Cancer Bats, Furor @ An Club, 04/06/16

Riffs και moshing σε μια γεμάτη hardcore-meets-metal βραδιά

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 07/06/2016 @ 11:47

Είναι κάποια συγκροτήματα που υπάρχουν για να παίζουν ζωντανά τη μουσική τους. Οι Cancer Bats χωρίς καμία αμφιβολία είναι ένα από αυτά. Όσους τρομερούς δίσκους και να βγάλουν, όσα εξαιρετικά χαβαλετζίδικα βίντεο-κλιπ κι αν γυρίσουν, ο φυσικός τους χώρος είναι η σκηνή, με όλους τους ενισχυτές στο τέρμα.

Παραβλέποντας αυτό, ωστόσο, κάτι το ιδιαίτερο ύφος της μπάντας και τα ιδιότροπα γούστα του εγχώριου κοινού, κάτι το γεγονός ότι το "Searching For Zero" παρά θετικές κριτικές, δεν κατάφερε να δημιουργήσει hype αντίστοιχο με εκείνο του "Dead Set On Living", δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω από άποψη κοινού και ατμόσφαιρας. Κι αν οι πιστοί οπαδοί των Καναδών ήταν αρκετοί για να δημιουργήσουν την απαραίτητη αίσθηση πάρτυ, η συνολική προσέλευση έμοιαζε οριακά ικανοποιητική. Δεν μπορώ να πω ότι θα προτιμούσα μια ζεστή μέρα Ιουνίου το An να ήταν ασφυκτικά γεμάτο, αλλά από εκεί μέχρι τη μισοάδεια/μισογεμάτη εικόνα του Σαββάτου υπάρχουν αρκετές ενδιάμεσες καταστάσεις.

Χαρακτηριστικά, όταν ανέβηκαν υπό τους ήχους του "Imperial March", με μικρή καθυστέρηση, στη σκηνή οι Furor για να ξεκινήσουν το σετ τους, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού κρατούσε απόσταση ασφαλείας. Αυτό βέβαια δεν φάνηκε να τους πτοεί ιδιαίτερα, και για τα επόμενα περίπου σαράντα πέντε λεπτά ανέβασαν την ένταση και ζέσταναν την ατμόσφαιρα με τις δυναμικές groovy metalcore συνθέσεις τους.

Έχοντας ως σύμμαχο τον δυνατό αλλά ισορροπημένο ήχο, η παρουσία τους ήταν δεμένη, παρά την έκτακτη αλλαγή στη θέση του μπάσου, στο οποίο βρέθηκε ο Ανδρέας Μηλιός των False Coda, ενώ από άποψη κομματιών στηρίχθηκαν κυρίως στο υλικό του πρόσφατου "Architect The Invisible". To "Juliet" ακούστηκε ακόμα πιο δυνατό από τη στουντιακή εκδοχή του, στο "Aphorism" η κιθάρα του Γιώργου Θωμά είχε τον πρώτο λόγο, ενώ η επανεκτέλεση στο "Rock 'Ν' Roll" των Motorhead ήταν το ιδανικό πέρασμα σε ό,τι θα ακολουθούσε.

Γύρω στις 23:00, αφού οι ίδιοι οι Cancer Bats είχαν ετοιμάσει τον εξοπλισμό τους, ανέβηκαν στη σκηνή χωρίς φανφάρες ή ροκσταριλίκια και από τις πρώτες νότες του "Children Of The Grave" φάνηκε τι θα επακολουθούσε. Ο ήχος αν και με κάποια σκαμπανεβάσματα δεν έκοβε από το συνολικό αποτέλεσμα, ο κόσμος που είχε πλέον μαζευτεί συμμετείχε ενεργά και τα πρώτα pits έκαναν την εμφάνισή τους.

Cancerbats

Ήδη από το "Hail Destroyer" έγιναν τα πρώτα stage-diving, που θα συνεχίζονταν σε όλη τη βραδιά, για να ακολουθήσει ένα πέρασμα από το "Sabotage" των Beastie Boys και το "Lucifer's Rocking Chair", στα οποία επικράτησε ο αναμενόμενος πανικός. Το ένα κομμάτι διαδεχόταν το άλλο χωρίς παύση, ενώ η τετράδα από το Τορόντο, καλοπροβαρισμένη αλλά όχι στημένη, τα έδινε όλα· ο Liam Cormier δεν έμεινε σταθερός για δευτερόλεπτο, ο Scott Middleton έπαιζε τα ριφφ του μονίμως χαμογελαστός και το δίδυμο Schwarzer/Peters έδινε τον ρυθμό, με τον πρώτο μάλιστα να συμβάλει σημαντικά και στα φωνητικά.

Cancerbats

Από τα sing-along των "R.A.T.S." και "Satellites" στο groove του "True Zero" κι από το core "Pneumonia Hawk" στο ευθύ punk του "Deathsmarch", δεν υπήρξε η παραμικρή αδύναμη στιγμή σε ένα σετ είκοσι κομματιών. Μοναδική μικρή παραφωνία, όταν σε ένα-δύο από τα λιγότερα γνωστά κομμάτια, όπως το εξαιρετικό "Cursed With A Conscience", ακόμα και τα "weird Fight Club shit" που γίνονταν μπροστά στη σκηνή απουσίασαν. Παρ' όλα αυτά, η βραδιά ήταν γεμάτη ενέργεια και κέφι, κάτι που ήταν εμφανές κι από την επικοινωνία του Cormier με το κοινό, που σε κάποια σημεία έμοιαζε πιο πολύ με διάλογο, παρά με τυπικά ευχαριστήρια σχόλια. Το κλείσιμο με το "Bricks & Mortar", εβδομήντα-κάτι λεπτά μετά το ξεκίνημα ήταν ιδανικό, ενώ κοινό και συγκρότημα δικαίως έφυγαν με αρκετό ιδρώτα και μεγάλα χαμόγελα.

Φωτογραφίες: Lina Koshka

SETLIST

Children Of The Grave [διασκευή Black Sabbath]
Hail Destroyer
Sabotage [διασκευή Beastie Boys]
Lucifer's Rocking Chair
Beelzebub
Road Sick
Arsenic In The Year Of The Snake
Black Metal Bicycle
R.A.T.S.
Shillelagh
Sorceress
Satellites
Scared To Death
True Zero
Old Blood
Cursed With A Conscience
Pneumonia Hawk
Deathsmarch
All Hail
Bricks & Mortar
  • SHARE
  • TWEET