Hillbilly Moon Explosion: «Kαταλήγουμε πάντα στο rock 'n' roll»

Λίγο πριν την επιστροφή τους στην Ελλάδα, μιλήσανε στη Ναϊρί Πελτεγιάν για την αδυναμία τους στις μίξεις διαφορετικών ειδών

Από την Ναϊρί Πελτεγιάν, 18/05/2022 @ 21:40

Προερχόμενοι από την Ελβετία και αναδυόμενοι από τη σκηνή του rockabilly, οι Hillbilly Moon Explosion έχουν καταφέρει να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο το κλαμπ των θαυμαστών τους, σε όλη την Ευρώπη. Με έτος ίδρυσης το 1998, δέκα κυκλοφορίες στο ενεργητικό τους και τα διάσημα "Johnny Are You Gay?" και "My Love for Evermore" στις βαλίτσες τους, η τετράδα των Oliver Baroni, Emanuela Hutter, Duncan James, Sylvain Petite, επιστρέφει στην Ελλάδα για τέσσερις εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη (18.05, Eightball Club), Καστοριά (19.05, Θέατρο Βουνού), Λάρισα (20.05, Μύλος 1927) και Αθήνα (21.05, Κύτταρο).

Ο Oliver Baroni και η Emanuela Hutter μίλησαν στη Ναϊρί Πελτεγιάν, λίγο πριν την άφιξή τους στη χώρα μας, για το τι έχει αλλάξει στη μουσική τους, σε τι έχουν μείνει σταθερά πιστοί, για τις συνεργασίες τους, αλλά και για το πώς κατέληξαν με ένα… τόσο μακρύ όνομα!

The Hillbilly Moon Explosion

Καλησπέρα, ας ξεκινήσουμε με μία απορία για το όνομά σας. Πώς προέκυψε το "Hillbilly Moon Explosion";

O: Καλησπέρα! Είναι ένας συνδυασμός των ονομάτων των πρώην συγκροτημάτων μας. Το εφηβικό μου συγκρότημα, που παίζαμε psychobilly, λεγόταν "The Hillbilly Headhunters" και "MD Moon" αντίστοιχα της Emanuela, η οποία είχε την ιδέα να τα «συγχωνεύσουμε». Και αυτό κάναμε. Η σκέψη, πίσω από αυτό, ήταν ότι θα μπορούσαμε να «χτίσουμε» στη φήμη που είχαν και οι δύο μπάντες για τα live τους. Το οποίο λειτούργησε μια χαρά, αφού είχαμε κοινό από την πρώτη μέρα κιόλας. Από την άλλη, το κακό είναι ότι τώρα έχουμε κολλήσει με ένα αδύναμο και μακρύ όνομα, που τείνει να «χάνεται» στις αφίσες του φεστιβάλ! (γέλια)

... τώρα έχουμε κολλήσει με ένα αδύναμο και μακρύ όνομα, που τείνει να «χάνεται» στις αφίσες του φεστιβάλ!

Με ποιους τρόπους θα λέγατε ότι εξελίχθηκε η μουσική σας από το 1998, όταν και δημιουργήθηκαν οι Hillbilly Moon Explosion, έως σήμερα;

Ο: Πάντα μας άρεσε να συνδυάζουμε πολλά διαφορετικά στοιχεία. Το "Chick Habit", το κομμάτι που «ανοίγει» το πρώτο μας άλμπουμ, είναι η πιο περίτρανη απόδειξη - η γαλλική yéyé pop συναντάει το rockabilly της δεκαετίας του '50. Μίξεις και πειραματισμοί - αυτό δεν άλλαξε ποτέ για εμάς, ακόμα κι αν καταλήγουμε πάντα στο rock'n'roll, γιατί υποθέτω ότι τελικά αυτό κάνουμε. H μεγαλύτερη αλλαγή, νομίζω είναι ότι μετά από τόσα χρόνια, μπορείς να «ακούσεις» τα χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει, την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει.

Hillbilly Moon Explosion

Πώς ήταν η καραντίνα για το συγκρότημα; Τι σας έλειψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Ο: Δεν τη διαχειρίστηκα πολύ καλά την καραντίνα. Δυσκολεύτηκα πολύ να επιστρέψω στην καθημερινότητα τού να γράφω κομμάτια και να παίζω μουσική.

Ε: Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι έμενα σπίτι, με τα παιδιά. Από την άλλη μου έλειψε η στιγμή που σε «επιστρέφουν» στην οικογένεια σου.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο στη συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, όπως με τον Paul Ansell και τον Sparky από τους "Demented Are Go";

O: Μου αρέσει να παρακολουθώ έναν σπουδαίο τραγουδιστή, να χειρίζεται ένα σπουδαίο τραγούδι. Οι συνεργασίες μας ήταν πάντα με γνώμονα το τραγούδι. Μου αρέσει να ακούω έναν τραγουδιστή να δίνει τη δική του οπτική σε ένα κομμάτι.

Ήθελα, απλά, να γράψω για το πιο απίθανο Rock'n'Roll ντουέτο

Είχες φανταστεί όταν έγραφες το "My Love for Evermore" ότι θα γνώριζε τέτοια επιτυχία;

O: Όχι. Ήθελα, απλά, να γράψω για το πιο απίθανο rock'n'roll ντουέτο. Ήθελα να γράψω ένα τραγούδι, που θα άφηνε τις φωνές τής Emanuela και του Spark να «δέσουν».

Πώς επιλέγετε ποια τραγούδια θα διασκευάσετε, όπως πχ το "Call me";

O: Μερικές φορές, ένα τραγούδι κολλάει στον εγκέφαλό σου. Όσο «παίζει» στο κεφάλι σου, αρχίζεις να το αναπροσαρμόζεις, αρχίζεις να το «ακούς» να τραγουδιέται αλλιώς ή να «παίζεται» με διαφορετικό τρόπο - και κάποια στιγμή μπορεί να σκεφτείς: «Hey, αυτό αξίζει τη δοκιμή».

Hillbilly Moon Explosion

Ποιο ήταν το τελευταίο βινύλιο που αγόρασες;

O: To "Tighten Up" - τη διάσημη reggae συλλογή, του 1969, από τη Trojan Records. Απλά, τα «σπάει».

Αγαπημένη τραγουδίστρια όλων των εποχών και μεγαλύτερη επιρροή σας;

O: Το κορίτσι από το Tiger Bay ("The Girl from Tiger Bay") – η Shirley Bassey.

Ε: H Billie Holiday.

Ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα; Περιμένουμε νέο άλμπουμ;

Ω, ναι! Χα.

... θα ήθελα πολύ να είχα τη δυνατότητα να καθίσω με οποιονδήποτε από τους «σπουδαίους

Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, θα επιλέγατε να ζήσετε στη δεκαετία του '50 ή του '70, προκειμένου να μοιραστείτε τη σκηνή για μία μόνο φορά, με… ;

Ο: Δε νομίζω ότι θα ήθελα να ζω στη δεκαετία του '50 ή του '70. Επίσης, εξαρτάται πολύ και από το μέρος που θα ζούσες. Μουσικά, όμως… Υποθέτω, ότι ο ήχος στα live ήταν καλύτερος τη δεκαετία του '70, σωστά; Είμαι μπασίστας, οπότε θα ήθελα πολύ να είχα τη δυνατότητα να καθίσω με οποιονδήποτε από τους «σπουδαίους», όπως για παράδειγμα με οποιονδήποτε από τους Chess blues - τύπους.

Ε: Δεν θα επέστρεφα ποτέ στο παρελθόν και ειδικά στη δεκαετία του '50. Πρέπει να ήταν φρικτή περίοδος, ειδικά για τις γυναίκες.

Κάτι τελευταίο, πριν την επιστροφή σας στην Ελλάδα;

Ο: Ανυπομονούμε πολύ. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που απολαμβάνω φοβερά να παίζω.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας, ανυπομονούμε κι εμείς.

  • SHARE
  • TWEET