Deafheaven: «Το ότι είμαστε ακόμα εδώ είναι το επίτευγμα»

Συζητώντας με τον George Clarke για την κατάσταση της μπάντας και την εξέλιξη της μουσικής της

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 12/10/2022 @ 16:42

Οι Deafheaven εμφανίζονται στο Gagarin 205 στις 15 Οκτωβρίου και με αφορμή την συναυλιακή επιστροφή τους στη χώρα μας, μιλήσαμε με τον τραγουδιστή και ιδρυτικό μέλος, George Clarke, για την κατάσταση της μπάντας και τη μουσική της εξέλιξη.

Καλησπέρα George. Χαίρομαι πάρα πολύ που μιλάμε. Είσαι καλά;

George: Χαίρομαι κι εγώ ιδιαίτερα. Όλα καλά!

Πώς αντέξατε κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

George: Κρατηθήκαμε καλά, γενικά προσπαθούσαμε να μείνουμε απασχολημένοι. Στο ενδιάμεσο κυκλοφορήσαμε το "10 Years Gone" και το "Infinite Granite" που βοήθησαν πολύ στο να μην πέσουμε.

Deafheaven

Σου έλειψαν οι περιοδείες;

George: Μας έλειψαν πάρα πολύ, είναι κομμάτι της ζωής μας και ευτυχώς μπορέσαμε να επιστρέψουμε στους δρόμους φέτος.

Έχετε αναφερθεί αρκετές φορές στην ψυχική υγεία; Είναι όλα καλά με όλους τώρα;

George: Όλα και για όλους μας ψυχικά είναι καλά αυτή τη στιγμή.

Πού (στον κόσμο) βρήκατε το καλύτερο φαγητό (σε περιοδείες);

George: Κάτσε να σκεφτώ… Δύσκολο να το πω! Πρόσφατα είχαμε υπέροχα γεύματα στην Ταϊλάνδη, τη Βαρκελώνη και το Μπέργκεν. Ξέρεις, αυτό το κομμάτι έχει τη φάση του. Είμαστε αρκετά τυχεροί που δοκιμάζουμε τοπικά φαγητά και είναι ένα κομμάτι του tour που έχει ενδιαφέρον, ειδικά όταν ο χρόνος και η κούραση πιέζουν.

Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν θαρραλέο να απομακρυνθείτε από τον ήχο που σας έκανε επιτυχημένους. Είναι αυτός ο δρόμος της επιλογής σας; Τι σας οδήγησε να αλλάξετε το μουσικό σας στυλ;

George: Κοίτα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει ο βασικός μας ήχος κάπου εκεί, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον μας ζεστό. Χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιρροές σε διαφορετικούς χρόνους. Δεν θέλουμε να είμαστε μονότονοι. Αυτή τη φορά θέλαμε να κάνουμε ένα άλμπουμ πιο επικεντρωμένο στη rock, κάτι που τo καταφέραμε.

Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι έχετε πάρα πολλά διαφορετικά στυλ στα τραγούδια σας. Ποιες είναι οι κύριες επιρροές σας.

George: Διαφέρουν οι επιρροές μας κατά καιρούς, αλλά η ουσία μας ήταν πάντα το metal, η οργανική μουσική κιθάρας και μια υγιής δόση βρετανικής επιρροής (shoegaze).

Ο τρόπος που χρησιμοποιείς τη φωνή σου στο τελευταίο άλμπουμ είναι λίγο διαφορετικός. Υπάρχει μια νέα σύνδεση με τον ακροατή σας με αυτό το στυλ;

George: Είχαμε πολύ περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να γράψουμε το "Infinite Granite" και με τον τρόπο που έβγαιναν τα τραγούδια, πιο επικεντρωμένα στο shoegaze, αποφασίσαμε ότι έχοντας μία διευρυμένη φωνητική προσέγγιση θα ταίριαζε καλύτερα στο τελικό αποτέλεσμα του δίσκου.

Deafheaven

Το "Infinite Granite" είχε στην παραγωγή 2 άτομα. Ο Justin και Jack, έτσι; Ο παλιός και ο νέος. Πώς αυτός ο συνδυασμός επηρέασε τη διαδικασία της δουλειάς σας και το αποτέλεσμα

George: Ο Justin έκανε την περισσότερη δουλειά και τελικά παρήγαγε το δίσκο, αλλά ήταν σημαντικό για εμάς να έχουμε και τον Jack, με τον οποίο έχουμε μακρά ιστορία και καταλαβαίνει το συγκρότημα με μοναδικό τρόπο. Ήταν υπέροχο να δουλεύω και με τους δύο ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά καλό.

Τι είναι αυτό για το οποίο είστε πραγματικά περήφανοι ως συγκρότημα.

George: Νομίζω το ότι είμαστε ακόμα εδώ και ότι καταφέραμε να παραμείνουμε συνεπείς και να συνεχίσουμε αυτό μετά από δέκα χρόνια εμένα μου φαίνεται σαν επίτευγμα.

Έχετε ανησυχίες σχετικά με την κοινωνική και πολιτική σε όλο τον κόσμο στις μέρες μας; Υπάρχουν φόβοι;

George: Ναι έχουμε, αλλά το διαχωρίζουμε. Για εμάς είναι σημαντικό αυτό το συγκρότημα να υπάρχει ως μέσο για να ανακουφίσουμε προσωρινά τον εαυτό μας και τους άλλους από την απαίσια κοινωνική πολιτική στη χώρα μας και παντού.

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για νέες κυκλοφορίες;

George: Ναι υπάρχουν. Συνεχίζουμε κανονικά. Δεν έχω να σου πω κάτι πιο συγκεκριμένο αλλά δουλεύω σιγά σιγά σε νέα τραγούδια…

Θυμάστε κάτι από την τελευταία σας επίσκεψη στην Αθήνα;

George: Ναι. Ήταν τόσο διασκεδαστικό! Αγαπάμε την Αθήνα όλοι μας. Οι άνθρωποι και η ενέργεια εκεί είναι πολύ φιλόξενοι.

Πες μας ένα μόνο συγκρότημα που θα ήθελες να προτείνεις στους φίλους της μπάντας.

George: Human League

Ευχαριστώ. Θα σας δούμε στην Ελλάδα.

George: Εγώ ευχαριστώ, θα τα πούμε.

  • SHARE
  • TWEET