Dead Can Dance @ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 21/05/22

Αξεπέραστη εμφάνιση από τους μοναδικούς Dead Can Dance

Από τον Γιάννη Βόλκα, 23/05/2022 @ 21:14

Λίγο πριν ξεκινήσει επίσημα η καλοκαιρινή σεζόν και όλοι μας ξεχυθούμε, μετά από απουσία δύο ετών, σε αρένες, «χωράφια» και λοιπούς ανοιχτούς χώρους, είχαμε την ευκαιρία να τιμήσουμε με την παρουσία μας ένα venue στο οποίο δεν γίνονται συχνά εκδηλώσεις που αφορούν το αναγνωστικό κοινό του site. Οι Dead Can Dance, τρία χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη στην πόλη μας, θα παρουσίαζαν τη μουσική τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά σε κλειστό χώρο. Το Μέγαρο Μουσικής αν και διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει έμοιαζε απόλυτο ταιριαστό στη μουσική του συγκροτήματος. Για να είμαστε όμως απόλυτα ειλικρινείς, δεν υπήρχε κάτι στο μυαλό μας που θα κατάφερνε να «χαλάσει» τη συγκεκριμένη βραδιά.

Dead Can Dance

Απόλυτα τυπικοί όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι υπεύθυνοι του χώρου κάλεσαν και τους τελευταίους που περίμεναν στον εξωτερικό χώρο, οι ταξιθέτες έδειχναν τις θέσεις και ενημέρωναν ότι φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση απαγορεύονται και οι Dead Can Dance ακριβώς στις 21:15 εμφανίστηκαν σεμνά στη σκηνή. Η απόλυτη ησυχία του κοινού, την οποία διέκοπταν μονάχα τα χειροκροτήματα στο τέλος των κομματιών, δημιούργησε την ιδανικότερη ατμόσφαιρα. Το γεγονός ότι είμασταν καθιστοί (και με μάσκες) μπορεί να φαίνεται καταπιεστικό αλλά βοήθησε ώστε όλοι να βλέπουν ότι συνέβαινε on stage ενώ η εξαιρετική ακουστική του Μεγάρου συνέβαλε ώστε να ακούμε στην κυριολεξία ακόμα και την τελευταία νότα. Με λίγα λόγια, ιδανικές συνθήκες ώστε να απολαύσεις το συγκεκριμένο μουσικό σχήμα.

Αφετηρία με το Yulunga (Spirit Dance) και τη μαγευτική φωνή της Lisa Gerrard συνοδευόμενη από μια πανδαισία κρουστών. Ο Brendan Perry συμμετείχε με το τύμπανο πριν αναλάβει τα φωνητικά στο ανατριχιαστικό "Amnesia" από το καταπληκτικό "Anastasis" του 2012. O δίσκος ο οποίος τους επανάφερε στο προσκήνιο πριν μια δεκαετία τιμήθηκε με τρεις συνθέσεις και το κοινό έδειξε ξεκάθαρα ότι το έχει «αγκαλιάσει».

Dead Can Dance

Η εναλλαγή στα φωνητικά ανάμεσα στην Gerrard και τον Perry συνεχίστηκε κατά όλη τη διάρκεια του σετ, πάντα με εξαιρετική απόδοση. Όλοι μας έχουμε αγαπημένες συνθέσεις, όπως και κομμάτια τα οποία ίσως να μας έλειψαν αλλά κατά τα άλλα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ψάξει κανείς για τις καλύτερες στιγμές μέσα σε μια πραγματικά αψεγάδιαστη εμφάνιση. Ανάμεσα στις ουκ ολίγες ανατριχιαστικές ερμηνείες πάντως θα τολμήσουμε να ξεχωρίσουμε το "Sanvean" με τα εξωπραγματικά φωνητικά της Lisa, το "Black Sun" όπου ο Perry ήταν πραγματικά συγκλονιστικός. Εξαιρετική και η ατμόσφαιρα στο "The Host Of Seraphim" με την μπάντα να συμμετέχει, ταπεινά αλλά άριστα, στα φωνητικά, υπό τις οδηγίες του Perry ενώ ταυτόχρονα η Gerrard δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στους μουσικούς που απαρτίζουν τους Dead Can Dance επί σκηνής, οι οποίοι αλλάζουν τακτικά ρόλους και όργανα και συμβάλλουν τα μέγιστα στο εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα. Η λεπτομέρεια στις ενορχηστρώσεις έγινε πιο φανερή από ποτέ λόγω της προαναφερθείσας εξαιρετικής ακουστικής του χώρου. Το ίδιο ίσχυε και για τα φωνητικά των Gerrard/Perry τα οποία παρά το πέρασμα των χρόνων παραμένουν αναλλοίωτα και σε απίστευτα υψηλό επίπεδο.

Dead Can Dance

Αν και ως μπάντα οι Dead Can Dance δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα εκφραστικοί πάνω στη σκηνή (ειδικά η Lisa Gerrard), υπήρξαν ορισμένες λεπτομέρειες οι οποίες έδειχναν την ικανοποίηση τους. Μερικά, κρυφά χαμόγελα της κατά τα άλλα πολύ σοβαρής Lisa, καθώς και τα χειροκροτήματά της απέναντι στους μουσικούς της έδειχναν την επιβράβευσή και τον αλληλοσεβασμό. Από την άλλη ο Perry πραγματοποίησε αρκετές, μικρές «χορευτικές» φιγούρες, δείχνοντας να απολαμβάνει στο μέγιστο το μεγαλείο της μουσικής που οι ίδιοι έχουν συνθέσει.

Συμπερασματικά, παρακολουθήσαμε ακόμα μια εξαιρετική εμφάνιση ενός μουσικού σχήματος μοναδικού στον πλανήτη(κρατάμε μια επιφύλαξη αν είναι πραγματικά από τον πλανήτη μας). Μοιάζει ακατόρθωτο να ξεπεραστεί η συγκεκριμένη εμφάνιση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να αποχαιρετίσουμε τη μουσική των Dead Can Dance. Ένας νέος δίσκος και μια περιοδεία ακόμα θα γίνει αποδεκτή με τεράστια χαρά.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Yulunga (Spirit Dance)
Amnesia
Mesmerism
The Ubiquitous Mr. Lovegrove
Persian Love Song (The Silver Gun) 
In Power We Entrust The Love Advocated
Avatar
The Carnival Is Over
Cantara
Opium
Sanvean
Dance Of The Bacchantes
Bylar
Black Sun
The Host Of Seraphim

Encore:

Children Of The Sun
The Wind That Shakes The Barley
Severance

  • SHARE
  • TWEET