«10»: Αγαπημένα τραγούδια των Editors

Κιθάρες, δράμα και χορός. Οι Editors είναι φίλοι μας

Είναι γνωστό πως το ελληνικό ακροατήριο έχει σχέση πάθους και εξάρτησης με ορισμένα συγκροτήματα, πολλές φορές σε ανεξήγητα εμμονικό βαθμό.

Η ποιότητα των Editors τους κατατάσσει και αυτούς στη λίστα της... εξάρτησης, αλλά δίχως τη λέξη «ανεξήγητα».

Έναν χρόνο και λίγους μήνες από την θριαμβευτική εμφάνισή τους στο Ejekt του 2014, οι Editors επιστρέφουν με δύο εμφανίσεις στις 4 και 5 Δεκεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του πέμπτου δίσκου τους, "In Dream".

Editors

Δεν είναι λίγο το κορυφαίο αυτή τη στιγμή post-punk revival συγκρότημα (που αρνείται πεισματικά τις επιρροές από Joy Division, The Chameleons κλπ.) να κάνει δύο στάσεις στα μέρη μας, τη στιγμή που οι περισσότεροι καλλιτέχνες μας ανακαλύπτουν λίγο πριν το εφάπαξ, πιθανόν για να συνδυάσουν τη συναυλία με κάποιο νησάκι. Ή με την αγορά του.

Σας παρουσιάζουμε δέκα αγαπημένα κομμάτια της μπάντας από το βροχερό Stafford της Αγγλίας. Οι «πιστοί» λογικά θα συμφωνήσουν μαζί μας, οι υπόλοιποι κάντε έναν κόπο...

Editors - Formaldehyde  
10   Formaldehyde
 

Το μόνο κομμάτι στη λίστα από το "The Weight Of Your Love" του 2013, μπορεί να επισκιάστηκε από την μεγάλη εμπορική και ραδιοφωνική επιτυχία του άλμπουμ, "Sugar", αλλά το "Formaldehyde" ξεχωρίζει, με μία μελωδία που pop-ίζει και την αισθητική που διαφέρει από τον συνηθισμένο ήχο τους. Ας μην αναφερθούμε στο σουρεαλιστικό-μυστικιστικό western βίντεο κλιπ του Ben Wheatley που σηκώνει πολλές πολλές συζητήσεις.

Β.Κ.
 


Editors - The Back Room  
9   Fingers Ιn The Factories
 

Λίγους μήνες αφότου υπέγραψαν στην Kitchenware Records και άλλαξαν το όνομα τους απο "Snowfield" σε "Editors", κυκλοφορεί το ντεμπούτο "The Back Room". Το "Fingers Ιn The Factories" μπορεί να μην κυκλοφόρησε ως single, αλλά συμπυκνώνει τον πρώιμο ωμό post-punk ήχο, ίσως με λίγο περισσότερο synth, σε τέσσερα εκρηκτικά λεπτά.

Β.Κ.
 


Editors - Papillon  
8   Papillon
 

Tι κάνει μια κιθαριστική μπάντα που θέλει να αλλάξει; Παίζει με synths, τι άλλο ρε φίλε! Aλλά από τα καλά, τα oldschool, που θυμίζουν Gary Nyman. Ο Τom μιλάει για οργή Θεού και σφυριά, και ο ακατανίκητος ρυθμός του τραγουδιού δεν θα λείψει πλέον ποτέ από setlist τους.

Γ.Λ.
 


Editors - The Racing Rats  
7   The Racing Rats
 

Ένα από τα αρτιότερα τραγούδια στιχουργικά, αν και αμφίσημο, όπως τα περισσότερα των Editors, θυμίζει κάτι από τους μουσικούς προγόνους Echo And The Bunnymen, με περισσότερο όμως νεύρο και αγωνιώδεις κραυγές από τον Smith, δημιουργώντας την dark indie ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει ολόκληρο το "An End Has A Start".

Β.Κ.
 


Editors - An End Has A Start  
6   An End Has A Start
 

Από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι και το καλύτερο ρεφρέν που έγραψαν, τα εξήντα πρώτα δευτερόλεπτα, τους εκτοξεύουν σε ένα συναισθηματικό κρεσέντο, που αν το ξεπεράσουν, θα τους ξανακάνουμε αφιέρωμα...

Γ.Λ.
 


Editors - Munich  
5   Munich
 

Το έχεις ακούσει σε video games, σε alternative (και μη) μπαράκια, μπορεί και στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς σου. Γενικά παίζει πολύ, μετράει δέκα χρόνια ζωής και είναι η πρώτη επιτυχία των Βρετανών. Τρελό riff, πρωτογενής, σκληρός ήχος και η φωνή του Tom Smith να θυμίζει κάτι από Ian Curtis, να μας χαρίζει μία σπουδή στις ανθρώπινες σχέσεις. «People are fragile things, you should know by now, Be careful what you put them through». Να γραφτεί σε χιλιάδες post it για να το θυμόμαστε κάθε μέρα.

Β.Κ.
 


Editors - All Sparks  
4   All Sparks
 

Yπάρχει ένα απλό τεστ με τραγούδια που σου πήραν το μυαλό με την πρώτη ακρόαση. Όπως με μένα και το "All Sparks" με την  τρομερή αίσθηση ρυθμού και χορού μπροστά σε καθρέπτη παριστάνοντας τον Ian. Το τεστ είναι να τους ξανακούσεις δέκα χρόνια μετά. Δώστε μου μισό λεπτό... Ναι, γαμεί ακόμα.

Γ.Λ.
 


Editors - Blood  
3   Blood
 

(ισχύουν τα ίδια με το παραπάνω)

Γ.Λ.
 


Editors - In This Light And On This Evening  
2   The Boxer
 

Ο Tom Smith κάθεται στο πιάνο και μας χαρίζει ένα διαμαντάκι που πολλοί -δυστυχώς- προσπερνούν. Ακουστικό, μελωδικό και μελαγχολικό, όπως η βραδινή περιπλάνηση του ήρωα στο βροχερό Λονδίνο, ρίχνει τους τόνους και βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στον πολυσυλλεκτικό ήχο του "In This Light And On This Evening".

Β.Κ.
 


Editors - Smokers Outside The Hospital Doors  
1   Smokers Outside The Hospital Doors
 

Η επιστροφή τους μετά το ντεμπούτο ήρθε με το ρίσκο ενός «the bigger, the better» τραγουδιού, που με την πρώτη ακρόαση φανταζόσουν τους κάθε Chris Martin αυτού του κόσμου να το ζηλεύουν. Ο καταθλιπτικός τίτλος του ήταν ικανός να τους μετατρέψει σε βασιλιάδες κάθε ευαίσθητης ψυχής εκεί έξω. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου -εντελώς- τέτοιον, αλλά υποκλίθηκα.

Γ.Λ.
 


  • SHARE
  • TWEET