Συνέντευξη Cynic (Paul Masvidal)

«Οι Cynic είναι όσο πιο prog trio γίνεται»

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 09/04/2014 @ 11:26
Όταν οι συγκεκριμένοι τύποι έχουν ανακατατάξει ολόκληρο τον σκληρό ήχο, ανοίγοντας νέες, λαβυρινθώδεις κατευθύνσεις και έχοντας επηρεάσει έκτοτε όσους ασχολήθηκαν σοβαρά με το "Focus", έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν δίσκους χωρίς να δίνουν σημασία ούτε σε χρονικά περιθώρια, ούτε σε αλλαγές στη διάθεση και στην μουσική τους ταυτότητα. Διαφορετικοί, πιο ατμοσφαιρικοί, αλλά χωρίς να έχουν αλλοιώσει τις πειραματικές τους διαθέσεις, με νέο δίσκο λοιπόν και πάντα όρεξη για καινοτομία, πρωτοπορία και γνήσια προοδευτική λογική, οι γίγαντες Cynic επιστρέφουν στα δισκογραφικά δρώμενα και ο «γκουρού» Paul Masvidal, αναλαμβάνει να μας εισαγάγει στον κόσμο του γκρουπ. Προσγειωμένος αλλά και βαθιά προσηλωμένος στο έργο των Αμερικανών πρωτοπόρων του σκληρού ήχου, μιλάει για το "Kindly Bent To Free Us", το μέλλον του γκρουπ και με λακωνική διάθεση αφήνει τον ακροατή να κάνει "Focus" στις αξίες και τον προσανατολισμό ενός γκρουπ που δεν συμβιβάζεται.

Λοιπόν, μετά από μια καταπληκτική επιστροφή σαν το "Traced In Air" φαίνεται ότι οι Cynic έχουν επιστρέψει για τα καλά. Νομίζεις ότι πλέον λαμβάνετε της προσοχής περισσότερου κόσμου, όπως σας αξίζει;
Οπωσδήποτε. Το νέο άλμπουμ έχει ήδη μπει στα charts του Billboard και του CMJ στις Η.Π.Α. Αυτό και μόνο είναι τεράστιο κατόρθωμα όσον αφορά το να φτάσει η μουσική μας σε περισσότερο κόσμο και λέει πολλά από μόνο του για το πως η προοδευτική μουσική γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη.

Το "Carbon Based Anatomy" ήταν ένα καινοτόμο και φρέσκο δείγμα, όσον αφορά και τις prog ρίζες σας. Ήταν και αυτό που σας έδειξε τον δρόμο για το νέο σας άλμπουμ όσον αφορά τη νέα κατεύθυνση που φαίνεται να έχει πάρει το συγκρότημα;
Χμ, όχι και τόσο μιας και τα περισσότερα κομμάτια του νέου μας άλμπουμ υπήρχαν πριν το "Carbon Based Anatomy". Αλλά πάντα υπάρχει μια κάποιου είδους σύνδεση σε αυτά.

Μετά την τελευταία σας περιοδεία είχατε κάποιες αλλαγές στη σύνθεσή σας. Ο Sean Malone είναι πλέον πίσω σαν μόνιμο μέλος;
Ο Malone είναι μαζί μας από το ξεκίνημα. Περάσαμε βέβαια μια περίοδο που είχαμε και διάφορους session μουσικούς, αλλά είναι οπωσδήποτε μαζί μας.

Μήπως έχει πει τίποτα για καμιά νέα κυκλοφορία των Gordian Knot;
Μπα, όχι ακόμα.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το νέο σας άλμπουμ, πότε ξεκινήσατε να γράφετε το υλικό και πώς ήταν η διαδικασία ηχογράφησής του;
Δουλεύω με αυτό το υλικό από την εποχή που τέλειωσε ο κύκλος του "Traced In Air". Ήταν αρκετός καιρός. Η περίοδος όμως που έδωσα την μεγαλύτερη προσοχή ήταν το '12-'13 όταν και στην ουσία ολοκληρώθηκε το άλμπουμ. Η διαδικασία ηχογράφησης ήταν πολύ ευχάριστη, αλλά και έντονη, όλοι θέλαμε το καλύτερο για αυτά τα κομμάτια και πιέσαμε τους εαυτούς μας ώστε να παραδώσουμε το καλύτερο που είχαμε να δώσουμε.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη θεματολογία πίσω από τον τίτλο και το σχετικό artwork;
Ναι, υπάρχει μια άμεση σχέση. Το εξώφυλλο αντιπροσωπεύει τρία πράγματα: ένα δέντρο, ένα σύννεφο-μανιτάρι και έναν εγκέφαλο. Η εικόνα έχει μια άμεση συσχέτιση με αυτές τις ιδέες ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι επί της ουσίας η πηγή όλων των υπαρξιακών και ψυχικών προβλημάτων. Η έκρηξη αντιπροσωπεύει την καταρρέουσα ενέργεια της ίδιας της ζωής και το δέντρο της ζωής ισοδυναμεί με την σοφία, τη γνώση και την ιστορία. Ένα δέντρο επίσης κλίνει ευγενικά προς τον άνεμο, μια μεταφορά από το Tao Te Ching και το μυαλό τελικά θα πρέπει να κλίνει και αυτό προς τον άνεμο, κάτι που εμπεριέχει και τον θάνατο μέσα στην ίδια τη ζωή.

Στο "Kindly Bent To Free Us" ακούγεστε περισσότερο σαν ένα κλασικότροπο «power trio» κατά κάποιον τρόπο. Είναι σα να θέλετε να προσφέρετε τις εκτελεστικές σας ικανότητες με έναν απλούστερο τρόπο, αυτό προέκυψε δουλεύοντας τα κομμάτια;
Ναι, τα κομμάτια βασικά ανέπτυξαν τη διαδικασία και όσο περισσότερο βυθιστήκαμε στην μουσική, άλλο τόσο μας δίδαξε να εξαλείψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και να αφήσουμε τη διαφανή γύμνια να πει την ιστορία.

Θα μπορούσες να περιγράψεις μια τυπική μέρα σας στο στούντιο;
Κάθε μέρα είναι διαφορετική, εξαρτάται και από το όργανο το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο. Αλλά συνήθως απλά μπαίνουμε και ηχογραφούμε οποιοδήποτε τραγούδι δουλεύουμε την συγκεκριμένη στιγμή. Μου αρέσει πολύ να ανιχνεύω τα σημεία και να ξαναγυρίζω πίσω. Οπότε υπάρχει μια διαδικασία επαναφοράς με τα αυτιά μου.

Από την στιγμή που επιστρέψατε, βρίσκεστε πολύ συχνά σε περιοδεία, υπάρχει στα σχέδιά σας μια επιστροφή προς την Ευρώπη;
Ναι! Τίποτα κλεισμένο ακόμα, αλλά σίγουρα το σχεδιάζουμε τελικά.

Νομίζεις ότι η πλειοψηφία των καινούριων σας κομματιών θα αποτελέσουν άνετα μέρος ενός πιο κλασικού setlist, όπως είχατε συνηθίσει;
Ναι, θέλουμε να παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τον νέο μας δίσκο γίνεται.

Σχέδια για κάποιο live DVD σύντομα;
Όχι στο άμεσο μέλλον, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή.

Πώς νιώθεις πλέον, τόσα χρόνια μετά, για το κλασικό σας "Focus";
Είναι καταπληκτικό άλμπουμ. Δεν το ακούω πια, αλλά νομίζω ότι έχει τις δικές του ιδιαίτερες ιδιότητες που το έκαναν μοναδικό και το συνειδητοποιώ.

Νομίζεις ότι οι death metal επιρροές σας μετά τα EP και το νέο άλμπουμ αποτελούν παρελθόν;
Σίγουρα ακόμα απολαμβάνω και διασκεδάζω με λίγο καλό death metal αλλά δεν ξέρω πόσο πολύ από αυτό εμφανίζεται πλέον στην μουσική μας. Είναι πιο αφανές αυτές τις μέρες.

Νομίζεις ότι πλέον θα μπορούσατε να χαρακτηριστείτε πιο «prog rock» συγκρότημα;
Οπωσδήποτε με αυτό το άλμπουμ τουλάχιστον. Υπάρχουν και τα metal στοιχεία μας, αλλά κυρίως και άλλοι ήχοι επίσης. Είναι οι Cynic όσο πιο prog trio γίνεται!

Τι άλλο να περιμένουν οι οπαδοί σας στο μέλλον; Κάτι σίγουρα απρόβλεπτο σαν τον νέο σας ήχο;
Είμαι βέβαιος ότι οι Cynic θα εξακολουθήσουν να εξελίσσονται, με ποιόν τρόπο δεν ξέρω ακόμα.

Τι πιστεύεις για το γεγονός ότι οι Cynic πλέον αποτελούν ένα από τα πιο καινοτόμα του πιο σκληρού, ας πούμε ήχου; Έχοντας πια αποκτήσει ένα τέτοιο status, είναι ευκολότερο να είστε μέρος της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας;
Είναι τιμητικό να είσαι μέρος ενός πράγματος μεγαλύτερου από εμάς και να αποτελείς επιρροή για άλλους καλλιτέχνες παντού. Έχουμε δουλέψει πολύ, και ακόμα δουλεύουμε και είμαστε μέρος της βιομηχανίας πολύ καιρό, οπότε είναι ωραίο να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας.

Σίγουρα θα 'χεις βαρεθεί να απαντάς για το "Human", αλλά πώς το βλέπεις τώρα, τόσα χρόνια μετά;
Νομίζω ότι το "Human" είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ, έχει αυτή τη μαγική χημεία που υπήρξε εκείνη την εποχή και ήταν μέρος της σχέσης με τον Chuck.

Υπάρχει κάποιο νεώτερο γύρω από τους Aeon Spoke;
Όχι προς στιγμήν. Απλά χτες έπαιζα μερικά κομμάτια των Aeon Spoke στην ακουστική κιθάρα. Έχω πολλά demos με νέο υλικό, αλλά δεν είμαι σίγουρα αν και πότε θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
  • SHARE
  • TWEET