Wintersun, Whispered @ Piraeus Academy, 04/10/17

Η πρώτη εν Ελλάδι παρουσία των Φινλανδών, αν κι επεισοδιακή, ήταν αντάξια της φήμης τους

Από τον Σπύρο Κούκα, 05/10/2017 @ 11:44

Η πρώτη εμφάνιση των Wintersun στη χώρα μας αποτελούσε από μόνη της ένα από τα σημαντικότερα συναυλιακά γεγονότα της χρονιάς, πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι Φινλανδοί metallers είχαν στις αποσκευές τους το φρεσκότατο "The Forest Seasons", την εξαιρετική πρόσφατη δισκογραφική τους προσπάθεια. Έτσι, έχοντας μαζί τους δύο πολύ αξιόλογες μπάντες συγγενούς ηχητικής προσέγγισης, τους επίσης Φινλανδούς Whispered και τους Ιταλούς Black Therapy, το συναυλιακό πακέτο που προσφερόταν παραήταν θελκτικό για να αγνοηθεί από τους οπαδούς του είδους, εξ ου και η αρκετά ικανοποιητική προσέλευση, δεδομένου ότι μιλούσαμε για καθημερινή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παρ' όλα αυτά, η βραδιά φάνηκε να στραβώνει από αρκετά νωρίς, με τις πόρτες του γνωστού μαγαζιού επί της Πειραιώς να καθυστερούν να ανοίξουν για περίπου μιάμιση ώρα από την προκαθορισμένη, γεγονός που αναμενόμενα προκάλεσε αρκετή δυσφορία στο πλήθος κόσμου που περίμενε υπομονετικά για την είσοδο του. Η φημολογία σχετικά με το τι συνέβη υπήρξε  έντονη, με πολλά και διάφορα να ακούγονται, ωστόσο μιας και η ουσία βρίσκεται στα όσα μουσικά μας παρουσίασαν οι μπάντες που κατάφεραν να παίξουν, δεν θα αναλωθούμε στο να αναπαράγουμε ή να σχολιάσουμε την βαρύτητα ή όχι των όποιων φημών. Δυστυχώς, όμως, λόγω της πίεσης χρόνου που δημιουργήθηκε, η εμφάνιση των Black Therapy δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί, στερώντας μας την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες τους κι επί σκηνής.

Από την άλλη, οι Whispered κατάφεραν να παρουσιάσουν μια κουτσουρεμένη χρονικά εκδοχή του stage show τους, ξεκινώντας το εικοσάλεπτο set τους λίγο μετά τις 21:35. Οι Φινλανδοί μελωδικοί death metallers αποτελούν μια εξ ορισμού ιδιάζουσα περίπτωση μπάντας, τόσο μουσικά, μπολιάζοντας τις χαρακτηριστικές για το είδος συνθέσεις τους με Japanese folk στοιχεία, όσο κι εμφανισιακά, καθώς εμφανίζονται με στολές σαμουράι και αντίστοιχης αισθητικής make-up. Θα μπορούσε κανείς να τους πει και το ιαπωνικών προδιαγραφών και κάπως χαμηλότερης δυναμικής alter ego των Wintersun, αν και αυτό πιθανότατα θα τους στερούσε πόντους, ενώ αποτελούν ένα πραγματικά ενδιαφέρον συγκρότημα, τόσο συνθετικά (τσεκάρετε καταρχάς το "Shogunate Macabre", την πιθανότατα καλύτερη τους δουλειά έως τώρα), όσο και σε ό,τι αφορά τις ζωντανές τους εμφανίσεις.

Whispered

Κι αν το επισπευσμένο εικοσάλεπτο μουσικής που μας παρουσίασαν έμοιαζε μονάχα με προθέρμανση (με τον μέτριο ήχο να μην βοηθάει όσο θα έπρεπε), ορισμένες λεπτομέρειες της εμφάνισης τους, όπως οι μικροί λαμπτήρες στην ταστιέρα του frontman Jouni Valjakka, ο επαγγελματισμός που επέδειξαν και τα εν γένει μουσικά στοιχεία των συνθέσεων τους, προσέδωσαν στην παρουσία τους θετικό πρόσημο εν τέλει.

Whispered

Γεγονός, όμως, είναι πως ο κόσμος που είχε μισογεμίσει την αρένα του μαγαζιού είχε έρθει κυρίως για την εμφάνιση των Wintersun, η οποία είχε αρκετό χρονικό περιθώριο για να κυλίσει όπως έπρεπε. Έτσι, με τον Jari Maenpaa και την παρέα του να ανεβαίνει στη σκηνή στις 22:20 υπό τους ήχους την εισαγωγής του εναρκτήριου "Awaken From The Dark Slumber (Spring)", για την επόμενη μιάμιση περίπου ώρα βιώσαμε μια συναυλιακή εμπειρία αντάξια της φήμης και της ποιότητας της μπάντας.

Wintersun

Με τα προηχογραφημένα ορχηστρικά μέρη ευτυχώς να μην παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα και την μπάντα που πλαισιώνει τον mainman (και πλέον μονάχα τραγουδιστή στις ζωντανές τους εμφανίσεις) Maenpaa να αποτελείται από άψογα καταρτισμένους μουσικούς που ωστόσο δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των hired guns (οπότε και «νιώθουν» τι και που παίζουν), η ζωντανή απόδοση των δαιδαλωδών συνθέσεων τους υπήρξε όσο πιο πιστή εκτελεστικά γινόταν στις στουντιακές εκτελέσεις, με μεγάλο συν τον καλό τους ήχο.

Wintesun

Ο κόσμος ζεσταινόταν όλο και περισσότερο έπειτα από τα κολλητά "Winter Madness" και "Beyond The Dark Sun" από το ντεμπούτο τους και το πρώτο highlight της βραδιάς ήρθε με τις πρώτες νότες του αγαπημένου "Death And The Healing", όπου τα συνεχόμενα sing along του κοινού ενέτειναν την δυναμική των ήδη μαγευτικών μελωδιών του κομματιού. Παράλληλα, ο Jari έμοιαζε αεικίνητος και αρκετά ευδιάθετος, πειράζοντας τα υπόλοιπα μέλη σε αρκετές στιγμές κατά τη διάρκεια των τραγουδιών, αλλά και αποδίδοντας μάλλον αβίαστα τα απαιτητικά φωνητικά μέρη που εναλλάσσονταν συνεχώς από υμνικά καθαρά σε βάρβαρα brutal, με την backing vocal βοήθεια και των υπολοίπων μελών.

Wintersun

Στο "Sons Of Winter And Stars" οι ένθερμες αντιδράσεις του κόσμου συνεχίστηκαν, με τον Jari να ζητάει να ανάψουν τα φλας των κινητών στο μεσαίο και πιο ατμοσφαιρικό μέρος του, ενώ το "Loneliness (Winter)" είναι ευεργετημένο με ένα από τα ομορφότερα ρεφρέν που έχουμε ακούσει από τους Φινλανδούς και η ζωντανή του απόδοση δεν μείωσε στο ελάχιστο την γλυκιά μελαγχολία που κρύβει. Ακολουθούμενο, μάλιστα, από το περισσότερο ανατατικό "Starchild", δημιουργούσαν μια υπέροχη αντίθεση συναισθημάτων, με το κοινό να συνεχίζει να συμβάλει φωνητικά με την κάθε ευκαιρία που βρισκόταν.

Wintersun

Φτάνοντας προς το τέλος, το καταληκτικό κομμάτι του κυρίως set, το "Eternal Darkness (Autumn)" αποτέλεσε και ζωντανά αποδιδόμενο μια από τις πιο ακραίες συνθέσεις της μπάντας, με ανηλεή blast beats, σιδηροδρομικό black metal riffing (αλλά κι ένα υπέροχο σόλο που, στα αυτιά μου, αποτελεί έναν φόρο τιμής στο lead κιθαριστικό παίξιμο του Marty Friedman) και όμορφες εναλλαγές μεταξύ των brutal φωνητικών του Maenpaa και των backing brutal (κυρίως) του Jukka Koskinen. Κατόπιν, η μπάντα μας αποχαιρέτησε «διαδικαστικά», προτού επιστρέψει στη σκηνή, έπειτα από την απαίτηση του κόσμου, για το οριστικό αντίο με ένα χαβαλεδιάρικο "drum solo" δια χειρός Maenpaa και το ομότιτλο κομμάτι από το "Time I" άλμπουμ.

Wintersun

Κλείνοντας με ακόμη μια σπουδαία σύνθεση κι έπειτα από κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα, η εμφάνιση των Wintersun κατάφερε να αντιστρέψει το περίεργο κλίμα που είχε δημιουργηθεί νωρίτερα λόγω των καθυστερήσεων και ματαιώσεων μέρους του προγράμματος, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούμε άνετα να μιλήσουμε για μια εντυπωσιακή πρώτη επίσκεψη της μπάντας στη χώρα μας. Και παρόλο που η προσέλευση πιθανόν να μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη αν η συναυλία δεν είχε προγραμματιστεί μεσοβδόμαδα, ακόμη κι έτσι, η παρουσία και οι αντιδράσεις του κόσμου και η αμφίδρομη επικοινωνία με την μπάντα ήταν τέτοια που θα δικαιολογούσε πλήρως την επανεμφάνιση των Φινλανδών στο ελληνικό συναυλιακό καλεντάρι συντομότερα απ’ ότι ίσως περιμένουμε.

Φωτογραφίες: Διονύσης Παρθενιάδης / dionpa.com

SETLIST

Awaken From The Dark Slumber (Spring)
Winter Madness
Beyond The Dark Sun
Death Αnd The Healing
Sons Οf Winter Αnd Stars
Loneliness (Winter)
Starchild
Eternal Darkness (Autumn)

Encore:

Time

  • SHARE
  • TWEET