Captain Crimson: «Θέλουμε να θυμίσουμε στον κόσμο πώς να ροκάρει σωστά»

Μιλήσαμε με δύο μέλη της ανερχόμενης Σουηδικής heavy rock μπάντας για τον νέο δίσκο, τις μουσικές καταβολές τους και το Orebro.

Από τον Κώστα Πολύζο, 10/11/2016 @ 13:45

Με το καταπληκτικό τρίτο στουντιακό πόνημα των Σουηδών Captain Crimson να έχει μόλις κυκλοφορήσει, ζητήσαμε από τους Stefan Lillhager (κιθάρα/φωνή) και Chris David (μπάσο) να μας βάλουν στο νόημα του νέου τους δίσκου. Στη συζήτηση που παρατίθεται πιο κάτω θα διαβάσετε τις λεπτομέρειες πίσω από τη δημιουργία του "Remind", το πόσο έχουν επηρεαστεί από τα '70s, τα άμεσα σχέδιά τους, αλλά και την άποψή τους σχετικά με το αιώνιο ερώτημα «τι συμβαίνει επιτέλους στο Orebro;»

Τα τελευταία δύο χρόνια ήσασταν αρκετά ενεργοί κυκλοφορώντας δύο δίσκους και ένα live EP σε ψηφιακή μορφή. Θα πρέπει να νιώθετε υπερπαραγωγικοί, σωστά;

Stefan Lillhager: Τα τελευταία δύο χρόνια πολλά καλά πράγματα συνέβησαν στο συγκρότημα. Μετά τον πρώτο μας δίσκο "Dancing Madly Backwards" αλλάξαμε τη σύνθεση των Captain Crimson και πολλά πράγματα ταίριαξαν πολύ καλά. Αυτήν τη στιγμή είναι πολύ εύκολο για εμάς να δημιουργήσουμε καινούργια μουσική.

Chris David: Πραγματικά γουστάραμε να παίζουμε και να αράζουμε στο προβάδικο, οπότε ήταν πολύ εύκολο για μας να προχωρήσουμε. Το κάθε μέλος των Captain Crimson ασχολείται με διαφορετικά θέματα γύρω από το συγκρότημα, κάτι που κάνει πιο εύκολο το να επικεντρωνόμαστε μονίμως στα σωστά πράγματα.

Συγκρίνοντας το "Remind" με τις προηγούμενες δουλειές σας, πόσο θα έλεγες ότι έχετε αλλάξει ή εξελιχτεί;

S: Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε τα τραγούδια για το "Remind", όλοι μας συμφωνήσαμε πως ήταν απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να γράψουμε περισσότερο κανονικού τύπου τραγούδια. Αν συγκρίνεις αυτά του "Remind" με εκείνα του "Ageless Time", εκείνα του νέου μας δίσκου είναι περισσότερο κλασικού τύπου rock 'n' roll, με τα κουπλέ και τα ρεφρέν και με τα περισσότερα να είναι διάρκειας κάτω των τεσσάρων λεπτών. Στο "Ageless Time" προσπαθήσαμε να εκφράσουμε τους εαυτούς μας ως καλούς μουσικού και νομίζω πως ο κόσμος μπορεί να το αντιληφτεί αυτό. Το "Dancing Madly Backwards" ήταν το πρώτο μας άλμπουμ και τη δεδομένη στιγμή οι Captain Crimson ήταν απλά ένα μικρό project για τους περισσότερους από εμάς. Όλοι μας παίζαμε σε διαφορετικές μπάντες εκείνη την εποχή και απλά έψαξα να βρω κάποιους μουσικούς που θα ενδιαφέρονταν να με βοηθήσουν να βγάλω αυτόν τον δίσκο γιατί αγαπούσα την μουσική των '60s και '70s. Το "Remind" είναι ένα χαρμάνι από διάφορες δεκαετίες και διαφορετικά είδη μουσικής και προσπαθούμε να βρούμε κάτι το καινούργιο σε αυτήν τη μίξη.

Ο ήχος του δίσκου είναι ζεστός και οργανικός και ταιριάζει τέλεια με το είδος που παίζετε. Ποιος ήταν ο παραγωγός; Μήπως ηχογραφήσατε αναλογικά; Δώσε μας μερικές λεπτομέρειες πίσω από τη δημιουργία του.

C: Όχι δεν είναι αναλογική η ηχογράφηση, αλλά χρησιμοποιήσαμε όσο το δυνατόν λιγότερα plugins και πράγματα στον υπολογιστή. Προσπαθήσαμε να πάρουμε έναν πολύ καλό βασικό ήχο με μόνο τους ενισχυτές και τα μικρόφωνα. Παραγωγός ήταν Jocke Frisco, ο οποίος έχει κάνει την παραγωγή σε όλους μας τους δίσκους. Τον ηχογραφήσαμε στο υπόγειο home studio μας το οποίο ονομάζουμε "The Crimson Cove". Πάντα προσπαθούμε να ηχογραφούμε όσο το δυνατόν περισσότερο ζωντανά για να αιχμαλωτίσουμε το σωστό groove και συναίσθημα. Για το "Remind" το ρυθμικό μέρος ηχογραφήθηκε ζωντανά και στη συνέχεια κάναμε τα φωνητικά και τα solo.

Νομίζω πως μπορεί κάποιος να βρει διάφορα στοιχεία στη μουσική σας, από κλασικό rock τύπου Led Zeppelin, έως και περισσότερο μοντέρνο heavy rock. Οπότε πως προέκυψε όλο αυτό το χαρμάνι που λέτε και πιο πάνω; Έγιναν όλα βάσει σχεδίου ή δουλέψατε την οποιαδήποτε ιδέα είχατε;

S: Ο καθένας μας έχει διαφορετική σχέση με τη μουσική, κάτι το οποίο έγινε εμφανές κατά τη δημιουργία του δίσκου. Ο Andreas [σ.σ.: Eriksson - κιθάρες] είναι αυτός που γράφει τα περισσότερα riff και τις βάσεις των τραγουδιών, αλλά όλοι μας συμμετέχουμε στη δημιουργική διαδικασία.

Captain Crimson

Το "Bells From The Underground" μου θυμίζει πολύ τους Trouble, οπότε με αφορμή αυτό θα ήθελα να μου πείτε ποιες μπάντες έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση του ήχου σας;

C: (γέλια) Αυτή είναι μια καλή ερώτηση! Ακούμε τόσο διαφορετική μουσική που μου είναι δύσκολο να σου πω. Για παράδειγμα εγώ ακούω πολύ hard rock και metal, ενώ ο Mikael [σ.σ.: Lath - τύμπανα] δεν ακούει σχεδόν καθόλου metal. Κοινός τόπος είναι η αγάπη μας για την old school μουσική! Αυτό που έχω να πω για το "Bells From The Underground" είναι πως όταν έγραψα το μεσαίο μέρος άκουγα πολύ το τελευταίο άλμπουμ των Black Sabbath "13". Τα πάντα στον καινούργιο μας δίσκο, από το εξώφυλλο μέχρι τον ήχο στις κιθάρες, αποπνέουν αυτό το vintage συναίσθημα.

Μιας και χρησιμοποίησες τον όρο "vintage" είναι λογικό κάποιος να ισχυριστεί πως το "Remind" θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στα '70s; Μια τέτοια μπάντα θέλετε να γίνετε;

S: Δεν θέλουμε να επαναδημιουργήσουμε κάτι. Όμως, όλοι μας ακούμε '70s μουσική, οπότε υποθέτω πως ίσως γι' αυτό να συμβαίνει αυτό που λες...

C: Δεν θέλουμε να είμαστε μια '70s μπάντα, καθώς αντλούμε έμπνευση εξίσου από περισσότερο μοντέρνα μουσική. Μου αρέσει να μας προσδιορίζω ως ένα heavy rock συγκρότημα. Από την άλλη μεριά βέβαια, πολλή καλή rock μουσική κυκλοφόρησε στα '70s, οπότε υποθέτω πως είναι καλό να αναφέροντα κάποιοι στους Captain Crimson ως μια '70s rock μπάντα.

Τι θέλετε να θυμίσετε [λογοπαίγνιο με τον τίτλο του άλμπουμ] στον κόσμο με τον καινούργιο σας δίσκο;

S: Το "Remind" είναι ένας δίσκος που θα θυμίσει σε όλους μας το πόσο μικρή είναι η ζωή και ως εκ τούτου θα πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και τον πλανήτη μας. 

C: Κάπου διάβασα μια κριτική που έγραψε κάποιος πως θέλαμε με τον δίσκο να θυμίσουμε στον κόσμο πώς να ροκάρει, κάτι που είναι πολύ σωστό! (γέλια)

Το "Alone" είναι ένα πανέμορφο τραγούδι και σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μου στον δίσκο. Πόσο δύσκολο είναι να γράψετε ένα τόσο απλό αλλά ταυτόχρονα τόσο έντονο και βιωματικό τραγούδι; Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα από το άλμπουμ;

S: Το συναίσθημα στο "Alone" βγαίνει από τη στενάχωρη και μοναχική κιθάρα και αυτό το συναίσθημα το παίρνω απευθείας από τα ακόρντα που παίζει ο Andreas. Οι στίχοι μου ήρθαν αφού διάβασα ένα άρθρο για την ενδοοικογενειακή βία.

C: Ήταν λίγο δύσκολο να φέρουμε αυτό το τραγούδι εκεί που θέλαμε και νομίζω πως καθυστέρησε και την κυκλοφορία του δίσκου, καθώς έπρεπε τελικά να το ηχογραφήσουμε σε δύο διαφορετικά κλειδιά. Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το "Bells From The Underground" γιατί είναι το πιο heavy. Μου αρέσει πολύ επίσης και το συναίσθημα στο "Remind". Βασικά μου αρέσουν όλα τα τραγούδια του δίσκου! (γέλια)

Captain Crimson

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Υπάρχουν σκέψεις για κάποια περιοδεία; Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Captain Crimson;

C: Σε πρώτη φάση θα παίξουμε support σε δυο-τρία show των Blues Pills στη Σουηδία το διάστημα Νοέμβρη/Δεκέμβρη. Στη συνέχεια σκοπεύουμε να περιοδεύσουμε αρκετά το 2017. Έχουμε προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις στη Σουηδία και στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε στην κεντρική Ευρώπη τον Φεβρουάριο. Έχουμε, επίσης, κλείσει και κάποιες εμφανίσεις σε φεστιβάλ το καλοκαίρι.

Και πώς είναι να παρακολουθεί κάποιος τους Captain Crimson ζωντανά;

S: Θα παρακολουθήσει ένα show γεμάτο ενέργεια και θετικά vibe. Πάντα θέλουμε να ερχόμαστε κοντά με στο κοινό μας και να τους προσκαλούμε στη μουσική. Η μουσική είναι διασκέδαση και εμπειρία και εμείς θέλουμε να λειτουργούμε ως ο μεσολαβητής σε αυτήν την κατάσταση.

C: Κάποιος να περιμένει την ένταση στο 11, headbanging, solo κιθάρας και μπάσου, πολλή ενέργεια και ροκάρισμα! Όλα όσα θες δηλαδή από ένα σωστό rock show!

Και για να κλείσουμε... τι συμβαίνει στο Orebro και έχει εξελιχτεί σε Rock πρωτεύουσα με τόσες σπουδαίες μπάντες; Έχει κάτι το νερό;

S: Αν εννοείς μπάντες όπως οι Graveyard, Witchcraft, Millencolin, Truckfighters, Dead Man, Wolf, Asteroid κλπ... όχι! Δεν έχει κάτι το νερό. Απλά όλοι είμαστε πάνω κάτω στην ίδια ηλικία και γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε όταν το Orebro ήταν μια βαρετή πόλη και αυτό μας ανάγκασε να ψάξουμε διαφυγή και εναλλακτικές για να περνάμε καλά.

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Remind" από τον Κώστα Πολύζο.

  • SHARE
  • TWEET