«7»: And The Oscar Goes To...

Το Rocking.gr βραβεύει τους φετινούς υποψηφίους

Από τους Λουκιανό Κοροβέση, Τίνα Καππάτου, 27/02/2014 @ 11:17
Αυτή την Κυριακή 2 Μαρτίου, η ακαδημία θα παραδώσει στους νικητές τα Oscar του 2014 και το Rocking.gr έτρεξε να τους προλάβει, δίνοντας τα δικά του σε επτά από τις βασικές κατηγορίες του θεσμού. Σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από μεγάλα φαβορί και ταινίες με θεματικές που συνηθίζουν να μαζεύουν πολλά βραβεία, η αγωνία είναι σαφώς μεγάλη. Ανεξάρτητα του ποιοι θα πάρουν όμως τα αγαλματίδια, το μόνο που μπορούμε να πούμε για την φετινή χρονιά, είναι πως κέρδισε για άλλη μια φορά το σινεμά. Ας πάμε να δούμε τα βραβεία μας λοιπόν...




1. Καλύτερη Ταινία
Υποψηφιότητες: 12 Years A Slave / American Hustle / Captain Phillips / Dallas Buyers Club / Gravity / Her / Nebraska / Philomena / The Wolf Of Wall Street

And The Oscar Goes To: Her!



Μάλλον θα το πάρει ο "Σκλάβος" λόγω θεματικής, καθώς οι γέροντες της ακαδημίας στηρίζουν πάντα ταινίες που ξορκίζουν το παρελθόν της Αμερικής. "Hustle" και "Λύκος" ήταν εντυπωσιακά, αλλά ίσως υπερβολικά glossy, ενώ το "Philomena" είναι τόσο outsider που απορούμε γιατί μπήκε στην λίστα. Ο "Captain Phillips" υπήρξε δυνατός αλλά σίγουρα η Ακαδημία έχει φερθεί (υπερβολικά) καλά στον Hanks στο παρελθόν για να τον ξαναστηρίξει, ενώ το "Gravity" μάλλον θα σαρώσει (μόνο) στα τεχνικά. Το "Dallas Buyers Club" έχει δύσκολο θέμα για το μέγα βραβείο, ενώ στο "Nebraska", οι ερμηνείες είναι μεγαλύτερες της ταινίας συνολικά. Ψηφίζουμε / στηρίζουμε "Her" λοιπόν, αν και ξέρουμε ότι δεν θα πάρει το αγαλματίδιο, καθώς η ταινία του Spike Jonze ήταν πρωτότυπη, φρέσκια, hipsterική και κατάφερε να ανοίξει μια συζήτηση για υποψηφιότητα για Oscar για την φωνή (!) της Scarlet Johansson. Ανθρώπινη, ευαίσθητη, πραγματική, με ένα Joaquin Phoenix (με το μουστάκι του) σε υπερηχητική ταχύτητα ήδη από πέρσι, το "Her" θα έπαιρνε το Oscar μας, σε ένα πιο δίκαιο κόσμο, καθώς πραγματεύεται τις δυσκολίες και το «τέλος» της αγάπης σε ένα κόσμο που αν και είναι κάπως μελλοντικός, είναι τελικά ο εσωτερικός κόσμος του καθενός που αισθάνεται μοναξιά και βρίσκει θαλπωρή και στοργή σε μια μηχανή και σε μια παιχνιδιάρα φωνή. Το "Her" ήταν φανταστικό, όχι γιατί μας έδειχνε ένα μη-ρεαλιστικό κόσμο, αλλά γιατί αποδείκνυε πως η πραγματικότητα, η αγάπη και ο κόσμος ολόκληρος τελικά κρύβονται μέσα στο μυαλό του καθενός...

Λ.Κ.



2. Α' Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητες: Christian Bale (American Hustle) / Bruce Dern (Nebraska) / Leonardo DiCaprio (Wolf Οf Wall Street) / Chiwetel Ejiofor (12 Years Α Slave) / Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)

And The Oscar Goes To: Bruce Dern (Nebraska)!



Ο Bale θα είναι μάλλον για άλλα λίγα χρόνια ο Batman και θα πρέπει να δώσει ερμηνείες επιπέδου φετινού McConaughey και πάνω για να το «σηκώσει». Κρίμα για τον Matthew που κάνει σεζόν καριέρας, αλλά και για τον Di Caprio που έπαιξε πολύ καλά (αλλά έχει παίξει και καλύτερα). Ο εξαιρετικός Chiwetel Ejiofor μάλλον θα το πάρει, τόσο γιατί η ερμηνεία του υπήρξε καθηλωτική, όσο και γιατί η ταινία καθεαυτή «φωνάζει» για Oscar Α Αντρικού. Το προσωπικό μου Oscar όμως πάει στην πιο εσωτερική ερμηνεία της πεντάδας, τον καταλυτικό για την Nebraska Bruce Dern, χωρίς την ερμηνεία του οποίου, δεν θα υπήρχε και ταινία. Ο Dern δεν κρατάει μόνος του σχεδόν όλο το δράμα του road movie του Alexander Payne, αλλά πλάθει και ένα ήρωα, ο οποίος πονά βουβά και παλεύει με το παρελθόν του, χωρίς να σε αφήνει να καταλάβεις, αν τα έχει χάσει ή όχι. Με ένα εξαιρετικό παίξιμο που ακροβατούσε στα όρια της γεροντικής άνοιας και της παιδιάστικης επιμονής, ο Dern έπαιξε ένα πατέρα συνθλιμμένο από την κατάληξη της ζωής του και θλιμμένο από τις επιλογές που έκανε σε αυτή, όπως ο καθένας θα μπορούσε να έχει. Σε μια ταινία που εστιάζει στις σχέσεις πατέρα-γιου, ο εσωτερικός χαρακτήρας του Dern κλέβει τις εντυπώσεις, πονά και πονάει και περπατά μονάχος σε μια λεωφόρο, για να εκπληρώσει ίσως τον τελευταίο στόχο μιας ζωής που πήγε τελικά διαφορετικά απ' ότι σχεδίαζε. Και γι’ αυτή του την ερμηνεία, θα έπρεπε δικαιωματικά να βραβευτεί. Οι υπόλοιποι έχουν χρόνια μπροστά τους...

Λ.Κ.



3. Α' Γυναικείου Ρόλου
Υποψηφιότητες: Amy Adams (American Hustle) / Cate Blanchett (Blue Jasmine) / Sandra Bullock (Gravity) / Judi Dench (Philomena) / Meryl Streep (August: Osage County)

And The Oscar Goes To: Cate Blanchett (Blue Jasmine)!



Σε αυτήν την κατηγορία τρία είναι τα μεγάλα φαβορί: η Meryl Streep για τον "Αύγουστο", η Amy Adams για το "American Hustle" και η Cate Blanchett για το "Blue Jasmine". Για το ποια αξίζει πιο πολύ το Oscar θα ακολουθήσουμε την μέθοδο της ατόπου απαγωγής. Η Streep έχει δώσει μία εξαιρετική θεατρική, κατά πολλούς, ερμηνεία σε ένα κατά τα άλλα επίπεδο έργο. Είναι υποψήφια για 18η φορά στην καριέρα της (αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά περίτρανα ότι είναι μία από τις σπουδαιότερες εν ζωή ηθοποιούς), ωστόσο δεν πιστεύω ότι η ερμηνεία της στην ταινία "Αύγουστος" ήταν ένας ρόλος άξιος βραβείου. Στο μέλλον σίγουρα δεν θα την θυμόμαστε για αυτόν. Η Amy Adams από την άλλη που κέρδισε και την Χρυσή Σφαίρα για Α' Γυναικείο Ρόλο σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ δίνει μία χαρισματική ερμηνεία ως σαγηνευτική απατεώνας στο "American Hustle", μία ταινία που ξεχώρισε για τους ασυνήθιστα γοητευτικούς χαρακτήρες, αλλά η Adams είναι ένα από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την ταινία χωρίς ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, παρομοίως καλά πλασμένους χαρακτήρες του έργου. Επομένως καταλήγουμε στην Cate Blanchett, στην εξαιρετική "Blue Jasmine" που μας χάρισε μία συγκλονιστική ερμηνεία ως μία σύγχρονη και εναλλακτική Blanche Du Bois θυμίζοντας μας ότι ένας από τους ρόλους που αγαπάμε τον Woody Allen είναι γιατί μας χαρίζει τέτοιους υπέροχους γυναικείους χαρακτήρες, ειδικά όταν η Blanchett καταφέρνει να μην μοιάζει με το κλασικό μοτίβο της ηρωίδας που μας συστήνει συνήθως ο Allen. Έτσι η Cate καθώς έχει δοθεί ολοκληρωτικά στον ρόλο της Jasmine, είναι εξαιρετική, είναι ο βασικότερος από τους λόγους που πρέπει να δει κανείς την ταινία και το χρυσό αγαλματίδιο της αξίζει δικαιωματικά.

Τ.Κ.



4. Β' Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητες: Barkhad Abdi (Captain Phillips) / Bradley Cooper (American Hustle) / Michael Fassbender (12 Years Α Slave) / Jonah Hill (The Wolf Of Wall Street) / Jared Leto (Dallas Buyers Club)

And The Oscar Goes To: Jared Leto (Dallas Buyers Club)!



Το Oscar λογικά θα πάει στον Fassbender, ειδικά αν ο «Σκλάβος» σκουπίσει τα πάντα στο πέρασμά του, όπως ακούγεται. Σε διαφορετική περίπτωση, βλέπουμε πιθανότατα να το σηκώνει ο Barkhad Abdi, ενώ οι Jonah Hill (αδιανόητη επιλογή καθώς είναι ίσως η πρώτη του «κανονική» ερμηνεία, ας είναι καλά ο Scorsese) και Bradley Cooper (η ακαδημία τον συμπαθεί ήδη από πέρσι, αλλά ΟΚ, αρκεί να γράφεις καλά στην κάμερα;) θα είναι τεράστιες εκπλήξεις αν πάρουν το αγαλματίδιο. Το δικό μας Oscar το δίνουμε στον Leto, καθώς ανέλπιστα αποδεικνύει ότι δεν είναι ένα απλά όμορφο πρόσωπο που ταιριάζει περισσότερο σε boy band παρά σε κινηματογραφικές παραγωγές καθώς φροντίζει να καθηλώσει με την, τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική του μεταμόρφωση σε τρανσέξουαλ «σύντροφο» του εξίσου εξαιρετικού McConaughey! Λιτός, χωρίς εξτραβαγκάνζες και τσιτάτα, πηγαίνει κόντρα στο στερεότυπο που υποδύεται και βγαίνει νικητής με μια εν τέλει, σπαρακτική και αφοπλιστικά δυναμική ερμηνεία ζωής! Έτσι, καθώς στάθηκε τόσο ψηλά στο ύψος των περιστάσεων, και θα θέλαμε να τον δούμε στο βάθρο το βράδυ της Κυριακής.

Λ.Κ.



5. Β' Γυναικείου Ρόλου
Υποψηφιότητες: Jennifer Lawrence (American Hustle) / Lupita Nyong'o (12 Years A Slave) / Julia Roberts (August: Osage County) / June Squibb (Nebraska) / Sally Hawkins (Blue Jasmine)

And The Oscar Goes To: Jennifer Lawrence (American Hustle)!



Την Jennifer Lawrence οι περισσότεροι την γνωρίσαμε πέρσι με το "Silver Linings Playbook" όπου είχε κερδίσει και το Oscar για Α' Γυναικείο Ρόλο. Φέτος είναι η ώρα να πάρει και για Β' Γυναικείο αφού καταφέρνει να συγκλονίσει το κοινό ως απεγνωσμένη γυναικούλα στο "American Hustle". Παρ' όλο που είναι ένας βοηθητικός χαρακτήρας σε μία ταινία που, όπως έχουμε ήδη πει, όλοι οι χαρακτήρες είναι ιδιαίτεροι, η Lawrence μπόρεσε και έκανε την διαφορά σε σχέση με το υπόλοιπο cast και αυτό γιατί δίνει μία φοβερή ερμηνεία ως η όχι και τόσο εύστροφη νοικοκυρά που προσπαθεί να σώσει τον γάμο της, παρά το νεαρό της ηλικίας της παίζοντας σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου, χωρίς να «καπελώνει» τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και παράλληλα χωρίς να περνάει απαρατήρητη. Εξαιρετική είναι επίσης και η πρωτοεμφανιζόμενη Lupita Nyong'o από το "12 Χρόνια Σκλάβος" απλά η διαφορά της με την Lawrence είναι ότι ο ρόλος της σκλάβας Patsey είναι κομμένος και ραμμένος πάνω της. Φοβερή ερμηνεία αλλά δεν κάνει ούτε την ανατροπή ούτε την υπέρβαση. Ο χρόνος θα δείξει την αξία της συγκεκριμένης ηθοποιού που πρέπει να μας δείξει την γκάμα της μιας και το "12 Χρόνια Σκλάβος" ήταν η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία.

Τ.Κ.



6. Καλύτερης Σκηνοθεσίας
Υποψηφιότητες: Martin Scorsese (The Wolf Of Wall Street) / David O. Russell (American Hustle) / Alfonso Cuarón (Gravity) / Alexander Payne (Nebraska) / Steve McQueen (12 Years A Slave)

And The Oscar Goes To: Alfonso Cuarón (Gravity)!



Για τους λόγους που αναλύσαμε και πιο πάνω, βλέπω Steve McQueen (εξαιρετικός στο να ανυψώνει τα δράματα των ηρώων του, φοβερό cast και αβανταδόρικο θέμα) και ως δεύτερο φαβορί, τον Martin Scorsese (τον οποίο η ακαδημία ξεχνούσε όταν μεγαλουργούσε, θα του δώσει τώρα το βαρύτιμο αγαλματίδιο για μια απλά καλή ταινία του; Ίσως και για μόνο αυτό τον λόγο, ναι). Ο David O.Russell δικαιολογημένα βρίσκεται στην πεντάδα, αλλά σαφέστατα στην πέμπτη θέση. Ο Payne κατάφερε να αφήσει την σφραγίδα του σε άλλη μια «προσωπική» ταινία και τα πλάνα της κεντρικής Αμερικής με τα σκούρα χρώματα και τον απέραντο δρόμο στιγματίζουν το "Nebraska" αλλά και πάλι μπορεί να του χρεώσεις ότι είχε την προϋπηρεσία του (επίσης) roadmovie, "Sideways". Τι μένει; Θα ψηφίσω τεχνολογία! Θα ψηφίσω τον άνθρωπο που κατάφερε να κάνει τις κινήσεις στο διάστημα να φαίνονται τόσο αληθινές, έβγαλε μια ερμηνεία καριέρας από την Sandra Bullock (απορώ και που το γράφω) και έφτιαξε ένα ανθρωποκεντρικό thriller επιβίωσης στο διάστημα, χωρίς τέρατα, αλλά με αγωνία στα κόκκινα. Ναι, για όλους αυτούς τους λόγους ο κ. Cuaron θα πρέπει φέτος να πάρει κάτι παραπάνω από απλά τα τεχνικά Oscar μιας και κατάφερε να μπει στην λίστα, με το πιο «εμπορικό» σενάριο και με ηθοποιούς δεύτερης ερμηνευτικής διαλογής. Στα χρόνια που θα έρθουν, σίγουρα θα μας δώσει ακόμα περισσότερο καλό κινηματογράφο, αλλά με όλο τον σεβασμό στους παραπάνω κυρίους, θα θέλαμε να το πάρει αυτός!

Λ.Κ.



7. Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου
Υποψηφιότητες: David O. Russell and Eric Singer (American Hustle) / Bob Nelson (Nebraska) / Spike Jonze (Her) / Craig Borten & Melisa Wallack (Dallas Buyers Club) / Woody Allen (Blue Jasmine)

And The Oscar Goes To: Spike Jonze (Her)!



Τα είπαμε και παραπάνω, το "American Hustle" ήταν καλό, αλλά σαφέστατα κατώτερο του ανταγωνισμού, η "Nebraska" έχει χαρακτήρες, αλλά όχι ιδιαίτερη πλοκή ή εξέλιξη, το "Dallas Buyers Club" θα είναι έκπληξη αν το πάρει και ο Woody έχει περίεργη σχέση με την ακαδημία (ειδικά τώρα που το οικογενειακό του παρελθόν ξανάανοιξε «τυχαία» λίγο πριν την τελική ευθεία). Έτσι και εδώ, στηρίζουμε τον τρελάρα Jonze και το εύρημα του έρωτα με ένα λογισμικό, που μοιάζει πολύ πιο ανθρώπινο από τους ίδιους τους ανθρώπους. Ο Jonze πάντα είχε σαν κεντρική θεματική το μυαλό του ανθρώπου και τα παιχνίδια που αυτό παίζει, και στο φετινό "Her" μας βάζει ακόμα περισσότερο μέσα σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο, καθώς η «φωνή της» υπάρχει, όσο υπάρχει και η αντισυμβατική αγάπη η οποία σχηματίζεται ανάμεσα σε εκείνη και τον πρωταγωνιστή. Ο Jonze γράφει ένα γλυκόπικρο σενάριο, πάνω στην σύγχρονη απομόνωση και την ανάγκη της συντροφικότητας σε ένα κόσμο που διαρκώς απομακρύνεται και μας δείχνει πως τελικά η επικοινωνία μπορεί αφού εκλείψει, να αντικατασταθεί από ένα υπολογιστή ή μια δουλειά, όπως αυτή του κεντρικού χαρακτήρα, ο οποίος είναι συγγραφέας προσωπικών καρτών (εξαίσιο και το εύρημα και το σχόλιο)! Η επικοινωνία μπορεί να εκλείπει, η ανάγκη της όμως όχι και έτσι το "Her" γίνεται ένα ουσιαστικό σχόλιο στην πορεία των σχέσεων στην εποχή της τεχνολογίας.

Λ.Κ.
  • SHARE
  • TWEET