Soilwork: «Οι Megadeth ακούγονται καλύτεροι από ποτέ με τον Dirk στα τύμπανα»

Ο ταλαντούχος frontman των Soilwork, Bjorn "Speed" Strid, μας μίλησε για την ένταξη του Dirk Verbeuren στους Megadeth, τη νέα συλλογή "Death Resonance", αλλά και το μέλλον της μπάντας.

Από τον Νίκο Καταπίδη, 28/07/2016 @ 11:56

Ο Bjorn "Speed" Strid είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο ταλαντούχους και πολυδιάστατους τραγουδιστές της σύγχρονης metal σκηνής. Με την επικείμενη κυκλοφορία του "Death Resonance", μιας συλλογής από bonus κομμάτια των Soilwork που πάνε πίσω εως και το 2005, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για το σκεπτικό αυτής της κυκλοφορίας, αλλά και φυσικά για το πώς η φυγή του ντράμερ τους Dirk Verbeuren και η ένταξή του στους Megadeth επηρεάζει τόσο τη μουσική, όσο και την πρακτική πλευρά των πραγμάτων στους Soilwork.

Soilwork Bjorn "Speed" Strid

Γεια σου Bjorn! Πού σε πετυχαίνω; Ξερω πως έχετε ένα μικρό διάλειμμα από την περιοδεία αυτήν τη στιγμή!

Γεια σου Νίκο, είμαι πολύ καλά, σ’ευχαριστώ, όντως έχουμε ένα μικρό διάλειμμα τώρα, παίξαμε σε μερικά φεστιβάλ τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου, οπότε τώρα έχουμε κανα δυο εβδομάδες πριν αρχίσουμε ξανά τον Αύγουστο, οπότε είμαι στη Σουηδία τώρα.

Ακούω εδώ και μέρες το "Death Resonance" κι ενώ είχα ακούσει σχεδόν όλα τα κομμάτια, μπήκα σε "Soilwork mood" ξανά! Πώς και αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε αυτήν τη συλλογή, και γιατί τώρα;

Νομίζω ξεκίνησε με την κυκλοφορία του "Beyond The Infinite" στην Ιαπωνία, το οποίο περιείχε πέντε κομμάτια. Είδαμε πως πολύς κόσμος θύμωσε επειδή κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία και τα κομμάτια άρεσαν πολύ, οπότε έτσι μας μπήκε η ιδέα, επειδή θέλαμε να το διαθέσουμε σε όλο τον κόσμο. Επίσης σκεφτόμασταν πως έχουμε πολλά «χαμένα» κομμάτια που δεν έχουν μπει σε κάποιον δίσκο, τα περισσότερα ήταν bonus στις ιαπωνικές εκδόσεις, οπότε είπαμε να τα βάλουμε όλα μαζί, καθώς επίσης και τα δυο νέα τραγούδια που είχαμε από τις ηχογραφήσεις του "The Ride Majestic", και παρόλο που είναι μια συλλογή με συνθέσεις που φτάνουν ως το 2005, θέλαμε να έχει την αίσθηση ενός δίσκου, γι' αυτό και κάναμε νέες μίξεις και mastering, ώστε να έχουν μια καλή ροή.

Soilwork Death Resonance

Ακούγοντας τα κομμάτια από την εποχή του "Sworn To A Great Divide" σκεφτόμουν πως ακόμη και όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος η μίξη δεν ήταν και τόσο καλή, ενώ υπάρχουν πολύ όμορφα κομμάτια. Συμφωνείς μαζί μου; Αν ναι υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσει μια remixed έκδοση του άλμπουμ κάποια στιγμή;

Το συζητάμε αυτό γιατί όπως είπες υπάρχουν πολλά καλά κομμάτια στον δίσκο αλλά η παραγωγή δεν είναι καλή, οπότε σίγουρα υπάρχει στα πλάνα μας να γίνει ξανά μίξη, ίσως του χρόνου που κλείνουν και δέκα χρόνια από την κυκλοφορία, πω δεν το πιστεύω πώς πέρασε ο καιρός! (γέλια)

Αυτό θα ήταν μια καλή ευκαιρία. Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να διαλέξετε ποια κομμάτια θα καταλήξουν ως bonus; Για παράδειγμα το "Wherever Thorns May Grow" είναι φανταστικό, θα έπρεπε να το ακούσουν όλοι!

Ναι, το ξέρω, θυμάμαι πως είχα στενοχωρηθεί που το "Wherever Thorns May Grow" και το "Martyr" δεν κατέληξαν στο δίσκο, γιατί πιστεύω πως είναι καλά κομμάτια, οπότε είναι πλέον διαθέσιμα για όλους. Μερικές φορές δεν σημαίνει πως το κομμάτι δεν είναι καλό, απλά όταν φτιάχνουμε το tracklist για έναν δίσκο είναι σημαντικό να υπάρχει καλή ροή, και μερικές φορές κάποια κομμάτια δεν ταιριάζουν. Νομίζω το ίδιο ισχύει και για τα δυο νέα τραγούδια, που γράψαμε για το "The Ride Majestic", τα οποία πιστεύω πως σου δίνουν και μια καλή ιδέα για τη μελλοντική μας κατεύθυνση.

Τα τελευταία χρόνια βγάζετε ασταμάτητα νέα μουσική, ειδικά η κυκλοφορία του "The Ride Majestic" τόσο σύντομα μετά το διπλό "The Living Infinite" δείχνει πως μάλλον περνάτε την καλύτερη περίοδό σας, τόσο δημιουργικά όσο και εμπορικά. Είναι πράγματι έτσι;

Ναι, θέλω να πω πως νιώθουμε καλά και νομίζω πως πραγματικά ανακαλύψαμε κάτι νέο μέσα από τις ηχογραφήσεις του "The Living Infinite", το οποίο ήταν μια μεγάλη πρόκληση, ένα διπλό άλμπουμ και νομίζω πως όλοι ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας και κάθε μέλος έβγαλε το μέγιστο των δυνατοτήτων του, όλοι συνεισέφεραν στον δίσκο και ανακαλύψαμε μια νέα πτυχή του εαυτού μας ως συνθέτες, κάτι που πήγε στο επόμενο επίπεδο με το "The Ride Majestic". Για να χρησιμοποιήσω ένα παλιό κλισέ, είναι μια νέα εποχή για μας και νιώθω ακόμη πολύ ενθουσιασμένος για να γράψουμε νέα μουσική, αλλά και να εξελίξουμε τον ήχο μας ακόμη παραπάνω.

Soilwork Bjorn "Speed" Strid

Μιας και ανέφερες το "The Living Infinite", για μένα μοιάζει σαν ένα κομβικό σημείο της καριέρας σας, ένας από τους σημαντικότερους δίσκους σας. Αλήθεια, ποιο άλμπουμ θεωρείς πως ήταν το μεγαλύτερο εως τώρα για την μπάντα, είτε εμπορικά, είτε δημιουργικά, ακόμη και προσωπικά για σένα;

Εμπορικά είναι σίγουρα το "Stabbing The Drama", αυτό ήταν το πιο επιτυχημένο άλμπουμ και σίγουρα το μεγαλύτερο single, δεν μπορούμε πλέον να παίξουμε ζωντανά χωρίς αυτό το κομμάτι (γέλια), αυτό έχω παρατηρήσει, αλλά σε προσωπικό επίπεδο νομίζω πως το "The Living Infinite" ήταν η πιο διασκεδαστική ηχογράφηση που έχω κάνει, είχε κάτι το ιδιαίτερο τόσο στη δημιουργία του όσο και σαν δίσκος. Νομίζω πως και το "The Ride Majestic" σημαίνει πολλά σε όλους μας γιατί περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και κατά τις ηχογραφήσεις, οπότε μπορεί να μην το διασκεδάσαμε τόσο, αλλά υπάρχουν πολλά συναισθήματα σε αυτόν τον δίσκο, κάτι που τον κάνει πολύ ιδιαίτερο.

Πολύ πρόσφατα ο Dirk έγινε κι επίσημα μέλος των Megadeth, με επακόλουθο την αποχώρησή του από τους Soilwork. Αλήθεια, όταν ξεκίνησε για να παίξει σε μερικές ζωντανές εμφανίσεις, πέρασε από το μυαλό σου πως μπορεί να του γίνει η πρόταση και τελικά να γίνει μέλος της μπάντας;

Για να τα πάρουμε από την αρχή, ο Dirk θα έπαιρνε απλά τη θέση του Chris Adler και νομίζω πως το πλάνο ήταν να επιστρέψει ο Chris μετά το πέρας των φεστιβάλ, αλλά αυτό δεν συνέβη. Βλέποντας τον Dirk με τους Megadeth στο Sweden Rock Festival ήξερα πως ο Dave Mustaine θα του έκανε την πρόταση, γιατί ακούγονταν φανταστικοί. Προφανώς καταλαβαίνω τον Dirk και τον υποστηρίζω, είμαι χαρούμενος γι' αυτόν, είναι μια μεγάλη ευκαιρία και την αξίζει, νομίζω πως οι Megadeth ακούγονται καλύτεροι από ποτέ με τον Dirk στα τύμπανα.

Προφανώς αυτό μας φέρνει σε μια πολύ δύσκολη θέση, ευτυχώς, όμως, έχουμε τον για πολλά χρόνια μαθητή του Dirk, Bastian Thusgaard, που μας βοηθά αυτό το καλοκαίρι και κάνει εξαιρετική δουλειά, βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και είναι μόλις 24 χρονών, νομίζω πως οι οπαδοί μας δεν θα απογοητευτούν, γιατί παίζει φοβερά. Επίσης, ζει στην Κοπεγχάγη που είναι πολύ πιο κοντά από το Los Angeles που μένει ο Dirk, οπότε, ίσως, μπορούμε να κάνουμε και πρόβες μαζί και να τζαμάρουμε, αυτό θα ήταν πολύ cool. (γέλια)

Όπως είπες, ο Bastian θα βρίσκεται πίσω από το kit για την περιοδεία, αλλά είμαι σίγουρος πως έχουν γίνει συζητήσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος μόνιμος ντράμερ της μπάντας. Σκοπεύετε να κάνετε κάποιες οντισιόν, έχετε υπόψιν κάποιους ντράμερ που θα θέλατε να δοκιμάσετε; Ξέρω πως ο Peter Wildoer (Darkane, James LaBrie) έχει παίξει μαζί σας στο παρελθόν και είναι πραγματικά φοβερός, επέτρεψέ μου να σου προτείνω να του κάνεις ένα τηλεφώνημα! (γέλια)

(Γέλια) Ξέρεις είναι πολυάσχολος τύπος, τώρα σπουδάζει για να γίνει καθηγητής και δεν νομίζω πως έχει τον χρόνο για κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω, δεν νομίζω να κάνουμε οντισιόν, για μας είναι πολύ σημαντικό να είναι κάποιος που ξέρουμε ήδη, δεν έχουμε την υπομονή να δοκιμάσουμε κάποιον και να περιοδεύσουμε μαζί του για να δούμε πώς είναι και σε προσωπικό επίπεδο, ο Bastian είναι σπουδαίος ντράμερ και φαίνεται να τα πηγαίνουμε πολύ καλά, αλλά θέλουμε λίγο χρόνο πριν πάρουμε κάποια απόφαση.

Αναμφίβολα το παίξιμο του Dirk ήταν καθοριστικός παράγοντας του ήχου των Soilwork τα τελευταία χρόνια, οπότε πώς πιστεύεις πως θα μπορούσε να επηρεάσει την κατεύθυνσή σας αυτή η αλλαγή;

Σίγουρα θα επηρεάσει, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει λιγότερο ενδιαφέρον, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αυτό είναι και κάτι που βλέπω σαν πρόκληση, πάντα θέλω να το βλέπω έτσι, γιατί και με τον Bastian δένουμε τόσο σε μουσικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο και νομίζω πως θα βγάλουμε πολύ καλό υλικό.

Soilwork Bjorn "Speed" Strid

Παρόλο που είναι σίγουρα θλιβερό να χάνετε έναν τόσο σπουδαίο ντράμερ, πιστεύεις πως η ανάμειξη του ονόματός σας με τους Megadeth θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη προβολή στους Soilwork;

Το ελπίζω, νομίζω πως είμαστε μια πολύ υποτιμημένη μπάντα, μεγάλη μεν, αλλά σε σχέση με άλλα συγκροτήματα νιώθω πως είμαστε πολύ υποτιμημένοι, ελπίζω να έχουμε παραπάνω προβολή επειδή είμαστε μια μπάντα που ξεκίνησε από χαμηλά στη Σουηδία, και τώρα ο ντράμερ μας πάει στους Megadeth. Ο Dave Mustaine επέλεξε προσωπικά τον Dirk και νομίζω αυτό λέει πολλά και για τους Soilwork, είμαι σίγουρος πως πολλοί θα μας τσεκάρουν τώρα και λόγω του Dirk.

Έχετε ήδη κλείσει εμφανίσεις μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 2017, οπότε ποια είναι τα σχέδιά σας για έναν νέο δίσκο; Έχετε κάποια ιδέα για το πού θα κινηθείτε μουσικά;

Δύσκολο να σου πω, δεν έχουμε γράψει κάτι ακόμη, αλλά ίσως από το φθινόπωρο να μπούμε σταδιακά σε mode σύνθεσης, όπως είπα και προηγουμένως, τα δυο νέα κομμάτια "Death Resonance" και "Helsinki" δίνουν μια μικρή ιδέα για το πού θα πάει ο ήχος μας μελλοντικά, θέλουμε να δουλέψουμε αρκετά στις δυναμικές και να χτίσουμε κάτι μοναδικό.

Έκανες και μια guest εμφάνιση στο ντεμπούτο των Earthside, στο κομμάτι "Crater". Πώς ήρθες σε επαφή με την μπάντα; Σκοπεύεις να συνεργαστείς και μελλοντικά μαζί τους;

Ναι, είναι μια σπουδαία μπάντα, νομίζω πως ήρθαν σε επαφή με τον Jens Bogren ενώ ηχογραφούσαμε το "The Living Infinite", επειδή ήθελαν να κάνει τη μίξη του δίσκου τους και φαντάζομαι πως τους είπε ότι ήταν στο στούντιο με τους Soilwork, έτσι προέκυψε, ήθελαν να τραγουδήσω σε ένα κομμάτι τους και το έκανα, τόσο απλά.

Σου άρεσε ο δίσκος;

Ναι, είναι φοβερά φιλόδοξη δουλειά, πολύ εντυπωσιακή και είμαι περίεργος να δω πού θα πάνε στο μέλλον.

Θα μπορούσες να δεις αυτήν την progressive πλευρά να βγαίνει και στους Soilwork; Ήδη στις τελευταίες σας δουλειές πειραματιστήκατε αρκετά...

Σίγουρα, εφόσον έχει νόημα, θέλω πάντα κάθε κομμάτι να παίρνει αυτό που του αξίζει, δεν μου αρέσει να είναι τεχνικό ή progressive χωρίς λόγο, πρέπει να βγαίνει φυσικά αυτό. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, πάντα προσπαθούμε να εκπλήξουμε τους εαυτούς μας και τους ακροατές μας και νομίζω πως ακόμη το πετυχαίνουμε σε κάθε άλμπουμ.

Η χώρα μας είναι αρκετά παραμελημένη από τους Soilwork όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις σας, αλήθεια, δεν σας έχει γίνει κάποια πρόταση τα τελευταία χρόνια

Νομίζω πως δεν είχαμε καμία πρόταση, τουλάχιστον όσο ξέρω για τα τελευταία χρόνια, δεν έχω ακούσει κάτι και είναι κρίμα, ξέρω πως η οικονομία έχει προβλήματα, αλλά σίγουρα δεν έχουμε παίξει αρκετά στην Ελλάδα, είναι μια από τις χώρες που υπάρχουν πολλοί φίλοι του metal, αλλά δεν καταφέρνουμε ποτέ να έρθουμε, οπότε θα πρέπει να το δουλέψουμε αυτό.

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Death Resonance" από τον Νίκο Καταπίδη.

  • SHARE
  • TWEET