Wintersun

The Forest Seasons

Nuclear Blast (2017)
Από τον Σπύρο Κούκα, 14/07/2017
Η δική τους καλλιτεχνική εκδοχή για τις τέσσερις εποχές του χρόνου απαιτεί πολλαπλές ακροάσεις για να ξεδιπλωθεί επαρκώς, αλλά τελικά αποζημιώνει στο έπακρο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το τρίτο άλμπουμ των Wintersun πιθανολογώ πως είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη κυκλοφορία για φέτος, αλλά για λόγους που δεν αφορούν το καθαρά μουσικό μέρος του. Με την μπάντα να ξεκινάει μια αμφιλεγόμενη καμπάνια χρηματοδότησης για τη δημιουργία του δικού της στούντιο ηχογραφήσεων, το "The Forest Seasons" (το οποίο και αποτελεί το βασικό ανταποδοτικό «αγαθό» της καμπάνιας, προσφερόμενο σε κανονική και instrumental μορφή, μεταξύ άλλων) δημιούργησε υπερβολικές προσδοκίες ως προς το ποιόν του, γεγονός, βέβαια, σύνηθες και για τις προηγούμενες δουλειές της μπάντας (πόσο μάλλον για το προηγούμενο "Time I").

Αφήνοντας κατά μέρος τον περαιτέρω σχολιασμό για τα όσα αφορούν την προαναφερθείσα καμπάνια, ο νέος δίσκος των Φινλανδών συμφωνικών death metallers, αντλώντας έμπνευση από το πασίγνωστο μουσικό έργο του Vivaldi, παρουσιάζει τη δική τους καλλιτεχνική εκδοχή για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Αποτελούμενος από τέσσερις επικές, τόσο σε διάρκεια (με τα κομμάτια να κυμαίνονται μεταξύ 12 και 15 λεπτών) όσο και σε ατμοσφαιρική κλιμάκωση, συνθέσεις, η πορεία από τις πρώτες νότες του εναρκτήριου δεκαπεντάλεπτου "Awaken From The Dark Slumber (Spring)" μέχρι και το μεγαλειώδες κλείσιμο του "Loneliness (Winter)" είναι συναρπαστική.

Η πολυστρωματική οικοδόμηση των επί μέρους χαρακτηριστικών του εκάστοτε κομματιού, με τρόπο τέτοιο που να λειτουργούν αρμονικά μαζί, μοιάζει υποδειγματική, αφού οι απαιτητικότατες ενορχηστρώσεις μπλέκονται ιδανικά με τις πολυσύνθετες κιθάρες, προσφέροντας έναν ηχητικό πλούτο ιδεών που απαιτεί πολλαπλές ακροάσεις για να ξεδιπλωθεί επαρκώς. Πραγματικά, ο δίσκος μοιάζει να έχει δουλευτεί μέχρι και την τελευταία του μουσική λεπτομέρεια, καθώς η πορεία των εποχών ξεκινά από τη δική τους, παγερή μα συνάμα εκλεπτυσμένη, μουσική Άνοιξη, για να τις διασχίσει μια προς μια μέχρι την κορύφωση που λαμβάνει μαεστρικά χώρα στον δασικό τους Χειμώνα.

Το "The Forest That Weeps (Summer)" διακρίνεται για τον folk αέρα του, αλλά και για τις εντυπωσιακές εναλλαγές από brutal σε καθαρά στην ερμηνεία του mainman Jari Maenpaa. Παράλληλα, τα χορωδιακά μέρη του (με τη συμμετοχή μελών των Ensiferum, Turisas, Moonsorrow και TYR) ενισχύουν το συνολικό feeling του κομματιού, δίνοντας αρκετές προοπτικές που δεν φαίνονται άμεσα μεν, αλλά ανακαλύπτονται δε στις επαναληπτικές ακροάσεις του δίσκου. Από την άλλη, το "Eternal Darkness (Autumn)" αποκαλύπτει τις περισσότερο black metal πτυχές της μουσικής των Φινλανδών, με το «σιδηροδρομικό» του riffing και το συμφωνικό του υπόβαθρο να του προσδίδουν μια άγρια ομορφιά, η οποία εκουσίως απουσιάζει από τις υπόλοιπες τρεις συνθέσεις.

Φθάνοντας στο καταληκτικό "Loneliness (Winter)", ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμη εξαιρετική σύνθεση, αρκετά αργόσυρτη και ατμοσφαιρική, αλλά με εξίσου έντονες δυναμικές στις φωνητικές ερμηνείες του Maenpaa. Αυτές, εστιάζοντας ως επί το πλείστον στη μελωδική πλευρά της φωνής του Φινλανδού ερμηνευτή, προσδίδουν μια πομπώδη δραματικότητα στα όσα ακούμε, οδηγώντας σε αρκετούς παραλληλισμούς ακόμη και με ορισμένες ερμηνείες του Matt Bellamy, σε μια ίσως πιο «σκανδιναβική» και τραβηγμένη (με την καλή έννοια) προσέγγιση τους.

Εν τέλει, παρά το γεγονός πως το "The Forest Seasons" αποτελεί έναν αρκετά απαιτητικό, αλλά και πλούσιο μουσικά δίσκο, τα 54 λεπτά της διάρκειας του, αλλά και μεμονωμένα κάθε μία από τις τέσσερις μακροσκελείς συνθέσεις του, δεν έχουν ούτε μια στιγμή που να περισσεύει κατά τη ροή του. Μάλιστα, αν και η καμπάνια τους με βρίσκει σχετικά επικριτικό, κυρίως για τα όσα ήταν διατεθειμένη η μπάντα να προσφέρει ανταποδοτικά, η πολυσύνθετη φύση των συνθέσεων του άλμπουμ δικαιολογεί την ύπαρξη ενδιαφέροντος για να ανακαλύψει κανείς μεμονωμένα κάθε πτυχή της δημιουργίας του, συνεπώς και την προσφορά αντίστοιχων «αποκλειστικών» προνομίων σε όσους οπαδούς τους συνέβαλαν χρηματικά σε αυτήν.

  • SHARE
  • TWEET