[7]: Banshee

«This is a man's world»

Από τον Δημήτρη Μουστάκα, 19/02/2015 @ 11:45
Ναι, πολύ χαιρόμαστε που βγαίνουν ποιοτικές σειρές, που οι καλοί ηθοποιοί το γυρνάνε σε αυτές αφού ο κινηματογράφος ψιλοχαροπαλεύει κ.τ.λ., τα έχουμε πει πολλές φορές μεταξύ φίλων και πράγματι με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Κάτσε όμως ρε φιλαράκι, δεν θέλεις λίγο και τη χαλάρωσή σου ώρες ώρες; Δεν θέλεις απλά να δεις κάτι που θα σε διασκεδάσει; Που δεν θα χρειάζεται να ανακαλύπτεις νοήματα πίσω από τη κάθε σκηνή που βλέπεις; Απλή, καθαρή, ωμή ψυχαγωγία! Ε ναι, το θες, το ξέρω. Δεν λέω τώρα να πας να δεις το "Expendables", είπαμε, υπάρχουν και κάποια όρια! Αλλά σίγουρα μπορείς ανεπιφύλακτα να ξεκινήσεις να βλέπεις το "Banshee"!

Αυτή είναι μια σειρά για άντρες, αλλά κυρίες μου, διαβάστε προσεκτικά κι εσείς. Αισίως έχουμε φτάσει στο τρίτο κύκλο της σειράς και ομολογώ πως δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε και δεν θυμάμαι και πως την ανακάλυψα. Αυτό που ξέρω είναι ότι γεννήθηκαν μεγάλοι φαν της σειράς, ανάμεσά τους και αρκετές γυναίκες, που για κάποιο λόγο που δεν ξέρω (τον ξέρω, ο πρωταγωνιστής είναι!) έχουν κολλήσει και το βλέπουν και αυτές ανελλιπώς. Φυσικά, πάντα με παραπονάκια, του στυλ, «πω, μα τι βίαιη σειρά» ή «αυτή τα πέταξε όλα». Πώς γίνεται όμως και κάθονται πάντα πρώτες στο καναπέ όταν τους λες ότι βγήκε καινούργιο επεισόδιο δεν ξέρω, τυχαίο; Δεν νομίζω.

Banshee

Λοιπόν αυτή η σειρά σενάριο δεν έχει, που σχεδόν πάντα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για μένα, αλλά αυτή τη φορά δεν με ένοιαξε καθόλου, ήθελα να περάσει η ώρα μου, τόσο απλά. Είναι σαν να έχω τη καβάτζα μου, όταν δεν έχω πολύ όρεξη ή όταν θέλω να ξεκουραστώ. Τσουπ, πετάω ένα επεισοδιάκι, που μπορεί κάλλιστα να γίνει και δυο-τρία, πωρώνομαι, χαλαρώνω, λίγο απ' όλα και μια χαρά. Πολύ ξύλο, πολύ σεξάκι, ενίοτε λίγο σενάριο, ε και λίγο ρομάντζο «for the ladies» of course.

Πρώην κατάδικος λοιπόν, οδεύει προς το Banshee για να βρει την αγαπημένη του που έχει να την δει κάτι αιώνες και καταλήγει σε μία μέρα σερίφης της πόλης στη θέση του πραγματικού που θα βρεθεί δολοφονημένος. Φυσικά, θα συνεχίσει τις εγκληματικές του δραστηριότητες, καθώς είναι ένας πάρα πολύ καλός ληστής. Με το δικό του όμως, όχι πάντα νόμιμο αλλά αποτελεσματικό τρόπο, θα προσπαθήσει να επιβάλλει και το δίκαιο σε αυτή τη βρώμικη πόλη, δείχνοντάς μας και το καλό του πρόσωπο. Καλό; Εμένα μ' άρεσε!



1. Are you talking to me?

Banshee

Ναι είναι αυτός! Ο λόγος που λέγαμε παραπάνω που το βλέπουν και οι γυναίκες, αυτός και τα ρομάντζα του. Ο Lucas Hood (Antony Starr) δεν σηκώνει πολλά πολλά, είναι βαρύς, γίνονται όλα με τον άναρχο λίγο τρόπο του, αλλά τα φέρνει εις πέρας. Έχει αναστατώσει μια ολόκληρη πόλη από την ώρα που πάτησε το πόδι του. Τα βάζει με κακοποιούς, τσακώνεται με τους «συναδέλφους» του στο αστυνομικό τμήμα λόγω των μεθόδων του, δεν του έχει γλυτώσει καμία γυναικεία ύπαρξη, όποια φαίνεται ακόμα και στη γωνία του πλάνου σε κάποια σκηνή, κάποια στιγμή θα τη δεις και στο κρεβάτι του, δεν υπάρχει περίπτωση. Οι ίδιες βέβαια τον βλέπουν και τσουτσουρώνουν. Στην ουσία για όλο το χαμό, φταίει αυτός, αλλά δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις γιατί αγαπάει μωρέ. Τι να τον κάνεις; Άρπαξε λοιπόν την ευκαιρία που του δόθηκε και έγινε σερίφης, για να μπορεί να συνυπάρχει κοντά στην αγαπημένη του χωρίς να αποκαλυφθεί, μέχρι να καταφέρει να κλείσει δουλειές του παρελθόντος, να επιζήσει στο παρόν και να προετοιμάσει το μέλλον, έτσι ώστε να μπορέσει να φύγει μαζί της στο ηλιοβασίλεμα και να ζήσουν ευτυχισμένοι. Αλλά ποιος καημένος αμαρτωλός το κατάφερε ποτέ; Λες να γίνει η έκπληξη;



2. No woman, no cry

Banshee

Για πάρτη της (Ivana Milicevic) τα κάνει όλα το αγόρι μας. Ε, όπως και να το κάνεις, μάλλον της αξίζει. Πέρα από όλο το sexiness που βγάζει, είναι ο θηλυκός Lucas Hood, καλή καλή αλλά μη με πολυτσιγκλάς γιατί θα σε αρχίσω στις καρατέγκες κι εσένα. Αν δεν ταιριάζατε... Η προαναφερθείσα λοιπόν δεν μπορούσε να περιμένει 15 χρονάκια παρακαλώ να γυρίσει το αγόρι από τη φυλακή (τι είναι 15 χρόνια μωρέ) και φυσικά βρίσκεται παντρεμένη με δύο παιδιά παραμάσχαλα προς έκπληξη του Lucas. Ιδού και το δίλημμα, τι κάνουμε τώρα που ήρθε ο έρωτας της ζωής μας να μας πάρει αλλά έχουμε φτιάξει σπιτικό; Ξέχασα να αναφέρω μια λεπτομερειούλα, ένας από τους λόγους που έμπλεξε με παντρειές αυτή και έφτασε η χάρη της στο απομακρυσμένο Banshee, είναι γιατί κρύβεται και από το πατέρα της ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους γκάνγκστερ της Νέας Υόρκης και θέλει να τη φάει λάχανο (το γιατί επί της οθόνης), ναι ναι όπως τ' ακούς και οι οποίοι έκαναν τις ληστείες οικογενειακώς, μαζί με και με τον Lucas βέβαια απ' όπου προήλθε και το ρομάντζο. Έτσι όπως τα έμπλεξε κι αυτή θα μου πεις, ας τα λουστεί τώρα.



3. Seek and destroy

Banshee

Ένα από τα δύο χαρακτηριστικά της σειράς είναι το «ξυλίκι». Το παρακάνουν η αλήθεια είναι, αλλά είναι καλό. Μπουνιές, σπρωξίματα, τσαμπουκάδες, αντρίκια απλά πράγματα, ούτε Ζίου Ζίτσου, ούτε Μάι Τάι και άλλα περίπλοκα! Mano a mano στη κυριολεξία! Chuck Norris δηλαδή, με πιάνεις. Κοίταξες το σκύλο μου; Ξύλο. Με ακούμπησες κατά λάθος στην ουρά του καφέ; Ξύλο. Πας για ύπνο νωρίς; Ξύλο. Σκέψου ότι θες, θα σου βρω λόγο να σε δείρω. Τις περισσότερες στιγμές στο «ρινγκ» τις έχει ο πρωταγωνιστής όπως είναι φυσικό. Και οι γυναίκες όμως έχουν τη τιμητική τους, η πρωταγωνίστρια ειδικά, δέρνει άσχημα, πολύ άσχημα. Πρότερη κακοποιός και αυτή, το βιογραφικό είναι γεμάτο. Πολιτισμός μηδέν λοιπόν. Εποχές stone age. Βάρα με να σε βαρώ ν' ανεβούμε το βουνό. Αλλά όταν μια πόλη είναι ανεξέλεγκτη, στο έλεος ενός ιμιτασιόν σερίφη, δεν μπορείς να το αποφύγεις. Η σειρά είναι λίγο Quentin Tarantino μαζί με Robert Rodriguez και λίγο Eli Roth, ανάμεικτες εκρήξεις δράσης και διαστροφής μαζί. Όχι ίσως στο ίδιο επίπεδο (καθώς αγαπάμε Quentin) αλλά με μεγάλες χορταστικές ποσότητες.



4. Let's have some...

Banshee

Το δεύτερο χαρακτηριστικό φυσικά είναι ο έρωτας. Το άγριο σεξ ήθελα να πω. Ε, το ίδιο πράγμα είναι. Κάτι ανάλογο με το πρώτο χαρακτηριστικό από πάνω που είπαμε. Δηλαδή, πέρασες από δίπλα μου και δεν σε έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου; Στο κρεβάτι μου θα καταλήξεις. Έχεις ψυχολογικά; Πέρνα λίγο από το κρεβάτι. Νιώθεις ζαλάδες; Παρακαλώ, στο κρεβάτι. Ανατινάχτηκε το σπίτι σου από τύπους που θέλουν να σε σκοτώσουν και εσύ τη γλύτωσες στο παρά πέντε με μερικούς μώλωπες και σπασμένα πλευρά; Έλα κι εσύ στο κρεβάτι θα τα λύσουμε όλα. Δυνατές ερωτικές σκηνές, με καθημερινούς ανθρώπους που έτσι το κάνουν και πιο ρεαλιστικό, άρα και πιο προσιτό στον θεατή. Ο πρωταγωνιστής και πάλι έχει τα πιο πολλά τυχερά, με αρκετές συμμετοχές πάντως από όλο σχεδόν το καστ. Όλοι καλοπερνάνε δηλαδή. Έχει και διαστροφή το μενού, γενικότερα, ποικιλία να υπάρχει. Και εδώ λίγο το παρακάνουν, αλλά και πάλι ο ωμός ρεαλισμός μαζί με μερικά σκηνοθετικά κόλπα για καλύτερη ατμόσφαιρα μας αρέσει. Στη τελική, σεξ είναι, what's not to like?



5. Team effort

Banshee

Είναι κατά κάποιο τρόπο οι βοηθοί του σερίφη στις εξωεπαγγελματικές δραστηριότητες. Καμιά ληστεία τράπεζας, εκτελέσεις μεταμεσονύκτιες και τέτοια πράγματα. Ένας Αφροαμερικάνος (Frankie Faison), πρώην κατάδικος και αυτός, ιδιοκτήτης ενός τελειωμένου μπαρ που πρέπει κάθε μήνα να πληρώνει και ταρίφα στον μαφιόζο της περιοχής για να μη του το κάνει καλοκαιρινό, βρίσκει συμπαράσταση στο πρόσωπο του σερίφη, γνωρίζοντας βέβαια το μυστικό του. Στο πλάι του βρίσκει τη δύναμη που χρειάζεται να αντισταθεί στους «κακούς» αλλά φυσικά και να το δει το όλο θέμα των ληστειών, σαν παιχνίδι που ξανανιώνεις, αφού έχεις να ασχοληθείς με το άθλημα κάτι χρόνια, λόγω και της ηλικίας. Ο άλλος (Hoon Lee), κινέζος, ομοφυλόφιλος με μεγάλη αθυροστομία, είναι ο κολλητός ουσιαστικά του σερίφη, που από παλιά έκαναν τις δουλειές μαζί και συνεχίζουν ακάθεκτοι. Master των υπολογιστών, μπορεί να σπάσει όλα τα συστήματα συναγερμών και γενικότερα τα πάντα όλα. Σιχαίνεται το Banshee και παρακαλάει συνέχεια τον Hood να τη κάνουν από εκεί, αλλά μένει πάντα στο πλάι του να τον βοηθάει, παρ' όλη τη γκρίνια. Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο, είναι ο πιο αστείος χαρακτήρας της σειράς με θανατηφόρες ατάκες.



6. Bad Boys, what's you gonna do?

Banshee

Εδώ έχουμε την αφρόκρεμα. Η χαρά του τρελού και της διαστροφής. Ποιόν να πρωτοσχολιάσω; Ο βασικός «κακός» της σειράς είναι ο μαφιόζος της μικρής αυτής πόλης, ο οποίος τυπικά διατηρεί και ένα εργοστάσιο κρέατος (βιτρίνα), για να κάνει τις βρωμοδουλειές του στο μεταξύ. Φυσικά, θα υπάρξει μεγάλη κόντρα με τον νέο σερίφη, ο οποίος (ληστής, μην το ξεχνάμε), δεν θα δεχτεί δωροδοκίες για να κρατήσει το στόμα του κλειστό όπως έκαναν οι προηγούμενοι με αποτέλεσμα πόλεμος να ξεσπάσει πολύ εύκολα μεταξύ τους (είπαμε αλήτης αλήτης αλλά και το σωστό σωστό). Πειστική ερμηνεία από έναν ηθοποιό (Ulrich Thomsen) που όταν είδα ότι αυτός είναι ο βασικός bad boy της σειράς, ψιλοχαλάστηκα, αλλά τελικά με διέψευσε πανηγυρικά. Όλα τα λεφτά όμως είναι ο βοηθός-μπράβος του (Matthew Rauch). Είναι μια κατηγορία μόνος του. Σε όλη τη σειρά πρέπει να λέει δύο κουβέντες όλες κι όλες. Δεν χρειάζεται όμως, μόνο να βγάζει τα γυαλιά του μόλις χρειαστεί και να τον απολαμβάνεις να κάνει τα δικά του. Αρρωστημένος και διαστροφικός όσο δεν πάει, καθαρίζει σε οτιδήποτε του ζητηθεί από το αφεντικό. Κατά τ' άλλα, το μενού έχει απ’ όλα, δεν θα βαρεθείτε ποτέ, Ινδιάνους, Ραββίνους, μισθοφόρους, εκτελεστές, απλούς αλήτες, ληστές, ανώμαλους, δεν μπορώ όμως να πω παραπάνω λεπτομέρεις γι' αυτούς δυστυχώς γιατί θα σποϊλεριάσω.



7. Good town, bad blood

Banshee

Και όλα λοιπόν γίνονται και καταλήγουν σε αυτή τη μικρή επαρχιακή πόλη. Μια πόλη ήσυχη που σε μια στιγμή ήρθαν τα πάνω κάτω για όλους. Όλοι κρύβουν ένα μυστικό αλλά ήξεραν τουλάχιστον πώς να διατηρήσουν την ειρήνη. Μέχρι που ήρθε ο νέος σερίφης, που ουσιαστικά, έβγαλε προς τα έξω το πραγματικό πρόσωπο του Banshee, τους έκανε όλους να αποκαλυφθούν. Όλα κρέμονταν σε μια κλωστή και τώρα, ήρθε η ώρα που η κλωστή θα κοπεί και το αληθινό κακό θα εξαπλωθεί σαν ιός. Κάποια πράγματα πρέπει να τα αφήνεις στην ησυχία τους. Αυτός δεν το έκανε. Το αποτέλεσμα θα είναι αναπάντεχο. Αντέχεις τις συνέπειες; Τότε κάνε μια βόλτα προς το Banshee!
  • SHARE
  • TWEET