«Ελληνική» εβδομάδα στο βρετανικό chart

Από τον Παντελή Μαραγκό, 07/05/2012 @ 16:10
Δίχως αμφιβολία, πρόκειται για μια ιστορική εβδομάδα για τη χώρα μας. Οι χθεσινές εκλογές δύσκολα θα ξεχαστούν. Δεν ήταν δα και συνηθισμένο το αποτέλεσμα. Ωστόσο, η 6η Μαΐου 2012 θα μείνει στην ιστορία και για έναν ακόμη λόγο «ελληνικού» ενδιαφέροντος.

Μπορεί να πρόκειται για μια είδηση ασύγκριτα μικρότερης σημασίας, αλλά την ίδια ώρα που η κάλπη έβγαζε τους χθεσινούς «παπάδες», στο Ηνωμένο Βασίλειο αναρτήθηκαν τα επίσημα charts (όπως κάθε βράδυ Κυριακής), που κάθε άλλο παρά «συνηθισμένους» ενοίκους είχαν στην κορυφή τόσο των single, όσο και των άλμπουμ.

TulisaMarina and the diamondsΟ δίσκος της Marina & The Diamonds, "Electra Heart", βρέθηκε στο #1 των άλμπουμ στην πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του. Πρόκειται για το δεύτερο άλμπουμ της και το παρθενικό της #1. Την ίδια ώρα, μια άλλη κοπέλα με το όνομα Tulisa, κατάφερε να πουλήσει 122.000 αντίτυπα και να βρεθεί στο #1 των singles, με την (αδιάφορη για rock αυτιά) επιτυχία της "Young".

Υπό κανονικές συνθήκες, οι εν λόγω επιδόσεις θα μας άφηναν παγερά αδιάφορους, αλλά υπάρχει μια «ελληνική» χροιά που μας «αναγκάζει» να κάνουμε μια εξαίρεση. Βλέπετε, στις δύο κοπέλες κυλάει ελληνικό αίμα κι αυτό σπανίως συμβαίνει στην κορυφή των charts. Περιττό να αναφέρουμε ότι το να συμβεί  κάτι τέτοιο την ίδια εβδομάδα είναι κάτι το πρωτοφανές που, πιθανότατα, δε θα ξαναδούμε. Ορίστε λοιπόν, η άχρηστη πληροφορία της ημέρας για να ελαφρύνουμε το, άκρως μπερδεμένο, μετεκλογικό κλίμα.

Από τη μία έχουμε να κάνουμε με τη Μαρίνα-Λαμπρινή Διαμάντη, η οποία είναι κατά το ήμισυ Ελληνίδα κι από την άλλη πρόκειται για την Tula Paulinea 'Tulisa' Contostavlos, ο πατέρας της οποίας είναι Ελληνοκύπριος και παραμένει μέχρι σήμερα μέλος των Mungo Jerry, γνωστών από την feelgood επιτυχία "In The Summertime".

TulisaΤο «ταλέντο» της Tulisa μάλιστα, υπερβαίνει τη μουσική, καθώς η 23χρονη είναι άκρως «προικισμένη» και στο τεύχος Μαΐου της βρετανικής έκδοσης γνωστού αντρικού περιοδικού ανακηρύχτηκε «Sexiest Woman In The World». Μην καταπιέζεστε, μπορείτε ελεύθερα να φουσκώσετε από εθνική υπερηφάνεια.

Με αφορμή τα δυο κορίτσια, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στους καλλιτέχνες με ελληνικό όνομα (συμπεριλαμβανομένων των Κύπριων) που έχουν καταφέρει να βρεθούν στο βρετανικό chart (single και album). Συγχωρείστε με εάν μου ξέφυγε κάποιος και παρακαλώ να μπείτε στον κόπο να μου τον υποδείξετε για λόγους πληρότητας.

Aphrodite's ChildΑπό ό,τι κατάφερα να βρω, το «δρόμο» άνοιξαν οι Aphrodite's Child το 1968 με το "Rain And Tears", το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη (#1 στη Γαλλία) κι ήταν το πρώτο από Έλληνες καλλιτέχνες που μπήκε μέσα στα πρώτα του βρετανικού chart (#29).

Θα περίμενε κανείς να έχει προηγηθεί ένας εκ των δύο «μεγάλων» συνθετών μας (Χατζηδάκις, Θεοδωράκης), αλλά δυστυχώς το όνομά τους δεν απαντά στα αρχεία του βρετανικού chart, ούτε στα single, ούτε στα άλμπουμ.

Η ειρωνεία είναι ότι ακόμη και το "Zorba's Dance" ανέβηκε μέχρι την 6η θέση σε μια εκτέλεση του Marcello Minerbi το 1965 και ξαναέφτασε μέχρι το #20 σε μια eurotrash χορευτική βερσιόν το 1998, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερε στη γνωστή, ιστορική εκτέλεση που γνωρίζει κι αγαπά όλος ο κόσμος.

Εφ' όσον προσμετρούμε και τους Κύπριους, τυπικά «ποδαρικό» έκανε ο Steven Demetre Georgiou, που το 1966 ξεκίνησε μια τεράστια καριέρα ως Cat Stevens (Yusuf από το 1977). Συνολικά έχει 13 single στα 100 πρώτα (πέντε στο top10) και 15 άλμπουμ (οκτώ στο top10).  

Demis RoussosΑν αναφερθούμε αποκλειστικά στους Έλληνες (Ελλαδίτες αν προτιμάτε), τότε πιο πετυχημένος είναι ο (γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου) Ντέμης Ρούσσος, ο οποίος κατέχει το μοναδικό #1 single, καλλιτέχνη προερχόμενου από την Ελλάδα με το "The Roussos Phenomenon EP" (1976). Το EP αυτό είναι και το μοναδικό γενικά που κατόρθωσε να ανέβει στο #1 στα 70s. Σε αυτό υπάρχει το "Forever And Ever" που είχε πρωτοκυκλοφορήσει τρία χρόνια πριν. Μέσα στο 1976 ο Ρούσσος είχε και τη δεύτερη μεγάλη προσωπική του επιτυχία με το "When Forever Has Gone". Εννοείται ότι τα πήγε θαυμάσια και στα άλμπουμ, έχοντας επτά στο top40 και δύο στο top5.

Vangelis PapathanassiouΩστόσο, τί να πει κανείς για τους έντεκα δίσκους που κατόρθωσε να πλασάρει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στα 100 πρώτα του album chart. Μεγαλύτερή του επιτυχία το θέμα από το "Chariots Of Fire" (#12 το 1981, #1 στην Αμερική, του χάρισε και το Oscar) και το soundtrack της ομότιτλης ταινίας (#5). O Παπαθανασίου είχε άλλα δύο top10 single μέσω της συνεργασίας του με τον Jon Anderson (τραγουδιστή των Yes) υπό το ντουέτο Jon & Vangelis. Εξίσου καλά τα πήγαν οι δυο τους και στο album chart με δύο top10 και άλλα τρία στα πρώτα πενήντα.

Nana MouskouriΜια ανάσα από την κορυφή του singles chart έχει φτάσει κι η Nana Mouskouri, η οποία το 1986 είχε ένα #2 με το "Only Love". Στα άλμπουμ έχει τρία top10 και άλλα οκτώ στα 100 πρώτα. Βέβαια, όταν μιλάει κανείς για τη Μούσχουρη είναι αδύνατον να προσπεράσει τα πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ που έχει πουλήσει παγκοσμίως.

Στο #2 έφτασε κι η Vicky Leandros με το "Come What May" (1972). Είχε κι άλλα δύο στα 50 πρώτα, το ένα εκ των οποίων λεγόταν "When Bouzoukis Played" (1973) (οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πίσω από το κομμάτι κρυβόταν ο EOT ελέγχονται ως ανακριβείς). Άλλωστε, το "I Have A Dream" (1979) των ABBA του μοιάζει αρκετά.

PhilippakisKapranosΠριν το σημερινό κατόρθωμα των κοριτσιών να πατήσουν στην κορυφή, o καλλιτέχνης ελληνικής καταγωγής που είχε καταφέρει να ανέβει στο #1 των βρετανικών charts κατά τα τελευταία χρόνια ήταν ο Alex Kapranos, ηγέτης των Franz Ferdinand, ο οποίος το είχε πετύχει με το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος "You Could Have It So Much Better" (2005). Παραλίγο να τα ξανακαταφέρει το 2009 με το "Tonight: Franz Ferdinand", αλλά τελικά σταμάτησε στο #2. Μέχρι το #3 είχαν φτάσει κι οι Foals του Yannis Philippakis με το ντεμπούτο τους "Antidotes" το 2008, ενώ το "Total Life Forever" πήγε στο #8 το 2010.

Λίγο πιο πίσω, στα 90s, #1 τόσο στα single, όσο και στα άλμπουμ είχε πάει κι o κυπριακής καταγωγής Peter Andre (υποβοηθούμενος από τους κοιλιακούς του). Στην ιστορία έχει καταγραφεί επίσης ότι το 2004 η Δέσποινα Βανδή είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι το #63 του singles chart με το "Gia".

George MichaelΒέβαια, κανείς από τους προαναφερθέντες δε συγκρίνεται σε επιτυχία με τον George Michael (γεννημένος ως Georgios Kyriacos Panayiotou), ο οποίος έχει δώδεκα single και επτά άλμπουμ στο #1 των βρετανικών charts.

Χωρίς αμφιβολία πάντως, η πιο «ελληνοπρεπής» επιτυχία Έλληνα καλλιτέχνη στη Βρετανία παραμένει το υπέροχο θέμα που έγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλος για τη σειρά του BBC, "Who Pays The Ferryman?" ( #11 το 1977).

Έξω πάμε καλά λοιπόν, για να δούμε κι εντός τι θα γίνει.
  • SHARE
  • TWEET