Chickn, Κώστας Τουρνάς @ Gagarin 205, 09/06/18

Η συναυλία των Chickn με τον Κώστα Τουρνά ήταν ένας γλυκός συνδυασμός του παρελθόντος με το παρόν

Από τον Ξενοφώντα Καράμπαλη, 12/06/2018 @ 10:21

Η συναυλία των Chickn με τον Κώστα Τουρνά ήταν ένας γλυκός συνδυασμός του παρελθόντος με το παρόν, όπου στη σκηνή συναντήθηκε ένα νέο συγκρότημα μαζί με έναν μουσικό που είναι υπεύθυνος για ένα κομμάτι των επιρροών του. Βλέπετε ο Κώστας Τουρνάς έχει πολλά κοινά με τους Chickn που μπορεί να μην τα προσέξετε με επιδερμικά ακούσματα. Εκτός από την '70s αισθητική, ο Κώστας έχει παρόμοιο κώδικα με τον οποίο μεταφράζει τα ερεθίσματα του σε τραγούδια/μουσικές συνθέσεις. Το απόσπασμα από τα "Απέραντα Χωράφια" που παίξανε μαζί αποδεικνύει ακριβώς αυτό.

H κοινή εμφάνιση των Chickn με τον Τουρνά είχε άρτια στημένο setlist, διοχετεύοντας την ένταση σωστά μέχρι και το encore των Chickn στο ορχηστρικό "Spiritual". Τη συναυλία άνοιξε μόνος του ο Τουρνάς με ένα ακουστικό set, στο οποίο τον συνόδευσε ο κόσμος τραγουδώντας. Σε αυτό το mini-best of-set εξήγησε ότι ήθελε να ξεκινήσει αυτός πρώτος για να μην χαλάσει η ροή της συναυλίας. Ο Κώστας λοιπόν κατάφερε να φέρει στο Gagarin την ατμόσφαιρα της κλασσικής μπουάτ με τη χαρακτηριστική του άνεση και την ποιότητα μίας άλλης εποχής.

Κώστας Τουρνάς

Μετά από επιτυχίες του Τουρνά όπως το "Κυρίες Και Κύριοι" και το "Μη Της Το Πεις" ανέβηκε στη σκηνή ο Άγγελος Κράλλης από τους Chickn για να τραγουδήσουν μαζί τον "Κύκνο" του Τουρνά. Το έπαιξαν σε μία ψυχεδελική ακουστική εκτέλεση που ετοίμασε τους θεατές για τα "Απέραντα Χωράφια", ίσως την πιο ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς. Ήταν το σημείο που Τουρνάς και Chickn ανέμειξαν τις μουσικές τους εμπειρίες τους επί σκηνής. Γι' αυτό το απόσπασμα από το συγκεκριμένο έργο του Τουρνά ανέβηκε όλη η μπάντα, ανεβάζοντας τα decibel με αυτοσχεδιασμούς και εναλλαγές, σε μία συμπυκνωμένη αλλά χορταστική έκδοση. Το κοινό τους set ολοκληρώθηκε με το "Ήλιε Μου" της παλιάς μπάντας του Τουρνά, των Poll, το οποίο οι Chickn εμπλούτισαν με λίγο από το δικό τους ηχόχρωμα με το ηλεκτρικό sitar του Κράλλη.

Κώστας Τουρνάς, Άγγελος Κράλλης

Όταν ξεκίνησε το set των Chickn, η γέφυρα μεταξύ Poll και Chickn έγινε με το καινούριο "Cloud Over Athens" και τις soul αποφυάδες του, για να ξεσπάσει - μετά από ένα μικρό διάλειμμα για να αλλάξουν όργανα - στο '70s glam του "Am I Cher". Ο νέος δίσκος της μπάντας 'Wowsers" είναι αρκετά διαφορετικός από τον πρώτο τους, αφού αντάλλαξαν τα μεγάλα τζαμαρίσματα με πιο συγκεκριμένες δομές τραγουδιών, χωρίς βέβαια να έχουν παρατήσει τον πειραματισμό. Σε αυτόν τον δίσκο λοιπόν είχαν βασίσει το set τους, στο οποίο συμπεριέλαβαν και το "Φοβάμαι" της Μαρινέλλας και του Χατζή, που το είχαν φέρει στα μέτρα τους.

Άγγελος Κράλλης

Με γυναικεία background vocals από πίσω του, o Άγγελος ήταν το αυτός που κατεύθυνε την μπάντα από το κέντρο της σκηνής. Έπαιζε κιθάρα με τα δόντια και έτρεχε πάνω κάτω, ενώ τον κάλυπταν ο Παντελής Καρασεβδάς στα drums, η κιθάρα του Χρήστου Μπεκίρη και το μπάσο του Άξιου Ζαφειράκου. Τo "Chickn Tribe" που έχει ηχογραφηθεί και για τους δύο δίσκους του συγκροτήματος (κάτι σαν ένας δείκτης της εξέλιξης της μπάντας δηλαδή) παίχτηκε στη νέα του έκδοση, με τον Don Σταυρινό να γεμίζει τον ήχο με τη τρομπέτα. Το "Elevational Love Of Frank Zappa" με το «λίγο acid funk, λίγο πάρτυ» χαρακτήρα του ήρθε κοντά στο κλείσιμο της συναυλίας, όταν πια η σκηνή είχε γεμίσει με κομφετί από τα αποκριάτικα πιστολάκια που είχε η μπάντα, μαζί με αρκετό ιδρώτα.

Chickn

Οι Chickn είναι ένα συγκρότημα που, όπως λένε και οι ίδιοι, δεν ξέρεις τι να περιμένεις από αυτούς στην κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Η συγκεκριμένη μετενσάρκωση τους είναι πιο ώριμη και ίσως πιο εύκολη για να την προσεγγίσει ο μέσος ακροατής. Η συνεργασία με τον Κώστα Τουρνά ήταν πιο αποτελεσματική απ' ό,τι φανταζόμασταν, δίνοντας μία μοναδική σφραγίδα στη βραδιά στο Gagarin. Θα θέλαμε να βλέπουμε και να ακούμε πιο συχνά τέτοιες πρωτοβουλίες που - υπό μία έννοια - εναρμονίζουν το παρελθόν με το παρόν.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής / Chris Lemonis Photography

SETLIST

Κώστας Τουρνάς:
Κυρίες και Κύριοι 
Στιγμές/Όπου Φυσάει Ο Άνεμος
Δεν Μετανιώνω/Μη Της Το Πεις
Ο Αχιλλέας Απ' Το Κάιρο 

Ο Κύκνος (Κ. Τουρνάς, Άγγελος Κράλλης)

Chickn με Κώστα Τουρνά:
Απέραντα Χωράφια (extract)
Έλα Ήλιε Μου

Chickn:
Cloud Over Athens
Invocation
Am I Cher?
Too Many Parables
Modular Prayer
I Cry Diamonds
Φοβάμαι (Μαρινέλλα/Χατζής)
Chickn Tribe
Down In The Street
Die To Make A Living
Egg Of Love
China Must Win

Encore

Elevational Love Of Frank Zappa
Spiritual

  • SHARE
  • TWEET