Allochiria: «Η μουσική είναι μια από τις βασικότερες μορφές επικοινωνίας»

Όσο οι Allochiria οργώνουν την Ευρώπη, μας μιλούν αναλυτικά για τη δισκογραφική τους επιστροφή αλλά και τη σημασία των ζωντανών εμφανίσεων γι' αυτούς

Από την Ειρήνη Τάτση, 22/05/2023 @ 14:46

Οι Allochiria γιγαντώνουν χωρίς σταματημό τη μουσική τους παρακαταθήκη. Μεταξύ της κυκλοφορίας του τρίτου δίσκου τους, "Commotion" και της εμφάνισής τους μαζί με Mass Culture και Their Methlab για το πανηγυρικό κλείσιμο της ευρωπαϊκής τους περιοδείας, μιλήσαμε αναλυτικά μαζί τους. Από την πορεία τους δεμένοι χωρίς ποτέ να διασπαστούν μέχρι το σήμερα και την αναγνώριση, στις ιδιαίτερες πτυχές των εξωφύλλων και των βιντεοσκοπήσεών τους και από την καραντίνα στη σημασία συμμετοχής και υποστήριξης συναυλιών αλληλεγγύης, οι Allochiria είναι πάντα παρόντες. Είναι αναμφίβολο ότι έχουν γίνει σύμβολο του ελληνικού post/sludge metal και ταπεινά μοιράζονται μαζί μας τις επιρροές της τελευταίας τους δουλείας αλλά και που έχουν σκοπό να πάνε από εδώ και πέρα.

Allochiria

Καλησπέρα σας παιδιά και καλώς ήρθατε ξανά στο Rocking.gr! Έχουν συμβεί πολλά από την τελευταία φορά που μιλήσαμε μαζί σας ενόψει της κυκλοφορίας του εξαιρετικού, δευτερού σας δίσκου, "Throes". Σήμερα σας βρίσκουμε με το τρίτο σας παιδί, "Commotion", να συχνάζει εδώ και λίγες ημέρες στα ακουστικά και τα ηχεία μας. Πως επιλέξατε το συγκεκριμένο τίτλο για το νέο δίσκο σας; Ποιά είναι η βαβούρα που επικρατεί στις ζωές σας ή και ενδεχομένως, όλων μας;

Καλησπέρα και σε εσάς και ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση, η αλήθεια είναι ότι μας λείψατε! Η βαβούρα είναι η συνεχής μάχη από τα πάντα για να μας τραβήξουν την προσοχή ταυτόχρονα, η βαβούρα είναι οι απάνθρωποι ρυθμοί ζωής, τα απανωτά απάνθρωπα εγκλήματα που γίνονται και κινδυνευουμε να τα συνηθίσουμε.

Ο συγκεκριμένος τίτλος νομίζω συμπεριλαμβάνει όλη την αναταραχή που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια σαν ανθρωπότητα, με το μεταναστευτικό, την πανδημία, εξεγέρσεις και πολέμους, παγκόσμια κρίση. Δεν ήταν μια ομαλή περίοδος και ήταν κάτι που μας επηρέασε και επηρεάζει όλους, και θέλαμε στον τίτλο του άλμπουμ να αποτυπωθεί αυτό.

Η μουσική είναι μια από τις βασικότερες μορφές επικοινωνίας

Το "Commotion" γράφτηκε και ηχογραφήθηκε εν μέσω της πανδημίας. Επηρέασε αυτό τη συγγραφική διαδικασία και με τι τρόπους;

​​Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνθέσεων είτε γεννήθηκε είτε ολοκληρώθηκε στην πανδημία αποτυπώνεται στην ένταση που βγάζουμε σε αυτό τον δίσκο. Για εμάς η μουσική είναι μια από τις βασικότερες μορφές επικοινωνίας, ενώ οι συναυλίες αποτελούν μια μορφή έκφρασης. Από αυτήν την άποψη η πανδημία μας φίμωσε. Σκέψου να μην μπορείς να εκφραστείς για 2 χρόνια, τι ένταση μπορεί να σου δημιουργήσει αυτό. Επιπλέον, σίγουρα μας καθυστέρησε αρκετά, δεν θέλαμε να αργήσουμε τόσο να κυκλοφορήσουμε την επόμενη δουλειά μας.

Στο δίσκο αυτό υπάρχει και η υπόνοια της ελπίδας και της νίκης, η οποία όμως δεν έρχεται χωρίς θυσίες ή κόπο

Το "Commotion" δίνει στιχουργικά αλλά και αισθητικά αυτό το συναίσθημα του αναπόφευκτου χάους, ενός σκότους ατέλειωτου που θα βρει λύτρωση μόνο αν αποδεχτείς την ύπαρξή του, παραδοθείς σε αυτό κι αρχίσεις να χτίζεις αντιστάσεις μέσα στην καταστροφή. Προσωπικά διακρίνω μια αναλογία με τις δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις που διανύουμε. Πόσο σημαντική είναι για τους Allochiria η έκφραση της κοινωνικής δυσφορίας αλλά και της ελπίδας στη μουσική τους;

Σίγουρα το "Commotion" είναι μια αναφορά στις δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Η θεματολογία του δίσκου έρχεται κάπως αυθόρμητα και κάπως επιτηδευμένα, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τις σκέψεις μας μέσω του συγκροτήματος. Στο δίσκο αυτό υπάρχει και η υπόνοια της ελπίδας και της νίκης, η οποία όμως δεν έρχεται χωρίς θυσίες ή κόπο. Σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να βλέπεις φως ακόμα και όταν υπάρχει σκοτάδι γύρω σου, σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις.

Allochiria

Σε μουσικό επίπεδο, ίσως το "Commotion" να πρόκειται για το πιο ατμοσφαιρικό, μελωδικό ή και λυρικό αν θέλετε, σημείο της καριέρας σας. Με ήρεμες στιγμές όπως το "Shedding Character", δίνεται η εντύπωση ότι αναζητούσατε σημεία αντίθεσης με τα γνωστά post, sludge ξεσπάσματα των Allochiria. Πως καταλήξατε σε αυτή την εναλλαγή των συνθέσεων;

Το "Shedding character" μουσικά θεωρούμε ότι αποσυμπιέζει την ένταση από τα πρώτα 3 κομμάτια του δίσκου που σε πιάνουν από τα μούτρα, για αυτό κιόλας βρίσκεται στη μέση του άλμπουμ. Γενικά θέλαμε να εισάγουμε πιο πολλά στοιχεία στη μουσική μας με αυτόν τον δίσκο, γι' αυτό υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στις συνθέσεις, από post-rock και doom, μέχρι black metal και hardcore αναφορές.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του δίσκου, δώσατε στη δημοσιότητα δύο video clip τόσο για το «αστικό» "Darklight" όσο και για το «αρχέγονο» "We Have Nothing". Πως καταλήξατε σε αυτά τα δύο κομμάτια αλλά και τις εικόνες που τα συνοδεύουν, για να προλογίσετε τον ερχομό του "Commotion"; Πείτε μας αν θέλετε και λίγα λόγια για τους συντελεστές των video.

Στα δύο αυτά κομμάτια καταλήξαμε καθώς θεωρούσαμε ότι είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά του δίσκου, είναι μια καλή πρώτη ιδέα για το τι θα ακούσει κάποιος στο ‘Commotion’. To βιντεοκλιπ για το "We Have Nothing" δημιουργήθηκε από τον Αλκαίο Σπύρου, τον οποίο επιλέξαμε έχοντας δει άλλες δουλειές του, μας αρέσει πολύ η αισθητική του μοντάζ που έχει στα βίντεο του. Όσον αφορά τις εικόνες, επειδή είναι από τα πιο απαισιόδοξα κομμάτια του δίσκου, έχουν επιλεχθεί εικόνες φυσικής καταστροφής, εντόμων, του σύμπαντος, έχει μια πιο μηδενιστική προσέγγιση.

Από την άλλη το "Darklight" μιλάει για μια κοινωνία που έχει καταπιεστεί για χρόνια αλλά βρίσκει τη δύναμη να αντισταθεί στους καταπιεστές, άσχετα με το αποτέλεσμα αυτής της μάχης. Το βίντεο το έχει σκηνοθετήσει ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος εκτός από πολύ καλός μας φίλος είναι και φανταστικός σκηνοθέτης, η επιλογή έγινε καθαρά επειδή πιστεύουμε πολύ στο ταλέντο του! Η παραγωγή του "Darklight" έγινε σε ένα χώρο στην Κυψέλη, με την επιμέλεια του Μανώλη και των συνεργατών του, Αργύρη Κουλιτζάκη και Θανάση Καμβύση και φυσικά του ρινόκερου της καρδιάς μας Vermoudeinosavros.

Allochiria

Το εξώφυλλο του "Commotion" κοσμεί για ακόμη μία φορά δημιουργία του Ultragrim, με τον οποίο συνεργάζεστε σταθερά για τα εξώφυλλα σας αλλά και τις αφίσες σας. Τι έχει δέσει στη συνεργασία σας και ποιο το κοινό όραμα; Και τι βλέπουμε ακριβώς στη μπροστά όψη του Commotion;

Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο Ultragrim είναι επίτιμο μέλος της μπάντας, καθώς η τέχνη του συνοδεύει σχεδόν όλες μας τις δημιουργίες, η συνεργασία μας είναι πάντοτε άψογη και τον εμπιστευόμαστε πλήρως.

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί την δική του ερμηνεία για το εξώφυλλο που δημιούργησε:

«Το κολάζ ξεκίνησε ως προσπάθεια του κινήματος dada να πλήξει τις παραδοσιακές καλλιτεχνικές αξίες, ήταν μια επανάσταση μέσα στο ίδιο το σώμα της τέχνης. Η σύνθεση ετερόκλητων στοιχείων -προερχόμενων όμως από οικείες εικόνες - δημιουργεί ένα αινιγματικό σύνολο που προκαλεί και αποσυντονίζει τη λογική. Είναι βέβαια ανοιχτό σε ερμηνείες, όπως πάντα οφείλει να είναι η τέχνη.

Αυτό που πιο πολύ έχει σημασία στην περίπτωσή μας είναι η "αίσθηση" που αφήνει το εξώφυλλο και όχι η ακριβής ερμηνεία του καθώς πρόκειται για ένα έργο μη αναπαραστατικής τέχνης (ή έστω ημι-αναπαραστατικής). Η πρώτη έννοια που έρχεται στο μυαλό είναι η ένταση. Δόντια ερμητικά κλειστά δεμένα με νήματα που τεντωμένα καταλήγουν σε μπερδεμένους όγκους και από τις δύο πλευρές. Αυτοί οι όγκοι θα μπορούσαν να είναι κάτι που οικουμενικά αντιλαμβανόμαστε σαν βάρος. Η καθημερινότητα, ο πόνος, ο φόβος, η ύπαρξη η ίδια. Μια "αναστάτωση" δηλαδή. Παρόλα αυτα τα δόντια παραμένουν κλειστά, υποδηλώνοντας αποφασιστικότητα και πείσμα.

Ταυτόχρονα τα δόντια συμβολίζουν μια κλασσική απεικόνιση της ανησυχίας ή του άγχους στο ονειρικό βασίλειο. Το σκούρο μπλε -σχεδόν μαύρο- φόντο θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό, ένα ονειρικό πεδίο ή θα μπορούσε να είναι ο βυθός, κάτι οικείο μεν, επιβλητικό και εν δυνάμει τρομακτικό δε. Ένας απέραντος μη χώρος μέσα στον οποίο κάποιος μπορεί να χαθεί ακούγοντας το commotion.

Όπως καταλαβαίνεις, δεν έχουμε ιδέα τι βλέπουμε στο εξώφυλλο του Commotion. Μου αρέσει να το κοιτάω όμως όταν ακούω το album.»

Ο νέος σας δίσκος σηματοδοτεί και την έναρξη της συνεργασίας σας με τη Venerate Industries. Πως προέκυψε η συγκεκριμένη σύμπραξη και πως νιώθετε που βρίσκεστε στην ίδια ομπρέλα σημαντικότατων κυκλοφοριών της εγχώριας σκηνής;

Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, ο Μάρκος από την Venerate επικοινώνησε με τον παραγωγό μας τον Jacopo Focas ο οποίος ήταν αυτός που μας έφερε σε επαφή. Μετά από αρκετές συζητήσεις συμφωνήσαμε να πορευτούμε μαζί για την κυκλοφορία του "Commotion". Νιώθουμε πολύ ωραία που είμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας, η οποία είναι πληρως επαγγελματική και προσπαθεί να υποστηρίξει την πανάξια τοπική σκηνή, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγαλύτερες σκηνές της Ευρώπης.

Όλες οι κυκλοφορίες της Venerate είναι υψηλού επιπέδου, έχει στο ρόστερ της κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του εγχώριου σκληρού ήχου

Ποιες κυκλοφορίες της Venerate έχετε βαθιά μέσα στις καρδιές σας;

Όλες οι κυκλοφορίες της Venerate είναι υψηλού επιπέδου, έχει στο ρόστερ της κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του εγχώριου σκληρού ήχου. Προσωπικά ξεχωρίζουμε τις κυκλοφορίες των Βlame Kandinsky, Last Rizla, Khirki και Agnes Vein, είναι όλες αξιόλογες δουλειές που έγιναν με πολύ μεράκι.

Γεγονός είναι πως τα τελευταία χρόνια, τα μέλη των Allochiria δεν έχουν όλα πλέον βάση τους την Ελλάδα. Ωστόσο έχετε αποφασίσει και ευτυχώς θα πούμε εμείς να μην αλλάξει κάτι στη σύνθεσή σας. Τι αντίκτυπο έχει αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητά σας ως συγκρότημα;

Σίγουρα στην αρχή αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στον τομέα της σύνθεσης, είμαστε συγκρότημα που είχαμε μάθει να δουλεύουμε την μουσική μας στο studio όλοι μαζί. Προσαρμοστήκαμε στην κατάσταση όμως, δουλέψαμε περισσότερο στο σπίτι μας με ανταλλαγή ιδεών μέσω υπολογιστή, ήταν μια διαφορετική διαδικασία αλλά σταδιακά αυτό βελτιώθηκε εφόσον εξοικειωθηκαμε με αυτή την ασύγχρονη σύνθεση.

Έχουμε συμφωνήσει όμως ότι αξίζει να δώσουμε το παρόν (σε συναυλίες αλληλεγγύης) ακόμη και ορχηστρικα, ο σκοπός είναι πιο σημαντικός

Έχει η παραπάνω συζήτηση κάποια σχέση με την επιλογή των Allochiria να κάνουν μερικές instrumental εμφανίσεις χωρίς την Ειρήνη στα φωνητικά; Αν όχι, πως καταλήξατε σε αυτή την κίνηση;

Φυσικά! Υπάρχουν συναυλίες αλληλεγγύης που θέλουμε να στηρίζουμε σαν συγκρότημα, αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο για την Ειρήνη να παρευρεθεί από το εξωτερικό λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. ‘Εχουμε συμφωνήσει όμως ότι αξίζει να δώσουμε το παρόν ακόμη και ορχηστρικα, ο σκοπός είναι πιο σημαντικός. Το ίδιο είχε συμβεί και με το Σταύρο παλαιοτερα, ο οποίος επίσης βρισκόταν στο εξωτερικό για μεγάλο διάστημα όπου εκεί συμφωνήσαμε να παίζει κάποιος άλλος στη θέση του.

Μια τέτοια εμφάνισή σας έγινε και πριν λίγες μέρες στα πλαίσια εκδήλωσης για τα δικαστικά έξοδα επιζώσας στο Βύρωνα. Είστε από τα συγκροτήματα που συχνά στηρίζετε τέτοιες δράσεις, ειδικά όσο μεγαλώνετε ηλικιακά αλλά και σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας. Ποια η σημασία για σας της αλληλεγγύης μέσω της μουσικής αλλά και των αυτοοργανωμένων δράσεων;

Είναι σημαντικό να στηρίζουμε όσο μπορούμε τέτοιες δράσεις. Η αδράνεια και η απάθεια είναι γνώρισμα της εποχής και οφείλουμε να τα πολεμήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Για αυτό είτε σαν μπάντα είτε ατομικά θα είμαστε εκεί και θα στηρίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Allochiria

Στον συναυλιακό αντίποδα, σύντομα θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την τρίτη αν δεν κάνω λάθος, ευρωπαϊκή σας περιοδεία που ήταν να πραγματοποιηθεί το 2020 αλλά το σύμπαν είχε άλλα σχέδια. Ακούμε από πολλούς καλλιτέχνες να μιλούν για το πόσο έχουν δυσκολέψει οι περιοδείες στην μετά - πανδημική εποχή. Εσάς ποια ήταν η εμπειρία σας μέχρι να οργανώσετε αυτή σας την περιοδεία από την αρχή στο σήμερα;

Σε αυτό το σημείο να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Ειρήνη, που έτρεξε σε συνεργασία με το Μιχάλη από τους Their Methlab ένα τεράστιο μέρος της οργάνωσης του tour. Είμαστε καθ’ οδόν αυτή τη στιγμή και σήμερα παίζουμε στη Γάνδη. Η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τα παλιότερα τουρς ήταν οτι οι διαθέσιμες ημερομηνίες στα μέρη που θέλαμε να παίξουμε ήταν αισθητά πιο περιορισμένες, κάτι που μας ανάγκασε να κλείσουμε π.χ. Βουκουρέστι μια Κυριακή και την επόμενη ακριβώς μέρα Βιέννη, ή π.χ. να έχουμε κενή μέρα χωρίς συναυλία ένα Σάββατο. Φαίνεται πως μετά την πανδημία πάρα πολλές μπάντες βγήκαν για τουρ και υπήρχε πολύ μεγάλο backlog συναυλιών. Τα καταφέραμε όμως παρά τις δυσκολίες και είμαστε πολύ χαρούμενοι!

Τα χρόνια που πέρασαν όμως σας βρήκαν στην ίδια σκηνή με τεράστιους καλλιτέχνες που πολλοί από αυτούς αποτελούν έμπνευσή σας, όπως για παράδειγμα οι Social Distortion, Amenra, RIverside και πολλοί ακόμη. Ποια συναυλία ήταν για εσάς η πιο αξιομνημόνευτη και γιατί;

Καθε λάιβ είναι ξεχωριστό και αξιομνημόνευτο, είχαμε και καλές και όχι τόσο καλές εμπειρίες, αλλά νομίζω ότι θα ξεχωρίσουμε τη δεύτερη συμμετοχή μας στο Rockstadt Extreme fest στη Ρουμανία. Ήταν το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο οποίο είχαμε συμμετάσχει μέχρι στιγμής και η εμπειρία του να μοιράζεσαι την σκηνή με ονόματα όπως In flames, Converge κτλ είναι ξεχωριστή, ταυτόχρονα με την μεγάλη υποστήριξη του κοινού που λάβαμε!

Όταν με κάποιους ανθρώπους έχεις μόνο καλές αναμνήσεις, το δέσιμο είναι τρομερό

Η φετινή σας περιοδεία θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα και το Gagarin 205 στις 26 Μαΐου, όπου θα βρεθείτε παρέα με τους Mass Culture για το διπλό release show των δίσκων σας, αλλά και τους Their Methlab. Οι τελευταίοι ειδικά θα σας ακολουθήσουν και σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας, ενώ έχετε βρεθεί μαζί στη σκηνή πολυάριθμες φορές. Τι είναι αυτό που σας έχει δέσει με μερικά εγχώρια συγκροτήματα όπως οι Their Methlab και επιλέγετε να εμφανίζεστε μαζί αρκετά συχνά;

Με τους Methlab έχουμε αδερφικες σχεσεις, οι οποίες ξεκινάνε περίπου 12 χρόνια πίσω, όταν μια μπάντα από τα Γιάννενα μας έστειλε να κλείσουμε ένα λάιβ στο six dogs, και γνωρίσαμε 3 απίστευτα παιδιά, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Όταν με κάποιους ανθρώπους έχεις μόνο καλές αναμνήσεις, το δέσιμο είναι τρομερό και μπορώ να σου πω ότι περνάμε φανταστικά στην περιοδεια μαζί τους.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σας! Τι να περιμένουμε λοιπόν στις 26 Μαΐου; Και πόσο γρήγορα θα είναι έτοιμοι οι Allochiria να ανακαλύψουν την επόμενη στάση του μουσικού μονοπατιού τους;

Ετοιμαστείτε να μας δείτε πιο πορωμένους από ποτέ μετά από 3 εβδομάδες περιοδείας. Περιμένουμε πώς και πώς να παιξουμε μπροστά στο Αθηναϊκό κοινό, θα δώσουμε την ψυχή μας σε αυτό το λαιβ. Σας περιμένουμε όλους εκεί, η στήριξή σας είναι πολύ σημαντική για εμάς!

  • SHARE
  • TWEET