Συνέντευξη Darkology (Michael Harris)

«Ένα «ψυχωτικό» solo δεν απαιτεί ένα σωρό από «ψυχωτικές» κλίμακες, διότι έχει να κάνει με τον τρόπο που το παίζεις»

Από τον Γιάννη Δούκα, 31/08/2015 @ 10:03
Αφού λιώσαμε στο headbanging με τις συνεχείς ακροάσεις του "Fated To Burn" των Αμερικάνων Darkology, επικοινωνήσαμε με τον εκπληκτικό κιθαρίστα τους, Michael Harris, για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τους ύμνους που έχουν συνθέσει. Ακούστε τον δίσκο τους, αξίζει πραγματικά.

Γεια χαρά Michael από μία Αθήνα που βράζει στη ζέστη. Πώς είσαι;
Τέλεια! Και εδώ στο Texas έχει πολύ ζέστη, ίσως και περισσότερη!

Το "Fated To Burn" εμπίπτει στη κατηγορία του ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει.  Συγχαρητήρια καταρχάς, θεωρώ ότι έχετε βγάλει ένα πολύ καλό άλμπουμ. Πώς πέρασε ο χρόνος για το συγκρότημα μετά τη κυκλοφορία του "Altered Reflections"; Δώσατε κανένα live;
Σ' ευχαριστώ πολύ. Βασικά είχαμε το άλμπουμ έτοιμο εδώ και περίπου τρία χρόνια και ήταν στα χέρια της εταιρίας μας από τότε αλλά πήρε λίγο παραπάνω να κυκλοφορήσει και να ολοκληρωθεί. Σίγουρα δεν μας φάνηκαν σαν έξι χρόνια αποχής, ειδικά αφού ήμασταν ενεργοί και σε άλλα project.

Τα τραγούδια στο "Fated To Burn" είναι νέες συνθέσεις, δημιουργημένες στο μεσοδιάστημα των δύο δίσκων ή κάποια έρχονται και από πριν το 2009; Έχετε αφήσει τίποτε ανολοκλήρωτα τραγούδια σε αυτή την ηχογράφηση;
Κάποια όντως έρχονται από την εποχή του πρώτου δίσκου αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της μουσικής και των στίχων έχει γραφτεί στο ενδιάμεσο. Και πάντα υπάρχει κάποιο υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Πόσο καιρό σας πήρε η ηχογράφηση; Πού έγινε και παρεμπιπτόντως πώς ήρθατε σε επαφή με τον Tsangarides; Πιστεύω ότι έκανε εξαίρετη δουλειά.
Το "Fated To Burn" ηχογραφήθηκε σε δύο διαφορετικές περιοχές, στο Dallas και στο Dayton Ohio. Η εταιρία μας Prime Eon Media φρόντισε για την επαφή με τον Chris Tsangarides και όντως έκανε μία απίστευτη δουλειά στον ήχο κάνοντας τον heavy και ταυτόχρονα μπολιάζοντας τον με ένα παλιομοδίτικο κλίμα.

Είδα ότι είχατε βγάλει ένα EP τον προηγούμενο χρόνο. Μπορείς να μας δώσεις κάποια πληροφορία για αυτό;
Ναι, το κάναμε μαζί με την εταιρία και απλά περιείχε μουσική από τα δύο άλμπουμ.

Kelly Sundown Carpenter (Darkology)

Ωραία, ας εστιάσουμε λίγο στα τραγούδια του νέου δίσκου. Πρώτα απ' όλα για το εναρκτήριο "Kill Me If You Can". Ήταν η πρώτη σας επιλογή για να γίνει video clip; Μου άρεσε και η ιστορία από πίσω, κόλλαγε με τους στίχους.
Οι προσωπικές μου επιλογές ήταν τα "Festival Of Fear" και / ή "Beyond The Grave", αλλά καταλήξαμε στο "Kill Me If You Can" και στο ομώνυμο το οποίο θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στον χρόνο. Για το βίντεο έκανε ο καθένας την δική του δουλειά ξεχωριστά (σ.σ.: αλλού παίζει το σχήμα και αλλού εξελίσσεται η «ιστορία») με την σκηνοθεσία να την αναλαμβάνει ο Τάσος Καψάνης και το editing ο Ευάγγελος Μολυβιάτης. Ο Mike Neal, ο μπασίστας μας έγραψε τους στίχους.

Το "Beyond The Grave" είναι ένα άλλο πολύ αγαπημένο μου. Η ατμόσφαιρα είναι εντελώς μαύρη, έχει να κάνει με αληθινή ιστορία γύρω από δίκες μαγισσών;
Σωστά. Οι στίχοι έρχονται πάλι από τον Mike και είναι μια εικόνα των δικών των μαγισσών στο Salem μέσα από τη ματιά κάποιου που ήταν στη δίκη. Έτσι η μουσική όφειλε να ήταν σκοτεινή για να ταιριάζει στο θέμα. Έχει ένα από τα δυνατότερα ρεφρέν του δίσκου.

Επίσης ποιό είναι το θέμα πίσω από το "Quantum Genocide"; Το βασικό riff με τις παύσεις του κολλά τέλεια με την κβαντομηχανική!
Χα, χα, ευχαριστώ.  Είναι πάντα ιδανικά οι στίχοι και η μουσική να δένουν αρμονικά. Και ναι, συμφωνώ ότι οι στίχοι και η μουσική είναι πολύ τεχνικοί σε αυτή τη περίπτωση. Οι στίχοι του Mike έχουν να κάνουν με ταξίδια στον χρόνο και είναι σχετικοί με τη φυσική. Δύσκολο θέμα, και το groove είναι επίσης περίεργο. Είναι κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν, με την μελωδία του ρεφρέν να είναι απλή και κολλητική ενώ η ερμηνεία και του Sundown και του Brian είναι εξαίρετες. Ο δε Brian έχει βάλει μέχρι και blast beat στη μέση του τραγουδιού.

Το "Nobot II" είναι η συνέχεια του πρώτου, στο ντεμπούτο σας;
Στιχουργικά ναι. Μουσικά αυτό το "Nobot" έχει μια τρίστιχη δομή, εκτός από το μεσαίο μέρος. Το πρώτο "Nobot" στη πραγματικότητα ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Μου άρεσαν επίσης πολύ τα πλήκτρα στο "Festival Of Fear". Ποιός τα έπαιξε; Τι είδους καρναβάλι είναι αυτό;
Εγώ έχω παίξει οτιδήποτε αφορά σε keyboards στη μουσική των Darkology όπως επίσης και τους στίχους για το "Festival Of Fear". Έχει να κάνει με μία τεράστια έκθεση τεράτων, όχι το συνηθισμένο στοιχειωμένο σπίτι της γειτονιάς σου αλλά ένα φεστιβάλ εκθεμάτων που ανεβάζουν τον πήχη του τρόμου.

Michael Harris (Darkology)

Σχετικώς  με τα solo στο άλμπουμ, ποιό είναι το αγαπημένο σου; Μερικές φορές δεν βάζεις καθόλου ρυθμικές στο υπόβαθρο, ο λόγος είναι για να εστιάσει ο ακροατής στο ίδιο το solo; Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου κιθαρίστες;
Το solo στο "Kill Me If You Can" είναι από τα αγαπημένα μου. Σκόπιμα ακούγεται κάπως ψυχωτικό για να ταιριάζει με τους στίχους του Mike. Ξεκινά με ένα lick με διαφορά χρόνου αλλά το υπόλοιπο είναι κοντά σε blues κλίμακα. Προσπαθούσα να το βελτιώσω, ένα «ψυχωτικό» solo δεν απαιτεί ένα σωρό από «ψυχωτικές» κλίμακες διότι έχει να κάνει με τον ΤΡΟΠΟ που το παίζεις. Σε αυτή την περίπτωση είναι στο πως είναι διατυπωμένο συνολικά που το κάνει τόσο «ψυχωτικό».

Μερικοί απ' τους αγαπημένους μου κιθαρίστες είναι οι Michael Schenker, Uli Roth, John McLaughlin, Frank Marino, Ritchie Blackmore, Steve Morse, Alex Lifeson όπως επίσης και fusion μουσικοί όπως οι Scott Henderson, Al DiMeola, Clint Strong και Allan Holdsworth.

Υπάρχουν πλάνα για κανένα live στην Ευρώπη και ειδικότερα Ελλάδα; Υπάρχουν αρκετοί εδώ που αρέσκονται στην μουσική σας.
Αυτό είναι ευχάριστο να το ακούω και σίγουρα ελπίζω να γίνει. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε διάφορες προοπτικές για περιοδείες και σίγουρα η Ελλάδα είναι μέσα στα σχέδια αφού ο άνθρωπος πίσω από την εταιρία μας είναι Ελληνικής καταγωγής. Επίσης, δεν καταφέραμε να έρθουμε εκεί στην τελευταία περιοδεία με τους Overkill, Prong και Enforcer παρόλο που το επιθυμούσαμε πολύ.

Ας κλείσουμε με μια αναφορά για επερχόμενα προσωπικά άλμπουμ ή τους Thought Chamber; Οι Arch Rival υπάρχουν ακόμα;
Εάν ζήσω αρκετά θα υπάρξει και τρίτος δίσκος από Though Chamber και τουλάχιστον δύο προσωπικοί δίσκοι!

Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και εύχομαι να σε δούμε λίαν συντόμως στην Ελλάδα. Εύχομαι τα καλύτερα για σένα κα τα συγκροτήματα σου.
Ευχαρίστηση μου.
  • SHARE
  • TWEET