«10»: Οι rock star που μας στέρησε το αλκοόλ

Birth, School, Alcohol, Death

Από τον Κώστα Πολύζο, 01/12/2015 @ 11:16
Το Sex, Drugs And Rock 'N' Roll είναι μέρος της υποκουλτούρας της rock μουσικής, αλλά ο βασιλιάς της κατάχρησης δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το μότο και ο οποίος δεν είναι άλλος από το αλκοόλ. Όπου σταθείς και όπου βρεθείς όλοι θα κρατάνε ένα μπουκάλι μπύρας ή ένα ποτήρι με το αγαπημένο τους ποτό. Πάνω στη σκηνή, στα παρασκήνια, στο λεωφορείο με το οποίο περιοδεύουν, στο ξενοδοχείο που καταλύουν. Οι πιο πολλές από τις ιστορίες που έχουμε διαβάσει για μουσικούς και που μας έχουν κάνει να γελάμε μέχρι δακρύων, είναι άμεσα συσχετισμένες με λίγα ποτά παραπάνω...

Wines & Liquors

Κάποιες όμως φορές τα παρατράγουδα της (κατά)χρήσης δεν μένουν μόνο σε ένα κατεστραμμένο δωμάτιο ξενοδοχείου ή ένα διαλυμένο αυτοκίνητο, αλλά έχουν και επιπτώσεις στον οργανισμό. Ακόμα χειρότερα όταν η κατάχρησή του οδηγεί στον αλκοολισμό και μοιραία στην κλινική αποτοξίνωσης, για τους πιο συνετούς, στο χώμα για αυτούς που δεν μπορούν να νικήσουν την αδυναμία τους.

Ο λόγος που η λίστα είναι πολύ μικρή σε σχέση με μια αντίστοιχη από ναρκωτικά είναι πως εδώ δεν υπάρχει η έννοια ατύχημα ή υπερβολική δόση, τουλάχιστον όχι όπως την εννοούμε σε περιπτώσεις θανάτων από ναρκωτικά. Εκτός και αν βέβαια θεωρείται ατύχημα το να πιει κάποιος δυο μπουκάλια βότκα. Με το οινόπνευμα χρειάζεσαι πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για να γίνεις αλκοολικός, με έρευνες να μιλάνε για 10-χρονη συστηματική (καθημερινή κατανάλωση τριών ή και περισσότερων ποτών), σε αντίθεση με άλλες ουσίες με μεγάλο δείκτη εξάρτησης.

Alcohol Addiction

Αν ρωτήσεις κάποιον εθισμένο σε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, να σου πει ποιο είναι πιο δύσκολο να ξεκόψει, ένα συντριπτικό ποσοστό θα απαντήσει το αλκοόλ. Αν το ψάξεις κάπως βαθύτερα θα καταλάβεις πως η έξη ξεπερνάει το σωματικό επίπεδο και εισέρχεται και σε ψυχικούς παράγοντες. Οπότε δεν είναι και πολύ περίεργο να βλέπεις μουσικούς να πεθαίνουν και σε πιο μεγάλες ηλικίες, αλλά εντάξει δεν θα θεωρήσουμε και τον θάνατο του Jack Bruce (Cream) στα 71 του «ατύχημα». Αυτός τουλάχιστον τα είχε γράψει τα χιλιόμετρά του και... «πήγε όπως του άξιζε» όπως μας είχε πει και ο Αργύρης των Nightstalker σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη που του είχαμε κάνει παρέα με τον Χρήστο Καραδημήτρη.

Παρακάτω θα διαβάσετε μια λίστα με τους δέκα πιο γνωστούς rock μουσικούς που πέθαναν από παρενέργειες που προκλήθηκαν άμεσα από την κατάχρηση αλκοόλ, αλλά και από την έμμεση ανάμιξη του (βλ. περίπτωση Keith Moon). Η σειρά είναι ημερολογιακή αναφορικά με το πότε επήλθε το μοιραίο γεγονός. R.I.P.

Υ.Γ.: Η επιλογή μας για το bonus έγινε για το παρεμφερές της υπόθεσης, καθώς ο εκλιπών δεν ήταν καν μουσικός, αλλά ήταν κορυφαίος σε αυτό που έκανε και ζούσε σαν έναν από αυτούς τους μεγάλους rock stars.

Keith Moon  
1   Keith Moon (The Who)
Ημερομηνία θανάτου: 7/9/1978
Αιτία θανάτου: Δηλητηρίαση από χάπια
Ηλικία: 32

Ο ντράμερ των The Who, εκτός από το καταπληκτικό του παίξιμο ήταν γνωστός και για τον απερίσκεπτο τρόπο ζωής του. Από την καταστροφή του drum kit του στις συναυλίες και των δωματίων των ξενοδοχείων, ως τα χρέη και την κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, ο Keith έζησε τη ζωή του στα όρια. Τελικά μόλις στα 32 του χρόνια κατάφερε και πήρε σε μια νύχτα 32 από τα χάπια που του είχαν συνταγογραφηθεί προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα του με το αλκοόλ και που πολλοί ισχυρίστηκαν πως δεν έπρεπε να του χορηγηθούν χωρίς επίβλεψη. Μόλις τα έξι είχαν περάσει στο αίμα του και δηλητηρίασαν τον οργανισμό του, με τα υπόλοιπα να παραμένουν αδιάσπαστα στο στομάχι του.

 


Bon Scott  
2   Bon Scott (AC/DC)
Ημερομηνία θανάτου: 19/2/1980
Αιτία θανάτου: Δηλητηρίαση από αλκοόλ
Ηλικία: 33

Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ο Bon εκτός από τις γυναίκες και το rock γούσταρε και τα ξίδια. Το τελευταίο βράδυ της ζωής του τα έπινε σε κάποια pub του Λονδίνου και στο γυρισμό λιποθύμησε στο αυτοκίνητο στη θέση του συνοδηγού. Φτάνοντας στο σπίτι ο Alistair Kinnear δεν μπορούσε να τον βγάλει από το αυτοκίνητο και τον παράτησε να κοιμηθεί εκεί, αλλά την επόμενη μέρα τον βρήκαν νεκρό. Αν και αρχικά θεωρήθηκε πως η αιτία ήταν η αναρρόφηση, το πιστοποιητικό θανάτου αναφέρει την δηλητηρίαση από αλκοόλ λόγω υπερβολικής κατανάλωσης.

 


John Bonham  
3   John Bonham (Led Zeppelin)
Ημερομηνία θανάτου: 25/9/1980
Αιτία θανάτου: Αναρρόφηση
Ηλικία: 32

Ο τεράστιος αυτός ντράμερ μεγαλούργησε με τους Led Zeppelin αλλά και στις διάφορες ανά τον κόσμο pub. Αποτέλεσε τεράστια επιρροή για τους σύγχρονούς του μουσικούς, αλλά το ποτήρι του ήταν πάντα γεμάτο. Την τελευταία μέρα της ζωής του πριν την πρόβα για την επερχόμενη περιοδεία σταμάτησε για πρωινό και ήπιε γύρω στο μισό λίτρο βότκα. Μετά την πρόβα συνέχισε απτόητος με αποτέλεσμα να πεθάνει στον ύπνο του από αναρρόφηση. Η έρευνα για τον θάνατό του έδειξε πως εκείνη την μέρα είχε πιει σχεδόν δύο μπουκάλια βότκα.

 


David Byron  
4   David Byron (Uriah Heep)
Ημερομηνία θανάτου: 28/2/1985
Αιτία θανάτου: Ηπατική ανεπάρκεια
Ηλικία: 38

Ο τραγουδιστής που συνέδεσε το όνομά του με την χρυσή πρώτη περίοδο των Uriah Heep ήταν και αυτός γερό ποτήρι. Μάλιστα ο λόγος της απόλυσής του από τους Heep ήταν απαίτηση του τότε πληκτρά και βασικού συνθέτη Ken Hensley, καθώς ο Byron πλέον είχε αρχίσει να καταστρέφει και τα live της μπάντας εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης οινοπνεύματος πριν βγουν στη σκηνή. Μετά τους Uriah Heep δεν κατάφερε να κάνει κάτι καλό μουσικά και απλά συνέχισε να πίνει τον σκασμό. Πέθανε απομονωμένος σε μια από τις βίλες του στο Berkshire από επιπλοκές λόγω αλκοολισμού.

 


Michael Clarke  
5   Michael Clarke (The Byrds)
Ημερομηνία θανάτου: 19/12/1993
Αιτία θανάτου: Ηπατική ανεπάρκεια
Ηλικία: 47

Λέγεται πως ο Clarke προσλήφθηκε στους The Byrds, όχι λόγω των ικανοτήτων του στο παίξιμο των ντραμς αλλά επειδή έμοιαζε πολύ με τον Brian Jones. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται πως ποτέ πριν δεν είχε κάτσει σε πραγματικό σετ προηγουμένως. Αν λοιπόν οι ικανότητες του στο να παίζει τύμπανα αρχικά ήταν αμφιλεγόμενες, κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο και για αυτές στο να πίνει. Κατέληξε να πεθάνει από υπατική ανεπάρκεια την οποία προκάλεσε η 30-χρονη καριέρα του στην βαριά κατάχρηση αλκοόλ.

 


Rory Gallagher  
6   Rory Gallagher
Ημερομηνία θανάτου: 14/6/1995
Αιτία θανάτου: Επιπλοκές από μεταμόσχευση ήπατος
Ηλικία: 47

Ο Rory ήταν παιδί του λαού, ευφυής μουσικός, αλλά και αθεράπευτος λάτρης του αλκοόλ. Διάφορες δηλώσεις συνεργατών του κατά καιρούς παρουσίαζαν έναν άνθρωπο που τα είχε τα θεματάκια του με την κατάχρηση οινοπνεύματος, η οποία και οδήγησε στο να καταστρέψει το συκώτι του και να χρειαστεί άμεση μεταμόσχευση. Η μεταμόσχευση έγινε και θεωρήθηκε πετυχημένη, όμως ο Rory μας άφησε χρόνους λίγο αργότερα λόγω επιπλοκών από μικρόβιο που κόλλησε στο νοσοκομείο (ανθεκτικό σταφυλόκοκκο -MRCA).

 


Brian Connolly  
7   Brian Connolly (Sweet)
Ημερομηνία θανάτου: 9/2/1997
Αιτία θανάτου: Καρδιακή προσβολή
Ηλικία: 51

Ξανά η ίδια ιστορία. Τραγουδιστής μπαίνει σε συγκρότημα, βγάζουν δίσκους κάνουν επιτυχία, αρχίζει να πίνει υπερβολικά και να δημιουργεί πρόβλημα στον ίδιο και την μπάντα, τα υπόλοιπα μέλη αποφασίζουν να τον διώξουν. Κάπως έτσι θα περιγράφαμε τη ζωή του μακαρίτη Brian, ο οποίος όμως άντεξε περισσότερο από τους περισσότερους της λίστας. Πέθανε από καρδιακή προσβολή που προκλήθηκε από το χρόνιο πρόβλημά του με τον αλκοολισμό.

 


Robert Buck  
8   Robert Buck (10,000 Maniacs)
Ημερομηνία θανάτου: 19/12/2000
Αιτία θανάτου: Ηπατική ανεπάρκεια 
Ηλικία: 42

Υπάρχει μια σοφή ρήση του θυμόσοφου λαού μας που λέει «τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι». Μπορεί να μην υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για πρόβλημα του Buck με το αλκοόλ, αλλά η αλήθεια είναι πως τα έτσουζε αρκετά το ιδρυτικό μέλος των 10,000 Maniacs. Μάλιστα έπινε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι γιατροί τον είχαν προειδοποιήσει πως το συκώτι του είχε ταλαιπωρηθεί αρκετό καιρό πριν καταρρεύσει κατά τη διάρκεια περιοδείας και διακομιστεί στο νοσοκομείο όπου και μας άφησε χρόνους μετά από μικρό διάστημα, λόγω ηπατικής ανεπάρκειας.

 


Gary Moore  
9   Gary Moore
Ημερομηνία θανάτου: 6/2/2011
Αιτία θανάτου: Καρδιακή προσβολή
Ηλικία: 58

Ο χαρισματικός αριστερόχειρας -που έμαθε να παίζει σαν δεξιόχειρας- κιθαρίστας, έζησε μια ταραχώδη ζωή γεμάτη επιτυχίες, αλλά και καταχρήσεις. Διαβάσαμε πως την νύχτα στην Ισπανία λίγο πριν πεθάνει «είχε ένα ήσυχο δείπνο με την σύντροφό του και μετά περπάτησαν για λίγο στην παραλία πριν αποσυρθούν στο δωμάτιό τους», όπου και πέθανε στον ύπνο του από καρδιακή προσβολή. Κάπου ξέχασαν βέβαια να αναφέρουν πως στο μεσοδιάστημα πρέπει να ρούφηξε τα κέρατά του αφού οι εξετάσεις έδειξαν συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα του 380mg/dl και που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ήταν και η αιτία που προκάλεσε το καρδιακό επεισόδιο και τον οδήγησε τελικά στον θάνατο.

 


Jeff Hanneman  
10   Jeff Hanneman (Slayer)
Ημερομηνία θανάτου: 2/5/2013
Αιτία θανάτου: Κίρρωση του ήπατος
Ηλικία: 49

Ο Jeff Hannemman δεν πέθανε από τσίμπημα αράχνης τελικά όπως φαγώθηκαν να μας πείσουν (αν και όντως του είχε δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα), ούτε και ήταν η μοναδική αιτία της αποχής του από τους Slayer από το 2011 και μετά. Ο Jeff εκτός από γρήγορος στα riff ήταν και γρήγορος στο να κατεβάζει το ένα ποτήρι μετά το άλλο. Η ιστορία του δεν έχει κάποια δραματική κορύφωση. Απλά κάποια στιγμή ο οργανισμός του τα έφτυσε, οι Slayer των αντικατέστησαν στα live με τον Gary Holt και αυτός τελικά πέθανε από κίρρωση του ήπατος που προκλήθηκε από την κατάχρηση αλκοόλ. Τόσο απλά.

 


George Best  
Bonus   George Best
Ημερομηνία θανάτου: 25/11/2005
Αιτία θανάτου: Μόλυνση ήπατος 
Ηλικία: 59

Ο Georgie, αν δεν ήταν ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πάτησε ποτέ σε γήπεδο, θα μπορούσε άνετα να είναι ο μεγαλύτερος rock star. Πάρτι, γυναίκες και πολλά ποτά περιλαμβανόταν στο καθημερινό του μενού. Ο επικαλούμενος και «ο πέμπτος Beatle» είχε πει το αλησμόνητο «το 1969 έκοψα τις γυναίκες και το αλκοόλ ...ήταν τα χειρότερα είκοσι λεπτά της ζωής μου». Πολλές δε, ήταν οι φορές που έπαιζε μεθυσμένος όπως κάνουν άλλωστε και πολλοί μουσικοί στα live τους. Είναι αυτός που κατέστρεψε το συκώτι του από το αλκοόλ, έκανε μεταμόσχευση η οποία πέτυχε και συνέχισε να πίνει. Τελικά κατέληξε από λοίμωξη από παρενέργειες των φαρμάκων που έπαιρνε. Ποιός Πελέ και ποιός Μαραντόνα τώρα;

 


  • SHARE
  • TWEET