αυτό και το κάνουμε. Το γουστάρουμε πολύ.

Θοδωρής Μηνιάτης

  • SHARE
  • TWEET