Συνέντευξη: Therapy?

Από τον Κώστα Σακκαλή, 12/07/2009 @ 04:27
Νέος (και πειραματικός) δίσκος για τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού, Therapy?, φέτος και οι κύριοι Michael McKeegan και Andy Cairns δέσμευσαν λίγο από το χρόνο τους για να μας απαντήσουν (γραπτά) και να μιλήσουν για το νέο δίσκο, για το ποιους θεωρούν τους νέους Metallica, για το πώς σχετίζονται τα πόδια του Ιησού με τα οπίσθια μιας γυναίκας και για το αν τελικά οι τρεις είναι καλύτεροι των τεσσάρων. Θέλετε να μάθετε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα; Καλή ανάγνωση!

Νέος δίσκος και νέα δισκογραφική εταιρία. Νέα αρχή;
Michael McKeegan (μπάσο): Ναι, μοιάζει κάπως με νέα αρχή, καθώς υπήρξαμε χαλαροί τα τελευταία δύο χρόνια. Είμαι φανατικός υποστηρικτής της αλλαγής και πιστεύω πως η εξέλιξη είναι κάτι πολύ θετικό. Ως εκ τούτου, τον τελευταίο καιρό τα πάντα είναι και πάλι πολύ συναρπαστικά.

Τι συνέβη στο στρατόπεδο των Therapy? τα τελευταία χρόνια που υπήρξατε χαλαροί;
M.M.: Κυκλοφορήσαμε τρία album την περίοδο 2003-2006 και στη συνέχεια περιοδεύσαμε πολύ μέχρι το τέλος του 2007. Μιας και μόλις είχαμε υπογράψει στη νέα εταιρία, φάνηκε σα μια καλή ευκαιρία να εξαφανιστούμε λίγο και να σκεφτούμε τι θέλουμε να κάνουμε με τη μπάντα και τη μουσική μας. Την ίδια περίοδο γράψαμε και ηχογραφήσαμε πολλά κομμάτια, κάποια από τα οποία κατέληξαν στο "Crooked Timber".

Πείτε μας κάτι αναφορικά με το νέο σας album: πως προέκυψε και τι ακριβώς σημαίνει ο τίτλος "Crooked Timber";
Andy Cairns (φωνή - κιθάρα): Δεν υπάρχει καμία ειδική ιστορία αναφορικά με το νέο δίσκο. Γράψαμε τα νέα κομμάτια όλοι μαζί, ως συγκρότημα, για να ακούγονται πιο «δεμένα», να ακούγονται «σαν ένα». Στο νέο δίσκο πιστεύω πως υπάρχει αρκετή ατμόσφαιρα, καθώς όταν έγραφα τους στίχους ήθελα αυτοί να ηχούν σα να σκέφτεται κάποιος φωναχτά. Ο τίτλος προέρχεται από το Γερμανό φιλόσοφο Kant και το στίχο του: «from the crooked timber of humanity no straight thing was ever made» (μετ.: από το άτιμο ξύλο της ανθρωπότητας, τίποτε καλό δεν προέκυψε ποτέ). Για εμάς αυτό είναι ένας τρόπος να πούμε πως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς ότι σου δίνει η ζωή. Πιστεύω ότι είναι μια καθησυχαστική σκέψη.

Κάποτε οι Therapy? θεωρούνταν οι «νέοι Metallica». Όταν σκέφτεσαι σήμερα τέτοιες δηλώσεις, πως νιώθεις; Ποιοι είναι οι νέοι Therapy? σήμερα και ποιοι οι νέοι Metallica;
Μ.Μ.: Χαχα, ναι το θυμάμαι και το θεωρώ αστείο. Δεν πιστεύω πως σήμερα υπάρχουν νέοι Metallica. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ ειδική ιδιοσυγκρασία και τρόπο προσέγγισης της μουσικής για να μπορεί κάποιος να βρει τους νέους Therapy?. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ επηρμένο, καθώς υπήρξαν πολλά συγκροτήματα που άντλησαν έμπνευση και ήχο από το δικό μας "Troublegum", αλλά η αλήθεια είναι πως όλοι οι δίσκοι μας, πριν και μετά από αυτό το δίσκο, έχουν διαφορετικό ήχο. Κανένα συγκρότημα από όλα τα νέα συγκροτήματα που έχω ακούσει δε φαίνεται να ενσωματώνει στη μουσική του τόσα ετερόκλητα στοιχεία όσο εμείς. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι νέοι Metallica, αλλά πιστεύω πως οι Mastodon είναι ένα συγκρότημα που έχει σε μεγάλο βαθμό το «πνεύμα» της μουσικής των παλιών Metallica. Οι Mastodon είναι μια μεγάλη heavy rock μπάντα και πιστεύω πως θα μας δίνουν πολύ καλή μουσική για κάποιο καιρό.

Πιστεύεις πως οι στίχοι σου είναι περισσότερο κοινωνικοπολιτικοί ή προσωπικοί;
A.C.: Οι στίχοι μου είναι προσωπικοί. Γράφω μόνο ό,τι αισθάνομαι. Αν οι στίχοι αυτοί «μιλάνε» και σε άλλους, τότε αυτό είναι θαυμάσιο.Ο Andy Gill έκανε μια θαυμάσια δουλειά στο νέο album σας, καθώς κατάφερε μεν να διατηρήσει τον ήχο-σήμα κατατεθέν σας, αλλά παράλληλα και να του δώσει μια πιο σύγχρονη χροιά. Πως τον επιλέξατε και πως ήταν η συνεργασία σας; Ήταν σημαντικός παράγοντας το ότι ήταν μέλος των Gang Of Four;
Μ.Μ.: όλοι γνωρίζαμε το υλικό του από τους Gang Of Four καθώς και τις δουλειές που είχε κάνει με τους Killing Joke και The Jesus Lizard και το όνομά του ήταν υποψήφιο για αρκετά χρόνια. Ευτυχώς, τα προγράμματά μας συνέπεσαν και καταφέραμε να δουλέψουμε μαζί. Συμφωνώντας μαζί σου, πιστεύω και εγώ πως μας επέτρεψε να υπερτονίσουμε κάποια χαρακτηριστικά Therapy? στοιχεία στο νέο δίσκο και γι' αυτό του είμαστε ευγνώμονες.

Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο κομμάτι του "Crooked Timber" είναι το "Exiles", αν και είναι αρκετά διαφορετικό από ένα «τυπικό Therapy? κομμάτι» και έχει περισσότερο πολύπλοκη δομή, καθώς δεν είναι στηριγμένο σε καθαρά riff. Πιστεύετε πως το κομμάτι μπορεί να ξενίσει κάποιους οπαδούς σας; Είναι κατάλληλο για single;
A.C.: Το "Exiles" το εμπνευστήκαμε εν μέρει από τη φωτογραφία "Earthrise", η οποία έχει παρθεί από αστροναύτες και δείχνει τη γη και πόσο μόνοι είμαστε στο διάστημα. Ο ρυθμός του κομματιού έχει τις ρίζες του στη μουσική dub και οι κιθάρες θέλουν να δημιουργήσουν ένα κενό, εκφοβιστικό συναίσθημα. Θέλαμε πολύ να δημιουργήσουμε αυτό το συναίσθημα. Θέλω να πιστεύω πως ο μέσος οπαδός των Therapy? είναι πολύ ανοιχτός σε διαφορετικά ακούσματα και έτσι θα του αρέσει και το συγκεκριμένο κομμάτι με τις ιδιομορφίες του. Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν ένα φανταστικό single.

Έχετε αναφέρει πως στο νέο δίσκο ανάμεσα στις βασικές σας επιρροές βρίσκονται και ο Charles Mingus, η jazz και η dubstep. Έχετε μήπως επηρεαστεί και από νεότερες μπάντες, σαν τους Disturbed π.χ., οι οποίοι και είχαν επηρεαστεί από εσάς στο ξεκίνημά τους;
Μ.Μ.: Προσωπικά θα πρέπει να παραδεχτώ πως δεν είμαι οπαδός των Disturbed και γενικότερα όλου του nu metal κύματος της εποχής τους. Βασικά μας αρέσει οτιδήποτε είναι... καλό και rock! Προσωπικά γουστάρω περισσότερο σχήματα όπως οι Baroness, οι Kylesa και οι Converge, που είναι πιο ενστικτώδεις.

Έχετε τελικά πειστεί πως η τριάδα είναι προτιμότερη από την τετράδα, αναφορικά με τα μέλη του συγκροτήματος;
Μ.Μ.: Ναι, τελικά είμαστε πεπεισμένοι πως τόσο σε προσωπικό, όσο και σε μουσικό επίπεδο, με τα τρία μέλη αποδίδουμε καλύτερα. Είναι πάντοτε όμορφο να περιοδεύω και να ηχογραφώ με τον Andy και τον Neil.

Αν επιλέγατε να παίξετε ζωντανά έναν ολόκληρο δίσκο σας, για να τον τιμήσετε, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;
Μ.Μ.: Ααα, αυτή η ερώτηση είναι πραγματικά δύσκολη! Πιθανότατα θα παίζαμε το "Suicide Pact-You First", γιατί θα είχε πλάκα να προσπαθήσουμε να ξαναδημιουργήσουμε τον ήχο και το συναίσθημα εκείνου του δίσκου. Ίσως και να βάζαμε στη σκηνή ένα ολόκληρο ψεύτικο δάσος, για να προσομοιάζαμε το πραγματικό σκηνικό ηχογράφησης του κομματιού "God Kicks".Το "Troublegum" βρίσκεται μέσα σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα album των '90s. Πως νιώθετε γι' αυτό; Είναι το «magum opus» σας;
Μ.Μ.: Πολύ περήφανοι! Ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί μέχρι τότε δεν πρέπει να είχαν ηχογραφηθεί πολλοί δίσκοι που ανακάτευαν το metal με το punk και την indie, με χιουμοριστικούς στίχους. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι ο καλύτερός μας δίσκος, μακάρι στο μέλλον να βγάλουμε έναν ακόμα καλύτερο, πάντως αν έπρεπε να πάρω σε ένα απομονωμένο νησί ένα δίσκο των Τherapy? και μόνο, αυτός θα ήταν σίγουρα το "Troublegum". Είναι ένα φανταστικό album, χωρίς αμφιβολία.

Δε μπορώ να ξεχάσω ένα στίχο από το album "Infernal Love": «Your ass is like Jesus feet - worth kissing» (σημ.: αμετάφραστο). Με κάνει κάθε φορά να γελάω με την καρδιά μου. Υπάρχει καμία ιστορία σχετιζόμενη με το στίχο;
A.C.: Με κάποιους στίχους μου θέλω να κάνω κάποιες τόσο κουφές μεταφορές, στις οποίες κάποιος θα είναι αδύνατον απλά να χαμογελάσει. Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο πολύ, και εγώ γέλασα πολύ όταν τον έγραψα!

Η γενιά σας είχε την τύχη (ή την ατυχία) να βιώσει όλη την αλλαγή της μουσικής βιομηχανίας, από το βινύλιο στο cd, μετά στο mp3 και το downloading και τώρα πάλι πίσω στο βινύλιο. Πως βλέπεις αυτό τον κύκλο; Μάθαμε πως ο νέος σας δίσκος θα είναι διαθέσιμος και σε βινύλιο...
Μ.Μ.: Και οι τρεις μας είμαστε συλλέκτες: γουστάρουμε πραγματικά τις demo κασέτες, τα επτάιντσα singles, τα digipac κτλ. Έτσι βγάζουμε και το νέο μας δίσκο σε μορφή βινυλίου και μάλιστα σε άσπρο χρώμα!

Προτιμάτε περισσότερο να παίζετε σε festival ή σε μικρά club; Σχεδιάζετε ευρωπαϊκή περιοδεία με αφορμή το νέο σας δίσκο; Θα περάσετε από την Ελλάδα κάποια στιγμή σύντομα;
Μ.Μ.: Και στα δύο είναι καλά να παίζεις: στα festival σε κερδίζει φυσικά η γενικότερη αίσθηση, καθώς παίζουν πολλά συγκροτήματα, ενώ στα μικρά clubs υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή στο συγκρότημα που παίζει και τη μουσική του. Για το νέο δίσκο θα κάνουμε μια μικρή ευρωπαϊκή περιοδεία που θα αρχίσει το Μάιο (σημ.: η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο), μιας και ο δίσκος τώρα κυκλοφόρησε, θα παίξουμε σε κάποια festival το καλοκαίρι και μετά το φθινόπωρο / χειμώνα θα ακολουθήσει άλλη μια περιοδεία, πιο εκτεταμένη. Φυσικά θα θέλαμε πάρα πολύ να παίξουμε ζωντανά και στην Ελλάδα, αλλά στην παρούσα φάση δεν έχει κλείσει κάτι. Θα θέλαμε όμως πολύ να ξαναγυρίσουμε, καθώς κάθε φορά που παίζουμε στην Ελλάδα περνάμε πολύ καλά και νιώθουμε πολύ ευπρόσδεκτοι.

Λουκιανός Κοροβέσης, Κώστας Σακκαλής
  • SHARE
  • TWEET