«10»: Black metal βινύλια, μόνο για συλλέκτες

Δίσκοι θαμμένοι στη σκόνη ενός άλλου κόσμου

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 04/12/2013 @ 12:39
Οι λάτρεις του βινυλίου είναι πολλοί και ο καθένας αγαπάει κάθε κομμάτι της συλλογής του ξεχωριστά. Θεωρώ όμως ότι κατά βάθος το μεγαλύτερο φετίχ ενός συλλέκτη δεν είναι ένας οποιοσδήποτε δίσκος αυτός καθαυτός, αλλά το κομμάτι το σπάνιο, το δυσεύρετο, το συλλεκτικό. Αυτό για το οποίο μπορεί να καυχιέται και να λέει ιστορίες για τη σπανιότητά του, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να το αποκτήσει,  πόσο το πλήρωσε, πόσο στοιχίζει τώρα εάν κάποιος κατά τύχη (πάντα) το πετύχει κάπου και πολλά άλλα τέτοια όμορφα και ενίοτε ενδιαφέροντα.

Για να αποκτήσει ένας δίσκος (τουλάχιστον η αυθεντική του έκδοση) αξία συλλεκτική, χρειάζεται η σπανιότητά του να συνοδεύεται από ένα περιεχόμενο άξιο λόγου ή / και να θεωρείται σημαντικός για το ιδίωμα. Ένας δίσκος με ανούσιο και αδιάφορο περιεχόμενο όσο σπάνιος και να είναι δεν μπορεί να ενδιαφέρει και πολλούς. Το βασικό ερώτημα είναι το εξής:

Πόσοι οπαδοί / γνώστες (και όχι μόνο) του χώρου και με πάθος για το βινύλιο, θα έδιναν τα ρέστα τους για να τον κάνουν δικό τους;

Με βάση αυτά, ξεθάβουμε 10 δίσκους από αντίστοιχα black metal συγκροτήματα, τα οποία ενίοτε δικαιούνται να φέρουν τον χαρακτηρισμό θρυλικό και οι οποίοι δίσκοι χαρακτηρίζονται ως συλλεκτικοί. Στην λίστα που ακολουθεί, χωρίς να εστιάζουμε ιδιαίτερα στο μουσικό μέρος, γίνονται αναφορές στην πρώτη / αυθεντική έκδοση εκάστου. Δεν συμπεριλήφθηκαν κυκλοφορίες απαραίτητα αριθμημένες και άρα τεχνηέντως αναγόμενες σε συλλεκτικές, όπως το έκανε η Osmose κ.α. από ένα σημείο και έπειτα, ούτε special editions κυκλοφοριών. Η λίστα αποτελείται από δίσκους οι οποίοι σχεδόν από τη στιγμή της κυκλοφορίας τους ήταν δύσκολο να βρεθούν, στη μια και μοναδική μορφή που εμφανίστηκαν αρχικά. Πόσο δε μάλλον τα επόμενα χρόνια.

Πλέον κάποια από αυτά τα άλμπουμ, ακόμα και τα ίδια τα συγκροτήματα, έχουν χαθεί στη λήθη του χρόνου, ενώ ορισμένα έχουν περάσει στη σφαίρα του μυθικού για τους οπαδούς του ιδιώματος. Περιττό να αναφερθεί ότι για να αποκτηθούν οι αυθεντικές εκδόσεις αυτών των βινυλίων θα πρέπει να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη σε αρκετές περιπτώσεις.



Οπωσδήποτε η λίστα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη και να συμπεριλάβει πολλά ακόμη συλλεκτικά κομμάτια συγκροτημάτων, τα οποία στην πορεία τους απέκτησαν μια μεγαλύτερη φήμη και απήχηση ή και όχι. Ποιός δεν θα ήθελε να έχει στην συλλογή του την αρχική έκδοση του "Constellation" των Arcturus που τυπώθηκε σε μόλις 500 κομμάτια, τις υπερσυλλεκτικές βινυλιακές εκδοχές του split CD Emperor / Enslaved, το "Deathcruch" των Mayhem από την Posercorpse, τις 9 (αν και οι 7 από αυτές βγήκαν σε βινύλιο) κυκλοφορίες της Deathlike Silence, κάποιες από τις πρώτες κυκλοφορίες των Deathspell Omega, διάφορους από τους δίσκους της Osmose των αρχών της δεκαετίας του '90 ή και πολλούς άλλους δίσκους περισσότερο ή λιγότερο γνωστών συγκροτημάτων;

Σε κάθε περίπτωση θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε και τις δικές σας προτάσεις για άλλες κυκλοφορίες του ιδιώματος.

Η σειρά παράθεσης ακολουθεί τη χρονολογία κυκλοφορίας του κάθε δίσκου.

Sarcofago -  
10   Sarcofago - "INRI"
Cogumelo (1987)

Σε νεότερους το όνομα Sarcofago μπορεί να μην λέει και πολλά, αλλά οι Βραζιλιάνοι αποτέλεσαν ένα από τα θρυλικότερα ονόματα του underground στα τέλη της δεκαετίας του '80. Το ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε από τη Βραζιλιάνικη Cogumelo (αυτή που κυκλοφόρησε και τα πρώτα βινύλια των Sepultura). Το "INRI" είναι ένα από τα αρχέγονα άλμπουμ του ακραίου ήχου και αποτελεί ένα οργιώδες και απεχθές δείγμα βλάσφημης και αντιχριστιανικής μουσικής (;). Το αυθεντικό βινύλιο φέρει στο εσωτερικό του εξωφύλλου (δεν είναι gatefold) σφραγίδα από μελάνι της εταιρείας. Ο δίσκος αυτός δεν έγινε ποτέ διανομή στην Ευρώπη και ο μύθος αναφέρει ότι όσα κομμάτια έφτασαν στην Γηραιά Ήπειρο προήλθαν από ανταλλαγές δίσκων μεταξύ Βραζιλιάνων και Ευρωπαίων οπαδών. Ακολούθησε χρόνια μετά η επανέκδοση (με διαφορετικό εξώφυλλο), ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ο τραγουδιστής και βασικός συνθέτης της μπάντας Wagner "Antichrist" σήμερα είναι καθηγητής οικονομικών σε πανεπιστήμιο της Βραζιλίας.

Δείγμα
 


Master's Hammer -  
9   Master's Hammer - "Ritual"
Monitor (1991)

Θρυλικό συγκρότημα και μια κατηγορία μόνοι τους. Μυστηριώδεις, αντισυμβατικοί, λυρικοί και progressive εν μέσω μιας true evil θύελλας, υπήρξαν από τους προπάτορες του σύγχρονου black metal. Και μόνο το γεγονός ότι προέρχονταν από την Τσεχοσλοβακία έκανε την αναζήτηση αυτού του αριστουργήματος μια δύσκολη αποστολή. Το "Ritual" κυκλοφόρησε από μια πραγματικά ανύπαρκτη Τσεχοσλοβάκικη εταιρεία και μπορούσε να βρεθεί μόνο σε κάποιες mail order lists του underground της εποχής. Για να περιέλθει στην κατοχή σου ήσουν αναγκασμένος να ρισκάρεις βάζοντας σε ένα φάκελο χρήματα, να τα στείλεις και να προσευχηθείς να φιλοτιμηθούν να σου στείλουν ως αντάλλαγμα κάποια στιγμή το δίσκο. Η υπομονή αλλά και γερές δόσεις τύχης ήταν απαραίτητα συστατικά της διαδικασίας. Οι λίγοι που τα κατάφεραν ξέρουν τι διαμάντι έχουν στη συλλογή τους. Μερικά χρόνια αργότερα η Osmose το επανέκδωσε με τροποποιημένο εξώφυλλο και με άλλα χρώματα.

Δείγμα
 


Samael -  
8   Samael - "Worship Him"
Osmose (1991)

Αυτή είναι η #1 στη σειρά κυκλοφορία της ιστορικής Osmose, που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο εκείνα τα χρόνια στο black metal. Από την πατρίδα των ασύγκριτων Celtic Frost, οι Samael φέρουν τον ήχο των συμπατριωτών τους και κυκλοφορούν έναν από τους πρώτους δίσκους του δεύτερου κύματος, mid tempo, με χαρακτηριστικό μαύρο εξώφυλλο και αντίστοιχη ατμόσφαιρα. Στο εσώφυλλο υπάρχει μια φωτογραφία ικανή να τρομοκρατήσει τον τότε μη εξοικειωμένο οπαδό με το σκηνικό μαύρων τελετών. Ενώ οι επόμενοι δίσκοι της Osmose κυκλοφορούσαν ευρέως, ο συγκεκριμένος ως ντεμπούτο της εταιρείας είχε μια μεγαλύτερη δυσκολία στο να βρεθεί.

Δείγμα
 


Sadistic Execution -  
7   Sadistic Execution - "The Magus"
Vampire (1991)

Ένα από τα πιο ακραία συγκροτήματα στη ιστορία της μουσικής. Με πολλές death metal αναφορές το "The Magus" χαρακτηριζόταν από μια επιθετικότητα, τραχύτητα και αποτελεί ένα δείγμα ακατέργαστου και άτεχνου πρώιμου black / death. Ο συγκεκριμένος δίσκος ήταν σχεδόν απίθανο να φτάσει στα χέρια κάποιου αφού ακόμα και μέσω της αλληλογραφίας ήσουν αναγκασμένος να επικοινωνήσεις με την Αυστραλία ή με κάποιον άλλον αμφιβόλου αξιοπιστίας trader. Τη δυσκολία της προσπάθειας επιδείνωνε το γεγονός ότι αναφερόσουν σε μια μπάντα με όχι ιδιαίτερη φήμη, ενώ παράλληλα είχες να ασχοληθείς με πολλά άλλα αναδυόμενα εκείνη την εποχή συγκροτήματα από την Ευρώπη.

Δείγμα
 


Burzum -  
6   Burzum - "Burzum"
Deathlike Silence (1992)

Από ένα τέτοιο αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει κυκλοφορία της Deathlike Silence. Επιλέγεται ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ στη ιστορία του black metal. Η σπανιότητα του εν λόγω άλμπουμ δυσκόλεψε περισσότερο τους νεότερους οπαδούς, καθώς την περίοδο 1992-93 η αναζήτησή του δεν ήταν τόσο δύσκολο πράγμα, κυρίως λόγω των γνωστών γεγονότων και της φήμης του Vikernes και των λοιπών Νορβηγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη παρτίδα της έκδοσης αυτής είχε ένθετο με τους στίχους κάτι το οποίο δεν υπήρχε στην επόμενη. Η δολοφονία του Euronymous και η επακόλουθη αδρανοποίηση της εταιρείας μετέτρεψαν και τις 9 κυκλοφορίες της σε must have για όλους, ανεβάζοντας παράλληλα και την αξία τους. Οι επανεκδόσεις που ακολούθησαν από άλλες εταιρίες είχαν μαζί τόσο το ντεμπούτο των Burzum, όσο και το "Aske".

Δείγμα
 


Necromantia / Varathron -  
5   Necromantia / Varathron - "The Black Arts" / "The Everlasting Sins"
Black Power (1992)

Σε έναν δίσκο μαζί οι δύο εκ της αγίας τριάδας της τότε αναδυόμενης Ελληνικής black metal σκηνής. Μετά από κάποια demo, promo tape και 7" EP, ήρθε η στιγμή για το πρώτο 12ίντσο και για τους δύο, κάτι εξαιρετικά δύσκολο εκείνη την εποχή. Necromantia/ Varathron προσφέρουν αυθεντικό black metal από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή αυτού του split. Ο δίσκος διανεμήθηκε μόνο μέσω αλληλογραφίας και ήταν δύσκολο να αποκτηθεί, ακόμα και μέσω γνωριμιών. Η έκδοση είναι όσο πιο λιτή γίνεται, με ένα μαύρο εξώφυλλο με μια παράσταση στην κάθε πλευρά, ενώ δεν αναγράφεται πουθενά το όνομα της εταιρείας (παρά μόνο στη ράχη του εξωφύλλου). Στο εσώφυλλο υπάρχουν οι στίχοι των κομματιών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι φωτογραφίες των μελών. Οι επανεκδόσεις που ακολούθησαν είχαν διαφορετικό εξώφυλλο.

Δείγμα 1 - Δείγμα 2
 


Mayhem -  
4   Mayhem - "Live In Leipzig"
Obscure Plasma (1993)

Οι Mayhem είναι γνωστοί σε όλους και αναμφίβολα το "Live In Leipzig" στην αυθεντική του έκδοση αποτελεί τον διακαή πόθο πολλών blacksters. Η Obscure Plasma Records (μετέπειτα Avantgarde) κυκλοφόρησε αυτό το δίσκο μόνο σε βινύλιο και o μόνος τρόπος για να αποκτηθεί τότε αυτό το πολύτιμο κειμήλιο ήταν να σταλούν 3.000 δρχ. (μέσα σε φάκελο πάντα) στην ιταλική εταιρεία. Είναι η μοναδική επίσημη ηχογράφηση των Mayhem με τον Dead στα φωνητικά, τα ουρλιαχτά του οποίου προκαλούν ρίγη και δέος σε όλους. Στο μωβ εσώφυλλο ο εκλιπών αφηγείται μια μεταφυσική του εμπειρία, ενώ παρουσιάζονται οι στίχοι των "The Freezing Moon" και "Carnage". Στη ράχη του εξωφύλλου αναγράφεται το... «The scene was DEAD ... the scene is dead...» στην μνήμη του Dead. Η επανέκδοση από την Avantgarde που έγινε σε CD και Picture Disc χάνει κατά πολύ από την αύρα και την μαγεία του αυθεντικού.

Δείγμα
 


Beherit -  
3   Beherit - "Drawing Down The Moon"
Spinefarm (1993)

Παγωμένο, όσο η επιφάνεια της σελήνης και διαβολικό όσο επέβαλε η ατμόσφαιρα της εποχής. Στην περίπτωση των φοβερών και τρομερών Beherit θα μπορούσε να είχε συμπεριληφθεί το "The Oath Of Black Blood" που επί της ουσίας ήταν μια συλλογή από demo και επτάιντσα, αλλά επιλέγεται το "Drawing Dοwn The Moon" που μουσικά υπερτερεί αισθητά και αποτελεί το κανονικό ντεμπούτο των Φινλανδών. Ένα από τα διαχρονικά διαμάντια του black metal κυκλοφόρησε από μια εταιρεία που απέκτησε μια υπόσταση τα επόμενα χρόνια. Ένας ακόμα δίσκος που μπορούσε να αποκτηθεί μέσα από τη διαδικασία του ταχυδρομείου και της αλληλογραφίας και παρέμεινε για πολλά χρόνια στην αφάνεια, κυρίως λόγω της μυστηριώδους στάσης της μπάντας, καθώς και της ξαφνικής της αδρανοποίησης.

Δείγμα
 


Gehenna -  
2   Gehenna - "First Spell"
Head Not Found (1994)

Το πρώτο ξόρκι των Gehenna αποτέλεσε μια «παραφωνία» της τότε Νορβηγικής σκηνής, καθώς χαρακτηριζόταν από αργές ταχύτητες και εμπεριείχε εκτεταμένη χρήση πλήκτρων σε μια εποχή που κάτι τέτοιο δεν ενδεικνυόταν. Αυτό το βινύλιο κυκλοφόρησε σε 666 αριθμημένα αντίτυπα και με ένα ατμοσφαιρικό ασπρόμαυρο εξώφυλλο σε προϊδέαζε για το σκοτεινό του περιεχόμενο. Απρόσμενο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το γεγονός ότι αυτή η έκδοση περιλαμβάνει ένα poster, ενώ οι στίχοι εμπεριέχονται σε ένα booklet, κάτι ασυνήθιστο για οποιαδήποτε κυκλοφορία βινυλίου, πόσο μάλλον για μια underground περίπτωση.

Δείγμα
 


Mortuary Drape -  
1   Mortuary Drape - "All The Witches Dance"
Unisound (1995)

Ιταλοί μύστες με μεγάλο παρελθόν και παρουσία και με αποκλειστική underground δραστηριότητα. Αν και οι δύο επόμενοι δίσκοι των Mortuary Drape μπορούν να θεωρηθούν πιο ολοκληρωμένοι, το ντεμπούτο τους είναι το απόλυτο δείγμα cult δίσκου από ένα cult συγκρότημα. Το άλμπουμ χαρακτηρίζεται από ένα κατάμαυρο feeling, με έντονη τελετουργική ατμόσφαιρα, ντυμένα με μαυρομεταλλικούς ήχους και αρκετά heavy περάσματα. Η εμπλοκή της ελληνικής Unisound εξασφάλιζε την ανύπαρκτη διανομή και προώθηση του δίσκου, αλλά όσοι ασφαλώς έμεναν τότε στην Αθήνα μπορούσαν να επισκεφτούν το δισκάδικο που διατηρούσε στην Ακαδημίας (σε όροφο πολυκατοικίας) και να τον αγοράσουν. Από τους υπόλοιπους νομίζω δεν είναι και πολλοί αυτοί που αντιλήφθηκαν αυτή την κυκλοφορία.

Δείγμα
 
  • SHARE
  • TWEET