Soulfly live σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Από τους Αντώνη Μουστάκα, Παναγιώτη Λουκά, 07/03/2006 @ 19:39
28/02/06, Υδρόγειος, Θεσσαλονίκη

Soulfly σημαίνει Max και Max σημαίνει δύναμη! Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι αποτελεί τη κινητήρια δύναμη πίσω από τους παλιούς και καλούς Sepultura και από τους Soulfly, και ότι είναι ικανός με την παρουσία του και μόνο να προκαλεί τον πανικό και τον ενθουσιασμό. Σκηνικό η βροχερή Θεσσαλονίκη που είδε το πρωί τραπεζικούς και λοιπούς απεργούς στο δρόμο να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και την απόλυτη μουσική επίθεση το βράδυ στην Υδρόγειο από μια παρέα Βραζιλιάνων!

Τη βραδιά άνοιξαν οι Ιταλοί Linea 77, ένα σχήμα του ακραίου ήχου με 2 παθιασμένους "φωνακλάδες" τραγουδιστές που προσπάθησαν πολύ και έδειξαν ότι αποτελούν μια δυνατή και δουλεμένη μπάντα. Αγγλικός στίχος, μπλουζάκια Ramones, κιθάρες και μπάσα στα γόνατα και δυνατά ριφ ήταν τα κύρια συστατικά της παρουσίας τους. Σε μερικά σημεία αυτής της (35λεπτης περίπου) παρουσίας μάλιστα ξεσήκωσαν τις μπροστινές σειρές της μισοάδειας μέχρι εκείνη τη στιγμή Υδρογείου. Κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του κοινού και μας άφησαν γύρω στις 20:40.

Ο χώρος πλέον είχε γεμίσει και η ιαχή "Soulfly" ακούστηκε για να μας θυμίσει τον λόγο της παρουσίας μας στην Υδρόγειο. Μετά από περίπου 30 λεπτά αναμονής και γνώριμους αγαπημένους ήχους να βγαίνουν από τα ηχεία (Black Sabbath με Ozzy & Dio), oι Soulfly έσκασαν μύτη στη σκηνή μέσα σε δυνατά χειροκροτήματα. Τελευταίος ο Max και η παρουσία του έκανε τα παιδιά στις πρώτες σειρές να ξεκινήσουν το "surfing" πάνω σε κεφάλια και χέρια! Ξεκίνησαν με το "Babylon" από το νέο άλμπουμ και χωρίς παύση επιτέθηκαν ξανά με "Prophecy" και "Seek N' Strike"! O κόσμος το καταδιασκέδαζε και όλα τα μάτια ήταν πάνω στον Cavalera θέλοντας και μη, μιας και η παρουσία του ήταν η πηγή που έδινε ενέργεια σε εμάς από κάτω και σε κάθε γωνιά του συναυλιακού χώρου. Η απόδοση των Soulfly ήταν πάρα πολύ καλή και το ίδιο καλός ήταν και ο ήχος: δυνατός και όσο έπρεπε "βρώμικος".

Στις Sepultura πινελιές ο κόσμος τα έδωσε όλα αν και μου δόθηκε η αίσθηση ότι πλέον και τα τραγούδια των πρώτων άλμπουμ των Soulfly έχουν μπει στη συνείδηση μας ως κλασσικά πλέον. Από τις πιο δυνατές στιγμές αποτέλεσε το "Refuse/ Resist" σε μια εκτέλεση - φωτιά αλλά και τα τραγούδια του "Dark Ages" δεν πήγαν πίσω. Εκτός του "Babylon" εκτελέστηκαν τα "Carved Inside", "Arise Again", "I And I" και "Frontlines", έγινε δηλαδή η καλύτερη επιλογή κομματιών από το νέο άλμπουμ. Οι υπόλοιπες επιλογές ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες αφού έχουμε δει τους Soulfly αρκετές φορές και τα set list τους δεν παρουσιάζουν πολλές εκπλήξεις κάθε φορά. Πάντως στο άκουσμα του "Inner Self" και της κραυγής του Max "From 2006 to 1989" στην αρχή του τρελάθηκα για άλλη μια φορά, όπως και οι περισσότερες παλιοσειρές στην Υδρόγειο!

Η πολύ δυνατή εμφάνιση πραγματικά του Max και της παρέας του ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:15, μετά από 1 ώρα και 10 λεπτά δύναμης, ιδρώτα και ηλεκτρισμού, και οι εντυπώσεις που άφησαν ήταν πολύ θετικές. Η καταφανής διαφορά από την τελευταία φορά που τους είχα παρακολουθήσει (Rockwave 2004) ήταν ο συναυλιακός χώρος, αφού τους ταιριάζουν πολύ περισσότερο οι μικροί, κλειστοί και πιο ζεστοί χώροι καθώς και το να παίζουν νύχτα.

Το set list ήταν (με μια μικρή επιφύλαξη λόγω του γενικού χαμού):
Babylon / Prophecy / Seek 'N' Strike / Living Sacrifice / Roots Bloody Roots / Jumpdafuckup / Bring It / Born Again Anarchist / Refuse-Resist / Mars / Execution Style / Arise Again / Carved Inside / Inner Self / Frontlines /Tribe - Drums / Back To the Primitive / I and I / Eye For an Eye.

Max σε ευχαριστούμε και ελπίζουμε να σε δούμε κάποια στιγμή μαζί με την παλιά σου μπάντα στη θέση του υπερφυσικού Μόγλη που κρατά τη θέση σου στα φωνητικά!


27/02/06, Club 22, Αθήνα

Μετά τη θριαμβευτική τους εμφάνιση στο Rockwave 2004, όπου είχαν κλέψει τις εντυπώσεις από τους headliners WASP, οι Soulfly μας επισκέφτηκαν για τρίτη φορά για 2 εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αρχικά η συναυλία είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο γήπεδο του Sporting, αλλά λίγες μέρες πριν άλλαξε ο τόπος διεξαγωγής της στο Club 22.

Το support group δεν το πρόλαβα για επαγγελματικούς λόγους και ύστερα από μια σύντομη αλλαγή του σκηνικού, στις 21:15, μετά από ένα σύντομο intro, οι πρώτες νότες του "Babylon" ακούσθηκαν με το club αμέσως να παίρνει φωτιά και να δημιουργούνται τα πρώτα mosh pit. Δίχως καθυστέρηση ο Max μας οδήγησε στο ομώνυμο κομμάτι του προηγούμενου δίσκου τους "Prophecy" με το κοινό να συνεχίζει ακάθεκτο το headbanging. Μετά από 4 κομμάτια ήταν η ώρα για την πρώτη στιγμή από το ένδοξο παρελθόν του Max. "Roots Bloody Roots" με το κοινό να τραγουδάει μαζί με το συγκρότημα. Ακάθεκτο το group συνέχισε το show του, ώσπου η πρώτη ήρεμη στιγμή ήρθε με το "Mars", αφήνοντας για ελάχιστο χρόνο το κοινό και το group να ηρεμήσουν λίγο. Για τη συνέχεια όμως μας είχαν φυλάξει ένα από τα καλύτερα κομμάτια των Sepultura. "Refuse Resist" και αρκετός κόσμος θα ήθελε να ακούσει το συγκεκριμένο κομμάτι με το original line up.

Λίγο μετά ήταν η ώρα για το καθιερωμένο drums jam των Soulfly. Την πρώτη φόρα που το είχαμε δει μας είχε εντυπωσιάσει, αλλά τώρα φάνηκε λίγο ξεπερασμένο. Το δωράκι για την Αθήνα ήταν το "Troops Of Doom", αλλά οι νεώτεροι σε ηλικία δε φάνηκε να το αναγνωρίζουν με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν τόσο ενεργά. Μετά από μία ώρα, οι Soulfly μας αποχαιρέτησαν για να ξαναγυρίσουν τελειώνοντας τη συναυλία τους με το "Eye For An Eye", ευχαριστώντας το ελληνικό κοινό για τη συμπαράσταση του.

Σε σχέση με τις 2 προηγούμενες εμφανίσεις τους, οι Soulfly έχασαν στα σημεία, καθώς ο ήχος δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, ενώ το club δε βοήθησε το κοινό να απολαύσει όσο ήθελε τη συναυλία μιας και στις πρώτες σειρές είχε δημιουργηθεί mosh pit με αρκετό συνωστισμό και αποτέλεσμα στις πίσω σειρές να μη μπορείς να διακρίνεις καθαρά όσα γίνονταν επί σκηνής.

Σίγουρα στο εγγύς μέλλον τον Max θα τον ξαναδούμε live στην Ελλάδα, το ερώτημα είναι εάν θα είναι με τους Soulfly ή με τους Sepultura...

To set list ήταν το ακόλουθο:
Babylon, Prophecy, Seek And Strike, Living Sacrifice, Roots Bloody Roots, Jumpdafuckup / Bring It, Born Again Anarchist, Mars, Refuse Resist, Execution Style, Arise Again, Carved Inside, LOTM / Porada, Tribe, Bleed / Train OF Pain, Back To The Primitive, Frontlines, Troops Of Doom, Eye For An Eye

  • SHARE
  • TWEET