«10»: Συναυλίες των Candlemass στην Ελλάδα

Από το 1989 και το Ρόδον έως το Fuzz το 2019

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 19/11/2019 @ 17:19

Τουλάχιστον σε συναυλιακό επίπεδο, η σχέση των Candlemass με την χώρα μας υπήρξε ανέκαθεν στενή, και η ιστορία έχει δείξει ότι πάντοτε λατρεύουμε να τους βλέπουμε στο σανίδι, ανεξαρτήτως συνθηκών. Δεν είναι μόνο η φύση της μουσικής των Σουηδών, που παρά τον κατά βάση doom και epic χαρακτήρα, διαθέτουν ένα σπουδαίο ρεπερτόριο με γρήγορα τραγούδια που ταιριάζουν άψογα σε συναυλίες.

Είναι πολύ περισσότερο η μακρά σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινού και συγκροτήματος που έχει χτιστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι Σουηδοί υπήρξαν μία από τις πρώτες metal μπάντες που μας επισκέφθηκαν για συναυλία σε κλειστό χώρο στο λυκόφως της θρυλικής δεκαετίας του '80, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η φήμη σε μεμονωμένες χώρες και συναυλιακά απομονωμένα εν πολλοίς μέρη όπως η Ελλάδα ενισχύεται ή και χτίζεται από τις ζωντανές εμφανίσεις.

Πλέον, η συνήθεια έχει γίνει λατρεία και η επερχόμενη επίσκεψη των Candlemass για μία ακόμη συναυλία, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο Fuzz, αποτελεί άχαστο ραντεβού για τους φίλους του συγκροτήματος, ειδικά από την στιγμή που στην θέση του frontman θα βρίσκεται Johan Längquist, τραγουδιστής του ιστορικού ντεμπούτου "Epicus Doomicus Metallicus". Με αυτά τα δεδομένα, σταχυολογούμε δέκα επισκέψεις των Σουηδών στη χώρα μας δίνοντας βάρος στις αθηναϊκές εμφανίσεις και φρεσκάρουμε τη σπουδαία δισκογραφία τους.

1
Ρόδον, Παρασκευή 15 Δεκεβρίου 1989
Candlemass

Βρισκόμενοι στην πρωτοπορία και την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού metal, οι Candlemass επισκέπτονται για πρώτη φορά την χώρα μας στα τέλη του 1989. Διαθέτοντας τρία, κλασσικά πλέον, άλμπουμ και έναν πολύ δυνατό, νέο τότε, δίσκο, η πεντάδα των Marcolin, Björkman, Edling, Lindh και Johansson βρίσκεται στην καλύτερη της φάση. Ως εκ τούτου δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι επί σκηνής οι Σουηδοί σκοτώνουν. Σε μια περίοδο που οι εγχώριες metal συναυλίες σε club αποτελούν επιτέλους σχετική κανονικότητα, με τους Sodom, Angel Dust, Running Wild, Kreator, και Destruction να έχουν προηγηθεί στο ιστορικό Ρόδον της οδού Μάρνη, οι Candlemass εμφανίζονται στον ίδιο χώρο την Παρασκευή 15 Δεκεβρίου (θα παίξουν ζωντανά και στον Ελλήσποντο της Θεσσαλονίκης) για να γράψουν ιστορία. Εάν το ηχητικό ντοκουμέντο του "At Τhe Gallows End" δεν είναι αρκετό, ευτυχώς υπάρχει το διπλό "Live", ηχογραφημένο στην Στοκχόλμη μετά από έξι μήνες, και το αντίστοιχο video στο DVD "Documents of Doom - Live At Fryshuset 1990" του 2002.

2
Σπόρτινγκ, Παρασκευή 19 Απριλίου 2002
Candlemass

Η πολυπόθητη επανένωση της κλασικής σύνθεσης των Candlemass πραγματοποιήθηκε το 2002, και προς τέρψιν των Ελλήνων οπαδών, η σχετική περιοδεία πέρασε δις από την Ελλάδα, με αποκορύφωμα μια μεγάλη συναυλία τον Απρίλιο στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Σπόρτινγκ, που την δεκαετία του 2000 γνώρισε δόξες αντίστοιχες με εκείνες των '80s. Το άνοιγμα από τους δικούς μας Sorrowful Winds και Decemberance πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όπως και η εμφάνιση των σπουδαίων Evergrey, εξαιρώντας ίσως τους οπαδούς τους, καθώς η ανυπομονησία για την παρέα του Messiah Marcolin και του Leif Edling είχε πιάσει κόκκινα. Μπορεί οι Σουηδοί να επισκέπτονταν για δεύτερη φορά την χώρα μας, με την πλειοψηφία των παρευρισκομένων όμως να τους βλέπει για πρώτη φορά, το αναμενόμενο ήταν η βραδιά να λάβει ιστορικό χαρακτήρα. Η φανταστική απόδοση του συγκροτήματος με μπροστάρη έναν τρομερό ευτραφή καλόγερο, το ονειρεμένο σετ που κάλυψε τα έξι συν έξι τραγούδια των δύο πρώτων άλμπουμ και η γεμάτη πάθος ανταπόκριση του κόσμου σε ένα χώρο που δεν αποδείχθηκε μεγάλος, συνετέλεσαν σε μια ονειρική βραδιά, με νωπές τις μνήμες για τον γράφοντα μετά από δεκαεπτάμισι χρόνια. Ντοκουμέντο της περιόδου αποτέλεσε το "Doomed for Live - Reunion 2002", αλλά και το διπλό DVD "The Curse of Candlemass: Live in Stockholm 2003".

3
Terra Vibe (Rockwave Festival), Παρασκευή 8 Ιουλίου 2005
Candlemass

Έχοντας προλάβει να διαλυθούν μετά το πολυπόθητο reunion του 2002 και τελικά να επανενωθούν ξανά το 2004, οι Candlemass επανήλθαν με το εξαιρετικό ομώνυμο άλμπουμ τον Μάιο του 2005, τελευταίο του κλασικού line-up και δυστυχώς του χαρισματικού Messiah Marcolin γενικότερα μέχρι και σήμερα. Με φόρα λοιπόν από τις τέσσερις συνολικά προ τριετίας συναυλίες και νέο υλικό που έχει ενθουσιάσει τους οπαδούς, εμφανίζονται στην Μαλακάσα την ημέρα των επίσης επανενωμένων Accept και των Slayer, σε ένα από τα καλύτερα και μεταλλικότερα Rockwave μέχρι σήμερα (Black Sabbath, Τwisted Sister, Dio, Anthrax). Παρά την ηλιοφάνεια και το περιορισμένο χρονικά σετ τεσσάρων κλασικών και επίσης τεσσάρων φρέσκων τραγουδιών, οι Σουηδοί πραγματοποίησαν μία ακόμη εμφάνιση αντάξια της φήμης τους, αποδεικνύοντας πως μπορούν να ανταπεξέλθουν με άνεση και στις απαιτητικές συνθήκες ενός φεστιβάλ.

4
Σπόρτινγκ, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2005
Candlemass

Στη λογική του anything worth doing is worth overdoing, οι Candlemass επιστρέφουν δεύτερη φορά στα χρονικά μέσα στο ίδιο έτος για συναυλίες στην Ελλάδα, δυστυχώς όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, παρότι αυτή τη φορά το κλειστό και γνώριμο τεραίν θα έπρεπε αντικειμενικά να τους απογειώσει. Οι Σουηδοί λοιπόν ξανάρχονται στα πλαίσια κοινής περιοδείας με τους Destruction, σε έναν από τους σπάνιους συνδυασμούς του doom με το thrash, παρότι παραδόξως γνώριμος για περίφημους doomsters (βλ. το split video "3-Way Thrash" του 1990 με Dark Angel και D.A.M.). Η καταπονημένη φωνή του Messiah θα αφήσει αρνητικό στίγμα, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό, η κακή διοργάνωση στην Αθήνα θα οξύνει ακόμη περισσότερο τις εντυπώσεις και σε καμία περίπτωση ένα "Bearer Of Pain" δεν θα μπορέσει να φέρει την άνοιξη. Παρότι τα πράγματα κύλησαν σαφώς καλύτερα στην Θεσσαλονίκη την επόμενη μέρα, ο συμπαθέστατος καλόγερος θα αποχωριζόταν συναυλιακά το εγχώριο κοινό υπό άσχημες συνθήκες, καθώς λίγο καιρό μετά θα αποχωρούσε οριστικά από το συγκρότημα που τον ανέδειξε.

5
Gagarin, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007
Candlemass

Η οριστική αποχώρηση του Messiah Marcolin από τους Candlemass έθεσε εν αμφιβόλω την ίδια την ύπαρξη του συγκροτήματος, τουλάχιστον στα μάτια των περισσοτέρων οπαδών, μιας και η ιστορία είχε δείξει ότι χωρίς τον καλόγερο η φάση είναι «νοσοκομείο ή νεκροτομείο». Η είδηση της συνεργασίας με τον φοβερό και τρομερό Robert Lowe, πολυαγαπημένο των απανταχού doomsters επί σειρά ετών από τα έργα και τις ημέρες του με τους σπουδαίους Solitude Aeturnus, μας έκανε να αναθαρρήσουμε. Το νέο άλμπουμ "King Οf Τhe Grey Islands" απέδειξε πως ο Lowe μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα και με τους Candlemass, κόβοντας κάθε νοσταλγική διάθεση όπως το μαιχαίρι κόβει το βούτυρο. Και για φινάλε, κατόρθωσε το ακατόρθωτο, με την αποστομωτική του παρουσία την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου του 2007 στο Gagarin, αφού προηγουμένως είχε δώσει το στίγμα του στην συμπρωτεύουσα. Οι θαυμαστοί, νέοι Candlemass δηλώνουν βροντερό παρών, και με την καθοδήγηση του Edling και του Lowe έχουν πολλά ακόμη να δώσουν.

6
Gagarin, 3 Οκτωβρίου 2009
Candlemass

Ως καλοκουρδισμένη πλέον μηχανή, οι Candlemass κυκλοφορούν χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις ένα ακόμη τουλάχιστον εξαιρετικό δίσκο με τον ξεκάθαρο τίτλο "Death Magic Doom" και μας επισκέπτονται ξανά, σε μία σπάνια συγκυρία. Από την μία, έχουμε την εκ των προτέρων γνωστή, επικείμενη ηχογράφηση της συναυλίας με σκοπό την κυκλοφορία ενός live album, και από την άλλη το σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα billing με δύο ακόμη σπουδαίους εκπροσώπους της περίφημης σουηδικής σχολής. Grand Magus και Memory Garden έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους, μεγάλη ατραξιόν της βραδιάς υπήρξαν όμως αναμφισβήτητα οι Candlemass. Παρά τα όποια προβλήματα στον ήχο και την ράθυμη σε σημεία συμπεριφορά του Lowe, η εμφάνιση του συγκροτήματος είναι σε σημεία σαρωτική και ανατριχιαστική, με αρκετές κορυφαίες στιγμές, όπως εν τέλει αποτυπώθηκε στο περιοσμένο "No Sleep 'til Athens" και στο "Ashes To Ashes".

7
Fuzz, 8 Οκτωβρίου 2011
Candlemass

Εάν το billing του 2009 ήταν τρομερό, ποιος θα περίμενε ένα ακόμη καλύτερο μετά από δύο χρόνια. Οι παραδοσιακότεροι εκπρόσωποι του αμερικάνικου doom, Trouble, μαζί με τους πρωτομάστορες του ευρωπαϊκού Candlemass, τους φερέλπιδες Ghost (ποιος θα πίστευε σήμερα ότι τους είχαμε δει πριν από οκτώ χρόνια τρίτο όνομα σε club show;), τους Hell του Andy Sneap και τους Lord Vicar χώρεσαν σε ένα μόνο βράδυ στο Fuzz, σε μια πραγματικά σπάνια συγκυρία για τα ελληνικά δεδομένα. Πρωταγωνιστές της βραδιάς υπήρξαν ασυζητητί οι Σουηδοί, που παρέσυραν εξαρχής σε ένα απίστευτο γαϊτανάκι το καθ 'όλα πρόθυμο να ακολουθήσει κοινό. Παρά την παραφωνία με την υποτονική παρουσία του Lowe που θα βρισκόταν σύντομα εκτός συγκροτήματος, μεγάλη ατραξιόν ήταν αναμφισβήτητα ο «χαμένος» Johan Längquist, τραγουδιστής του θρυλικού "Epicus Doomicus Metallicus" και φυσικά η μεταφορά επί σκηνής ολόκληρου του άλμπουμ στην επέτειο για τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του. Ειλικρινά, ποιος θα μπορούσε να ζητήσει κάτι περισσότερο;

8
Πειραιώς Academy, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016
Candlemass

Πέντε χρόνια -τέσσερα και κάτι για την ακρίβεια- χωρίς συναυλία των Candlemass στην Ελλάδα είναι πολλά, ειδικά από την στιγμή που το συγκρότημα είναι ενεργό, παρά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί. Ίσως έπρεπε να ξαναδημιουργηθεί η ανάγκη να μας λείψουν οι Σουηδοί, καθώς όπως είθισται να λέγεται, ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, και σίγουρα δεν θα θέλαμε το συγκρότημα να μετατραπεί σε περιοδεύων θίασο. Οι κακεντρεχείς θα πουν ότι φτάσαμε κοντά, χωρίς τον αρχηγό Leif Edling και απόντος κλασικού τραγουδιστή. Ο σοβαρός Per Wilberg όμως στο μπάσο και ο εξαιρετικός τραγουδιστής και frontman Mats Leven, μαζί με την καλοκουρδισμένη μηχανή των κιθαρισταράδων Johansson και Björkman, σε lead και ρυθμικές αντίστοιχα, αλλά και του ακούραστου Jan Lindh στα τύμπανα, έσωσαν την παρτίδα με το παραπάνω, γιορτάζοντας με το καλύτερο τρόπο την συμπλήρωση 30 χρόνων των Candlemass στην δισκογραφία. Εξαιρετικό setlist και άψογη απόδοση ικανοποίησαν πλήρως το κοινό που ανταποκρίθηκε για μία ακόμη φορά στο κάλεσμα, οπότε η επόμενη φορά δεν θα βρισκόταν μακριά.

9
Πειραιώς Academy, Σάββατο 22 Απριλίου 2017
Candlemass

Δεκατέσσερις μήνες μετά την επιτυχημένη επαναφορά των Candlemass στα αθηναϊκά συναυλιακά δρώμενα, την τιμητική του θα είχε το τριανταετές πλέον "Nightfall". Παρά την παρατεταμένη απουσία του φυσικού ηγέτη Leif Edling, το συγκρότημα αποδεικνύεται αντάξιο την φήμης που συνοδεύει το σπουδαίο, δεύτερο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1987, και με τον Mats Leven να αποδίδει ξανά εξαιρετικά, δίνει μία ακόμη πρώτης τάξεως παράσταση που ικανοποιεί πλήρως το κοινό. Τα έξι μεγάλα τραγούδια του δίσκου, συν τα τέσσερα μικρά σε διάρκεια ορχηστρικά, αποδίδονται σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια, και το συμπλήρωμα με υλικό μόνο από τα θρυλικά '80s συντελεί σε μία ακόμη αξιομνημόνευτη εμφάνιση, με μοναδικό ίσως ερωτηματικό, την μη εκτεταμένη ανταπόκριση του κόσμου.

10
Fuzz, 23 Νοεμβρίου 2019
Candlemass

Παρότι ο Edling έχει δηλώσει ότι δεν θέλει οι Candlemass να κυκλοφορούν δίσκους με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο απλά και μόνο για τις ανάγκες της αγοράς, αντιλαμβάνεται ότι το συγκρότημα χρειάζεται μια επαναφορά, έχοντας εξαντλήσει τις επετείους. Σε αυτό το κλίμα, επαναφέρει το σπουδαίο λαρύγγι του  Johan Längquist, κυκλοφορεί με εκείνον στο μικρόφωνο ένα ακόμη αξιόλογο ολοκληρωμένο άλμπουμ με τον εύσχημο τίτλο "The Door To Doom", βαδίζοντας ίσως στα τελευταία βήματα του μέντορά του, Tony Iommi, και είναι έτοιμος να βρεθεί ξανά στο σανίδι, ξεπερνώντας τα χρόνια προβλήματα υγείας που τον κράτησαν μακριά από τον δρόμο. Στην περιοδεία που ξεκίνησε τον Φερβρουάριο, το συγκρότημα βασίζει το σετ στα δύο πρώτα άλμπουμ και δεν το παρακάνει με το "The Door To Doom", ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα των οπαδών που δεν θα βαρεθεί ποτέ να απολαμβάνει ζωντανά τα κλασικά τραγούδια. Συνυπολογίζοντας την αδιαπραγμάτευτη ερμηνευτική δεινότητα και την άψογη απόδοση που σταθερά πιάνουν οι Candlemass τα τελευταία χρόνια, το βράδυ του Σαββάτου στο Fuzz δεν θα περιμένουμε τίποτα λιγότερο από μία ακόμη φανταστική εμφάνιση. Ο καιρός γαρ εγγύς.

  • SHARE
  • TWEET