Reece Tee: «Στην Αθήνα θα μπορούσε, ίσως, να γίνει το πραγματικό Desertfest»

Ο διοργανωτής του Desertfest μας μίλησε για το επερχόμενο φεστιβάλ, την εν δυνάμει εξέλιξη του στην Ελλάδα, αλλά και για την τοπική rock σκηνή μεταξύ άλλων

Από τον Άλκη Κοροβέση, 30/09/2016 @ 13:49

Πολλοί γνωρίζουν το νέο φεστιβάλ που ξεκινάει μια νέα πορεία στην Ελλάδα σε λίγες μέρες με το όνομα Desertfest. Έχει ήδη δοκιμαστεί σε Βερολίνο, Αμβέρσα και Λονδίνο, και με δεδομένο το ιδιαίτερα δραστήριο ρεύμα της χώρας μας στο μουσικό πλαίσιο του φεστιβάλ, θα μπορούσε να γίνει, ίσως, ένα από τα πιο ποιοτικά. Με αφορμή, λοιπόν, το πρώτο Desertfest που θα γίνει στην Αθήνα στις 7 και 8 Οκτωβρίου, μιλήσαμε με τον εμπνευστή της ιδέας αυτής και κιθαρίστα των Steak, Reece Tee.

Καλησπέρα, Reece. Πώς τα πας;

Πολύ καλά, ευχαριστώ.

Λονδίνο, Βερολίνο, Αμβέρσα και τώρα Αθήνα. Γιατί επιλέξατε την Αθήνα αντί για μια πόλη στην Ιταλία ή την Ισπανία που είναι πιο εύκολα προσβάσιμη σε περισσότερο κόσμο;

Η Αθήνα ροκάρει άσχημα! Είναι μια εμβληματική πόλη και ξέρουμε τι σκηνή υπάρχει για καλή underground μουσική εκεί. Ήταν στα σκαριά για αρκετό καιρό και κάθε φορά που ερχόμουν για κάποια συνάντηση με εντυπωσίαζε το πόσος πολύ κόσμος ήταν στα rock bars και στις συναυλίες. Πλέον δεν είναι underground βασικά στην Αθήνα, θα το έλεγα πιο πολύ mainstream. Είναι πολύ ευχάριστο για μένα.

Σκέφτεστε να το επεκτείνετε και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις επίσης;

Αυτήν τη στιγμή όχι, πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσουμε την υψηλή ποιότητα αυτού που κάνουμε. Πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες και τις κατάλληλες συνθήκες. Θέλουμε να καθιερώσουμε αυτές τις τέσσερεις εκδοχές του φεστιβάλ πρώτα πριν προχωρήσουμε με κάτι άλλο.

Αν πετύχει, θα προσπαθήσετε να το κάνετε εξωτερικό φεστιβάλ, για παράδειγμα το καλοκαίρι με camping, περισσότερες σκηνές, κλπ; Περιλαμβάνεται αυτό στα σχέδια σας;

Έχω ενθουσιαστεί με την κατεύθυνση που μπορούμε να πάμε το φεστιβάλ της Αθήνας. Έχετε τον καιρό, κάτι που δεν μπορούν να ισχυριστούν οι άλλες πόλεις. Ας δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά στην Αθήνα θα μπορούσε να γίνει ότι πιο κοντινό σε ένα πραγματικό Desertfest.

Colour Haze

Ας πάμε λίγο στην αρχή. Πώς, πότε και για ποιο λόγο ξεκίνησε το Desertfest;

Είναι τόσο απλό όσο ένα διακαές πάθος για underground μουσική και ιδιαίτερα μπάντες όπως οι Kyuss. Ερωτεύθηκα την ιστορία τους και άλλων μπαντών όπως οι Fatso Jetson και την DIY φάση στην οποία κινήθηκαν με τη μουσική από το Palm Desert. Το γεγονός ότι δεν εκτοξεύτηκε σε κάτι πιο mainstream αδυνατώ να το καταλάβω, αλλά αυτό το κάνει πιο ενδιαφέρον στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, όμως, δεν «κάηκε» και ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει τώρα τι έχασε τότε. Η πρώτη εκδοχή του φεστιβάλ ήταν το 2012 στο Λονδίνο και ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Πέρα από το Roadburn δεν υπήρχαν φεστιβάλ για stoner και doom. Όταν αυτό δούλεψε, ο κόσμος άρχισε να το προσέχει και τώρα η σκηνή των underground φεστιβάλ στην Ευρώπη είναι τεράστια. Είμαι περήφανος που βοηθήσαμε στην εκκίνηση γιατί δίνει την ευκαιρία στις μπάντες να βγουν σε περιοδεία και να παίξουν σε πολλούς φαν.

Και από τότε, τι σας έκανε καλύτερους σε αυτό;

Το ότι «άνοιξε» το μυαλό μου σε άλλα είδη μουσικής. Κάθε εκδοχή του φεστιβάλ πρέπει να φροντίζει για την πόλη που το φιλοξενεί, στο Λονδίνο το doom είναι δυνατό και στο Βερολίνο τα ψυχεδελικά πράγματα πάνε πολύ καλά. Το να κατανοήσεις αυτό και να φτιάξεις ένα line-up που πουλάει εισιτήρια και δεν επαναλαμβάνει τις μπάντες υπερβολικά είναι μια πρόκληση. Τα line-up μας είναι πλέον περισσότερο εκλεκτικά και αυτό με ενθουσιάζει.

Τελευταία η Ελλάδα έχει γίνει μια νέα πηγή desert rock / heavy rock / stoner συγκροτημάτων. Υπάρχουν αρκετές αξιόλογες ελληνικές μπάντες, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνονται στο Desertfest. Τις επέλεξες ο ίδιος ή ήταν προτάσεις από συνεργάτες;

Πάντα ήξερα για τις ελληνικές μπάντες όπως οι 1000mods και οι Planet Of Zeus, αλλά οι συνεργάτες μας μάς πρότειναν τις υπόλοιπες και ανυπομονώ να τις τσεκάρω στο φεστιβάλ και να ανακαλύψω νέα συγκροτήματα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αυτές τις μπάντες να έρθουν να παίξουν στο Λονδίνο, στο Βερολίνο και στην Αμβέρσα.

Προσπαθείς να προωθήσεις τοπικές σχήματα σε κάθε πόλη που γίνεται το φεστιβάλ με το να παίξουν σε αυτό;

Ναι είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τις τοπικές μπάντες. Τους δίνει μια διεθνή βάση και είναι όμορφο να τις βλέπεις να βελτιώνονται σταθερά αφού έπαιξαν στο φεστιβάλ. Υπάρχουν εξαιρετικές μπάντες εκεί έξω και είναι ευθύνη μικρότερων φεστιβάλ όπως το Desertfest να τις «κλείσει».

Ο Garcia ακύρωσε όλες τις εμφανίσεις του στα Desertfest σωστά; Γιατί το έκανε; Ελπίζω να μην είναι κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ήταν πραγματικά κρίμα, αλλά αυτά συμβαίνουν όταν «κλείνεις» τόσες πολλές μπάντες. Πιστεύω πως είχε θέμα να προγραμματίσει την ηχογράφηση του καινούργιου του δίσκου και υπό την πίεση της εταιρίας οι ευρωπαϊκές ημερομηνίες αντικαταστάθηκαν από μέρες ηχογράφησης. Τα καλά νέα είναι ότι θα τον έχουμε σε κάποιο από τα επόμενα χρόνια σίγουρα.

Πώς πιστεύεις ότι θα επηρεάσει το Desertfest ένα πιθανό Brexit;

Ελπίζω καθόλου. Αυτήν τη στιγμή πρέπει να πληρώνουμε έναν ειδικό φόρο για καλλιτέχνες εκτός ΕΕ. Αν αυτό εφαρμοστεί για όλες τις μπάντες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι μεγάλο πλήγμα για το budget μας. Ευελπιστώ, επίσης, να μην αποτρέψει τους Ευρωπαίους από το να ταξιδέψουν από το ένα φεστιβάλ στο άλλο γιατί ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων βασίζεται σε κόσμο που έρχεται από άλλες χώρες.

Karma To Burn

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα (ή το πιο επικίνδυνο) που ένας καλλιτέχνης σου έχει ζητήσει;

Να τους αγοράσω ηρωίνη! Αν και δεν θα σου πω ποιος το έκανε...

Θα ακύρωνες μια μπάντα για παρόμοιους λόγους που το Fortarock έκανε με τους DOWN;

Είναι μια περίεργη κατάσταση όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει. Στο τέλος πρέπει να κινηθείς με γνώμονα του αγοραστικού κοινού και από το να έχεις μια αμήχανη εμφάνιση, ίσως η καλύτερη κίνηση είναι να την ακυρώνεις. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση.

Ποιο κομμάτι πιστεύεις ότι είναι το πιο αντιπροσωπευτικό του Desertfest; Ίσως το "Desert Cruiser" από Truckfighters;

Είναι μια καλή επιλογή. Ίσως το "Green Machine" από τους Kyuss επίσης.

Παίζεις και εσύ στο Desertfest με τους Steak. Πώς τα καταφέρνεις να είσαι υπεύθυνος για ένα τέτοιο φεστιβάλ και να παίζεις κιόλας σε αυτό;

Το Desertfest ξεκίνησε βασισμένο σε ένα πάθος για τη μουσική οπότε τα δυο αυτά που αναφέρεις ταίριαξαν τέλεια μεταξύ τους. Καταλαβαίνω και τις δυο πλευρές της κατάστασης. Ξέρω πως θέλουν οι μπάντες να τους φέρονται αλλά και την πίεση ενός διοργανωτή όταν κανονίζει μια μεγάλη συναυλία. Επίσης, οι τοπικοί συνεργάτες μας αναλαμβάνουν πολλή από τη δουλειά. Εγώ βλέπω τις μπάντες και καμιά φορά παίζω και σε κάποια.

Θεωρείς ότι η desert rock / psychedelic / stoner σκηνή έχει κορεστεί; Τι χρειάζεται για να μη γίνει στάσιμη; Να περιμένουμε το Desertfest να διευρύνει περισσότερο τα μουσικά του όρια;

Νομίζω ότι είναι απλά η αρχή μιας αναγέννησης καλής rock μουσικής, είτε λέγεται stoner, είτε doom, είτε ψυχεδελική, δεν θεωρώ ότι έχει κορεστεί, οι καλοί απλά επικρατούν στην κορυφή. Θεωρείται μόδα σήμερα, αλλά η ποιότητα των συγκροτημάτων και οι δίσκοι δηλώνουν «παρών» οπότε πάντα θα κυριαρχεί όσο υπάρχει δημιουργικότητα. Είναι απλό να πεις ότι μια μπάντα ακούγεται σαν τους  Sabbath ή τους Kyuss, αλλά κρύβονται πολύ περισσότερα πράγματα σε αυτά που κάνουν οι μπάντες τώρα. Νομίζω ότι το Desertfest ήδη διευρύνει τα είδη και τις μπάντες του. Θα είναι πάντα βέβαια ένα stoner/doom/ψυχεδελικό φεστιβάλ αλλά το που τελειώνει ένα είδος και που αρχίζει ένα άλλο είναι προσωπική άποψη.

Karma To Burn

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων πρέπει να έκανες αρκετές φιλίες. Ποιες από αυτές τις σχέσεις είναι οι πιο δυνατές;

Πάντα λέω ότι το Desertfest είναι μια μεγάλη οικογένεια και κάθε φεστιβάλ του έχει αυτή τον «φιλικό» χαρακτήρα. Έχω κάνει τόσους πολλούς φίλους μέσω της μουσικής που θα ήταν δύσκολο να τους αναφέρω όλους. Έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τους συνεργάτες και το προσωπικό που όλοι τους βοηθάνε και εργάζονται για το φεστιβάλ. Είναι εκεί στα καλά και τα άσχημα, και αυτό δημιουργεί ένα πολύ δυνατό δεσμό.

Έχεις κάνει επίσης εχθρούς;

Κάνουμε έρωτα και φεστιβάλ, όχι πόλεμο! Αλήθεια τώρα προσπαθούμε να κάνουμε μόνο φίλους. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που άλλα φεστιβάλ μεταγενέστερα από εμάς αναλαμβάνουν να μας μισούν. Δεν είμαι σίγουρος γιατί γίνεται όλο αυτό αλλά ξέρω ότι «η αλαζονεία συχνά οδηγεί στην πτώση».

Έχεις σκεφτεί ποτέ να ξεκινήσεις τη δική σου δισκογραφική;

Όχι σοβαρά αν και έχουμε μια κυκλοφορία του Desertfest κάθε χρόνο. Έχουμε ένα 12ιντσο live δίσκο από το 2013, έπειτα κυκλοφορήσαμε νέα μουσική από τους Karma To Burn και πέρσι ήταν οι Monster Magnet. Μπορείς να τα βρεις εδώ. Οπότε υπό μια έννοια κυκλοφορούμε πράγματα στο Desertfest και κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει.

Ποιους δίσκους άκουσες τελευταία και σου άρεσαν;

Ο αγαπημένος μου είναι το "Lore" από τους Elder. Με τρέλανε αυτή η μπάντα και αυτός ο δίσκος και ανυπομονώ να τους δω στο Desertfest στην Αθήνα. Πρέπει να τους τσεκάρετε, θα γίνουν τεράστιοι κάποια μέρα. Ένας ακόμα καλός δίσκος είναι από τους Greenleaf το "Rise Above The Meadow". Ο τραγουδιστής τους είναι εκπληκτικός.

Truckfighters

Πριν φτάσουμε στο τέλος, θα μπορούσες να μας περιγράψεις τι να περιμένουμε στο Desertfest μιας και οι περισσότεροι δεν έχουμε πάει σε ένα στο εξωτερικό;

Φέτος στην Αθήνα να περιμένετε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα με τις καλύτερες μπάντες σε ένα διήμερο και δυο σκηνές, Έχουμε προσπαθήσει να μην συμπέσουν οι μπάντες, ώστε αν είσαι αρκετά γρήγορος να παρακολουθήσεις όλες τις μπάντες. Αυτή η πρώτη του χρονιά θα είναι πολύ ιδιαίτερη αλλά είναι μόνο η αρχή.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, απευθύνσου στους αναγνώστες μας και όσους πρόκειται να παρευρεθούν στο Desertfest της Αθήνας.

Γεια σας αγαπητοί φίλοι της Αθήνας. Είναι τιμή μας να φέρουμε το Desertfest στην απίστευτη πόλη σας. Έλατε να ροκάρουμε και μπείτε στην ολοένα αυξανόμενη οικογένεια του Desertfest. Το rock 'n' roll θα κυριεύσει την Αθήνα στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Τα λέμε σύντομα σε μερικές εβδομάδες. Καλή τύχη με το φεστιβάλ.

Σε ευχαριστώ πολύ.

  • SHARE
  • TWEET