Συνέντευξη Amorphis

«Χρειαζόμασταν μια αλλαγή, όχι μόνο για να βάλουμε κάτι καινούριο στο άλμπουμ, αλλά και να διατηρήσουμε την έμπνευσή μας»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 05/04/2013 @ 11:59
Νέος δίσκος για τους Φινλανδούς Amorphis, το εξαιρετικό "Circle", μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους. Αρκετά ομιλητικός και ευδιάθετος ο Tomi Koivusaari, κιθαρίστας και εκ των ιδρυτικών μελών της μπάντας, μας μίλησε για τον νέο δίσκο, τις αλλαγές που έγιναν σε σχέση με τους προηγούμενους, την προσφορά του Peter Tägtgren σε αυτόν, τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της μπάντας, αλλά και το πότε να περιμένουμε τους αγαπητούς Φινλανδούς από την χώρα μας.

AmorphisΚαλησπέρα Tomi. Καταρχάς συγχαρητήρια για τον νέο σας δίσκο. Αν και μου άρεσαν οι τελευταίες δουλειές σας, πίστευα ότι ήταν αναγκαία μια αλλαγή. Χαίρομαι επίσης που τα growls είναι ακόμα εκεί.
Σε ευχαριστώ. Σκεφτόμασταν πριν ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις του δίσκου ότι ίσως έπρεπε να αλλάξουμε την διαδικασία δημιουργίας του δίσκου αυτή τη φορά, αφού τους τελευταίους τέσσερις δίσκους τούς κάναμε στο ίδιο studio με σχεδόν τους ίδιους ανθρώπους. Χρειαζόμασταν μια αλλαγή, όχι μόνο για να βάλουμε κάτι καινούριο στο άλμπουμ, αλλά και να διατηρήσουμε την έμπνευσή μας. Γι' αυτό θέλαμε έναν τύπο να κάνει την ηχογράφηση, παραγωγή και μίξη, κάποιον που θα γνώριζε όπως εμείς τι συμβαίνει καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας. Επίσης, πήγαμε σε ένα ήσυχο μέρος να ηχογραφήσουμε, κάπου στην εξοχή, χωρίς το άγχος της καθημερινότητας. Κάπως όπως είχαμε κάνει και τους τέσσερις πρώτους δίσκους μας. Το να ηχογραφήσουμε ο καθένας ξεχωριστά μας φάνηκε πολύ «αποστειρωμένο» (σ.σ.: clinical είπε) αυτή τη φορά. Η συνεργασία με τον Peter Tägtren, τον οποίο ξέρουμε πολλά χρόνια, ήταν απίστευτη. Είναι πολύ cool τύπος, είχε εξαιρετικές ιδέες και είναι υπεύθυνος για τον υπέροχο ήχο του "Circle".

AmorphisΕίναι ήδη ο ενδέκατος δίσκος σας. Το πίστευες το 1990 ότι θα φτάνατε ως εδώ;
Θα γελούσα αν κάποιος μου έλεγε τότε κάτι τέτοιο! Όταν φτιάξαμε την μπάντα ήμασταν γύρω στα 17, και ακόμα και οι 25-χρονοι μας έμοιαζαν μεγάλοι. Αλλά εδώ είμαστε, χωρίς να παραπονιόμαστε, έχοντας την δυνατότητα να κάνουμε αυτό που αγαπάμε τόσα χρόνια. Το να μην βάζουμε όρια στη μουσική που φτιάχνουμε ήταν το σημαντικότερο πράγμα που μας βοήθησε να προχωρήσουμε.

Προσωπικά, πιστεύω ότι το "Circle" απομακρύνεται από το στυλ των "Skyforger" και "The Beginning Of Times". Ήταν επιλογή σας;
Συμφωνώ και γω. Θέλαμε πιο σκοτεινό και βαρύ το νέο δίσκο, πιο συμπαγή, χωρίς fillers και μικρό σε διάρκεια. Νομίζω επίσης ότι το “Circle” είναι λιγότερο poppy. Φυσικά, όταν συνθέταμε, αυτό δεν το είχαμε στο μυαλό μας, αλλά το αποτέλεσμα βγήκε σαφώς πιο σκοτεινό και πιο κιθαριστικό από ό,τι έχουμε κάνει εδώ και αρκετά χρόνια.

AmorphisΣτο "Circle", όπως είπαμε, την παραγωγή ανέλαβε το Peter Tägtren. Πόσο θεωρείς πως βοήθησε στην αλλαγή του ήχου σας, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος;
Στους τελευταίους δίσκους, ο Marco Hietala είχε αναλάβει την παραγωγή των φωνητικών, και εμείς των υπολοίπων. Αυτή τη φορά θέλαμε κάποιον σαν τρίτο, εκτός της μπάντας, να δώσει μια διαφορετική γνώμη. Ο Peter έφερε έναν πιο μοντέρνο, βαρύ και κιθαριστικό ήχο, ενώ είχε και πολύ καλές ιδέες όσον αφορά τα τύμπανα και τα φωνητικά.

Ύστερα από αρκετά χρόνια το concept του δίσκου δεν βασίζεται στην Kalevala. Πες μας λίγα λόγια για την ιστορία πίσω από το "Circle".
Αρχίσαμε να νιώθουμε ότι χρειαζόμασταν μια αλλαγή από το πώς γίνονταν τα πράγματα στους τελευταίους δίσκους. Στο "Beginning Of Times" η ιστορία ήταν για τον Vainamoinen, τον πιο μεγάλο χαρακτήρα στην Kalevala, οπότε μας φάνηκε λίγο δύσκολο να το ξεπεράσουμε αυτό. Τελοσπάντων, εδώ και αρκετό καιρό οι ιστορίες μας ήταν παρόμοιες, οπότε θέλαμε κάτι διαφορετικό, αν και η ιστορία θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από την Kalevala, λόγω ύφους και ατμόσφαιρας. Για μένα δεν έχει νόημα να κάτσω να εξηγήσω τους στίχους, όχι μόνο επειδή τους έχει γράψει κάποιος άλλος, αλλά και γιατί, προσωπικά, πιστεύω ότι οι καλοί στίχοι προσφέρουν κάτι διαφορετικό στον καθένα. Φυσικά ξέρω την ιστορία πίσω από το "Circle", όπως την λέει ο Pekka Kainulainen, ο οποίος έγραψε τους στίχους. Ο πρωταγωνιστής, από τη στιγμή που γεννήθηκε, ένιωθε παρείσακτος, περιθωριοποιημένος. Εξαιτίας ενός ατυχήματος, μετά από μια κρίση, βρίσκει μια σύνδεση με τις εσωτερικές του δυνάμεις. Ένας οδηγός στέλνεται σε αυτόν, από άλλη εποχή και χώρα και του δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει την ζωή και την μοίρα του. Από το παρελθόν της φινλανδικής Καρελίας βρίσκει την δική του πνευματική φυλή και την δύναμη να αλλάξει την πορεία της καταραμένης ζωής του. Είναι μια ιστορία επιβίωσης.

AmorphisΘεωρείτε τον Pekka Kainulainen σαν μέλος των Amorphis;
Επειδή γράφει τους στίχους; Όχι, δε νομίζω. Δεν παίζει κάποιο όργανο (από όσο ξέρω) και είναι γύρω στα 60. Ίσως να έκανε καμιά εμφάνιση μαζί μας στη σκηνή. (γέλια)

Πρόσφατα κάνατε μια ακουστική εμφάνιση για έναν φινλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό, αν δεν κάνω λάθος. Υπήρχαν επιπλέον όργανα όπως το φλάουτο και το σαξόφωνο. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Να περιμένουμε κάποιο ακουστικό show στο μέλλον ή ίσως και κάποιον δίσκο;
Αυτό το κάναμε σε μια περιοδεία σε αίθουσες συναυλιών στην Φινλανδία. Ήταν μια αρκετά διαφορετική και ευχάριστη εμπειρία. Είναι μια πραγματική πρόκληση το να παίζεις τόσο διαφορετικά και το κοινό να κάθεται σε καρέκλες. Θέλαμε καιρό να το κάνουμε και είχαμε μαζί μας τον Sakari Kukko, που έπαιξε φλάουτο και σαξόφωνο στα "Tuonela", "Am Universum" και στο "Circle" και την Mari Multanen που έκανε και guest φωνητικά στο "Circle". Στο επερχόμενο Wacken θα κάνουμε ακουστικό show, μάλλον το τελευταίο για αρκετό καιρό. Όσον αφορά έναν ακουστικό δίσκο, θα είχε πλάκα κάποια μέρα να το κάνουμε, αν και επι του παρόντος δεν είναι προτεραιότητά μας.

AmorphisΠοιό είναι το αγαπημένο σου κομμάτι της δισκογραφίας σας και ποιό το λιγότερο αγαπημένο σου άλμπουμ σας;
Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου θα έλεγα ότι το "Far From The Sun" είναι ίσως ο λιγότερο αγαπημένος μου δίσκος, όχι λόγω ποιότητας, αλλά εξαιτίας της ατμόσφαιρας που υπήρχε κατά την ηχογράφησή του. Ήταν ο τελευταίος δίσκος με τον Pasi, αλλά ήδη είχε χάσει το κίνητρό του και νομίζω αυτό φαίνεται και στο αποτέλεσμα. Επίσης, ήταν η συνεργασία με την EMI που δεν πήγε και τόσο καλά. Σαν αγαπημένο κομμάτι θα διάλεγα το "My Kantele", αν και γενικά δεν πολυακούω αυτά που παίζουμε συνέχεια στις συναυλίες μας.

AmorphisΠώς συμβαδίζετε με τα υπόλοιπα μέλη; Φτάσατε ποτέ στο σημείο να πείτε «το διαλύουμε»;
Νομίζω ότι όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε σοφότεροι, γνωρίζουμε καλύτερα πώς να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις συζητώντας. Δεν ήμασταν τόσο καλοί στην επικοινωνία στο παρελθόν, αλλά πλέον η χημεία μας είναι πολύ καλή, όλοι έχουμε κοινούς στόχους και φιλοδοξίες όσον αφορά την μπάντα. Προσωπικά, ποτέ δεν σκέφτηκα να φύγω από την μπάντα, αν και κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο, όπως στη δουλειά ή σε μια σχέση.

Είστε πολλά χρόνια πλέον στο προσκήνιο. Σε ποιά στιγμή πιστεύεις θα μπορείς να πεις ότι είσαι ευχαριστημένος με ότι έχεις πετύχει ως τώρα και απλά θα απολαμβάνεις να γράφεις μουσική;
Νομίζω ότι ήδη μπορώ να είμαι εντάξει με το τι έχω καταφέρει, αυτό ήθελα από όταν ήμουν 12 χρονών. Αλλά το να χαλαρώσεις δεν είναι εύκολο, αφού ακόμα προσπαθούμε να βγάλουμε τον καλύτερο μας δίσκο.

AmorphisΝα περιμένουμε μια εκτεταμένη περιοδεία για το "Circle", που θα περάσει και από την Ελλάδα;
Πρώτα θα κάνουμε μερικά καλοκαιρινά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη, το φθινόπωρο θα πάμε στην Νότια Αμερική, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία αλλά και στην Ευρώπη. Αν και η Ελλάδα δεν είναι στο πρώτο σκέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας, είμαι σίγουρος ότι θα είναι στο δεύτερο, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον θα είμαστε εκεί στις αρχές του νέου χρόνου. Πάντα περνάγαμε καλά εκεί και το κοινό είναι απίστευτο, οπότε δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ την Ελλάδα.

Για να κλείσουμε την συνέντευξη, στείλε ένα μήνυμα στους οπαδούς σας.
Βρείτε και ακούστε το "Circle" και εύχομαι να τα πούμε σύντομα από κοντά. Greece rules!
  • SHARE
  • TWEET