Dion Lunadon: «Κάθε επιστροφή στην Ελλάδα, αποτελεί και μια νέα καταπληκτική εμπειρία»

Λίγες μέρες πριν την εμφάνισή του στην Αθήνα, μιλήσαμε με το πρώην μέλος των A Place To Bury Strangers και των D4

Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 03/02/2023 @ 16:49

 Γεννημένος στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας, o Dion Lunadon έγινε γνωστός στις αρχές των ‘00s με τους D4, οι οποίοι πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν δύο άλμπουμ, προτού διαλυθούν το 2006. Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο μεγαλειώδης καθώς, στη συνέχεια, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη κι εντάχθηκε στους σπουδαίους A Place To Bury Strangers του Oliver Ackermann, όπου και παρέμεινε για, περίπου δέκα χρόνια.

Έχοντας κυκλοφορήσει στο ενδιάμεσο τον πρώτο solo δίσκο του, ο Lunadon, το 2020, αποφάσισε τελικά να αποχωρήσει από το συγκρότημα προκειμένου να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο και να φτιάξει κάτι απολύτως δικό του. Έτσι, το 2022, κυκλοφόρησε τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Beyond Everything". Σε αυτόν κατάφερε να μπλέξει garage, punk και noise στοιχεία ενώ, παράλληλα, πέτυχε να συνδυάσει επιρροές από τον Iggy Pop, τον Ian Svenonius, καθώς και τους Dead Moon με τον δικό του προσωπικό ήχο.

Με αφορμή λοιπόν την εμφάνιση του στη Death Disco, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, παρέα με τους Bone Rave, μιλήσαμε μαζί του για τη νέα του δουλειά, για τα επόμενα σχέδια του, καθώς και για την επικείμενη συναυλία του στην Αθήνα.

Καλησπέρα και σ’ ευχαριστώ γι' αυτή τη συνέντευξη. Το "Beyond Everything" είναι το δεύτερο σόλο άλμπουμ σου. Δούλευες καιρό αυτά τα κομμάτια;

Τα περισσότερα ήταν τραγούδια που έγραψα μετά τη δημιουργία του ομώνυμου πρώτου άλμπουμ μου. Μερικά μάλιστα είχαν γραφτεί την ίδια περίοδο με το ομώνυμο. Αυτά όμως, είτε δεν ταίριαζαν, είτε υπήρχε ήδη ένα τραγούδι εκεί μέσα που έκανε αυτό που έπρεπε να γίνει προκειμένου να διατηρηθεί η ροή του δίσκου.

Πάντα προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος ως συνθέτης

Το ντεμπούτο σου κυκλοφόρησε το 2017. Τι προσπάθησες να κάνεις διαφορετικά αυτή τη φορά;

Στην πραγματικότητα, δεν έκανα πολλά πράγματα διαφορετικά. Απλά επικεντρώνομαι στο να γράφω τα καλύτερα τραγούδια που μπορούν να λειτουργήσουν μαζί ως ένα άλμπουμ. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μπω σε μια ρουτίνα να γράφω κάθε μέρα και να αντιμετωπίζω όλη τη διαδικασία σαν μια κανονική δουλειά. Πάντα προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος ως συνθέτης, γράφοντας τραγούδια που θα με ενθουσιάσουν πραγματικά.

Πού ηχογραφήθηκε το άλμπουμ και τι μπορείς να μας πεις για τη διαδικασία ηχογράφησης;

Όλα ηχογραφήθηκαν στο στούντιο του σπιτιού μου, όπως συνέβη και με τον πρώτο δίσκο. Εκτός από τα ντραμς που ηχογραφήθηκαν με τον Travis Harrison στο Serious Business. Ηχογραφώ και γράφω ταυτόχρονα και παίζω τα πάντα εγώ, εκτός από τα ντραμς που ηχογραφούνται στο τέλος. Μετά γίνεται η μίξη.

Ο Covid- 19 επηρέασε την διαδικασία δημιουργίας του άλμπουμ;

Όχι ιδιαίτερα. Γράφω και ηχογραφώ συνέχεια, οπότε υποθέτω ότι το γεγονός ότι ήμασταν σε καραντίνα και όλα ήταν κλειστά σήμαινε ότι αυτό ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω. Ήταν μια καλή περίοδος για να ετοιμάσω μπόλικη μουσική για το μέλλον.

Dion Lunadon

Δουλεύοντας μόνος σου, ακολουθείς διαφορετική δημιουργική διαδικασία απ’ ότι δουλεύοντας με άλλους; Και ποια είναι αυτή;

Προσπαθώ να αλλάζω τη διαδικασία, καθώς αυτό με ωθεί στο να είμαι πιο δημιουργικός και να σκεφτώ κάτι που δεν θα μπορούσα συνειδητά να σκεφτώ. Αλλά τα παρακάτω αποτελούν την τυπική διαδικασία με την οποία λειτουργώ. Αρχικά, σκέφτομαι έναν τίτλο τραγουδιού. Στη συνέχεια, στοχεύω να γράψω και να ηχογραφήσω ένα τραγούδι από την αρχή μέχρι το τέλος σε μία λήψη. Αυτό έχει πετύχει δύο φορές στη ζωή μου για τραγούδια που έχω χρησιμοποιήσει σε δίσκους. Ο στόχος εδώ είναι να καταλήξω σε κάτι που να έχει προκύψει έξω από τη συνειδητή σκέψη. Μετά θα το ξανακοιτάξω άλλες 2 ή 3 φορές διαλέγοντας riffs και λέξεις που μου αρέσουν και θα αρχίσει να σχηματίζεται μια ιδέα. Θα επιστρέψω σε αυτό αργότερα και θα συνεχίσω να βελτιώνω την ιδέα μέχρι να γίνει ένα ολοκληρωμένο τραγούδι. Ουσιαστικά, απλά συνεχίζω να το επεξεργάζομαι.

Στη Νέα Υόρκη δεν υπάρχει έλλειψη πραγμάτων που έρχονται καταπάνω σου απ’ όλες τις κατευθύνσεις!

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες επιρροές σου για τη δημιουργία του άλμπουμ;

Υποθέτω ότι το περιβάλλον μου, είτε το πιο άμεσο, είτε το παγκόσμιο. Στη Νέα Υόρκη δεν υπάρχει έλλειψη πραγμάτων που έρχονται καταπάνω σου απ’ όλες τις κατευθύνσεις!

Πέρασες μια δεκαετία στους A Place to Bury Strangers. Γιατί αποφάσισες να φύγεις από το συγκρότημα;

Απλά ήρθε ο καιρός. Καιρός να κάνω κάτι δικό μου.

Αν δεν κάνω λάθος, οι D4 διαλύθηκαν με καλές σχέσεις το 2006. Υπάρχει περίπτωση να επανενωθείτε ποτέ;

Βασικά, ετοιμαζόμαστε να παίξουμε 9 συναυλίες στη Νέα Ζηλανδία τον Μάρτιο. Μόλις επανακυκλοφορήσαμε το “6TWENTY” σε βινύλιο με νέα σχέδια και κάποιες σημειώσεις για την εποχή. Αυτή θα μπορούσε να είναι και η τελευταία φορά που παίζουμε συναυλίες όμως. Ποιος ξέρει!

Dion Lunadon

Ήσασταν σε περιοδεία με τους Black Angels στις ΗΠΑ πριν ξεκινήσετε την ευρωπαϊκή σας περιοδεία. Πώς πήγε αυτό; Και πώς ένιωσες που μπορούσες να παίξεις ξανά ζωντανά;

Οι συναυλίες ήταν καταπληκτικές. Ήταν τόσο ωραίο να βρίσκομαι σε αυτές τις σκηνές. Ο κόσμος των Black Angels ήταν υπέροχος και είναι πάντα πραγματική ευχαρίστηση να περιοδεύεις μαζί τους. Ο ντράμερ μας, ο Nick, έπρεπε να αφαιρέσει τη σκωληκοειδίτιδά του στα μέσα της περιοδείας κι έτσι χάσαμε μια συναυλία. Αυτό ήταν λίγο δύσκολο γι' αυτόν αλλά ήταν καταπληκτικός και τα κατάφερε με την υπόλοιπη περιοδεία!

Έχεις κάποια σχέδια για το μέλλον;

Έχουμε σχεδιάσει μερικές κυκλοφορίες, οι οποίες είναι σχεδόν έτοιμες. Νέο άλμπουμ, κλπ. Επίσης, έχουμε μια μεγάλη περιοδεία μπροστά μας. Αυτό είναι το βασικό σχέδιο, απλά να παραμένουμε απασχολημένοι.

Κάθε επιστροφή στην Ελλάδα, αποτελεί και μια νέα καταπληκτική εμπειρία

Έχεις παίξει πολλές φορές στην Ελλάδα με τους APTBS. Τι θυμάσαι περισσότερο από τις εμφανίσεις σας εδώ; Υπάρχει κάποια συναυλία που σου έχει μείνει περισσότερο στο μυαλό;

Νομίζω ότι η πρώτη μας φορά εκεί ήταν και η πιο αξιομνημόνευτη. Σε ένα φεστιβάλ. Πιθανότατα μια από τις καλύτερες εμφανίσεις μας γενικά. Κάθε επιστροφή στην Ελλάδα, αποτελεί και μια νέα καταπληκτική εμπειρία. Είναι πραγματικά ένα τόσο σπουδαίο μέρος και ανυπομονώ να την επισκεφτώ με αυτό το γκρουπ.

Και τι να περιμένουμε από τη ζωντανή σας εμφάνιση στην Αθήνα;

Ένα πραγματικό rock 'n' roll συγκρότημα που θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του!

  • SHARE
  • TWEET