«10»: Τα άλμπουμ που διαμόρφωσαν τον ήχο των Natural Affair

Το νέο ελληνόφωνο rock σχήμα συστήνεται στο κοινό πριν την εμφάνιση στο Κύτταρο με τα Υπόγεια Ρεύματα και τους Δημήτρη Μητσοτάκη & Παναγιώτη Κατσιμάνη

30/11/2021 @ 13:38

Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή τους την ερχόμενη Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στο Κύτταρο με τα Υπόγεια Ρεύματα και τους Δημήτρη Μητσοτάκη & Παναγιώτη Κατσιμάνη των Ενδελέχεια, οι Natural Affair μας συστήνονται με τα δέκα άλμπουμ που διαμόρφωσαν τον ήχο τους.

Πρόκειται για μια φοιτητική μπάντα από το Περιστέρι. Κατά δήλωση των ιδίων, παίζουν χορευτικό ελληνόφωνο rock με σύγχρονο ήχο και υφίστανται ως σύνολο από το 2019, ενώ όλα τα μέλη διαθέτουν εμπειρία από προηγούμενες μπάντες.

Στις 23 Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single "Σαρκοβελούδινο", το οποίο απεικονίζει την κατεύθυνση που έχουν υιοθετήσει τον τελευταίο χρόνο.

Το σχήμα αποτελείται από τους: Γιάννης Ανεστόπουλος (κιθάρα, φωνή), Γιώργος Κλάψης (κιθάρα, φωνή), Θανάσης Στρατινάκης (μπάσο, φωνή) και Αριστείδης Μπάρδης (τύμπανα).

1
Royal Blood - Royal Blood
Royal Blood - Royal Blood
2014. Η ανακάλυψη του δίσκου έφερε τούμπα τον κόσμο του Θανάση (μπασίστα) και του Γιάννη (τραγουδιστή). Η πρώτη επαφή με τον ροκ ήχο. Η γνωριμία με τη σέξι μορφή του μπάσου.
 
Δυο δερματοφορεμένοι μπούληδες πάνω σε μια σκηνή πηδώντας από πλατφόρμα σε πλατφόρμα γίνονται απευθείας το πιο κουλ θέαμα στα μάτια των δυο παιδιών. Τόσο κουλ που αυτά τα άγνωστα μεταξύ τους παιδιά παίρνουν την απόφαση να γίνουν μπασίστες. Μερικά χρόνια αργότερα ο δρόμος των δύο μουσικών διασταυρώνεται. Οι Natural Affair σχηματίζονται...
 
Θανάσης: Ε έμαθα μπάσο επειδή άκουσα τυχαία Royal Blood 
Γιάννης: Και εγώ.. αλλά είμαι καλύτερος από εσένα.
2
Queens Of The Stone Age - ...Like Clockwork
Queens Of The Stone Age - ...Like Clockwork
Προτού κάνεις το βήμα να μάθεις μουσική, πρέπει να μάθεις το βήμα και να χορέψεις. Έχοντας να διαλέξουμε ένα από τα άλμπουμ της μπάντας, επιλέξαμε αυτό με τίτλο "...Like Clockwork". Ένα από τα πιο σκοτεινά και βαριά άλμπουμ της δισκογραφίας των QOTSA, δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως υστερεί από τα καθιερωμένα “κουνήσου και μετά γδύσου” κομμάτια της μπάντας.
 
Ένταξη στην αισθητική του ροκαμπίλι και των βαριά φορτωμένων με γκάζι και wah κιθάρων. Υιοθέτηση του smoothness.
3
Arctic Monkeys - AM
Arctic Monkeys - AM
Όπως οι προαναφερόμενοι Queens of the Stone Age, έτσι και οι Arctic Monkeys αποτέλεσαν πιστό σύντροφο στα πρώτα μας μακροβούτια στον κόσμο του Rock n Roll. Το πρώτο εφηβικό φλερτ με τον κιθαριστικό ήχο. Έναν ήχο όμως που θα καταλαβαίναμε πλήρως καιρό αργότερα όταν και οι ίδιοι θα χρειαζόμασταν έναν μέντορα του στυλ και της σωστής κίνησης του σώματος πάνω στο ρυθμό. Η διαστημική ατμόσφαιρα, το βαρύ μπάσο, τα σταθερά τυμπανιστικά μοτίβα και οι αμάσητοι ερωτικοί στίχοι είναι από τα πιο στιβαρά θεμέλια στην παραγωγή της μουσικής μας.
4
Led Ζeppelin - Led Ζeppelin Ι
Led Ζeppelin - Led Ζeppelin Ι
Aπό τα πιο μεγάλα άλμπουμ της ροκ εν ρολ και βασικός δάσκαλος μαθημάτων σολαρίσματος. Ηλεκτρικές και διαπεραστικές νότες κιθάρας ανταλλάσσουν συχνά ιδιοκτήτη και εμφανίζονται σε δικά μας παιξίματα. Ακόμα ένα άλμπουμ με σκοτεινά και βαριά κομμάτια στη συλλογή μας. Ένα άλμπουμ που έδωσε έμπνευση στους ανθρώπους που μας εμπνέουν.
5
Taste - On The Boards
Taste - On The Boards
Ο Rory Gallagher με την πρώτη του μπάντα, στον δεύτερο τους δίσκο, “On the boards”, ταρακούνησε για τα καλά τη σκηνή της Ιρλανδίας και έδειξε την αξία του. Ο απόηχος των κιθαριστικών προτάσεων του δίσκου είναι εμφανής στο λεξιλόγιο των σολιστικών σημείων του Γιώργου (κιθαρίστα). Οι εξωτικές πεντατονικές και το μοναδικό στυλ του Rory παρέχουν πηγή έμπνευσης σε στιγμές αυτοσχεδιασμού και μη.
6
Jeff Buckley - Grace
Jeff Buckley - Grace
H τρυφερή και φαλτσέτο φωνή, ο ρόλος της κιθάρας και η εναλλακτική σύνθεση αυτού του δίσκου είναι σημαντική στον τρόπο διαλογισμού της σύνθεσης μας.
7
Radiohead - OK Computer
Radiohead - OK Computer
Το OK Computer των Radiohead είναι αμφιλεγόμενα ένα από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία της ροκ μουσικής. Η παράνοια που δημιουργεί η καθημερινότητα στα μάτια των Radiohead μεταφράζεται σε μια μουσική εμπειρία που φέρνει τον ακροατή στη θέση του πρωταγωνιστή του άλμπουμ. Βαριά εφέ πάνω σε κιθάρες, το βροντερό μπάσο και τα λικς πάνω σε αυτό, προκαλούν την αέρινη αύρα που ακολουθεί όλο το LP, φορέας της ατμοσφαιρικής σύνθεσης και στη δική μας, παράλληλα, μουσική.
8
Bazooka - Zero Hits
Bazooka - Zero Hits
Το αγαπημένο ελληνικό άλμπουμ της παρέας. Από τους πιο φρέσκους ήχους της ελληνικής ροκ αυτή τη στιγμή. Η μπάντα ένα από τα μεγάλα πρότυπα σε θέματα σκηνικής παρουσίας. Κομμάτια βασισμένα σε πενάτες μπασογραμμές που στάζουν μαγκιά και πανκίλα.
 
Ζέσταμα πρόβας με βραδινή βάρδια.
9
Interpol - Turn On The Bright Lights
Interpol - Turn On The Bright Lights
Ρυθμικό και χορευτικό, αλλά παράλληλα μελαγχολικό και σκοτεινό το πρώτο άλμπουμ των Interpol "Turn On The Bright Lights". Συνδιάζει μελωδικές μπασογραμμές και αρμονικά layers από κιθάρες, κύριο κομμάτι στη δομή των τραγουδιών μας. Ακούγοντας το αστραπιαίο και ρυθμικό γκρουβ του Άρι (Ντράμερ), η παρατήρηση της επιρροής μοιάζει αναπόφευκτη.
10
JID - The Never Story
JID - The Never Story
Πρώτο άλμπουμ του Αμερικανού ραπά JID από την Ατλάντα. Σταθερά μπιτς με μεθυστικές ενορχηστρώσεις και τζαζ λούπες. Το νόστιμο γκρουβ του μπάσου που υπάρχει στα περισσότερα κομμάτια του δίσκου έχει βοηθήσει στην απομάκρυνση των προβλέψιμων ροκ μπασογραμμών στα δικά μας. Το συγκεκριμένο άλμπουμ αποτελεί σημαντικό φορέα στον τρόπο τον οποίο η φωνή μας παίζει με τις λέξεις.

Επίλογος

Έχοντας επιλέξει το τελευταίο άλμπουμ να είναι ραπ, αποφασίζουμε για κλείσιμο να εκφράσουμε την αγάπη μας και το ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική μουσική, είτε αυτή είναι χάους, τέκνο, χιπ χοπ κλπ. Τους τελευταίους μήνες έχουμε «επαναστατήσει» ενάντια στον παιχτικό comfort zone μας δημιουργώντας ένα ήχο «πάντρεμα» όλων των παραπάνω άλμπουμ.

Βαριές, γκαζάτες και σολιστικές κιθάρες των Led Zeppelin και των QOTSA, χορευτικές και steady μπασογραμμές των Arctic Monkeys που αφήνουν γεύση χιπ χοπ. Ντραμς δημιουργημένα για τον απλό λόγο του να το κουνήσεις, τολμηροί στίχοι και φωνές που κάνουν τραμπάλα πάνω στο κομμάτι.

Ακούστε το πρώτο τραγούδι των Natural Affair με τίτλο "Σαρκοβελούδινο".

Οι Natural Affair ανοίγουν τη συναυλία των Υπογείων Ρευμάτων και των Δημήτρη Μητσοτάκη & Παναγιώτη Κατσιμάνη την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στο Κύτταρο Live.

Facebook Page

  • SHARE
  • TWEET