«10»: Σύγχρονοι τραγουδιστές σε δύο ή παραπάνω συγκροτήματα

Τραγουδιστές με ταυτόχρονη παρουσία σε παραπάνω από ένα κανονικά συγκροτήματα

Ιστορικά, αν κάποιος κάνει μια αναδρομή στους σπουδαίους τραγουδιστές της rock και metal μουσικής θα δει ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών έχει να επιδείξει σπουδαία έργα με περισσότερα του ενός συγκροτημάτων.

Ελάχιστοι ήταν αυτοί, όπως ο Freddie Mercury των Queen, που θα μνημονεύονται για το έργο τους μόνο με ένα σχήμα, πολλοί είναι αυτοί που έκαναν ανάλογη ή καλύτερη σόλο καριέρα (Ozzy, Dio) και αρκετοί αυτοί που διακρίθηκαν εξίσου με δύο συγκροτήματα (Dio, Coverdale) ή κατάφεραν να κρατήσουν την προσωπική τους καριέρα παράλληλα με το βασικό τους group.

Υπάρχει, όμως, και μια κατηγορία τραγουδιστών που καταφέρνουν να βρίσκονται σε δύο κανονικά σχήματα, όχι one off project (π.χ. supergroup) ή solo project την ίδια εποχή και να ισορροπούν μεταξύ αυτών των δύο, αναδεικνύοντας περισσότερες πλευρές του ταλέντου του.

Ψάξαμε και βρήκαμε 10 τραγουδιστές που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή σήμερα και ηγούνται τουλάχιστον δύο συγκροτημάτων, τα οποία αμφότερα είναι ενεργά είτε σε συναυλιακό, είτε σε στουντιακό επίπεδο (ή και στα δύο επίπεδα) και οι οποίοι αξίζουν της προσοχής μας. Σίγουρα, δεν τα καταφέρνουν όλοι το ίδιο καλά, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματικά το αποτέλεσμα τους δικαιώνει και δικαιολογεί την ταυτόχρονη συνύπαρξή τους στις επιμέρους ασχολίες τους.

Επαναλαμβάνουμε πως το παρόν άρθρο δεν κοιτάει ιστορικά για τραγουδιστές με επιτυχία σε περισσότερα από ένα συγκρότημα, αλλά κοιτάζει τη σημερινή κατάσταση, που θέλει τους μουσικούς να κινούνται όλο και περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη μουσική βιομηχανία.

Chino Moreno  
10   Chino Moreno (Deftones, Palms, Team Sleep)
 

Για τον Moreno δεν θέλω να πω πολλά. Όντας άτρης του σκληρού, του παράξενου και του ιδιαίτερου δεν είναι παράξενο να σκεφτεί κανείς πως θα διοχέτευε τα ταλέντα του σε διάφορα σχήματα. Πάντα με κοινό παρανομαστή τα «ξυραφένια» του φωνητικά, αλλά και την εκπληκτική του ικανότητα να τα φέρνει τούμπα και να σε χτυπήσει κατάμουτρα με τις ωραιότερες φωνητικές μελωδίες που μπορείς να φανταστείς, ο Chino Moreno είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σύγχρονους frontmen. Ο πειραματισμός είναι εμφανώς μέσα στον κώδικά του ως καλλιτέχνης και είναι κρίμα που οι προσπάθειες του δεν χρέουν μεγαλύτερης αναγνώρισης.

Listen to:

Deftones - Passenger
Palms - Shortwave Radio
Team Sleep - 11-11

Ι.Τ.
 


Russell Allen  
9   Russell Allen (Symphony X, Adrenaline Mob)
 

Ο Russell Allen έκανε κάτι αυτονόητο, μόνο που οι ανοιχτόμυαλοι οπαδοί του progressive metal και δη των Symphony X δεν το εξέλαβαν το ίδιο καλά. Μαζί με τον φίλο του Mike Orlando δημιούργησε τους Adrenaline Mob ακριβώς για να μην τραγουδήσει prog, παρά μοντέρνο Αμερικάνικο heavy rock σε στυλ Pantera, Black Label Society, ίσως και με ψήγματα από μπάντες όπως οι Shinedown. Η μπάντα απέκτησε απότομα δημοφιλία καθώς ήταν το πρώτο καταφύγιο του Mike Portnoy μετά από τη φυγή του από τους Dream Theater (και το πρώτο που εγκατέλειψε). Μια τόσο σπουδαία φωνή, δίνει επιπρόσθετη αξία σε ό,τι κι αν τραγουδήσει και μπορεί ο πραγματικός Allen να καθηλώνει με τους Symphony X, αλλά και με τους Adrenaline Mob, μια χαρά τα πάει.

Listen to:

Symphony X - When All Is Lost
Adrenaline Mob - All On The Line

Χ.Κ.
 


Chester Bennington  
8   Chester Bennington (Linkin Park, Stone Temple Pilots)
 

Ο Chester Bennington θα μπορούσε να νιώθει και λίγο αδικημένος, καθότι λίγο το στυλ των Linkin Park που τον περιορίζει, λίγο το ότι μοιράζεται τα φωνητικά με τον Mike Shinoda δεν του έχουν προσφέρει την αναγνώριση την οποία δικαιούται (πάντα εκτός του οπαδικού πυρήνα της μπάντας). Το side project Dead By Sunrise ανέδειξε περισσότερες πτυχές της φωνής του, αλλά δεν ακούστηκε πολύ, ενώ κάποια άτυπα, live τζαμαρίσματα με τους Slash και Duff σε GNR τραγούδια προκάλεσαν εντύπωση. Με τη φυγή του προβληματικού Scott Weiland από τους Stone Temple Pilots αποδέχτηκε την πρόταση των υπολοίπων να γίνει τραγουδιστής τους και κυκλοφόρησε ήδη ένα μάλλον μέτριο EP, ενώ ετοιμάζουν και άλμπουμ. Θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μείνει σε αυτή τη θέση, όσο κι αν θέλει να παρουσιάσει κάτι εκτός των Linkin Park, κυρίως διότι με τα στραβά του και τα ανάποδά του, η θέση αυτή ανήκει στον Scott.

Listen to:

Linkin Park - The Little Things Give You Away
Stone Temple Pilots - Out Of Time

Χ.Κ.
 


Brian Fallon  
7   Brian Fallon (Gaslight Anthem, The Horrible Crowes)
 

Έχοντας πλέον βρει το γοητευτικό αλήτικο χαρακτήρα και προσωπικότητά τους οι Gaslight Anthem, o κύριος συνθέτης και frontman της μπάντας, Brian Fallon, έπρεπε να βρει άλλη διέξοδο για τα πιο εσωστρεφή και μουντά κομμάτια τα οποία δεν θα ταίριαζαν ακριβώς στο ύφος των Gaslight Anthem. Έτσι λοιπόν, πήρε τον -τότε, γιατί τώρα είναι βασικό μέλος των Gaslight Anthem- τεχνικό της κιθάρας του και έφτιαξε τους Horrible Crowes. Το έχω ξαναπεί, το "Elsie" -ο πρώτος δίσκος των Horrible Crowes- είναι ο καλύτερος δίσκος του 2012 που δεν έχεις ακούσει και ξεκάθαρο δείγμα του υπέρμετρου ταλέντου του Fallon.

Listen to:

The Gaslight Anthem - 1930
The Horrible Crowes - Sugar

Ι.Τ.
 


Justin Vernon  
6   Justin Vernon (Bon Iver, Volcano Choir)
 

Κάτω από το προσωνύμιο των Bon Iver, ο Justin Vernon διοχέτευσε ό,τι περίσσιο συναίσθημα είχε και δεν είχε μέσα στα δύο -αλάνθαστα- LP που έχει κυκλοφορήσει. Τα ιδιαίτερα φωνητικά που τον χαρακτήριζουν κάνει τα κομμάτια του εξαιρετικά αναγνωρίσιμα και οι μελωδίες που απλόχερα μοιράζει είναι άκρως στοιχειωτικές. Με τους Volcano Choir έχει επίσης κυκλοφορήσει δύο δίσκους (το δεύτερο μάλιστα πριν λίγους μήνες) στους οποίος προτιμά μία πιο «γήινη» προσέγγιση. Ενώ τα φωνητικά εξακολουθούν και είναι αναγνωρίσιμα, το ύφος των κομματιών είναι πολύ πιο δυναμικό, αλλά εξίσου καθλωτικό.

Listen to:

Bon Iver - Flume
Volcano Choir - Byegone

Ι.Τ.
 


Ian Kenny  
5   Ian Kenny (Karnivool, Birds Of Tokyo)
 

Τεράστια φωνή που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους καλύτερους ερμηνευτές της σύγχρονης rock σκηνής. Με χαρακτηριστική χροιά, μοναδικές ερμηνευτικές ικανότητες και «πειραγμένη» σκηνική παρουσία ο Ian Kenny καταφέρνει να ηγείται δυο φανταστικών και τελείως διαφορετικών Αυστραλέζικων μπαντών. Οι Karnivool στον alt/prog χώρο αποτελούν ηγέτες του ήχου, ενώ οι Birds Of Tokyo στο alternative rock ολοένα και μεγαλώνουν εμπορικά. Όπως είναι λογικό, η προσέγγιση του είναι διαφοροποιημένη στις δύο περιπτώσεις, καθώς στους πρώτους είναι πιο ιδιαίτερη και ψαγμένη, ενώ στη δεύτερη πιο απλή και εμπορικά στοχευμένη. Παρόλα αυτά τα καταφέρνει εξίσου περίφημα και στις δύο μπάντες, κάτι που επιβεβαιώνει το μεγάλο ταλέντο του. Στα συν του οι ιδιαίτεροι και πάντα προσεγμένοι στίχοι με τους οποίους επενδύει τις συνθέσεις, ειδικά στους Karnivool.

Listen to:

Karnivool - Themata
Birds Of Tokyo - Lanterns

Χ.Κ.
 


Myles Kennedy  
4   Myles Kennedy (Alter Bridge, Slash)
 

Για πολλούς οπαδούς της rock μουσικής ο Myles Kennedy είναι αυτή την εποχή η νο.1 φωνή στον χώρο. Όχι στη χώρα μας βεβαίως, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο. Αφού καταξιώθηκε με τους Alter Bridge, βρέθηκε μάλλον κατά τύχη ως καλεσμένος στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Slash, ο οποίος φαντάζομαι έπαθε την ίδια πλάκα με τον Jimmy Page όταν ο τελευταίος κατέληγε σε αυτόν για τραγουδιστή των Led Zeppelin. Μπορεί η περίπτωση των Zeps να μην τελεσφόρησε, αλλά η καριέρα του απογειώθηκε με τους Alter Bridge, ενώ παράλληλα έγινε ο frontman της μπάντας του Slash, με την οποίο ετοιμάζει τον δεύτερο δίσκο αυτή την περίοδο. Κι αν τους Alter Bridge τους έχουμε δεδομένους, ελπίζουμε να στεριώσει για χρόνια και στο πλευρό του Slash, καθώς τα τραγούδια των Guns δε θα μπορούσαν να έχουν καλύτερο ερμηνευτή σήμερα.

Listen to:

Alter Bridge - Blackbird
Slash - Back From Cali

Χ.Κ.
 


Corey Taylor  
3   Corey Taylor (Slipknot, Stone Sour)
 

Άλλη μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες και φωνές της εποχής μας. Οι Slipknot άλλαξαν με τον τρόπο τους τη σκληρή μουσική, όσο ελάχιστες μπάντες στη σύγχρονη ιστορία της και ο Taylor με τις ερμηνείες του υπήρξε καταλυτικός παράγοντας. Κάτι που πολύς κόσμος αγνοεί είναι πως οι Stone Sour προϋπήρχαν των Slipknot, αλλά μετά την επιτυχία των Slipknot πλασαρίστηκαν ως το «μελωδικό» side project του Corey. Τα προβλήματα και οι αλλαγές στις τάξεις των Slipknot ευνόησαν τους Stone Sour, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν της κατάστασης και ανέβηκαν τόσο πολύ, ώστε σήμερα να θεωρούνται σχεδόν ισότιμοι των Slipknot. Δεν πρέπει καν να περνάει από το μυαλό του Corey ή οποιουδήποτε άλλου να σταματήσει κάτι από τα δύο, γιατί έτσι απολαμβάνουμε περισσότερες πτυχές ενός εξαιρετικά ταλαντούχου ερμηνευτή. Βασικά, δε θα μπορούσε να σταματήσει, γιατί καμία μπάντα δεν θα ήταν ίδια χωρίς αυτόν.

Listen to:

Slipknot - Eyeless
Stone Sour - Tired

Χ.Κ.
 


Mike Patton  
2   Mike Patton (Faith No More, Tomahawk, Fantomas)
 

Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα δεκάρι με τα διάφορα project του Patton και θα ήμασταν κομπλέ. Ο εκκεντρικός και πολυτάλαντος Mike Patton με τους Faith No More έδωσε νέα πνοή στο σύγχρονο rock ήχο κει γύρω στα 90s  και με τα πάμπολλα άλλα projects διοχέτευε εύστοχα το πάθος του για πειραματισμό και πρωτοτυπία. Από death metal σε alt-rock και από ιταλικό pop των 60s μέχρι όπερες, ο Patton είναι εκατό τοις εκατό από τους πιο δημιουργικούς και ιδιαίτερους σύγχρονους frontmen με εκπληκτικά ποικιλόμορφα φωνητικά ταλέντα.

Listen to:

Faith No More - Ashes To Ashes
Mr.  Bungle - Retrovertigo

Ι.Τ.
 


Maynard Keenan  
1   Maynard Keenan (Tool, A Perfect Circle, Puscifer)
 

Ο «αρχιερέας» των διπλοθεσιτών τραγουδιστών είναι ο Maynard James Keenan. Με την ταυτόχρονη παρουσία του στους Tool και τους A Perfect  Circle απέδειξε πως μπορεί κάποιος ταυτόχρονα να διατηρεί δυο κανονικές μπάντες που ηγούνται στο χώρο τους, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στην ποιότητα. Μάλιστα, εμφανίζεται τόσο διαφοροποιημένος όσο πρέπει ώστε να κρατάει και το προσωπικό του στυλ, αλλά ταυτόχρονα να μην συμπίπτουν σε κανένα σημείο οι ερμηνείες του. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει και τους πιο «ανάλαφρους» σε προσέγγιση Puscifer που έχουν ένα ενδιαφέρον, αν και είναι σαφώς χαμηλότερης κατηγορίας. Το θέμα με τον Maynard είναι η τελειομανία και το πειραγμένο μυαλό του, που αναγκάζει αμφότερα τα σχήματα σε μεγάλα κενά, δισκογραφικά και συναυλιακά. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να μην τον κερδίσουν τα κρασιά τελικά, γιατί η μουσική έχει ανάγκη και από τις δύο μπάντες και από περισσότερο Keenan.

Listen to:

Tool - Pushit
A Perfect Circle - Noose

Χ.Κ.
 


  • SHARE
  • TWEET