Συνέντευξη Rickey Medlocke

«Δεν υπάρχουν Lynyrd Skynyrd χωρίς τον Gary, τον Johnny και εμένα»

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 02/07/2012 @ 11:38

Συνάντησα τον Rickey Medlocke λίγα λεπτά πριν την πρώτη εμφάνιση των Lynyrd Skynyrd στην Ελλάδα. Με τον χρόνο να πιέζει μιλήσαμε για την επίδραση της μπάντας, τους οπαδούς, την ταμπέλα «Southern rock» και το νέο άλμπουμ "Last Of A Dying Breed".

Είμαι πολύ χαρούμενος που σε συναντώ Rickey. Καλώς ήρθες στην Ελλάδα.
Σε ευχαριστώ πολύ. Περίμενα πολύ καιρό να έρθω εδώ.  Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που επισκέφτηκα την χώρα σας και έλεγα πάντα στα παιδιά «Πρέπει να επισκεφτούμε την Ελλάδα!». (σ.σ.: Κοιτώντας το t-shirt μου) Stax records, Warren Haynes Band! Ξέρω πολύ καλά τον Warren και είναι πολύ καλός μου φίλος.

Ξέρω ότι θα παίξετε σύντομα μαζί...
Πραγματικά θα κάνουμε κάποια shows με τους Allman Brothers και θα είναι φανταστικό να δω τον Warren και τους υπόλοιπους ξανά. Είμαστε φίλοι πολύ καιρό.

Η πρώτη μου ερώτηση είναι για την τελευταία σας δουλειά, το "God & Guns". Έφτασε στο #18 στα Billboard charts και έχαιρε καλής υποδοχής από κοινό και κριτικούς. Ο ήχος του ήταν πολύ μοντέρνος.
Πιστεύω πως ο παραγωγός Bob Marlette έκανε πολύ καλή δουλειά. Το έκανε να ακούγεται σημερινό. Ο ήχος των drums και της κιθάρας ήταν υπέροχος. Πολύ καλά ήταν και τα φωνητικά του Johnny. Σίγουρα το διασκεδάσαμε.

Τον Αύγουστο κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ "Last Of A Dying Breed". Θα ακολουθήσει τα χνάρια του "God & Guns";
Αυτή τη φορά είχαμε άλλο σκεπτικό. Το κάναμε πολύ old school. Μπήκαμε στο στούντιο όλοι μαζί και το ηχογραφήσαμε ζωντανά. Σίγουρα επιστρέψαμε αργότερα και διορθώσαμε κάποια λάθη αλλά το κάναμε old school και περάσαμε καλά. Έχει πολλά καλά τραγούδια και θα βρείτε μερικά πολύ heavy rock κομμάτια, καλές μπαλάντες και πολύ όμορφα blues.  

Lynyrd Skynyrd - God & GunsΟ ήχος θα είναι και πάλι μοντέρνος;
Τα drums δεν ακούγονται τόσο «μεγάλα» και αυτό κάνει τις κιθάρες να ακούγονται ακόμα καλύτερα. Είχαμε πιο σκληρές κιθάρες αυτή τη φορά, το σήμα κατατεθέν των Skynyrd. Ανυπομονούμε να κυκλοφορήσει και να περιοδεύσουμε ξανά. Μπορεί να έρθουμε ξανά. Πάντα ήθελα να επισκεφτώ την Ελλάδα.

Το Harley Davidson Club Hellas σας συνόδεψε από το αεροδρόμιο ως το ξενοδοχείο σας. Πώς ένιωσες βλέποντας κάτι τόσο αμερικάνικο σε μία ευρωπαϊκή χώρα;
Όταν έχεις κόσμο που σε αγαπάει τόσο πολύ, που αγαπούν το συγκρότημα τόσο πολύ, είναι μεγάλη τιμή να το βλέπεις να συμβαίνει.

Είναι καταπληκτικό το ότι έχετε οπαδούς από κάθε γωνιά του κόσμου. Από την Ευρώπη στην Νότια Αμερική...
Παίξαμε σε ένα φεστιβάλ με 80000 κόσμο στο Σάο Πάολο και ήξεραν όλους τους στίχους από τα τραγούδια μας. Ήταν καταπληκτικά. Για μας είναι πάντα ευχαρίστηση να πηγαίνουμε σε μακρινά μέρη και να βλέπουμε τον κόσμο να αγαπά τόσο το συγκρότημα. Βέβαια είμαστε συγκρότημα πολύ καιρό...

Έχει να κάνει και με την θεματική των τραγουδιών σας που μπορούν να συγκινήσουν ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και γενιές;
Νομίζω πως η μουσική μας είναι για τον κοινό άνθρωπο. Ήμασταν πάντα το συγκρότημα της εργατικής τάξης. Έχουμε οπαδούς σε βάθος τριών γενεών, από 15 έως 65 χρονών. Μας καταλαβαίνουν και τους καταλαβαίνουμε. Συνδέονται μαζί μας και συνδεόμαστε μαζί τους. Είναι αυτό που είναι και είναι φανταστικό.

Rickey Medlocke (Lynyrd Skynyrd)Ποιοί ήταν οι καλλιτέχνες που όρισαν τον Southern rock ήχο;
Το Southern rock ήταν μια ταμπέλα των δισκογραφικών εταιριών. Εμείς απλώς παίζαμε rock and roll με τον τρόπο μας και σχηματίσαμε έναν ήχο. Ήμασταν οπαδοί των μεγάλων ευρωπαϊκών συγκροτημάτων αλλά πάντα νοιώθε νότιοι κατά κάποιο τρόπο. Έτσι όταν γκρουπ όπως  οι Allman Brothers, οι Lynyrd Skynyrd, οι Blackfoot κ.ο.κ. είχαν επιτυχία το πρώτο πράγμα που ήθελαν οι δισκογραφικές ήταν να το ονομάσουν Southern rock. Πάντα ένοιωθα ότι ήμασταν γκρουπ από τον νότο που παίζαμε αυτό που παίζαμε. Ήταν cool πάντως. Μας ακολούθησε όλη μας τη ζωή. Δεν με ενοχλεί. Είναι αυτό που είναι.

Πάντα ένοιωθα ότι το Southern rock στα 70s βοήθησε τον υπόλοιπο κόσμο να αλλάξει γνώμη για τους νότιους.
Οι άνθρωποι συνήθιζαν να μας βάζουν ταμπέλες λες και ήμασταν rednecks και όλα αυτά. Υπήρχε προκατάληψη αλλά δεν ήταν αυτή η πραγματικότητα.

Πώς είδες συγκροτήματα όπως οι Black Crowes και οι Kings Of Leon που επίσης χρησιμοποίησαν την ταμπέλα Southern rock στα 90s και 00s προσθέτοντας την δική τους πινελιά; Νιώθεις πως σχετίζεσαι μαζί τους;
Έκαναν κάτι δικό τους. Ακούω πολλές διαφορετικές μουσικές. Συναντήσαμε τους Kings Of Leon όταν ήρθαν για πρώτη φορά στο Nashville. Είχαμε τον ίδιο μάνατζερ. Για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρος... Ακούω τη μουσική τους και αυτή άλλαξε μέσα στα χρόνια. Νομίζω πως είναι εντάξει και μπορώ να σχετιστώ μαζί τους μέχρι ένα σημείο. Υπάρχουν άλλα νέα συγκροτήματα εκεί έξω που είναι πολύ αξιόλογα όπως οι Black Stone Cherry και οι Blackberry Smoke.

Rickey Medlocke (Lynyrd Skynyrd)Είναι το όνομα Lynyrd Skynyrd μεγαλύτερο από τα μέλη που απαρτίζουν το συγκρότημα; Υπάρχει η πιθανότητα στο μέλλον άλλοι άνθρωποι να συνεχίσουν στην θέση σας;
Όχι. Πρώτα από όλα  πιστεύω πως ο πυρήνας του συγκροτήματος είναι ο Gary (Rossington), o Johnny (Van Zant) και εγώ. Αν σε κάποια φάση συμβεί κάτι και δεν έχεις αυτό τον πυρήνα στο συγκρότημα, αυτό δεν θα είναι πια οι Lynyrd Skynyrd. Έτσι κοιτάμε μπροστά για νέο άλμπουμ, για συναυλίες και για να γυρνάμε τον κόσμο. Δεν σκεφτόμαστε οτιδήποτε κακό μπορεί να συμβεί και πρέπει να συνεχίσουμε να παίζουμε για όσο το θέλουν οι οπαδοί.

Σίγουρα το θέλουμε για πάντα!
Σε ευχαριστώ φίλε μου. Είναι ώρα να ετοιμαστούμε.

Σε ευχαριστώ πολύ.

  • SHARE
  • TWEET