Myrkur: «Ετοιμάζουμε ένα σκοτεινό, ακουστικό, folk άλμπουμ»

Η Amalie Bruun, το πρόσωπο πίσω από το όνομα Myrkur, μας μίλησε λίγες ημέρες πριν την συναυλία της στην Αθήνα

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 07/11/2018 @ 12:18

Το project που λέγεται Myrkur είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις στην ακραία μεταλλική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Χάρη στην επερχόμενη συναυλία στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την Amalie Bruun. Ευδιάθετη μεν, λιγομίλητη δε, πιθανότατα απορροφημένη από από την ηρεμία της απόδρασης της σε παραλιακό μέρος (όπως μας αποκάλυψε) δεν είχε διάθεση για πολλά, αλλά μέσα στις σύντομες απαντήσεις της, όλο και κάτι ενδιαφέρον προέκυψε.

Amalie Bruun Myrkur

Γεια σου Amalie. Τι κάνεις; Είσαι σε περιοδεία ή στο σπίτι;

Είμαι καλά και είμαι σε ένα παραλιακό μέρος, όπου νοικιάζω ένα σπίτι και γράφω μουσική.

Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον αυτό. Κυκλοφόρησες ένα άλμπουμ πέρυσι. Δεν θα σε ρωτήσω για τις αντιδράσεις δημοσιογράφων από ιστοσελίδες και τον τύπο, αλλά θα ήθελα να μάθω τις αντιδράσεις των οπαδών. Περίμενες αυτήν την επιτυχία;

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Είχα την αίσθηση ότι θα άρεσε στους οπαδούς μου όταν το ηχογραφούσαμε, αλλά δεν το περίμενα τόσο πολύ. Οι αντιδράσεις ήταν πιο έντονες απ' ό,τι θα μπορούσα να ελπίζω. Οι άνθρωποι φαίνεται να συνδέονται με τους στίχους, κάτι το οποίο δεν περίμενα επειδή αφορούν προσωπικούς εφιάλτες της ζωής, οπότε δεν ήξερα αν αυτό θα σήμαινε κάτι σε άλλους ανθρώπους. Ήταν μια ωραία έκπληξη.

Έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από την κυκλοφορία του "Mareridt". Θα άλλαζες κάτι σε αυτό;

Οχι τίποτα.

Αυτό σημαίνει ότι είσαι απόλυτα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα.

Ακριβώς.

Μέσα από τα χρόνια έχεις αλλάξει διαφορετικά στυλ μουσικής. Πώς αποφάσισες να πας από ένα mainstream στυλ στο black metal; Είναι μια τεράστια αλλαγή.

Απλώς συνέβη επειδή ήμουν έτοιμη να αλλάξω σε κάτι που με αντιπροσωπεύει και ήταν περισσότερο folk μουσική, ή σκανδιναβική εάν προτιμάς. Και ήρθε η ώρα που ήμουν έτοιμη να το κάνω αυτό.

Amalie Bruun Myrkur

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου; Εννοώ ότι το black metal είναι ένας απλός όρος. Θα πρόσθετες κάτι περισσότερο σε αυτό;

Σε γενικές γραμμές δεν μου αρέσει να περιγράφω τη μουσική μου, αλλά θα έλεγα ότι είναι μια μίξη περισσότερων ειδών. Περισσότερη έμπνευση έρχεται από τη folk μουσική, την κλασική μουσική, ακόμα και το shoegaze.

Από πού αντλείς έμπνευση;

Η βασική μου έμπνευση είναι η φύση και στη συνέχεια τα sagas, τα παραμύθια, ακόμα και κάποια θρησκευτικά κείμενα, όπως και οι κλασικοί συνθέτες και η λαϊκή/παραδοσιακή μουσική.

Τι θα ήθελες να πετύχεις ως μουσικός; Ποιο είναι το μουσικό όραμά σου;

Το όραμα μου αφορά όλα αυτά τα πράγματα που μπορείς να σκεφτείς για να δημιουργήσεις τη μουσική και όλα αυτά που καταλαβαίνει ο ακροατής ακούγοντας τη μουσική.

Τι μουσική προτιμάς να ακούς;

Αυτό αλλάζει διαρκώς. Μου αρέσει να επιστρέφω στην παλιά εποχή της folk μουσικής, κυρίως νορβηγική, σουηδική, δανική αλλά και φινλανδική και κελτική folk μουσική. Επιπλέον, μου αρέσουν διάφοροι κλασικοί συνθέτες. Φυσικά μου αρέσει να ακούω metal, περισσότερο ή λιγότερο όλα τα διαφορετικά στυλ της metal μουσικής.

Θα μπορούσες να αναφέρεις δίσκους που ακούς αυτήν την περίοδο;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι δίσκοι και η playlist μου αλλάζει συνεχώς. Άκουγα Deathspell Omega στην πτήση για να φτάσω εδώ.

Amalie Bruun Myrkur

Το black metal είναι ένα είδος με σχεδόν 30 χρόνια ιστορίας. Ποια είναι η φιλοδοξία σου όσον αφορά στη συμβολή σου στο black metal;

Δεν έχω φιλοδοξία σχετικά με αυτό. Υποθέτω ότι μπορώ να ελπίζω να φέρω ένα γυναικείο στοιχείο, το οποίο σημαίνει για μένα ένα πιο αρχέτυπο τρόπο έκφρασης της μητέρας φύσης και στη συνέχεια μια πιο αιθέρια κατηγορία ήχων, ένα διαφορετικό είδος σοφίας και γνώσης. Μουσικά δεν σκέφτομαι πραγματικά τον εαυτό μου ως black metal.

Νομίζω ότι θα ξεκινήσετε μια περιοδεία την επόμενη περίοδο. Εκτός από αυτό, ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Κάποια νέα κυκλοφορία;

Μετά από την επιστροφή μου από την περιοδεία και λίγο χρόνο ξεκούρασης, θα μπω στο στούντιο για να γράψω ένα καινούριο άλμπουμ.

Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεσαι στη διαδικασία δημιουργίας του. Μπορείς να μας δώσεις οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αυτό; Βρίσκεται στην ίδια μουσική κατεύθυνση με τους προηγούμενους;

Λίγο ναι, αλλά σίγουρα θα είναι περισσότερο ένα σκοτεινό, ακουστικό, folk άλμπουμ. Θέλω να παίξω folk μουσική.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από το live show σας στην Αθήνα;

Θα έλεγα, να μην περιμένετε τίποτα και θα δούμε τι θα συμβεί.

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου και θα σας δούμε πάνω στη σκηνή σε λίγες μέρες.

Ευχαριστώ. Να προσέχεις.

  • SHARE
  • TWEET