Amenra: «Οι μέρες μας στην Ελλάδα είναι από τις πιο αξέχαστες στιγμές μας»

Οι Amenra έρχονται στην Ελλάδα και ευκαιρίας δοθείσης μας είπαν για τη δυσκολία της μουσικής τους, τα σχέδια τους, αλλά και για τη σχέση τους με το ελληνικό κοινό

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 11/12/2018 @ 12:12

Ένα από τα συνεπέστερα και συναρπαστικότερα συγκροτήματα του ακραίο ήχου εδώ και αρκετά χρόνια, θα μας επισκεφτεί για ακόμη φορά τις επόμενες ημέρες. Οι συνεχείς εξαιρετικές δουλειές τους ανεβάζουν την επιθυμία για αυτήν τη βραδιά και όλα αυτά μαζί συνετέλεσαν στο να επικοινωνήσουμε με την μπάντα για να μας πει τόσο για την επερχόμενη συναυλία όσο και για άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ σας. Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα για την μπάντα αυτή την περίοδο;

Στην πραγματικότητα, όλα όσα κάνουμε αποτελούν ένα σημαντικό γεγονός στην πορεία μας. Νομίζω ότι η συναυλία κυκλοφορίας του δίσκου ήταν κάτι το αξιομνημόνευτο για την περίοδο. Μετά θα έλεγα οι δύο περιοδείες μας με τους Neurosis και τους Converge στις ΗΠΑ. Και η περιοδεία μας στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία. Το show που κάναμε με τον χορευτή του Butoh, Imre Thormann ήταν εντυπωσιακό ακόμα κι αν το λέω μόνο εγώ. Υπήρχαν πολλά πράγματα και στιγμές.

Πιστεύεις ότι το "Mass VI" είναι η μουσική συνέχεια των προηγούμενων άλμπουμ ή είναι κάτι καινούργιο;

Δεδομένου ότι είναι το έκτο άλμπουμ, προτιμώ να το αναφέρω ως συνέχεια, όλα έχουν τη θέση τους στη διαδρομή μας.

Το "Mass VI" προέκυψε να είναι όπως εσείς σκοπεύατε πριν μπείτε στο στούντιο ή αφήσατε την έμπνευση να σας οδηγήσει;

Βγαίνει κυρίως όπως σκοπεύουμε να είναι, αλλά η μαγεία στο στούντιο είναι ότι εκεί όλα τα κομμάτια ταιριάζουν μαζί.

Θα θέλατε να αλλάξετε κάτι σε αυτό;

Είναι πάρα πολλά για να τα γράψω εδώ.

Amenra

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για να συνθέσετε ένα άλμπουμ;

Γράφουμε και συνεχίζουμε να γράφουμε μόλις έχουμε μια αξιοπρεπή ιστορία να διηγηθούμε. Κάποιοι γράφουν στο σπίτι, φέρνουν τις σκέψεις στο τραπέζι, τις προβάρουμε και βλέπουμε που μας οδηγεί. Ορισμένα πράγματα είναι τόσο καλά που δεν χρειάζονται πολύ περισσότερη δουλειά.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για την μπάντα;

Είναι πολλές για τις αναφέρουμε. Τα πάντα γύρω μας. Όλα όσα βλέπουμε, ακούμε και μυρίζουμε. Οτιδήποτε ζούμε και έχουμε ζήσει. Πόνος κυρίως. Και πώς να ζήσουμε μαζί του.

Η αίσθηση της μουσικής και της ατμόσφαιρας είναι τόσο δυνατή και δίνει την εντύπωση ότι όλα αυτά προέρχονται από τις δικές σας εμπειρίες. Είναι αυτή η πραγματικότητα;

Είναι ναι. Δεν κάνουμε concept άλμπουμ.

Είναι δύσκολο ή επώδυνο να συνθέσετε αυτό το είδος μουσικής και να δημιουργήσετε μια τέτοια ατμόσφαιρα;

Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο δύσκολο, παρά οδυνηρό. Είναι πραγματικά επουλωτικό, αλλά πάντα σκληρό.

Υπάρχετε ως συγκρότημα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και έχετε κυκλοφορήσει έναν σημαντικό αριθμό άλμπουμ. Ποια περίοδος πιστεύεις ότι είναι η πιο δημιουργική και ποιο άλμπουμ θα επέλεγες και γιατί;

Τα "Mass III" και "Mass VI". Θα έλεγα ότι αυτά είναι τα ορόσημα στη δισκογραφία μας. Με το "Mass III" αισθάνομαι ότι βρήκαμε κάπως την κατεύθυνσή μας, αλλά και κάτι «αξεπέραστο» στη μουσική μας. Αγγίξαμε κάτι και κάποιον. Δύσκολο να εξηγηθεί. Το ίδιο ισχύει και για το "Mass VI", και εδώ νιώθω ότι ήμασταν σε θέση να βελτιώσουμε τη δημιουργία μας, να γίνουμε λίγο καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε και σε σύγκριση με αυτό που ήμασταν πριν. Ενηλικίωση ίσως.

Ποιο είναι το μουσικό όραμά σου; Τι θα θέλατε να επιτύχετε ως μουσικοί ή ως συγκρότημα;

Την τελειότητα.

Τι είδους μουσική ακούς αυτήν την περίοδο; Μπορείς να αναφέρεις μερικά από τα άλμπουμ που βρίσκονται στη playlist σου;
Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, ακούω Iron & Wine.

Amenra

Αν κάποιος δεν παρακολούθησε την προηγούμενη ζωντανή εμφάνισή σας στην Αθήνα, τι θα μπορούσε να περιμένει από την επερχόμενη;

Ίσως αυτό είναι ένα ερώτημα για να ρωτήσετε ένα μέλος του ακροατηρίου της τελευταίας συναυλίας στην Αθήνα. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι θα είναι αξέχαστη για πολύ καιρό. Δεν νιώθω άνετα να γράφω στρατηγικές λέξεις μάρκετινγκ για να προσελκύσω ανθρώπους στην συναυλία. Ξέρω τι κάνουμε και ξέρω τι μπορούμε να προσφέρουμε σε ανθρώπους που μας ανοίγονται.

Τι φέρνεις στη μνήμη σου πιο εύκολα από την προηγούμενη ζωντανή εμφάνιση στην Ελλάδα;

Καλές στιγμές. Είναι αυτό που θυμάμαι. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο συναίσθημα στην Ελλάδα. Το ακροατήριο νιώθει κάπως πιο «ανυπόμονο». Οι άνθρωποι χρειάζονται τη μουσική σχεδόν όσο και εμείς. Θυμάμαι τις πρώτες στιγμές που παίξαμε στην Ελλάδα, που ήταν στη Θεσσαλονίκη, ένας φίλος μας John Kontan και το κορίτσι του η Άννα μας έφεραν εκεί δυο φορές. Τη σωστή στιγμή, όταν το χρειαζόμασταν περισσότερο και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Νομίζω ότι αυτές οι μέρες στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πιο αξέχαστες στιγμές της ύπαρξής μας. Και ήταν το ίδιο πράγμα με την Ελίνα. Πέρυσι, ήταν υπέροχο για εμάς. Είναι αυτά τα πράγματα και οι στιγμές που κάνουν μια μπάντα όλο και πιο δεμένη. Αυτοί οι άνθρωποι μας βοηθούν να οικοδομήσουμε το μέλλον της μπάντας. Οι δεσμοί ενισχύονται σε στιγμές όπως αυτές.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Amenra;

Πολλές περιοδείες και κάποιες ξεχωριστές συναυλίες για το 20ο έτος της ύπαρξής μας. Γράψιμο μουσικής, νέες κυκλοφορίες με άλλα project. Γενικά όμορφα πράγματα.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

Κι εγώ ευχαριστώ.

  • SHARE
  • TWEET