Συνέντευξη The Vintage Caravan (Alex Orn)

«Δεν καθίσαμε να αντιγράψουμε κάποια τραγούδια. Το μόνο που θέλουμε είναι να περνάμε καλά και να διασκεδάζουμε με την μουσική μας»

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 17/01/2014 @ 11:26
Την θυμάμαι την Cindy Lauper και το "Girls Just Want to Have Fun". Θυμάστε όμως τον αντίστοιχο ύμνο για τα παλουκάρια; Όχι, γιατί δεν υπήρχε...μέχρι τώρα. Ε, οι The Vintage Caravan τον συνέθεσαν για μας κι ακούει στο όνομα "Midnight Meditation". Μήπως να βάζαμε καλύτερα στη θέση του το "Know Your Place"; Η απόφαση είναι του Alex Örn...

The Vintage CaravanΚαλησπέρα αγαπητέ Alex. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε πως γνωριστήκατε οι τρεις σας. Ήσασταν 12 χρονών σχεδόν τότε;
Καλησπέρα και σε σένα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Oskar (κιθάρα/φωνή) είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια μπάντα όταν ήταν 9-10 χρονών. Ήταν σε φάση αποκάλυψης, αν δηλαδή μπορούσε κάποιος να σχηματίσει μπάντα, τότε μπορώ κι εγώ. Στην αρχή μάζεψε ορισμένους συμμαθητές και λίγο αργότερα βρήκε τον Gaui (τύμπανα) που είχε πάρει τη φάση στα σοβαρά με εκείνον. Έτσι, άρχισαν να παίζουν μαζί στα 12 τους και κανα δυο χρόνια μετά έπαιξαν και το πρώτο τους live σε ένα τοπικό bar, που παραμένει ακόμα αγαπημένο μας. Όσο για μένα, αφού έφυγαν δύο μπασίστες που είχαν κι αφού μου είχε προταθεί η θέση κάμποσες φορές, τελικά μπήκα στη μπάντα κι έκτοτε τα πάντα κυλούν υπέροχα.

Ο πρώτος σας δίσκος κυκλοφόρησε το 2011 κι έναν χρόνο αργότερα ήρθε κι ο δεύτερος. Είχε ευρωπαϊκή διανομή ή ακούστηκε μόνο από τους συμπατριώτες σας;
Μέχρι τώρα έκοβε βόλτες εδώ, στην Ισλανδία. Εκτός από τις ορδές τουριστών που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο, έχει ακουστεί μόνο από τους ντόπιους κι αφού τελειώσαμε το σχολείο, είπαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας εκτός των τειχών και ψάξαμε για δισκογραφικό συμβόλαιο το οποίο εν τέλει βρήκαμε στην σπουδαία Nuclear Blast. Έτσι, ο δίσκος θα ακουστεί επιτέλους σε Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

The Vintage Caravan - VoyageΈχετε διαφοροποιήσει τις συνθέσεις από τον αρχικό δίσκο όπως έγινε και με το εξώφυλλο;
Στην πραγματικότητα ο δίσκος έχει υποστεί ορισμένες αλλαγές σε σχέση με όταν κυκλοφόρησε στην Ισλανδία. Το εναρκτήριο τραγούδι έπρεπε να αφαιρεθεί και στην θέση του ηχογραφήσαμε εκ νέου ένα άλλο από τον πρώτο μας δίσκο, το οποίο τελικά κατέληξε ως bonus track. Στην διεθνή του έκδοση δηλαδή, το πρώτο τραγούδι είναι στην πραγματικότητα το δεύτερο του δίσκου. Όσον αφορά τώρα το εξώφυλλο, η Ισλανδική έκδοση είναι διαφορετική κι αυτό προκειμένου να εναρμονιστούμε με τις ανάγκες της εταιρείας. Πιστεύω πως βγήκε πολύ καλό χωρίς να αλλάζει το όραμά μας και είναι αρκετά πιασάρικο, αλλά γι' αυτό πρέπει να αποδώσουμε τα δέοντα στον Alex Matus για την καταπληκτική του δουλειά.

Και μιας που το έφερε και η κουβέντα. Τι στα κομμάτια απέγινε το αγαπημένο μου "Know Your Place"; Παραήταν σεξιστικό λόγω στίχων και το έφαγε η λογοκρισία;
Βασικά ναι. Έπαιζε με την φωτιά θαρρώ κι εν καιρώ θα μείωνε το album ως σύνολο, καθώς ορισμένοι είχαν πρόβλημα μ' αυτό αν και οι στίχοι του σίγουρα δεν μας αντικατοπτρίζουν ως άτομα. Θεωρητικά, η φύση του ήταν σαρκαστική αλλά προφανώς δεν πέρασε έτσι και μας ήταν πιο εύκολο να το κόψουμε από το να αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές του επιπτώσεις.

The Vintage CaravanΕίναι ασφαλές να συμπεράνουμε πως οι γονείς σας ήταν η κύρια μουσική σας επιρροή;
Ε ναι. Όλοι μας μεγαλώσαμε ακούγοντας όλα τα κλασσικά όπως Deep Purple, Jimi Hendrix, Yes, Frank Zappa και πάει λέγοντας. Οπότε ναι, θεωρώ πως η κύρια επιρροή ήταν οι γονείς μας, χαχα.

Σας έμαθαν επίσης τα πάντα περί μανιταριών και κουνελόσκονης; Θέλω να πω, μερικοί μπορεί να νομίζουν πως είναι προτιμότερο για σας να παίζετε με video games κι όχι με παραισθησιογόνα όπως κάνετε στο video clip σας.
Χαχα, νομίζω πως επέλεξαν να μην δουν το video κάτω από αυτό το πρίσμα. Ξέρεις, δεν είμαστε πρεζάκια και το ξέρουν οι ίδιοι. Θα μου επιτρέψεις μόνο να γίνω λίγο βαρετός στο θέμα αυτό, καθώς άπαξ και μεγάλωσε ο αριθμός των συνεντεύξεων αποφασίσαμε να μην μιλάμε περί ναρκωτικών, sorry. Είναι και λίγο αστείο όμως, αφού κανείς από εμάς δεν ασχολείται με video games.

Μιας και μιλάμε για ναρκωτικά, η Cocaine Sally είναι υπαρκτό πρόσωπο; Κάποια συμμαθήτρια ίσως με την οποία κάνατε παρέα;
Όχι στ' αλήθεια, είναι περισσότερο φανταστική παρά υπαρκτή, sorry χαχα. Γνωρίζουμε όμως αρκετούς τέτοιους ανθρώπους, ειδικά από τον μουσικό χώρο, που παίζουν σε βρώμικα clubs με σκιερούς θαμώνες. Νομίζω πως σίγουρα έχουμε συναντήσει πολλούς αν και μικροί ακόμα.

The Vintage CaravanΈνας από τους καλύτερους στίχους σας είναι το «Do you remember when we used to listen to Simon and Garfunkel». Καλά, πλάκα μας κάνετε; Ακόμα κι εγώ δεν τους θυμάμαι. Αφιερωμένο στους γονείς σας;
Χαχα, ναι θα συμφωνήσω. Πάντως εάν δεν έχεις ακούσει ακόμα Simon and Garfunkel, χάνεις. Είναι καταπληκτικοί ,χαχα.

Επίσης νομίζω πως πρέπει να βρείτε έναν καλό δικηγόρο, γιατί εάν οι Black Sabbath και Led Zeppelin ακούσουν τα "Midnight Meditation" & "The Kings Voyage", βλέπω τις αγωγές να έρχονται, χαχα. Ένας φόρος τιμής στους ήρωες σας;
Χαχα, θαρραλέα ερώτηση. Ναι, σαφώς και μπορείς να τα θεωρήσεις ως φόρο τιμής ή μάλλον...ερμήνευσέ τα όπως θες. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, μιας και δεν καθίσαμε να αντιγράψουμε κάποια τραγούδια. Το μόνο που θέλουμε είναι να περνάμε καλά, να διασκεδάζουμε με την μουσική μας και μέχρι τώρα τα έχουμε πάει πολύ καλά!

Πώς είναι μια καθημερινή ημέρα για έναν έφηβο που ζει στο Reykjavik και πώς περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο;
Μας αρέσει να βρισκόμαστε οι τρεις μας και φυσικά -στον βαθμό που μας αναλογεί- είναι αδύνατο να μην συναντιόμαστε με όλους όταν βγαίνουμε έξω. Έχουμε όλοι μας δουλειά κι έτσι η ημέρα μας δεν είναι πάντα όπως για όλους τους νέους της ηλικίας μας. Τον περισσότερο καιρό τον αφιερώνουμε στην μπάντα μιας κι έχουμε αρκετά να κάνουμε τώρα τελευταία. Από την άλλη δεν υπάρχει και κάτι ιδιαίτερο να κάνεις στην Ισλανδία, οπότε όλη μας η ενέργεια διοχετεύεται στα Σαββατοκύριακα και στα πάρτυ. Όπως προείπα, μας αρέσει να περνάμε καλά!

The Vintage CaravanΑς μιλήσουμε τώρα για γυναίκες. Υποθέτοντας πως υπάρχει κάποια που δεν της άρεσες καθόλου και τώρα που γίνατε γνωστοί, έρθει και σου ζητήσει ραντεβού, τι θα κάνεις;
Χαχα, δεν θα με χαλάσει καθόλου. Δεν θα την έκανα βέβαια γκόμενά μου, ποτέ όμως δεν έβλαψε να καβλαντίζεις και λίγο. Στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται η έννοια του ραντεβού στην Ισλανδία, οπότε είτε τα βρίσκεις με τα κορίτσια είτε όχι. Αυτόν τον καιρό όμως σε διαβεβαιώνω πως δεν παραπονιόμαστε κιόλας για την έλλειψη γυναικών στην ζωή μας, χαχα.

Τον Μάρτιο βγαίνετε σε περιοδεία με Zodiac και Audrey Horne ως support στους Grand Magus. Ποιά τα συναισθήματα και οι προσδοκίες σας γι' αυτό το tour;
Νομίζω ότι θα είναι υπέροχα! Οι μπάντες με τις οποίες περιοδεύουμε είναι σπουδαίες κι ανυπομονούμε να τις γνωρίσουμε. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε σε τόσες πολλές συναυλίες και που θα γνωρίσουμε πολλούς ανθρώπους. Είναι αυτό που αγαπάμε να κάνουμε.

Alex Örn (The Vintage Caravan)Και μια για τον δρόμο...Πότε σκοπεύουν οι υπόλοιποι να σου κάνουν παρέα και να αφήσουν μούσι;
Χαχα, πιστεύω πως θα γίνει κι αυτό...όταν με το καλό φυτρώσουν μούσι, χαχαχα. Δεν το έχω και καμάρι βέβαια το δικό μου, καθώς δεν μου μεγαλώνει όμορφα αλλού εκτός από του τράγου.

Σας εύχομαι τα καλύτερα και να παραμείνετε όσο σεμνοί μπορείτε γιατί το μέλλον σας ανήκει.
Σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Να μας ακολουθήσετε στο Facebook και να μας δείτε στην περιοδεία. Ελπίζω να καταφέρουμε να έρθουμε σύντομα και στην Ελλάδα!
  • SHARE
  • TWEET