Sully Erna: «Μου λείπουν οι εποχές που η μουσική δεν ήταν τόσο ψηφιοποιημένη»

Μιλήσαμε με τον frontman των Godsmack για τη σόλο καριέρα του, τις δυσκολίες του να είσαι σε μια μπάντα και για τα βινύλια

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 15/09/2017 @ 12:34

Μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φωνές του ευρύτερου σκληρού ήχου εδώ και δύο δεκαετίες, ο Sully Erna φαίνεται πως έχει καταφέρει να βρει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στους Godsmack και την προσωπική του καριέρα. Το τελευταίο άλμπουμ του, "Hometown Life", κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες, η δισκογραφική επιστροφή της full-time μπάντας του αναμένεται στο άμεσο μέλλον, ενώ η ευρωπαϊκή σόλο περιοδεία του θα έχει ξεκινήσει μέχρι να αναρτηθούν αυτές οι γραμμές. Ανάμεσα σε όλα αυτά, είχαμε την ευκαιρία να ξεκλέψουμε λίγο από τον χρόνο του, παρά τις ατυχίες και τα τεχνικά ζητήματα, για μία εφ' όλης της ύλης κουβέντα.

Sully Erna

Πώς πάει η προετοιμασία για τη σόλο περιοδεία; Απ' ότι είδα, δε θα τραγουδάς μόνος.

Η πρώτη συναυλία είναι στις 14 του μήνα. Προς το παρόν κάναμε κάποιες πρόβες, αλλά τελειώσαμε με αυτό. Φεύγω αύριο για την Ιταλία, όπου θα έχω επισκέψεις σε φίλους και οικογένεια και μετά θα πάω στο Βέλγιο για το ξεκίνημα της περιοδείας.

Είδα, επίσης, ότι δεν θα παίξεις μόνο κομμάτια από τις σόλο δουλειές σου, αλλά και κάποια από τους Godsmack, θα είναι κάτι σαν best-of σετ;

Νομίζω ότι θα δοκιμάσω να παίξω λίγο από όλα. Αλλά, ξέρεις, θα δούμε κι ανάλογα με το πώς θα πάει η κάθε βραδιά και πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Έχουμε σχεδιάσει πολλά όμορφα πράγματα κι ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε!

Σαν σύνολο, πιστεύω ότι το "Hometown Life" είναι το πιο αισιόδοξο άλμπουμ που έχεις ηχογραφήσει ως τώρα. Θεωρείς ότι αντανακλά, κατά κάποιον τρόπο, το πώς νιώθεις τα τελευταία χρόνια;

Ναι, όποτε γράφω είναι σαν να βγάζω μια φωτογραφία του μυαλού μου, από τα όσα έχω περάσει. Ο δίσκος είναι πολύ προσωπικός από αυτή την άποψη· σίγουρα είναι πιο ωμός και πιο ευάλωτος απ' ότι το "Avalon". Αλλά αυτό είναι κάτι που συνέβη αυτή τη φορά. Ποτέ δεν σχεδιάζω να γράψω με έναν συγκεκριμένο τρόπο, απλά γράφω αυτά που νιώθω, κι αυτό ήταν απλά το υλικό που προέκυψε για αυτόν τον δίσκο.

Godsmack

Τα καινούρια κομμάτια έχουν τον χαρακτηριστικό σου ήχο, αλλά την ίδια στιγμή μοιάζει σα να προχωράς μπροστά· ακούγονται πραγματικά φυσικά. Ήταν εξίσου φυσική και η διαδικασία σύνθεσής τους;

Ήταν φυσική, γιατί απλά μου αρέσει η μουσική. Δεν είμαι δεμένος με το να γράφω ένα συγκεκριμένο στυλ ή ένα συγκεκριμένο είδος. Γράφω ό,τι νιώθω και το ξεσκαρτάρω αργότερα. Αν γράψω κάτι μια μέρα και το τραγούδι προκύψει βαρύ και κάτι που έχει την αίσθηση των Godsmack, τότε το κρατάω σε έναν φάκελο για τους Godsmack. Αλλά αν κάθομαι σε ένα πιάνο και γράφω μια όμορφη μπαλάντα, και μου αρέσει αλλά καταλαβαίνω ότι δεν ταιριάζει με τους Godsmack, το κρατάω σε έναν διαφορετικό φάκελο· κι όταν (στο πρόγραμμά μου) έχω κάποιο κενό, ηχογραφώ όλα αυτά τα επιπλέον κομμάτια που ξέρω ότι δεν μπορώ να παίξω με τους Godsmack. Κάπως έτσι προκύπτει η σόλο μουσική μου.

Όταν ξεκινάς να γράψεις με ηλεκτρικές κιθάρες, το κομμάτι μπορεί να χαθεί

Οπότε, ως ένας μουσικός που παίζει πολλά όργανα και ως τραγουδιστής, με ποιον τρόπο προτιμάς να γράφεις μουσική;

Συνήθως είναι με πιάνο ή με κιθάρα, ακουστική κιθάρα. Πραγματικά μου αρέσει να γράφω μουσική με αυτόν τον τρόπο, γιατί νιώθω ότι πολλές φορές όταν ξεκινάς να γράψεις με μεγάλες, heavy ηλεκτρικές κιθάρες, το κομμάτι μπορεί να χαθεί. Για εμένα, αν μπορεί το τραγούδι να μεταφερθεί στο πιάνο ή στην ακουστική και να ακούγεται εξίσου καλά, έτσι καταλαβαίνεις ότι είναι πραγματικά καλό· και μετά μπορείς να το κάνεις καλύτερο, προσθέτοντας πράγματα στην παραγωγή. Αλλά μου αρέσει να μπορώ να το τραγουδήσω μόνο με μια ακουστική κιθάρα, γνωρίζοντας ότι ακόμα ακούγεται εξίσου καλά.

Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια του δίσκου είναι το "Turn It Up"· πραγματικά δεν περίμενα να ακούσω κάτι τέτοιο. Πώς προέκυψε;

Πώς προέκυψαν τα πνευστά, οι τρομπέτες και όλα αυτά; Είναι που όταν γράφω μουσική, συνήθως ξεκινάω από κάτι απλό αρχικά και όταν βρίσκω το vibe που έχει, τότε ξέρω τι όργανα θέλω να προσθέσω· είναι σα να ακούω αυτά τα όργανα στο κεφάλι μου και πρέπει απλά να τα βρω. Αν ξέρω ότι το τραγούδι είναι κάπως blues ή jazz, ξέρω ότι τα πνευστά είναι το ιδανικό όργανο, και θα πρέπει απλά να ψάξω και να βρω μουσικούς που παίζουν πνευστά. Αν σκεφτώ κάτι με τσέλα ή βιολιά, τότε θα πρέπει να βρω μουσικούς που να παίζουν έγχορδα.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι παίζει ο πατέρας μου, αλλά δεν το έγραψα απλά και μόνο για να παίξει ο πατέρας μου. Προέκυψε ότι χρειαζόμουν πνευστά και ο πατέρας μου παίζει τρομπέτα. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για εμένα, να τον έχω να συμμετέχει στον δίσκο και να αποτυπωθεί αυτό, έτσι ώστε να το έχουμε ως ενθύμιο. Είναι μια πραγματικά όμορφη ανάμνηση και για τους δυο μας, ήταν η πρώτη φορά που έπαιξα μουσική με τον πατέρα μου, πρωτότυπη μουσική, οπότε ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό.

Godsmack

Πριν από μερικό καιρό κυκλοφόρησες ένα πολύ δυνατό βίντεο για το "Different Kind Of Tears". Μπορείς να μοιραστείς κάποιες πληροφορίες για τη δημιουργία του;

Γράφοντας το κομμάτι, δεν είχα το συγκεκριμένο θέμα στο μυαλό μου. Το έγραψα απλά για κάποιον που βιώνει πόνο, έναν πραγματικά βαθύ πόνο, κι αισθάνεται μόνος, σαν ο υπόλοιπος κόσμος να μην τον καταλαβαίνει.

Όταν προέκυψε η ευκαιρία να κάνουμε ένα βίντεο με το Mark Wahlberg Youth Foundation, ήταν πολύ εύκολο για εμένα να πω το «ναι». Αυτή είναι η ζωή από την οποία προήλθα, και για το συγκεκριμένο τραγούδι έβγαζε νόημα να κάνουμε (ένα βίντεο) για αυτόν τον φιλανθρωπικό σκοπό. Υπήρξε μια στενή συνεργασία και φτιάξαμε ένα πολύ δυνατό βίντεο, το οποίο ελπίζω ότι θα ευαισθητοποιήσει τη νεότερη γενιά, ώστε να μείνει μακριά από αυτά τα επικίνδυνα, απειλητικά για τη ζωή μονοπάτια.

[Η σόλο καριέρα] μου δίνει χώρο για να ανασάνω, κατά κάποιο τρόπο

Χρειάστηκαν περίπου έξι χρόνια για να κυκλοφορήσει το "Hometown Life". Είναι δύσκολο να διατηρείς την ισορροπία ανάμεσα στους Godsmack και τη σόλο καριέρα σου;

Θα έλεγα ότι είναι σχετικά εύκολο να κρατάω αυτή την ισορροπία, γιατί με τους Godsmack δουλεύουμε κατά διαστήματα και μετά κάνουμε διαλλείματα. Οπότε, σε αυτά τα διαλλείματα εγώ συνήθως έχω έτοιμο κάποιο υλικό και συνεχίζω μόνος μου, κάτι που είναι ωραίο γιατί με βγάζει από αυτόν τον τρόπο σκέψης, μου δίνει χώρο για να ανασάνω, κατά κάποιο τρόπο. Και όταν έχω κουραστεί να παίζω μόνος μου κι έχω ανακτήσει την ενέργειά μου, μπορώ να γράψω δίσκους με τους Godsmack και να βγω σε περιοδείες με τους υπόλοιπους.

Είναι πραγματικά τα καλύτερα κι απ' τους δύο κόσμους!

Οι Godsmack μετρούν δύο δεκαετίες παρουσίας κι έχετε σταθερό line-up για περίπου δεκαπέντε χρόνια. Πώς το έχετε καταφέρει αυτό;

Με πολλή δουλειά, πολλή συζήτηση, πολλές διαμάχες και πολλή ωρίμανση μέσα στα χρόνια. Δεν ήταν εύκολο αρχικά. Υπήρξαν φορές που νομίζαμε ότι θα το διαλύσουμε, σίγουρα, αλλά αντί να είμαστε εγωιστές, να απογοητεύσουμε τους οπαδούς μας και να θεωρήσουμε δεδομένη την καριέρα μας, ψάξαμε και βρήκαμε βοήθεια. Δουλέψαμε μεταξύ μας και με ανθρώπους και ξαναβρήκαμε τη φιλία μας, επιλέξαμε να ωριμάσουμε, να κάνουμε το σωστό και να εκτιμήσουμε αυτό το συγκρότημα και το πόσο σημαντικό είναι.

Θα λάτρευα να παίζαμε με τους Foo Fighters. […] Είχα μιλήσει με τον Dave σχετικά με αυτό

Παρά την πολύχρονη παρουσία σας στο χώρο, υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή κάποιο συγκρότημα για το οποίο θα σκεφτόσουν να εμφανιστείς ως δεύτερο όνομα;

Είναι λίγες αυτές που έχουν απομείνει. Είχαμε την τιμή να ανοίξουμε για κάποιους παιδικούς μας ήρωες, όπως οι Black Sabbath και οι Metallica, αλλά νομίζω ότι πλέον είναι σημαντικό να μείνουμε ψηλά και να παίζουμε τις δικές μας (headline) συναυλίες. Αλλά αν ήταν να διαλέξω, θα λάτρευα να βγαίναμε σε περιοδεία με τους AC/DC, πιστεύω ότι είναι iconic και θα ήταν τέλεια.

Επίσης θα λάτρευα να παίζαμε με τους Foo Fighters, καθώς είμαι και καλός φίλος με τον Dave Grohl και τον Taylor Hawkins. Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ ωραίο σόου, πολύ δυνατό, με δύο rock μπάντες γεμάτες ενέργεια. Η αλήθεια είναι ότι είχα μιλήσει με τον Dave σχετικά με αυτό και το σκέφτεται, οπότε θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον! Μπορεί και να συμβεί, όλα εξαρτώνται από εκείνον σε τελική ανάλυση.

Αυτό θα ήταν τέλειο! Υπάρχει κάποια καινούρια μουσική που να άκουσες και να βρήκες επιρροή από τους Godsmack;

Όχι πραγματικά. Όταν γράφω προσπαθώ να μην ακούω άλλες μπάντες. Είναι σημαντικό για εμένα να προσπαθώ να παραμένω πρωτότυπος, κι αν επηρεαστώ από νέα μουσική, κάποιες φορές καταλήγω να γράφω με τον ίδιο τρόπο, οπότε συνήθως όταν ξεκινάω να γράφω κλείνω τα πάντα.

Godsmack

Το εννοούσα ανάποδα, βασικά. Αν άκουσες κάτι από κάποια άλλη μπάντα και να σκέφτηκες «ωπ, αυτοί έχουν ακούσει Godsmack».

Α, δεν ξέρω, δεν το σκέφτηκα ποτέ αυτό! Φαντάζομαι ότι δεν είχα ποτέ κατά νου κάτι τέτοιο ακούγοντας μουσική, οπότε πραγματικά δεν ξέρω. Το αφήνω στις άλλες μπάντες να πουν ότι επηρεάστηκαν από τους Godsmack!

Έχοντας δει τη μουσική βιομηχανία για τόσο καιρό, θα έλεγες ότι οι αλλαγές που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια ήταν για προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

Σίγουρα για το καλύτερο. Υπήρχε μια εποχή που τα πράγματα ήταν κάπως άσχημα, αλλά έχουμε καλύψει μια μεγάλη απόσταση από τότε· πλέον όλοι ξέρουν τη θέση τους, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ όλων και η συνεργασία είναι καλύτερη από ποτέ, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά.

Δεν πιστεύω ότι [η αγορά βινυλίου] θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν

Οπότε αν είχες να διαλέξεις ανάμεσα στις κασέτες και τα mp3, τι θα επελέγες;

Ω, είμαι οπαδός του βινυλίου, ακόμα!

Ναι, αυτό δεν το ανέφερα, γιατί το βινύλιο είναι εύκολα το καλύτερο!

Ναι, το βινύλιο είναι το καλύτερο και για μένα. Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τις κασσέτες· τα CD είναι ωραία, αλλά ακόμα λατρεύω να ακούω δίσκους βινυλίου. Είχαμε την τύχη να κυκλοφορήσουμε κι εμείς κάποια άλμπουμ σε βινύλιο. Ξέρω ότι είναι μια μικρή αγορά εκεί έξω που επανέρχεται κάπως, αλλά δεν πιστεύω ότι θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν· και πραγματικά μου λείπουν εκείνες οι εποχές που μπορούσες να φτιάξεις μουσική κατ' αυτόν τον τρόπο. Ήταν πραγματικά τέχνη, δεν ήταν όλα τόσο ψηφιοποιημένα. Σίγουρα θα διάλεγα βινύλιο.

Έχετε ξεκινήσει να συζητάτε ή να ετοιμάζετε το επόμενο άλμπουμ των Godsmack;

Ναι, είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Θα ξεκινήσουμε να ηχογραφούμε στα μέσα ή στο τέλος του Οκτώβρη κι ελπίζουμε να έχουμε το πρώτο single έτοιμο για το ραδιόφωνο μέσα στον Ιανουάριο, πιθανότατα στο τέλος του μήνα. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ολόκληρο τον δίσκο έτοιμο μέχρι τον Απρίλιο, και μετά σίγουρα θα υπάρξει και μια παγκόσμια περιοδεία.

Να το περιμένουμε και σε βινύλιο, λοιπόν; Ή σε κάποια ιδιαίτερη έκδοση;

Α, δεν ξέρω! Θα μου άρεσε πολύ κάτι τέτοιο, αλλά πρακτικά αυτό εξαρτάται από τη δισκογραφική.

Και κάτι που απλά δε μπορώ να μη ρωτήσω· έχετε σκεφτεί ποτέ να ηχογραφήσετε ένα δεύτερο μέρος για το "The Other Side";

Ναι, έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις σχετικά και όταν ο χρόνος θα είναι σωστός, σίγουρα θα το κάνουμε. Δεν έχουμε δουλέψει πάνω σε ακουστικό υλικό τον τελευταίο καιρό, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε σε αυτό και θα κάνουμε άλλον έναν ακουστικό δίσκο.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, χάρηκα πολύ την κουβέντα μας! Ελπίζω να σε δω σύντομα, ίσως στην Ελλάδα!

Εγώ σε ευχαριστώ! Θα ήταν πολύ ωραίο, δεν έχουμε έρθει ποτέ εκεί!

  • SHARE
  • TWEET