Sivert Hoyem live σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, 21-24/04/16

Το επόμενο βήμα μιας εντυπωσιακής πορείας

Sivert Hoyem, The Karamazov Project @ Principal, 21/04/16

Χωρίς ουσιαστικό λόγο, σκεφτόμουν να «κάψω» τη συγκεκριμένη βραδιά. Δεν φταίει ο Hoyem αφού είναι ένας καλλιτέχνης τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα. Ορισμένες φορές, όμως, η κούραση και οι προσωπικές υποχρεώσεις σε οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις κάνοντάς σε να χάνεις σημαντικές ή απλά πολύ ευχάριστες εμπειρίες από τη ζωή σου. Ευτυχώς, έστω και την τελευταία στιγμή, η «λογική» επικράτησε.

Ήταν όμως πολύ αργά για να προλάβω την εμφάνιση του Πάνου Πανταζόπουλου με το The Karamazov Project. Αν και δεν γνωρίζω το υλικό του, οφείλω να απολογηθώ από τον καλλιτέχνη, αφού υποστηρίζω ακράδαντα ότι οι θεατές πρέπει να στηρίζουν όλους όσους εμφανίζονται σε μια συγκεκριμένη βραδιά.

Ενώ στην εμφάνιση του Hoyem είχε ήδη τοποθετηθεί η ταμπέλα "Sold-Out" και το Principal ήταν ασφυκτικά γεμάτο, ο πανύψηλος Νορβηγός, συνοδευόμενος αυτήν τη φορά από ολόκληρο το συγκρότημα του, ανέβηκε στη σκηνή. Αν και στις solo εμφανίσεις του έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την φωνή του σε όλο της το μεγαλείο και ταυτόχρονα να διεκδικούμε ολοένα και περισσότερες συνθέσεις των Madrugada, μόνο οι full band περιοδείες προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία μιας πραγματικής συναυλίας.

Sivert Hoyem

To ομώνυμο "Lioness" άνοιξε πανηγυρικά τη βραδιά. Ο φετινός δίσκος διεκδικεί την πρωτιά στην solo καριέρα του καλλιτέχνη με τις πολλές αξιόλογες συνθέσεις του. Φυσικά, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις παλιότερες δουλειές του, κάτι που φάνηκε από τα "Black & Gold" και "Empty House" που ακολούθησαν. Ο κόσμος απολαμβάνει την κάθε στιγμή αλλά οι πρώτες νότες του "What’s On Your Mind" έκαναν τη διαφορά. Η αγάπη που τρέφει το ελληνικό κοινό στους Madrugada δεν φθίνει όσα χρόνια και αν περάσουν.

Το setlist μοιράστηκε δίκαια ανάμεσα στην προσωπική δισκογραφία του Hoyem και το παρελθόν του, με πέντε συνθέσεις των Madrugada να αποτελούν ίσως τον πιο κατάλληλο αριθμό που δεν υποσκελίζει την solo καριέρα του Sivert και ταυτόχρονα δεν απογοητεύει τους οπαδούς των Νορβηγών. Προσωπική ένσταση, οι αλλαγές στον ήχο του "Majesty" που όμως δεν έδειξαν να ενοχλούν ιδιαίτερα την πλειοψηφία του κοινού.

Sivert Hoyem

Μέσα στο πλούσιο setlist ο Hoyem πρόλαβε να ευχηθεί για τα γενέθλια του νέου του κιθαρίστα, να διακωμωδήσει τον θεσμό του encore και να κλείσει προσωρινά την βραδιά με το "Sleepwalking Man". H επιστροφή με τo πολυαγαπημένο μου "Electric" και το καταπληκτικό "The Kids Are On High Street" μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη επιτυχία της προσωπική του καριέρας, το "Moonlanding".

Η συγκεκριμένη βραδιά ήρθε για να συνεχίσει την εντυπωσιακή πορεία του Sivert Hoyem στη χώρα μας. Μια εμφάνιση για την οποία οι παρευρισκόμενοι θα βρουν μόνο θετικά επίθετα για να τη χαρακτηρίσουν. Μια μαγευτική φωνή, συνθέσεις από αξιόλογες ως και φανταστικές, σεμνή και ταπεινή εμφάνιση και ικανοποιητική διάρκεια. Τι περισσότερο μπορεί να ζητήσει κανείς;

Γιάννης Βόλκας

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Lioness
Black & Gold
Empty House
Lost At Sea
What’s On Your Mind (Madrugada song)
Where Is My Moon
Honeybee (Madrugada song)
Prisoner Of The Road
Into The Sea
Void
The Boss Bossa Nova
Gorlitzer Park
Give It A Whirl
Majesty (Madrugada song)
Sleepwalkin Man

Encore:
Electric  (Madrugada song)
The Kids Are On High Street  (Madrugada song)
Moonlanding

 

Sivert Hoyem, Remi & The Road @ Piraeus 117 Academy, 24/04/16

«Ο Sivert εδώ νοιώθει σαν στο σπίτι του - και καλά κάνει»

Και οι δύο αθηναϊκές βραδιές sold-out για τον αγαπημένο Νορβηγό του ελληνικού κοινού, που παγίωσε πλέον για τα καλά την ιδιαίτερη σχέση του με την χώρα μας.

Remi & The Road

Πριν το ρολόι δείξει οκτώμισι, ο παλιός γνώριμος όσων ακολουθούν συναυλιακά τον Hoyem, Remi & The Road ξεκίνησε τη βραδιά. Μόνος με μια κιθάρα πάνω στη σκηνή και αρκετό κόσμο από νωρίς στην αρένα, δεν είχε εύκολο έργο.

Remi & The Road

Παρά το -εμφανές σε όσους από εμάς τον έχουμε ξαναδεί- τρακ και την επακόλουθη τάση να βιάζεται σε κάθε τραγούδι, μας παρουσίασε ένα ευχάριστο ημίωρο σετ. Κι ενώ ευγενικά περιέλαβε αρκετές crowd-pleaser διασκευές, το μεγάλο χειροκρότημα έπεσε στη μέση ενός δικό του τραγουδιού, του εξαιρετικού "I Wait For You". Πρόκειται για μια ωραία φωνή και μια γλυκιά παρουσία, που μας άφησε ικανοποιημένους.

Where Have I Wronged You / Save Your Soul / Jolene cover / In A Moment / I Wait For You / I Put A Spell On You cover/ I Dreamt About This / Street Spirit cover

Sivert Høyem

Η τήρηση του προγράμματος είναι θεσμός στις συναυλίες του Hoyem. Αυτός και η μπάντα του βρίσκονταν ήδη επί σκηνής ένα μόλις τέταρτο μετά τις εννιά.

Ο ήχος -κάποιες στιγμές επιθετικός και ηλεκτρικός κι άλλες γλυκός και ακουστικός-  δεν μας απασχόλησε με τεχνικά προβλήματα και τα προβαλλόμενα στο background προσέδιδαν στην έτσι κι αλλιώς ατμοσφαιρική βραδιά. Το όνομα του καλλιτέχνη δεν γράφτηκε στο φόντο παρά μόνο στο τέλος της συναυλίας, αφότου μας είχε δώσει τον καλύτερο εαυτό του -σε πείσμα της «αυτοδιαφήμισης» που συνηθίζεται στα live. Αυτό είναι άλλο ένα δείγμα λεπτότητας και πολιτισμού.

Sivert Hoyem

Η αμφιθεατρική διάταξη του χώρου έκανε καλή εντύπωση στον κόσμο που επισκέφθηκε το Piraeus 117 Academy για πρώτη φορά. Ο εξαερισμός μας τα χάλασε κάπου προς το τέλος, αλλά η συγκέντρωση του κόσμου κάτω από τη σκηνή ίσως να δικαιολογεί την όποια ζέστη.

Sivert Hoyem

Ο Sivert χθες βρήκε ακριβώς την ενέργεια που μας συγκλόνισε στην τελευταία συναυλία των Madrugada. Τα νέα τραγούδια του τον βοήθησαν να ξεδιπλώσει τις διαφορετικές πτυχές της ερμηνευτικής του δεινότητας και οι πολύ καλοί μουσικοί που τον πλαισίωσαν άλλαζαν ύφος κι έπιαναν επιτυχώς το συναίσθημα κάθε σύνθεσης. Μαζί, μας παρουσίασαν τον νέο δίσκο "Lioness" και μας γύρισαν στα παλιά, με αρκετά από Madrugada.

Εξέχουσα στιγμή της βραδιάς, το ανατριχιαστικό "The Kids Are On High Street" του encore, κατευθείαν μέσα από το κοινό, όπου βρέθηκε ο Sivert με την άνεση που βρίσκεσαι ανάμεσα σε φίλους. Η σχέση με το κοινό του άλλωστε εξελίσσεται σε μια σταθερή και θερμή φιλία.

Sivert Hoyem

Ο Hoyem στην Αθήνα αισθάνεται πλέον σαν στο σπίτι του και δεν διστάζει να το δείξει, πάνω και κάτω από τη σκηνή. Δύο περίπου ώρες μετά το εναρκτήριο "Lioness", μας ευχαρίστησε χειροκροτώντας για το «υπέροχο βράδυ» και υποσχέθηκε να επιστρέψει «στην ωραιότερη πόλη του κόσμου» «πολύ-πολύ σύντομα». Εις το επανειδείν!

Κατερίνα Μυτιληναίου

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com

 

Διαβάστε την παρουσίαση του νέου δίσκου του Sivert Hoyem, "Lioness", από την Κατερίνα Μυτιληναίου εδώ.

 

SETLIST


Lioness
Black & Gold
Empty House
Lost At Sea
What's On Your Mind? (Madrugada)
Where Is My Moon
Honey Bee (Madrugada Song)
Prisoner Of The Road
Into The Sea
V-O-I-D
The Boss Bossa Nova
Görlitzer Park
Give It A Whirl
Majesty (Madrugada)
Sleepwalking Man

Encore:
Electric (Madrugada)
Born To Die (Lana Del Rey)
The Kids Are On High Street (Madrugada)
Moon Landing

  • SHARE
  • TWEET