«10»: Αγαπημένα concept άλμπουμ των Sorrows Path

Οι έμπειροι doomsters επιλέγουν κάποιους από τους θεματικούς δίσκους που προτιμούν

Από τον Σπύρο Κούκα, 19/02/2020 @ 14:20

Η έννοια του concept άλμπουμ πολλές φορές είναι λίγο συγκεχυμένη, με πολλούς δίσκους να έχουν ένα συγκεκριμένο στιχουργικό θέμα, κάποιους ένα πιο αφηρημένο και άλλους να εκλαμβάνονται ως τέτοιοι από τους ακροατές τους. Έτσι, και με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση τους παρέα με τους Rhodium, επικοινωνήσαμε με τους έμπειρους doomsters Sorrows Path, ρωτώντας τους για εκείνους τους δέκα «θεματικούς» δίσκους που ξεχωρίζουν των προτιμήσεων τους. Ο κιθαρίστας τους, Κώστας Σαλομίδης, έχει τις απαντήσεις...

1
Candlemass - Tales Of Creation (1989)
Candlemass - Tales Of Creation
Άλλο ένα σπουδαίο doom άλμπουμ των Candlemass, το τελευταίο συνεχόμενο με τον Messiah. Υπάρχει ένα στιχουργικό concept σχετικά με την προέλευση της ζωής που δούλευε ο Leif Edling, πριν ακόμα ηχογραφήσει το φοβερό τους ντεμπούτο. Πολλά κομμάτια ήταν γραμμένα από τότε, αλλά τροποποιήθηκαν εδώ για τις ανάγκες του συγκεκριμένου αριστουργήματος! Doom rules eternally!
2
Iron Maiden - Seventh Son Of A Seventh Son (1988)
Iron Maiden - Seventh Son Of A Seventh Son
Μετά από τόσα μεγάλα άλμπουμ, η μεγαλύτερη μπάντα του heavy metal βρήκε το κουράγιο να δημιουργήσει την κορυφαία της δουλειά με αυτό το ιδιαίτερο άλμπουμ. Ανοίγει το αντιεμπορικό, αλλά ίσως κορυφαίο τους κομμάτι, “Moonchild” και όλο το άλμπουμ βρίθει κορυφαίων συνθέσεων, εμπορικών αλλά και των καθιερωμένων και χαρακτηριστικών επικών των Maiden. Όχι ακριβώς concept, αλλά η ιδέα του έβδομου γιου του έβδομου γιου ήταν φανταστική!
3
Nevermore - Dreaming Neon Black (1999)​
Nevermore - Dreaming Neon Black
Σκοτεινό prog metal από τον αείμνηστο Warrel. Σκοτεινό και προκλητικό και το concept του άλμπουμ. Ερωτικό αλλά βαρύ! Μεγάλη μπάντα που ίσως είναι η τελευταία, πραγματικά μεγάλη, καθαρόαιμη metal μπάντα. Τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή.
4
Queensryche - Operation: Mindcrime (1988)
Queensryche - Operation: Mindcrime
Μνημειώδες αριστούργημα του heavy metal απλά. Τόση μελωδία, αρμονία και συναίσθημα σε συνάρτηση με το φοβερό concept του πρώην τοξικομανούς που βρίσκει ένα ενδιαφέροντα στόχο στη ζωή του! Αιώνιο και άφθαρτο!
5
Rush - Counterparts (1993)
Rush - Counterparts
Ίσως το πιο ολοκληρωμένο και ώριμο άλμπουμ της κορυφαίας μπάντας του Γαλαξία! Σεμινάριο μουσικής αρτιότητας όπως πάντα, χωρίς ποτέ να είναι υπερβολικοί στο προοδευτικό ροκ που έπαιζαν. Οι στίχοι του “Nobody’s Hero” αρκούν για να φτύσουν κατά πρόσωπο κάθε άξεστη προσωπικότητα που πέρασε και ταλαιπώρησε το δύσμοιρο πλανήτη Γη. R.I.P Neil Peart…
6
King Diamond - Them (1988)
King Diamond - Them
Ο άρχοντας του τρόμου King Diamond με τη φοβερή του προοδευτική power metal μπάντα δημιουργεί άλλο ένα αριστούργημα. H γιαγιά του γυρνάει σπίτι από το ψυχιατρείο και μια φοβερή ιστορία ξετυλίγεται. Όσο ωραίος και ξεχωριστός ήταν με τους Mercyful Fate, άλλο τόσο με το προσωπικό του σχήμα, όπου μάλιστα ηχούσε και κάπως αιρετικός για τους φίλους του κλασσικού metal ήχου…
7
WASP - The Crimson Idol (1992)​
WASP - The Crimson Idol
Οι rock μπάντες δεν έχουν σοβαρό concept. Άδικη κατηγορία από ανθρώπους που δε θέλουν να ξέρουν γιατί. Ο Blackie Lawless έχοντας γνωρίσει το μίσος από την ίδια του την οικογένεια, δημιουργεί αγάπη και βαθύτητα μέσα σε ένα εντυπωσιακό και αυτοβιογραφικό άλμπουμ μεγαλείου που κλείνει με το αριστουργηματικό και υποβλητικό “The Great Misconceptions Of Me”. 
8
Kansas - Leftoverture (1976)
Kansas - Leftoverture
Το άλμπουμ των Kansas που έχει κάνει τις περισσότερες πωλήσεις στη δισκογραφία τους. Ξεκινάει με το κολληματικό “Carry On My Wayward Son” αλλά όταν μιλάμε για Kansas, συνήθως τα λιγότερο εμπορικά τους κομμάτια είναι ακόμα περισσότερο ποιοτικά. Μόνο αυτοί οι τρισμέγιστοι με τις δαιδαλώδεις και πλούσιες ενορχηστρωτικά συνθέσεις τους μπορούν να το καταφέρουν, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα ευθύ και στοχευμένο, πάντα σοβαρό στιχουργικό υπόβαθρο!
9
Camel - Moonmadness (1976)
Camel - Moonmadness
Λίγο πριν κυκλοφορήσουν το εντυπωσιακό “Rain Dances”, οι μεγάλοι Camel κυκλοφορούν αυτό το concept άλμπουμ που ένα κομμάτι αφορά την προσωπικότητα του κάθε μέλους. Εντυπωσιακό και ονειρικό προοδευτικό ροκ, όπως μόνο αυτοί μας είχαν συνηθίσει. Καταφέρνουν να σου φτιάχνουν τη διάθεση και να σε ανυψώνουν γενικά!
10
Pink Floyd - The Wall (1979)​
Pink Floyd - The Wall
Άλμπουμ πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο, ακόμα και άτομα που δεν έχουν καν σχέση με τη ροκ μουσική. Αυτό φυσικά δεν του στερεί τίποτα από το μεγαλείο του, αφού μιλάμε για ένα κομψοτέχνημα ψυχεδελικής μουσικής, ένα εντυπωσιακό concept και φυσικά γυρίστηκε και σε μια πασίγνωστη ταινία. Μνημείο στην ιστορία της Μουσικής.
  • SHARE
  • TWEET