«10»: Οι desert rock ύμνοι του σκηνοθέτη Jason Georgiades

Ο Jason Georgiades επισκέπτεται την έναρξη του Gimme Shelter Festival και αναλύει στο Rocking.gr δέκα ύμνους της ερήμου

Από τον Μάνο Πατεράκη, 15/11/2018 @ 13:01

Κάθε Δευτέρα, από 19 Νοεμβρίου έως και 17 Δεκεμβρίου, η μεγάλη οθόνη και το stage του Gagarin 205 φιλοξενούν στα πλαίσια του Gimme Shelter Festival προβολές ταινιών, πρεμιέρες και συζητήσεις με καλέσμένους - έκπληξη και σημαντικά ονόματα της ελληνικής σκηνής, όπως οι Moa Bones, The Noise Figures, Κarma Violens, Εlectric Feat, Iron Beast και Nightstalker, σε απρόσμενες live εμφανίσεις.

Αυτήν τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, ο Jason Georgiades, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ "Desert Age: A Rock n Roll History" θα είναι παρών στην προβολή που θα λάβει χώρα στο Gagarin και οι οπαδοί του desert rock ήχου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις μαζί του για τον ήχο που καθόρισε σε αρκετά σημεία τη rock μουσική από τα '90s μέχρι και σήμερα. Στο ντοκιμαντέρ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν αναδρομή στο σχηματισμό του desert/stoner rock, καθώς και να δουν σημαντικούς μουσικούς να αναλύουν τις απόψεις τους, όπως ο Joshua Homme των Queens of the Stone Age, ο Dave Grohl των Foo Fighters, ο Brant Bjork των Kyuss και ο Jesse Hughes των Eagles of Death Metal.

Παρακάτω, ο Jason Georgiades επιλέγει αποκλειστικά για το Rocking.gr 10 desert rock ύμνους και μας μιλάει γι’ αυτούς.

1
Queens Of The Stone Age - Walkin' On The Sidewalks
Album: Queens of the Stone Age, 1998
 
Κατ' εμέ το ντεμπούτο των QOTSA είναι ο καλύτερος desert rock δίσκος όλων των εποχών. Αποτελεί ιδανικό σταυροδρόμι των επιρροών που προηγήθηκαν και όλων όσα ακολούθησαν το άλμπουμ αυτό. Όλα του τα τραγούδι είναι καταπληκτικά και το συγκεκριμένο κομμάτι είναι για εμένα το «φιλετάκι».

Listen
2
The Desert Sessions - You Think I Ain’t Worth A Dollar, But I Feel like A Millionaire
Compilation Album: Desert Sessions Volume 5/6, 1999
 
Εξαιρετικά δυνατό τραγούδι, γράφτηκε από τον Joshua Homme και τον Mario Lallii (Fatso Jetson) που σε αυτή την εκδοχή κάνει και τα φωνητικά. Αργότερα θα ηχογραφηθεί εκ νέου για να συμπεριληφθεί στο "Songs For The Deaf" των QOTSA. Αυτή η πρωτότυπη βερσιόν είναι σαν να βγαίνει μέσα από το τσουκάλι των μαγισσών – η στεγνή, ξερή σούπα της ερήμου όπου γεννήθηκε αυτό το είδος.

Listen
3
Los Inamoratos - Electric Neon Feathered Hair
Album: Shared Hallucinations, Pt.1: Sonic Salutations from the Venerable Vaults of Rancho De La Luna 1972-1984, 2017
 
To "Shared Hallucinations, Pt. 1" του Dave Catching είναι το μίγμα υλικών του desert rock - μπορείς να γευτείς λίγο από όλα με κάθε μπουκιά. Ο Sean Wheeler, ο άλλος Αγαπημένος Γιος Των Πόλεων Της Ερήμου, παίζει το κομμάτι μαζί με ένα εναλλασσόμενο πλήθος γνωστών σεσημασμένων (Dave Catching, Troy Van Leeuwen, Joshua Homme).

Listen
4
Yawning Man - Lonely Rancher
Album: The Birth of Sol, 1986
 
Τι λόγια να βρω για να περιγράψουν αυτήν την μπάντα, αυτό το τραγούδι. Το Lonely Rancher αποτελεί την κορύφωση όσων έχουν ηχογραφήσει οι Yawning Man, και όταν το ακούς οδηγώντας στο πάρκο Joshua Tree απλά αφήνεσαι και το νιώθεις.

Listen
5
Brant Bjork - Too Many Chiefs Not Enough Indians
Album: Jalamanta, 2006
 
Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις αυτόν τον δίσκο είναι να κατεβάσεις παράθυρα και να οδηγήσεις στη Venice Boulevard με προορισμό το Hinano's Cafe για ένα ζουμερό μπέργκερ το ηλιοβασίλεμα. Ήμουν αρκετά τυχερός ώστε να το ζήσω εντελώς έτσι και δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Το τραγούδι έχει ροή και κυλάει αβίαστα.

Listen
 
Jason Georgiades
 
6
Across the River - N.O.
Demo: Across the River [Demo Tapes], 1985
 
Το "Ν.Ο." το διασκεύασαν οι Kyuss αλλά το πρωτοείπαν οι Across The River. Ήταν, εκ μέρους των Kyuss, το κλείσιμο ματιού σε μια μπάντα που επηρέασε πολλά συγκροτήματα της ερήμου και ανασαίνει τη φωτιά του δράκου. Ηχητικά τέλειο, αντιπροσωπεύει το ξεκίνημα της πιο ώριμης desert rock σκηνής των μέσων των '80s.

Listen
7
Eagles Of Death Metal - Speaking In Tongues
Album: Eagles of Death Metal, 2004
 
Δεν νομίζω ότι θα ξεχάσω ποτέ τη γνωριμία μου με τον Jesse Hughes στα γυρίσματα του Desert Age. Καταπληκτικός τύπος, με μεγάλη καρδιά και ακόμα μεγαλύτερη αγάπη για τη μουσική. Ζει και αναπνέει για το ροκενρόλ, χωρίς να το περνάει από προσωπικά φίλτρα, πράγμα σπάνιο σε μια εποχή γεμάτη φίλτρα. Αυτός ο δίσκος αντικατοπτρίζει πλήρως τη δουλειά του εν λόγω καλλιτέχνη.

Listen
8
Fatso Jetson - Too Many Skulls
Album: Toasted, 2001
 
«Πρέπει να το δείτε αυτό το συγκρότημα. O Mario Lalli είναι ο τύπος που ενέπνευσε όλους τους υπόλοιπους να παίξουν μουσική». Κανείς δεν θα τα έλεγε σωστότερα από τον Dave Grohl και αν σταθείς τυχερός και δεις ποτέ την μπάντα αυτή live θα καταλάβεις τι εννοεί. Οι Fatso Jetson είναι ένας ηχητικός τιτάνας μουσικής μαγείας και αυτό το κομμάτι θα μετατρέψει αυτομάτως το αίμα σας σε βενζίνη.

Listen
9
Fu Manchu - Cyclone Launch
Album: In Search Of, 1996
 
Οι Fu Manchu είναι για τη νότια Καλιφόρνια ό,τι οι Ramones για τη Νέα Υόρκη. Ενσωματώνουν μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στα πράγματα και εκπροσωπούν ένα είδος κινήματος, μια υποκουλτούρα. Με πηγαίνουν πίσω στη Venice Beach όπου χάζευα τα πιτσιρίκια να κάνουν κόλπα με το σκέιτ πίνοντας μεξικάνικη μπίρα, δίπλα από ένα βαν από το οποίο βγαίνει πυκνός μοβ καπνός.

Listen
10
Nightstalker - Baby, God Is Dead
Album: Superfeak, 2009
 
Οι Nightstalker δεν είναι από την έρημο της Νότιας Καλιφόρνιας, αλλά θα έπρεπε! Πρόσφατα τους είδα να παίζουν στην Ελλάδα τα πιο γνωστά τους τραγούδια και πρέπει να πω πως δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Αυτό εδώ μου κόλλησε, τόσο λόγω ήχου όσο και στίχου. Μου αρέσει ειδικά πάρα πολύ η επικοινωνία μεταξύ της κιθάρας και της φωνής. Αν και είπαμε δεκάδα, πρέπει, τιμητικά, να αναφέρω ακόμα ένα τους τραγούδι, το "Children Of The Sun".

Listen

Κείμενα σχολιασμού των τραγουδιών και επιλογή: Jason Georgiades
Επιμέλεια: Μάνος Πατεράκης

Gimme Shelter Festival

  • SHARE
  • TWEET