Ανασκόπηση 2015: Heavy / Power Metal

Η σύνοψη μιας πλούσιας και ποιοτικής χρονιάς, στη σκιά μιας μεγάλης απώλειας

Από τους Κώστα Πολύζο, Βασίλη Σκιαδά, 01/01/2016 @ 23:13

Όταν η μία από τις δύο μεγαλύτερες heavy metal μπάντες όλων των εποχών κυκλοφορεί δίσκο, αμέσως η χρονιά αποκτά μια ιδιαίτερη αξία, ανεξάρτητα από την πραγματικά αξία του ίδιου του άλμπουμ. Τελικά, όμως, δυστυχώς το 2015 θα μας μείνει στην ιστορία κυρίως γιατί λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν το τέλος του, ο Ian 'Lemmy' Kilmister έφυγε από κοντά μας.

Πέραν τούτων, αρκετές ήταν οι μεγάλες επιστροφές σπουδαίων συγκροτημάτων, η ελληνική σκηνή έδωσε δυναμικά το «παρών», ενώ κάμποσες ήταν και οι παρθενικές προσπάθειες συγκροτημάτων που δείχνουν δυναμική για το μέλλον. Ας δούμε παρακάτω μια σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων που έλαβαν χώρα και δίσκων που ακούσαμε κατά τη διάρκεια του 2015.
 



♦ Τα σημαντικότερα νέα ♦

Lemmy

1. Ο Lemmy, λίγες μέρες αφ' ότου γιόρτασε τα 70α του γενέθλια, «έφυγε» μετά από πολύ σύντομη μάχη με μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου. Ο θάνατός του σόκαρε και βύθισε σε πένθος την παγκόσμια metal κοινότητα. Ένας ακόμη θρύλος της σκληρής μουσικής και βασική επιρροή χιλιάδων γνωστών και άγνωστων μουσικών δεν είναι πια μαζί μας.
2. Το θηρίο πίσω από το drum set των Twisted Sister, A.J. Pero, εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο κατά τη διάρκεια περιοδείας με τους Adrenalin Mob από ανακοπή καρδιάς. Ήταν 55 χρονών. Τη θέση του στους Twisted Sister για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους έχει αναλάβει πλέον ο Mike Portnoy.
3. Ένα ακόμη μέλος της οικογένειας των Motorhead έφυγε από κοντά μας. Ο Phil 'Philthy Animal' Taylor ήταν 61 χρονών και ο θάνατός του επήλθε από χρόνια αρρώστια με την οποία πάλευε. Ελαφρύ να είναι το χώμα...
4. «The End», όπως ανακοινώθηκε, θα είναι ο τίτλος της τελευταίας περιοδείας που θα ξεκινήσει το 2016 και που θα κλείσει (μάλλον) οριστικά το κεφάλαιο Black Sabbath και θα βάλει το συγκρότημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ozzy, απομακρύνεται η πιθανότητα κυκλοφορίας νέου δίσκου.
5. Αρχές του έτους ανακοινώθηκε πως ο Bruce Dickinson διαγνώσθηκε με καρκίνο και άπαντες θορυβηθήκαμε και αγχωθήκαμε για την εξέλιξη της υγείας του. Τελικά οι θεραπεία πήγε καλά και τρεις μήνες αργότερα τα καλά νέα ήρθαν για να μας καθησυχάσουν.

 



♦ Big Guns: Οι πολυσυζητημένες δουλειές ♦

Iron Maiden - The Book Of Souls

1. Οι Iron Maiden επέστρεψαν βάζοντας, ήδη από τις ανακοινώσεις των λεπτομερειών του "The Book Of Souls", τον πήχη πολύ ψηλά. Κάτι οι μεγάλες διάρκειες των τραγουδιών, κάτι το ωραίο εξώφυλλο, κάτι η κουβέντα περί επικού 18-λεπτου κλεισίματος με μια σύνθεση του Dickinson δημιούργησαν υψηλότατες προσδοκίες από τους οπαδούς. Η πλειοψηφία μάλλον ικανοποιήθηκε και μάλιστα υπέρ το δέον, αλλά υπήρξαν και αρκετοί που μίλησαν και για αδυναμίες.
2. Σίγουρα η κυκλοφορία του "Win Hands Down" δεν άφησε ασυγκίνητους όσους ασχολήθηκαν με την καινούρια δουλειά των Armored Saint. Η ποιότητα της μπάντας είναι αδιαπραγμάτευτη και τα εννιά τραγούδια του δίσκου αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες. Ο Bush, οι αφοί Sandoval, ο Vera και ο Duncan δημιούργησαν έναν δίσκο αντάξιο της ιστορίας των «Αγίων».
3. Ο Lemmy λίγο πριν φύγει από κοντά μας κυκλοφόρησε τον κύκνειο δίσκο του με τους Motorhead. Το "Bad Magic" αποτέλεσε το 23ο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ της εμβληματική μπάντας και το οποίο κατά γενική ομολογία ικανοποίησε τους οπαδούς χωρίς βέβαια να σκορπίσει και ρίγη συγκίνησης. Λίγοι άλλωστε ήταν αυτοί που περίμεναν κάτι περισσότερο εν έτει 2015. Λίγη σημασία όμως έχουν όλα αυτά πλέον...
4. Αν ψάχνουμε μια λέξη που θα περιέγραφε τους σύγχρονους Saxon, αυτή μάλλον θα ήταν η «εγγύηση». Με το "Battering Ram" οι Άγγλοι θα προσθέσουν μια ακόμα πολύ καλή δουλειά στην δισκογραφία τους και θα μας αναγκάσουν να ανυπομονούμε να τους δούμε και πάλι ζωντανά.
5. Οι Γερμανοί βάρδοι επέστρεψαν δισκογραφικά στις αρχές της χρονιάς μετά σχεδόν πέντε χρόνια από την προηγούμενη κυκλοφορία τους και η ανυπομονησία για να ακούσουμε το μουσικό τους όραμα ήταν δεδομένη. Τελικά, με το "Beyond The Red Mirror" οι Blind Guardian στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αν και υπήρξαν κάποιοι που δεν εντυπωσιάστηκαν με την νέα τους δουλειά.

 



♦ Higher Than The Sky: Τα καλύτερα ♦

Enforcer - From Beyond

1. Οι Σουηδοί Enforcer πιστοποίησαν για ακόμα μια φορά την ποιότητά τους και τον συνθετικό οίστρο τους, κυκλοφορόντας, ίσως, τον καλύτερο heavy metal δίσκο της χρονιάς. Το "From Beyond" σαρώνει σβέρκους στο πέρασμά του και δείχνει ένα συγκρότημα που ωριμάζει και πραγματικά μας κάνει να αδημονούμε για το επόμενο βήμα του.
2. Οι Ironsword μας κεράσανε τραχύ και βάρβαρο επικό heavy metal με το "None But The Brave" και απέδειξαν πως ο συμπαθής λαός είναι καλός και στην μουσική εκτός από το ποδόσφαιρο και το κρασί. Φουλ επιθετικό το metal των Πορτογάλων και χαράς ευαγγέλια για οπαδούς συγκροτημάτων όπως οι Omen και Manilla Road.
3. Οι Αμερικάνοι Visigoth ήρθαν και τάραξαν για τα καλά τα νερά του επικού heavy metal με το ντεμπούτο τους να στάζει ποιότητα (για να μην πω τίποτα άλλο). Το "The Revenant King" δείχνει ένα συγκρότημα που έχει την δυναμική να η ηγηθεί του ιδιώματος και ο επόμενος δίσκος τους θα μας δείξει αν πρόκειται για μπάντα πυροτέχνημα ή όχι.
4. Καραμπινάτη περίπτωση ποιοτικότατου power metal που λοξοκοιτάει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι Reverence. Το "Gods Of War", χωρίς να φέρνει κάποιου είδους επανάσταση, θα αποτελέσει μια από τις δυνατότερες κυκλοφορίες του ιδιώματος με συνθέσεις που βγάζουν ενέργεια και πάθος, ενώ και το ταλέντο παιχτικά περισσεύει.
5. Το "The Book Of Souls" μοιραία απασχόλησε σχεδόν καθολικά την metal κοινότητα και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά. Οι Iron Maiden επέστρεψαν με έναν δίσκο που έσβησε από την μνήμη μας το απογοητευτικό "Final Frontier" και αποτέλεσε μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς. Ακόμα και οι αδύναμες στιγμές του δεν είναι ικανές να αμαυρώσουν την συνολική του ποιότητα.

Check also: Πολύ δυνατή κυκλοφορία το "Beyond The Red Mirror" των Blind Guardian, φοβερά γούστα βγάλανε οι Armored Saint με το "Win Hands Down", παραδοσιακό και ποιοτικό το "Curse Of The Damned" των Night Demon, ενώ αλητεία και νεύρο έβγαλε το "Shadowline" των Σουηδών Black Trip που αρέσκονται να παίζουν ακριβώς πάνω στη γραμμή που τέμνεται το hard rock με το heavy metal. Τέλος, το φερώνυμο ντεμπούτο των Night Viper έκανε αίσθηση και αξίζει να τσεκαριστεί.

 



♦ Losers In The Game: Περιμέναμε περισσότερα ♦

Virgin Steele - Nocturnes Of Hellfire & Damnation

1. Οι Virgin Steele έχουν πιάσει συνθετικό πάτο και το "Nocturnes Of Hellfire & Damnation" δεν θα διαφοροποιηθεί από την κατηφορική πορεία της μπάντας. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιος πλέον που ακόμα που περιμένει οι Αμερικάνοι να βγάλουν καλό δίσκο.
2. Οι W.A.S.P. κυκλοφόρησαν έναν δίσκο «μια από τα ίδια» και όσο και αν κάποια τραγούδια στο "Golgotha" σε κάνουν να πιστεύεις πως κάτι καλό συνθετικά υπάρχει ακόμα, δυστυχώς στο σύνολο του πρόκειται για ένα άλμπουμ που θα ξεχαστεί γρήγορα. Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί ίσως διαφωνήσουν, αλλά...
3. Περιμέναμε πως και πως το πρότζεκτ της «μεταλλικής συμμαχίας», μιας και πέραν των σταθερών μελών Mike Portnoy, David Ellefson και Alex Skolnick υπήρχαν και ένα κάρο μεγάλα ονόματα προσκεκλημένοι. Μπορεί ο δίσκος των Metal Allegiance να είναι μια χαρά, όπως έγραψε και ο Χρήστος Καραδημήτρης, αλλά η ουσία είναι πως απογοήτευσε ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Περιμέναμε πολύ καλύτερα πράγματα από εσάς Mike και σια.
4. Δεν είναι κακό αλλά δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο. Αν, όμως, οι Helloween κυκλοφορούν δίσκο που θα αφήσει αδιάφορο το μεγαλύτερο μέρος της metal κοινότητας, τότε Houston...we have a problem. Καλομαγειρεμένη, αλλά ξαναζεσταμένη η κολοκυθόπιτα που μας σερβίρει το "My God-Given Right" δυστυχώς.
5. Ο Jeff Waters ανέλαβε και πάλι τα φωνητικά στον νέο δίσκο των Annihilator μετά την αποχώρηση του Padden και το αποτέλεσμα είναι και πάλι απογοητευτικό, όχι επειδή δεν μπορεί να τραγουδήσει, αλλά επειδή οι συνθέσεις του "Suicide Society" είναι κατώτερες των περιστάσεων. Άντε να δούμε αν θα βγάλει ποτέ ξανά δίσκο αντάξιο του παρελθόντος.

 



♦ House Of Atreus: Τα εν οίκω ...εν δήμω ♦

Sacral Rage - Illusions In Infinite Void

1. Μια φοβερή κυκλοφορία μας επιφύλασσαν οι Sacral Rage για το 2015 καθώς το "Illusions In Infinite Void" μας δείχνει πως οι Αθηναίοι έχουν την δυναμική για να πρωταγωνιστήσουν σε ένα υποείδος το οποίο είναι ακέφαλο και από το οποίο λείπουν οι μεγάλες κυκλοφορίες.
2. Οι Diviner μας προσέφεραν έναν δίσκο που ακολουθεί μεν τις κλασικές δομές, αλλά παράλληλα έχει και μια μοντέρνα αύρα και μια φρεσκάδα που είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητο. Το "Fallen Empires" δείχνει πως πρόκειται για μια μπάντα με μέλλον.
3. Οι War Dance, σύμφωνα με τον Θοδωρή Ξουρίδα, κυκλοφόρησαν ένα από τα καλύτερα επικά άλμπουμ εδώ και χρόνια, με το "Wrath For The Ages" να ακούγεται λες και οι Manowar έχουν τον Bill Tsamis στη σύνθεσή τους. Ίσως να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις υπερβολικές σε κάποιους, αλλά ο δίσκος θα αποτελέσει ένα αληθινό κόσμημα για τη φετινή χρονιά.
4. Οι Endomain κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους, "Step Into The Machine", και σίγουρα υπάρχουν αρκετές στιγμές μέσα στον δίσκο που δείχνουν πως υπάρχει ταλέντο για ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον, ενώ έχουν στις τάξεις τους έναν πολύ καλό τραγουδιστή.
5. Ο Gus G. μπορεί να παίζει μπάλα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά δεν παύει να είναι Έλληνας και να θεωρεί εαυτόν μέλος και της εγχώριας σκηνής. Κυκλοφόρησε φέτος τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Brand New Revolution", αλλά αν και ικανοποίησε στο σύνολό του, νομίζω πως πια περιμένουμε από αυτόν κάτι που θα διαφοροποιηθεί αρκετά.

 



♦ One Night In The City: Οι συναυλίες της χρονιάς ♦

Jag Panzer

1. Déjà vu! Οι Jag Panzer, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος πέρασαν μια βόλτα από το Κύτταρο (Metal Rites Festival) και μας ισοπέδωσαν παίζοντας αυτή την φορά και τραγούδια της μετά-"The Fourth Judgment" εποχής. Είναι συγκινητικό το πώς αυτή η μπάντα συσπειρώνει τους λίγους αλλά πιστούς οπαδούς τους. Το υλικό και οι απόδοσή τους δεν αφήνουν ίχνος αμφισβήτησης της ποιότητάς τους. Εν αναμονή του καινούργιου δίσκου, λοιπόν, η εμφάνισή τους σκόρπισε για ακόμα μια φορά ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους.
2. Διήμερο middle-earth ντελίριο σκόρπισαν οι Blind Guardian στους οπαδούς τους, οι οποίοι έσπευσαν να κατακλύσουν το Gagarin και τις δύο μέρες (έπαιξαν και τρίτη μέρα στην Θεσσαλονίκη). Κορυφαίοι, λοιπόν, και πάνω στην σκηνή παίζοντας ουσιαστικά διαφορετικό σετ κάθε μέρα, με διάρκεια άνω των δύο ωρών έκαστο. Όταν τιμάς και ιδρώνεις με τόσο πάθος την φανέλα, δεν γίνεται να μην σε αποθεώσει ο κόσμος. Όπερ και εγένετο...
3. Στο φετινό Rockwave Festival μας επισκέφτηκαν οι Judas Priest στο πλαίσιο της περιοδείας για την προώθηση του "Redeemer Of Souls". Μόνο ανατριχίλες στους ύμνους του παρελθόντος, αξιολογότατη απόδοση από όλους και ένας Halford σε πολύ καλή κατάσταση.
4. Με Titan Force και Manilla Road headliners δεν γίνεται να μην περάσεις καλά και αυτό είναι κανόνας. Γενικότερα, όμως, το Up The Hammers είναι ένα φεστιβάλ όπου φίλοι του heavy metal μαζεύονται από διάφορα μέρη της Ευρώπης (και όχι μόνο) για να ακούσουν πολύ καλές μπάντες να παίζουν την αγαπημένη τους μουσική. Φέτος έκλεισε δέκα χρόνια και αυτή η επέτειος δεν θα μπορούσε να γιορταστεί με καλύτερο τρόπο, καθώς τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη μέρα ήταν φοβερές.
5. Οι Accept για μια ακόμη φορά ήρθαν, ισοπέδωσαν τα πάντα και έφυγαν κύριοι, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και σμπαραλιασμένους σβέρκους. Σε τρελά κέφια και με ακόμα μια δισκάρα στις πλάτες τους, έδωσαν για άλλη μια φορά ένα χορταστικό σόου συστήνοντάς μας το καινούριο τους line-up.

Check also: Enforcer, Riot V, Wolf, Hammerfall (ξανά στην Ελλάδα μετά από 18 χρόνια) και Domine μας δώσανε τα μυαλά στα χέρια και όσοι δεν παρευρέθηκαν έχασαν.

Επιμέλεια: Κώστας Πολύζος

  • SHARE
  • TWEET