Commuter

Commuter (EP)

Bitter Tea Records (2023)
Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 24/03/2023
Ok, έχετε σίγουρα την προσοχή μας!
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αρχικά, τον Οκτώβριο του 2022, ήρθε το "Light". Και ομολογουμένως ψαρώσαμε. Εν έτει 2023 εξάλλου, δεν θα έλεγα πως είμαστε και συνηθισμένοι σε ποιοτικές εγχώριες post-punk κυκλοφορίες. Πόσο μάλλον με καλή παραγωγή. Εύκολα δηλαδή θα πίστευε κανείς πως το τραγούδι προέρχεται από κάποια πολλά υποσχόμενη, ανερχόμενη μπάντα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και όμως, οι commuter, οι οποίοι ξεκίνησαν ως μουσικό project του Διονύση Κουταβά το 2019, είναι από την Αθήνα και στις αρχές του 2023 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP από τη Bitter Tea Records, με τίτλο "Commuter". Οι ίδιοι δηλώνουν επηρεασμένοι από τον post-punk ήχο της σκηνής του Καναδά (Women, Preoccupations) αλλά και το νέο ρεύμα του Ηνωμένου Βασιλείου (Shame, Squid) και δεν έχουμε λόγω να τους αμφισβητήσουμε καθώς, όντως, το συγκρότημα δείχνει να συγκεντρώνει τα παραπάνω στοιχεία στη μουσική του, έχοντας, παράλληλα, όμως και μια ευδιάκριτη προσωπική πινελιά στον ήχο του.

Και ναι, αυτό που παίζουν, μπορεί να μην μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς πρωτότυπο ή καινούργιο όμως, χωρίς αμφιβολία, ακούγεται επίκαιρο, κάτι που, κατά την προσωπική μου τουλάχιστον γνώμη, είναι απείρως πιο σημαντικό. Εξάλλου, σε καμία περίπτωση οι commuter δεν κινούνται στη σφαίρα του revivalism καθώς το rock και το post-punk τους, μπορεί να έχει αναφορές σε προηγούμενες δεκαετίες, όμως είναι σύγχρονο, μοντέρνο, και ζωτικό ως εκεί που δεν πάει. Οι τέσσερις συνθέσεις του άλμπουμ έχουν κοινή ρίζα όμως κάθε μία τους φανερώνει και μια άλλη πτυχή του συγκροτήματος, άλλοτε πιο πειραματική, άλλοτε πιο ατμοσφαιρική και, άλλοτε, πιο pop ενώ, παράλληλα, σε τεχνικό επίπεδο, το rythm section τα κάνει όλα σωστά, οι κιθάρες εντυπωσιάζουν, ενώ οι φωνητικές μελωδίες έρχονται και συμπληρώνουν όπως πρέπει το συνολικό αποτέλεσμα.

Πρέπει επίσης να πούμε εδώ πως η παραγωγή του Αλέξ Μπόλπαση και το mastering του Greg Obis κατάφεραν να αναδείξουν όλα τα δυνατά τους σημεία αλλά, και γενικότερα, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά των commuter που τους καθιστούν ως ένα αρκετά ελπιδοφόρο σχήμα της εγχώριας σκηνής, που έχει όλα τα φόντα για να σταθεί και στο εξωτερικό. 

Το πρώτο τους EP ίσως να μην είναι αρκετό για να μας δείξει όλα όσα μπορούν να κάνουν, όμως, με σιγουριά, φανερώνει ένα συγκρότημα με αυτοπεποίθηση, το οποίο έχει γερές βάσεις, όρεξη, ενέργεια, και συνθετικά/ ενορχηστρωτικά προτερήματα, ικανά να τους κάνουν να ξεχωρίσουν. Ok λοιπόν, έχετε σίγουρα την προσοχή μας, αναμένουμε τα επόμενα βήματά σας με ενδιαφέρον!

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET