«10»: Τραγούδια των Röyksopp που ευχόμαστε να ακούσουμε ζωντανά

... γνωρίζοντας πως υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τόσα που θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση τους

Από τον Μάνο Κορνηλάκη - Ορφανουδάκη, 09/05/2023 @ 23:20

Πάνε δύο δεκαετίες κλεισμένες που οι Νορβηγοί Röyksopp κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους "Melody A.M." κάνοντας το πρώτο τους, δυνατό, μπάσιμο στην ηλεκτρονική μουσική του 21ου αιώνα. Το ντουέτο των Svein Berge και Torbjørn Brundtland θα διαμόρφωνε το μουσικό τοπίο τα επόμενα χρόνια, κυκλοφορώντας την μία ποιοτική δουλειά μετά την άλλη, με αρκετό πειραματισμό, αλλά και με παιχνιδίσματα μεταξύ electronic, pop, synth, και chill. Το απόγειο της καλλιτεχνικής τους πρότασης ήρθε με το "The Inevitable End" του 2014, που έμοιαζε με επιστέγασμα μίας ολόκληρης εποχής, ενώ παράλληλα περιελάμβανε πληθώρα guests που διεύρυναν την ηχητική του παλέτα. Παρ’ όλο που με τον πέμπτο δίσκο τους έβαζαν μία άνω τελεία στην κυκλοφορία LPs, δεν είχαν πει πραγματικά την τελευταία τους λέξη στην μουσική δημιουργία, και το απέδειξαν αδιάσειστα με την περσινή τριπλέτα των "Profound Mysteries Ι, ΙΙ, & ΙΙΙ", που ήρθε να υπενθυμίσει - αν είχε ποτέ ξεχαστεί - την αβίαστη ηχοπλασία και το ταλέντο τους.

Το ηλεκτρονικό ζεύγος πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας ξανά το καλοκαίρι, στα πλαίσια του Release Athens Festival, και γνωρίζουμε και από προηγούμενες εμφανίσεις τους πως κάθε τους επίσκεψη αφήνει την καλύτερη επίγευση. Στην αναμονή, λοιπόν, για την 21 Ιουνίου, σκεφτόμαστε μερικά από τα καλύτερα κομμάτια που έχουν συνθέσει σ’ όλη την πορεία της καριέρας τους, και προσευχόμαστε να απολαύσουμε το καλοκαίρι. Μπορεί αυτό το άτυπο Top 10 να καλύψει όλες τις απίστευτες στιγμές της ως τώρα πορείας τους; Σύντομο ανέκδοτο. Εδώ δεν έχουμε παρά ένα μείγμα που έχει λίγη δόση από διάσημα, μία στάξη από παραγνωρισμένα, και μία τζούρα από προσωπικά αγαπημένα.

1
Royksopp - Eple
Μερικές φορές τα πράγματα είναι απλά. Πολύ απλά. Έχεις ένα σύντομο μελωδικό μοτίβο, τα ντραμς σε λούπα, και ένα πιανάκι να χαζολογά πάνω σε νότες που ενίοτε τις μασάει η κασέτα και ξεκουρδίζονται. Κι όμως, αρκεί αυτό για να γράψεις ένα από τα πιο κολλητικά και αναγνωρίσιμα κομμάτια, προορισμένο να γίνει megahit. Το κομμάτι μάλιστα αξιοποιήθηκε για το promotion πασίγνωστου τεχνολογικού κολοσσού με παρόμοιο όνομα, όμως περισσότερο μένουμε στο πώς συμπυκνώνει μέσα στην απλότητά του τον ήχο της εποχής.
2
Royksopp - Poor Leno
Συνεχίζοντας στις διαχρονικές επιτυχίες του ντεμπούτου, δεν θα μπορούσε να λείπει το Daft Punkικό "Poor Leno", με το γλυκόπικρο funk του, και τις άμεσα οικείες φωνητικές μελωδίες του Erlend Øye, των έτερων Kings Of Convenience. Το σταδιακό χτίσιμο του beat, η προσεγμένη εισαγωγή λεπτομερειών και η σύμπλεξη των κρουστών, τα ηλεκτρονικά εφέ και η ασταμάτητη κιθάρα, καθιστούν το "Poor Leno" ταυτόχρονα χορευτικό και chill, και αδιαμφισβήτητα μία από τις κορυφές του ντεμπούτου αλλά και ολόκληρης της δισκογραφίας τους.
3
Royksopp - Only This Moment
Η ασταμάτητη τροχιά των Röyksopp συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα στον δεύτερο δίσκο τους, "The Understanding". Στο "Only this Moment" ακούμε την πιο pop πλευρά τους, χαρακτηριστική ούτως ή άλλως της νέας κατεύθυνσης που ακολούθησαν. Ατμοσφαιρικό, χωρίς να χάνει την ενέργειά του, και γεμάτο διαφορετικές διαθέσεις, που εντείνονται από τα δύο διαφορετικά φωνητικά, το "Only This Moment" είναι από τα πιο ανεβαστικά, αλλά και παραγνωρισμένα κομμάτια στα setlist τους.
4
Royksopp - Alpha Male
Περίεργος τίτλος, και δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς θέλανε να πουν, αλλά εδώ έχουμε ένα οκτάλεπτο techno έπος, το οποίο όχι μόνο δεν συζητιέται όσο του αξίζει, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει και συναυλιακό highlight. Σφύζει από ενέργεια, χτίζει τις κορυφώσεις του και μένει ψηλά για ώρα προσκαλώντας για ατελείωτο χτύπημα, με το κερασάκι στην τούρτα να είναι τα μανιακά synths που κλείνουν το κομμάτι.
5
Royksopp - Girl And The Robot (ft. Robyn)
Χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα για να εκτροχιαστεί η κατάσταση, και το μπάσιμο του "Girl and the Robot" αρκεί για αυτήν την περίσταση. Με το darkwave ίντρο του, τις χορωδίες, και την ιδιαίτερη χροιά της Robyn να τραβά όλα τα φώτα πάνω της, πρόκειται για ένα κομμάτι γραμμένο για να ακούγεται δυνατά τα καλοκαίρια, και να κάνει τα ηχεία να τρίζουν. Μία μόνο από τις επιτυχημένες συνεργασίες του ντουέτου με την ομοεθνή σταρ, με την οποία θα έγραφαν ξανά μουσική ιστορία στο μέλλον, με τα "Monument" και "What Else is There?".
6
Royksopp - The Alcoholic
Το τέταρτο άλμπουμ τους, "Senior", μάλλον δεν ήταν αυτό που περίμενε ο κόσμος, μιας και δεν είχε την ένταση, την ορμή, αλλά και την αμεσότητα που παρουσίαζαν ως τότε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε μερικές στιγμές μαγείας, και το "The Alcoholic" μπορεί εύκολα να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές. Τρομερά απών από τις συναυλίες τους, θα μπορούσε να μας ευλογήσει με τις παράξενα synths του, και την απόκοσμη, chill διάθεσή του.
7
Royksopp - Running To The Sea (ft. Susanne Sundfør)
Η σύμπλεξη ταχύπαλμων drum beats με νοσταλγικές μελωδίες είναι από τα χαρακτηριστικά του ήχου των Röyksopp, και κάθε φορά που επιλέγουν να το συνδυάσουν με μία φωνή όπως της Susanne Sundfør, το αποτέλεσμα απογειώνεται. Το "Running to the Sea" κατά κύριο λόγο καθοδηγείται από τις φωνητικές γραμμές του, αλλά όταν ξεκινάει το instrumental break είναι που φαντάζεσαι το σώμα της συναυλίας να χοροπηδά στο ήπιο φως ενός χαμηλωμένου καλοκαιρινού ήλιου.
8
Royksopp - Impossible (ft. Alison Goldfrapp)
Πώς γίνεται να σκάσει στα ηχεία αυτή η μπασογραμμή και να μην νιώσεις αμέσως να συνταράσσεται κάθε κύτταρό σου; Σε ένα κομμάτι που δεν ξεχνάει τις πιο δυναμικές και pop στιγμές του ντουέτου, και με την απαλή φωνή της Goldfrapp να λειτουργεί για άλλη μία φορά συμπληρωματικά και ενισχυτικά στις απαλές ηλεκτρικές συγχορδίες, οι Röyksopp γράφουν για άλλη μία φορά μία κομματάρα από τις λίγες, που θα ήθελες να γίνει βροχή και να σε καλύψει.
9
Royksopp - Unity (ft. Karen Harding)
Πολλά τα δυνατά κομμάτια του "Profound Mysteries II", αλλά νιώθω ότι το "Unity" κερδίζει τα υπόλοιπα, έστω κι αν το καταφέρνει στο φώτο φίνις. Πρόκειται εύκολα για την πιο «party» σύνθεση του δίσκου, με μία Harding να φέρνει κάτι από πρώιμα ‘00s με τη φωνή της. Μιλάμε δε για ένα απίστευτο sound design, και το rave break που γίνεται με στη μέση, μαζί με τα διάσπαρτα ηχητικά εφέ, το καθιστούν από τα πιο ψυχαγωγικά κομμάτια τους, και ένα που μπορεί να ενθουσιάσει και το πιο υποτονικό κοινό.
10
Royksopp - Speed King
Μία ακόμη πρόσφατη συναυλιακή προσθήκη, από τον τελευταίο τους δίσκο "Profound Mysteries III". Το μακρόσυρτο έπος με το υπόκωφο ambiance και τα πλήκτρα που χορεύουν γύρω από το σταθερό μοτίβο των beats είναι μία εκ των αψεγάδιαστων συνθέσεων της πρόσφατης τριλογίας. Τα ηλεκτρονικά κύματα, οι ήχοι απόκοσμων φωνητικών που πλησιάζουν και απομακρύνονται, και τα παιχνίδια των sequencers συμπληρώνουν το παζλ μίας υπερβατικής ακουστικής εμπειρίας.
  • SHARE
  • TWEET