Joe Casey (Protomartyr): «Αν ήμουν ο Cave, θα το θεωρούσα προσβολή!»

Λίγες μέρες πριν το Ejekt Festival, ο Joe Casey ισχυρίζεται πως είναι ένας υπερκινητικός εγκέφαλος σε ένα τεμπέλικο σώμα

Από τον Μάνο Πατεράκη, 22/06/2018 @ 11:32

Με τέσσερα άλμπουμ από το 2012 μέχρι σήμερα και ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα, οι Protomartyr θεωρούνται από τις σημαντικότερες μπάντες της γενιάς τους. Παίζοντας ένα μοντέρνο post-punk (αν και οι ίδιοι αποποιούνται τον όρο, ερμηνεύοντάς τον κυριολεκτικά), η μπάντα από το Detroit έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας στα πλαίσια του Ejekt Festival αυτό το Σάββατο. Επί τη ευκαιρία, μιλήσαμε με τον τραγουδιστή Joe Casey για τους καλλιτέχνες με τους οποίους θα μοιραστεί τη σκηνή, τη μουσική και τους στίχους της μπάντας καθώς και την γενέτειρά τους.

Σε λίγες μέρες  πρόκειται να εμφανιστείτε στο Ejekt Festival με headliners τους Nick Cave & The Bad Seeds. Πολλοί τους θεωρούν μια από τις σημαντικότερες επιρροές σας.

Ποιοι το λένε αυτό; Έχω διαβάσει κι εγώ κόσμο να ισχυρίζεται πως η φωνή μου μοιάζει κάπως με τη δική του. Βέβαια, αν ήμουν ο κύριος Cave, θα το θεωρούσα προσβολή! Χαχα!

Το ίδιο βράδυ θα εμφανιστούν και οι Editors δημιουργώντας έναν post-punk σύνδεσμο μεταξύ των τριών σας. Καταλαβαίνω πως ως μουσικός σιχαίνεσαι την κατηγοριοποίηση...

Έχεις δίκιο να πιστεύεις ότι οι άνθρωποι σιχαίνονται να τους φοράνε ταμπέλες, ειδικά όταν δεν είναι σωστές ή ακριβείς. Το post-punk ήταν μια ταμπέλα της μουσικής που κυκλοφόρησε ακριβώς μετά το punk, εξ ου και το όνομα. Στην πραγματικότητα, δεν έχει κάποια υπερφυσική γραμμή συνέχειας. Είναι απλά μουσική που είτε σαμπόταρε τον ήχο του punk (το οποίο είναι παραμορφωμένο ‘50s rock), είτε συνέχισε τον πειραματισμό που είναι έμφυτος στη μουσική που φτιάχνεται από ερασιτέχνες.

Εσείς θα εμφανιστείτε ακριβώς πριν τους Wolf Alice. Τους έχεις ακούσει;

Άκουσα ένα τραγούδι τους στο ραδιόφωνο και μου άρεσε. Ανυπομονώ να τους δω.

Πίσω στους Protomartyr. Υπάρχετε σαν μπάντα μόλις δέκα χρόνια...

Μόνο δέκα χρόνια ε; Για να είμαι ειλικρινής, δέκα χρόνια είναι αρκετός καιρός. Εμείς, βασικά, υπάρχουμε για οχτώ, η Wikipedia κάνει λάθος χαχα!

Για τι απ’ όλα αυτά τα οχτώ χρόνια μπορείς να υπερηφανευτείς;

Είμαι χαρούμενος που κρατήσαμε τις φιλίες μας και τη δημιουργική κατανόηση μεταξύ μας. Το να είσαι σε συγκρότημα μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο. Είναι σπάνιο να είσαι με άτομα που σέβεσαι και συνεννοείσαι. Οπότε, είμαι περήφανος γι’ αυτό.

...και τι επιδιώκετε να επιτύχετε ως μπάντα, λοιπόν;

Ελπίζω να κατορθώσουμε να κατακτήσουμε τον κόσμο, αλλά μπορώ να συμβιβαστώ με το να τα πηγαίνουμε καλά, να υπάρχει κόσμος που θέλει να μας δει και ενδεχομένως να αγοράζει στην πραγματικότητα τους δίσκους μας.

Protomartyr

Ο περσινός σας δίσκος, "Relatives In Descent", θεωρείται ο καλύτερός σας μέχρι στιγμής. Αισθάνεσαι κι εσύ την ανταπόκριση του κόσμου;

Δεν μπορώ να την αισθανθώ με τίποτα!  Εντούτοις, όντως πιστεύω πως κάθε άλμπουμ είναι λίγο καλύτερο από το προηγούμενο. Ελπίζω να συνεχίσουμε αυτό το μοτίβο και στον επόμενο.

Από πού πηγάζει όλος ο αρνητισμός και η υποβόσκουσα οργή της μουσικής σας;

Δυνατότητες και προοπτικές που δεν εκπληρώθηκαν ποτέ. Ένας υπερκινητικός εγκέφαλος σε ένα τεμπέλικο σώμα. Τσιγάρα, αλκοόλ, φαγητό των Μεσοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, χειμώνες, αγανακτήσεις και κακή στάση του σώματος.

Αν θέλω να πείσω κάποιον να αρχίσει να σας ακούει, ποιο τραγούδι να του βάλω;

Βάλε απλά το "Who Let The Dogs Out?" των Baha Men και πες του πως είναι Protomartyr. Λες να δουλέψει; Είμαστε απελπισμένοι, θέλουμε νέους οπαδούς! Χαχα! Δεν ξέρω, ίσως να του βάλεις το "A Private Understanding" ή κάποιο από τα καινούργια. Αν το αντέξει, ίσως του αρέσουμε.

Θεωρείστε πολιτικοποιημένη μπάντα, ακόμα και αν το αρνείστε. Υπάρχει, ωστόσο, ένα πολιτικό μήνυμα που θα μπορούσες να μας δώσεις;

Δεν γίνεται να τριγυρνάω παντού και να διακηρύττω πως δεν είμαστε πολιτικοποιημένη μπάντα και να δώσω τώρα ένα πολιτικό μήνυμα στον κόσμο, έτσι δεν είναι; Προσπάθησες να με ξεγελάσεις εδώ χαχα!

Protomartyr

Υπάρχουν, πάντως, θρησκευτικές αναφορές στη μουσική σας. Το τελευταίο τραγούδι του τελευταίου δίσκου σας ξεκινάει με μια σκηνή ανάμεσα στον Ιησού Χριστό και τον Πόντιο Πιλάτο. Πόσο σε επηρεάζει ο χριστιανισμός;

Μεγάλωσα δίπλα σε μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών στο Detroit, έμαθα να διαβάζω και να γράφω από μοναχές, πήγα σε ρωμαιοκαθολικό σχολείο κτλ. Δεν ξέρω πόσο θρησκευόμενος είμαι τώρα, αλλά καλώς ή κακώς η βάση είναι ακόμα εδώ. Οι πνευματικές αναφορές στους στίχους ενέχουν συνήθως ένα καθολικό μήνυμα.

Τι είναι το Detroit για σένα; Ποιο είναι το vibe του;

Το Detroit είναι το σπίτι μου. Δεν θα μπορούσα καν να ξεκινήσω να περιγράφω το vibe του, διότι πιστεύω πως θα το αδικούσα. Μπορώ να πω, όμως, πως δεν είναι για όλους.

Είναι rock city;

Έμαθα να μην πιστεύω ποτέ τους στίχους των Kiss και αυτό είναι ακόμη ένα παράδειγμα. Δεν είναι περισσότερο rock city από το East Moline ή το Toledo.

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα. Τι πλάνα έχεις πέρα από τη συναυλία;

Ελπίζω να βρω χρόνο να περιπλανηθώ. Μερικές φορές, όταν είσαι σε περιοδεία, δεν έχεις το χρόνο να καταλάβεις πού βρίσκεσαι. Ελπίζω να βρω ωραίο φαγητό.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;

Όταν τελειώσουμε όλες αυτές τις υπέροχες ανοησίες με τις περιοδείες, θα ηχογραφήσουμε τον δίσκο νούμερο πέντε.

Αυτό ήταν λοιπόν. Τα τελευταία λόγια σου ανήκουν.

Ελπίζω το Ejekt να είναι η πρώτη σε μια σειρά πολλών εμφανίσεών μας στη χώρα σας.

  • SHARE
  • TWEET