Συνέντευξη Playgrounded

«Δεν γράφουμε μουσική απλά για να την γράφουμε, θέλουμε να διαδώσουμε τις ιδέες μας στον κόσμο που θα μας ακούσει»

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 04/12/2012 @ 12:10
Οι Playgrounded είναι μια μπάντα από την Αθήνα, οι οποίοι μόλις κυκλοφόρησαν τον νέο τους δίσκο "Athens". Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με δύο από αυτούς, τον Μιχάλη και τον Ορέστη, για να τους γνωρίσουμε και να κουβεντιάσουμε για το "Athens" και ό,τι άλλο τους απασχολεί.

Καλησπέρα παιδιά, για να ξεκινήσουμε, σας παρακαλώ παρουσιάστε μας το συγκρότημα σας.
M: Είμαστε οι Οδυσσέας και Ορέστης Ζαφειρίου σε μπάσο και πλήκτρα αντίστοιχα ο Μιχάλης Κοτσιράκης στις κιθάρες, φωνητικά ο Σταύρος Μαρκώνης και τύμπανα ο Βασίλης Ποδαράς. Είχαμε ξεκινήσει από το 2008 με άλλον drummer και μετά το 2010 καταλήξαμε σε αυτό το line-up, με το οποίο γράψαμε και όπως φαίνεται θα παραμείνει σταθερό. Η βάση μας αυτή την στιγμή είναι η Αθήνα.

Τι μουσική θα έλεγες ότι παίζετε;
Oρ: Να η ερώτηση, που έλεγα «τι θα απαντήσουμε(;)». Εγώ θα κατευθύνω την μουσική μας στον βαρύ ήχο με επιρροές από « παιδικά»! (γέλια)

Ποιές είναι οι βασικές σας επιρροές λοιπόν;
M: Karnivool, Tool, Porcupine Tree και διάφορες μπάντες ηλεκτρονικής μουσικής.

PlaygroundedΠώς επιλέξατε το όνομα σας;
Μ: Είναι ένα λογοπαίγνιο το οποίο έχει τρεις-τέσσερις διαστάσεις  Πρώτα η προφανής, παιδική χαρά, μετά το ότι μπορείς να παίζεις ενώ είσαι τιμωρημένος και επίσης ότι μπορείς να παίζεις ενώ είσαι «προσγειωμένος» στην γη.

Πόσο καιρό σας πήρε να φτιάξετε το "Athens";
Μ: Δύο από τα κομμάτια μας είναι από τα πρώτα που γράψαμε, ποτέ. Το τελευταίο κομμάτι γράφτηκε λίγο πριν μπούμε στο studio το 2010. Όποτε υπολόγισε ότι όλα αυτά τα χρόνια συνθέτουμε και μετέπειτα γράφαμε τον δίσκο. Το παλεύουμε πολύ και ο προβληματισμός μας προσπαθούμε να βγει προς τα έξω. Δεν γράφουμε μουσική απλά για να την γράφουμε, προσπαθούμε να εκφραστούμε και να διαδώσουμε τις ιδέες μας στον κόσμο που θα μας ακούσει.

Τι πραγματεύεται ο νέος δίσκος;
Μ: Τα θέματα που μας απασχολούν είναι κοινωνικά και πολιτικά, κυρίως. Δεν λείπουν κάποιες προσωπικές ανησυχίες και ψυχολογικές καταστάσεις, έχοντας τέτοια φύση ώστε να απευθύνονται σε διάφορα ζητήματα που μπορεί να απασχολούν εμάς ή τον ακροατή. Οι στίχοι γράφονται από εμένα και τον Ορέστη.

PlaygroundedΠοιός επιμελήθηκε της παραγωγής του δίσκου;
Μ: Η παραγωγή έγινε από εμάς μαζί με τον Γιώργο Αλαμάρα στα Nurv Studios.

Ποιός ασχολήθηκε με το mastering του δίσκου;
Ορ: Ο Ted Jensen στα Sterling Studios στην Αμερική, επιμελήθηκε του τελικού ήχου του δίσκου μας. Είναι μεγάλη μας τιμή, καθώς έχει κάνει master σε Dream Theater, Deftones και Muse. Επιλέξαμε αυτόν τον άνθρωπο γιατί μας αρέσουν οι δουλειές του και μας ενδιαφέρει ο ήχος μας να πλησιάσει στις μπάντες που ανέφερα.

Ποιός έχει ασχοληθεί με το artwork του "Athens";
M: Έχει επιμεληθεί αποκλειστικά ένας φίλος με κωδικό όνομα Judas Priestley! (γέλια) Ο οποίος έχει εντάξει το concept του μέσα από τις προεκτάσεις της μπάντας και των στίχων μας. Το αποτέλεσμα εγινε custom printed μεταξοτυπία από τους fuzz ink.

Υπάρχει πολιτική μέσα στους στίχους σας; Έχετε πολιτικοποιημένο παρελθόν και παρόν;
Μ: O δίσκος λέγεται "Athens", από το ομώνυμο κομμάτι το οποίο περιγράφει μια στιγμή από τις εκατοντάδες πορείες που έχουμε ζήσει. Στο οποίο νιώθεις κυνηγημένος και φοβισμένος, αλλά κάποια στιγμή (σε) παρακινούμε ώστε να πάρεις μια απόφαση, σε ποια πλευρά θες να ανήκεις, για να βρεις τους ανάλογους ανθρώπους δίπλα σου. Ευχόμαστε κάποια στιγμή, κάποιον «Δεκέμβρη» να αλλάξουν τα πάντα.

PlaygroundedΠοιά είναι λοιπόν τα καλά και τα κακά στο να είσαι σε μια μπάντα;
Ορ: Καλό είναι ότι συναναστρεφόμαστε πέντε άνθρωποι φίλοι και μουσικοί. Μέσα από αυτή την τριβή διαπιστώνουμε πιο εύκολα (από ότι αν ήμασταν μόνοι μας) τις αδυναμίες μας και αυτό μας κάνει να τις διορθώνουμε πιο γρήγορα.
Μ: Ένα κακό είναι ότι έχουμε δυσκολευτεί πάρα πολύ οικονομικά, πέραν ότι έχουμε δώσει και πολλά από το χρόνο μας και τον εαυτό μας. Αυτό βεβαία είναι οτι γουστάρουμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να παραπονευόμαστε.

Πού θα θέλατε να ζείτε ή να δημιουργείτε μουσική;
Μ: Αν ζούσαμε αλλού, δεν θα ήμασταν αυτή η μπάντα που είμαστε. Δεν θα είχαμε τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς  Από εμπορική άποψη ίσως θα ήταν πιο εύκολα αν ήμασταν κάπου αλλού.

Έχετε κάποιο σπόνσορα ή κάποιο μάνατζερ;
M: Συζητάμε ένα τρόπο μέσω κάποιου manager για συναυλίες και προώθηση. Έχουμε και πολύ δύσκολο στήσιμο οπότε χρειαζόμαστε κάτι ιδιαιτέρα οργανωμένο.

Με ποιά μπάντα θα θέλατε να βρεθείτε μαζί επί σκηνής;
M: Με τους Karnivool.
Ορ: Θα ήθελα να παίξουμε με μπάντες οι οποίες έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εμάς και επενδύουν πάνω στην μουσική όπως εμείς.

PlaygroundedΥπάρχει σκηνή στην Ελλάδα;
Ορ: Υπάρχουν πολλές αξιόλογες progressive μπάντες που κάνουν προσπάθειες, αλλά δεν φαίνονται  και δεν στηρίζονται εδώ  ώστε να γίνουν γνωστές. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι να έρθουμε σε επαφή και να «σπρώξουμε»  λίγο παραπάνω αυτό το δύσκολο μουσικό είδος. Μια τελευταία επαφή ήταν με τους Solar Monkeys που κάνουν και αυτοί μια παρόμοια προσπάθεια με εμάς και ελπίζουμε να πάει καλά.
Μ: Σίγουρα υπάρχει ελληνική σκηνή, αλλά δεν ξέρω αν αυτή είναι progressive ή μπορούμε να μιλήσουμε γενικά για metal και rock. Δεν  μπορώ να μην αναφέρω λοιπόν τους Tardive Dyskinesia, Planet Of Zeus, Solar Monkeys, Poem, Fool In The Box, Enstro οι οποίοι κατ' εμέ είναι αυτή την στιγμή αρκετά μπροστά.

Tι σχέδια υπάρχουν για το μέλλον;
M: Στόχος μας τώρα είναι οι ζωντανές εμφανίσεις. Είτε είναι στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Είμαστε στην φάση προώθησης του δίσκου οπότε δεν έχουμε πολύ χρόνο να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα.

Σας επηρεάζει το τι λένε φίλοι, οπαδοί για την μουσική σας; Επηρεάζεστε γενικά από τα λόγια (καλά ή κακά);
Ορ: Νομίζω ότι έτσι όπως προσπαθούμε να εξελιχθουμε, βασικός στόχος είναι να γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας. Προφανώς είναι καλό να ακούς και καλά και κακά  το ένα γιατί σε στηρίζει και το δεύτερο γιατί προσπαθείς να το διορθώσεις.
Μ: Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε απογοητευτεί, αλλά αυτό δεν υπήρξε τροχοπέδη για την εξέλιξη μας.

PlaygroundedΤι άποψη έχετε για την πειρατεία και το downloading; Αγοράζετε δίσκους;
M: Εμείς σκεφτόμαστε ήδη να δώσουμε το άλμπουμ για ελεύθερο κατέβασμα. Είμαστε θετικοί με αυτή την άποψη  το κάνουμε κι εμείς άλλωστε. Αγοράζουμε δίσκους από μπάντες που θέλουμε να στηρίξουμε και πιστεύουμε οτι το αξίζουν. Προφανώς για να μπορεί να υπάρξει διανομή και φυσική υπόσταση στο δίσκο (κάτι που θέλουμε πολύ) και εμείς αυτοχρηματοδοτούμενα θα κυκλοφορήσουμε τον δίσκο στις 19 Νοεμβρίου μέσω της Copro Records. Καταφέραμε ακόμα και στα δισκάδικα η τιμή στο άλμπουμ να είναι αρκετά χαμηλή. Δεν είμαστε υπέρμαχοι της βιομηχανίας αυτής. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μοιραστείς και να διανήμεις την μουσική, αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε.
Ορ: Πολλές φορές οι τιμές είναι απαγορευτικές για τον κόσμο. Καλύτερα να πηγαίνεις στα live της μπάντας και να στηρίζεις επιτόπου, αγοράζοντας εκεί τους δίσκους, αποφεύγοντας αν είναι δυνατόν την βιομηχανία.

Πείτε μου ένα βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα.
Μ: Αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Ερνέστο Σάμπατο.
Ορ: Εγώ διαβάζω τώρα το «Στο Δρόμο» του Τζακ Κέρουακ.

Θρησκεία;
Ορ: Η μπάντα δεν έχει καμία ανησυχία και επαφή μουσικά και στιχουργικά με θρησκείες. Σαν άτομα είμαστε σχετικά αδιάφοροι.

Tι σχέδια υπάρχουν για εμφανίσεις;
M: Έχουμε κανονίσει την παρουσίαση του δίσκου μας, στις 3 Γενάρη στο Six Dogs.

Σας ευχαριστώ, νομίζω ότι με τέτοιο υλικό που έχετε στα χέρια σας, οι στόχοι σας θα πραγματοποιηθούν.
Μ: Σε ευχαριστούμε πολύ.
  • SHARE
  • TWEET