Ziria Music Festival 2017 (Planet Of Zeus, 1000mods, Puta Volcano, Θραξ Πανκc κ.ά.) @ Τρίκαλα Κορινθίας, 24 - 25/08/17

Αν κάποιος αγνοεί την ύπαρξη αυτού εδώ του τεράστιου - για τα ελληνικά δρώμενα - γεγονότος, είναι μάλλον ευτυχισμένος στην άγνοιά του

Από τον Άλκη Κοροβέση, 19/09/2017 @ 12:25

Μετά και το περσινό - πρωτόγνωρο - σοκ, η απόφαση για ανάβαση στο χιονοδρομικό της Ζήρειας ενόψει του φετινού φεστιβάλ ήταν από καιρό ειλημμένη. Εδώ και ένα χρόνο κοντά. Βλέπετε, αν κάποιος αγνοεί την ύπαρξη αυτού εδώ του τεράστιου - για τα ελληνικά δρώμενα - γεγονότος, είναι μάλλον ευτυχισμένος στην άγνοιά του. Ωστόσο, η παραμικρή επαφή με αυτό που λέγεται Ziria Music Festival, σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα σε τραβήξει και πάλι πάνω στα βουνά των Τρικάλων Κορινθίας. Ε, με έμενα έτυχε να είναι δυο σερί χρονιές. Και αυτό οφείλεται όχι μόνο στις μπάντες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, αλλά - ακόμα περισσότερο - στους συντελεστές αυτού και φυσικά στην μαγευτική του τοποθεσία. Προτού προχωρήσω να αποτυπώσω στα κλεφτά μια εικόνα του τι ζήσαμε φέτος, να ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη από τις μπάντες που δεν κατάφερα να δω, επειδή λόγω υποχρεώσεων έχασα όλες τις εμφανίσεις του Σαββάτου.

Ziria Music Festival

Η αρχή έγινε με τους Θραξ Πανκc, οι οποίοι έσυραν τον χορό με τις θρακιώτικες μουσικές τους  - και μετέφεραν το «πανηγύρι» από το σαλέ στην σκηνή δημιουργώντας ένα ανθρώπινο ποτάμι. Με τη γκάιντα και το νταούλι να έχουν τον κύριο λόγο και τις εξαιρετικές πολυφωνίες του Γιώργου και του Βαΐτση να συμπληρώνουν. Φυσικά, το άλλο μισό της χάρης τους, και το οποίο απολαύσαμε τη δεύτερη μέρα, οφείλεται στην κιθάρα του Πάνου, με τα ριφ του να φέρνουν πιο πολύ σε Tool παρά σε punk. Σίγουρα θα μας απασχολήσουν αρκετά φέτος.

Θραξ Πανκc

Επόμενοι στη σκηνή, οι Πατρινοί-που-έγιναν-Αθηναίοι, Void Droid με το δυναμικό heavy rock/southern metal τους. Από την εμφάνισή τους ξεχώρισα - πέρα από τα κλασικά πλέον "Chameleon White" και "Watermaker" - το "S.E.V" από τον επερχόμενο δίσκο τους. Από τις καλύτερες εμφανίσεις τους, όπως παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, και μάλλον η τελευταία τους για αρκετό καιρό, αφού (στρατιωτικές) υποχρεώσεις θα τους κρατήσουν εκτός πίστας.

Void Droid

Η μόνη μπάντα στα εννιά χρόνια ζωής του φεστιβάλ που παίζει δυο συνεχόμενες χρονιές, ήταν αυτή που διαδέχθηκε τους Void Droid. Οι Puta Volcano, λοιπόν, φαίνονται να ωριμάζουν με το χρόνο και στημένοι όπως ακριβώς και πέρσι, έδωσαν βάση περισσότερο στο εξαιρετικό "Harmony Of Spheres", χωρίς ωστόσο να μας στερήσουν κομμάτια από το παρελθόν, όπως τα "Sun" και "Raindance". Τέσσερις ενθουσιώδεις προσωπικότητες σε μια αρμονική σύμπραξη υπό το φωτισμό του Milky Way.

Ώσπου ήρθε η σειρά του μεγαλύτερου ονόματος του φεστιβάλ, και ενός εκ των σίγουρων χαρτιών τα τελευταία χρόνια. Λίγο πριν το κλείσιμο της πρώτης μέρας, έδωσαν και αυτοί το παρών με μια επαγγελματική εμφάνιση - όπως μας έχουν συνηθίσει. Με αλλαγμένο Μπάμπη και πάλι (ξυρισμένο κεφάλι, μούσι), οι Planet Of Zeus ήταν ακόμα μια καλή αφορμή για να ζεσταθούμε από το αρκετό ψύχος που επικρατούσε. Με "Leftovers", "Them Nights", "Vanity Suit", "The Great Dandolos" και ένα σετ «Μόνο Επιτυχίες» (sic) επιβεβαίωσαν την φήμη τους και αυτή τη φορά.

Planet Of Zeus

Για κλείσιμο της πρώτης μέρας στην σκηνή ανέβηκαν οι Space Blanket, οι οποίοι έστησαν το προσωπικό τους ηλεκτρονικό show, με δικά τους κομμάτια αλλά και ρεμίξ. Διαφορετικό άκουσμα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα, το οποίο όμως υποδέχθηκαν θερμά όλοι οι παρευρισκόμενοι και έκανε το πρώτο βήμα για τη συνέχεια με το πάρτι στο σαλέ που θα ακολουθούσε.

Την δεύτερη μέρα άνοιξαν οι Molino, ένα ντουέτο που σίγουρα θα έχει πετύχει κάποιος σε μια κυριακάτικη βόλτα στο Μοναστηράκι. Με έντονη καλοκαιρινή διάθεση, απέδειξαν πόσο ανεβαστική μουσική είναι η αφρικανική και εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία του ήλιου για το σκοπό τους.

Black Athena

Λίγο προτού μας αποχαιρετήσει η ζέστη, οι Black Athena και Νέγρος Του Μοριά ανέβηκαν στη σκηνή και με το funky χιπ χοπ τους προσπάθησαν να διατηρήσουν ζεστό τον κόσμο - και το κατάφεραν. Δεν είναι του γούστου μου τέτοια ακούσματα, αλλά σαφώς και είναι υπέρ της διοργάνωσης η πολυσυλλεκτικότητα του φεστιβάλ.

Νέγρος Του Μοριά

Οι κοντοχωριανοί Les Skartoi, συνέχισαν εκεί που σταμάτησαν οι Molino, κατά κάποιο τρόπο. Εκεί που είχε αρχίσει να μπάζει κρύο λίγο πάνω από το φυσιολογικό, ήρθαν και έδιωξαν το ψύχος με το ska/reggae τους, μεταφέροντας τον κόσμο σε μια φανταστική παραλία. Εξαιρετική, καλοδουλεμένη μπάντα, με μεγάλο ατού της τα ζωντανά πνευστά και την «μαύρη» χροιά της τραγουδίστριάς της.

Les Skartoi

Σε διαφορετικό χρώμα η συνέχεια με τους Big Nose Attack. Το ντουέτο των Αθηναίων αδερφών δεν χρειάστηκε παρά μερικά δευτερόλεπτα για να μας παρουσιαστεί. Με το πιο γνωστό τους χιτάκι "Yeah! (That Girl)" ξεκίνησαν την εμφάνισή τους και με το καλησπέρα δεχθήκαμε το μπλουζαριστό vintage rock τους. Πιασάρικοι, άμεσοι, ωμοί, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του φεστιβάλ, έκαναν τη μετάβαση από την άμμο της παραλίας στην άμμο της ερήμου πολύ ομαλότερη. Γιατί σειρά είχαν οι...

Big Noise Attack

...1000mods. Stoner rock με εμπειρία πολλών παραστάσεων και άνεση επί σκηνής από τους χιλιομοδαίους. Χωρίς να είναι η καλύτερη τους εμφάνιση που έχω παρακολουθήσει, στηριζόμενοι αρκετά στην τελευταία τους κυκλοφορία με τίτλο "Repeated Exposures", μετέτρεψαν σε μια απέραντη έρημο το χιονοδρομικό της Ζήρειας. Αναπόσπαστα κομμάτια του σετ τους και δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε τώρα, τα "Low", "Claws" και φυσικά το "Vidage", τα οποία εκτιμήθηκαν δεόντως και γέμισαν τα πνευμόνια μας με χώμα.

1000 Mods

Αν οι Puta Volcano είναι η πρώτη μπάντα που έπαιξε δυο συνεχόμενες χρονιές στο φεστιβάλ, οι Θραξ Πανκc έγιναν με τη μια η μοναδική μπάντα που έπαιξε δυο συνεχόμενες μέρες(!). Με ένα φαντασμαγορικό πανηγύρι αποχαιρετίσαμε την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ σε ένα πλήρες σετ από τους Θρακιώτες. Εξαιρετικής έμπνευσης κίνηση, που ευλόγως θα συγκριθεί αρκετά με αυτή των Villagers Of Ioannina City. Το μέλλον τους ανήκει. 

Η συνέχεια μεταφέρθηκε στο σαλέ με dj-sets από τους KafKa και Spyreas Sid του Εν Λευκώ και των Cyanna Mercury αντίστοιχα.

Ziria Music Festival

Και κάπως έτσι έληξε για μένα προσωπικά το φεστιβάλ. Ήταν κρίμα που δεν κατάφερα να δω μπάντες όπως οι Sleepin Pillow, οι Balothizer και οι Victim Of Society, καθώς και τους Whereswilder, Holy Monitor. Δύσκολα πετυχαίνεις τόσα ποιοτικά σχήματα σε ένα φεστιβάλ, οπότε το κρίμα είναι διπλό. Ωστόσο, αν και μισή, η εμπειρία του Ziria Music Festival ήταν μοναδική. Σε σχέση με πέρσι, το κρύο μου φάνηκε ηπιότερο - απόδειξη, ο άνετος βραδινός ύπνος στη σκηνή, ο κόσμος πολύς περισσότερος - ειδικά από τη δεύτερη μέρα, η οργάνωση σαφώς αρτιότερη - αν και δεν είχαν πολλά πράγματα να βελτιώσουν, οι μπάντες εξίσου εξαιρετικές και το όλο σκηνικό πραγματικά ασύλληπτο. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν με τον τρόπο τους στην διοργάνωση και διεξαγωγή του φεστιβάλ. Φρόντισαν να περάσουμε εμείς καλά, ελπίζω περνώντας και οι ίδιοι το ίδιο καλά. Πλέον μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το Ziria Music Festival είναι ένα κορυφαίο festival, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες (μουσική, τοποθεσία, οργάνωση, κλπ) που το καθορίζουν. Ας μείνουμε με τη μαγευτική εικόνα του έναστρου ουρανού, με το βουνό, την ψύχρα μες το κατακαλόκαιρο και, φυσικά, τις αγαπημένες μας μουσικές, κάνοντας υπομονή μέχρι του χρόνου.

Υ.Γ. Όσοι βρεθήκατε στο φεστιβάλ, μπείτε στον κόπο να αφήσετε feedback εδώ.

Φωτογραφίες: Νάντια Μακρή (facebook.com/NadiaMcPhotography)

  • SHARE
  • TWEET