Jennie-Ann Smith: «Από μικρή τραγουδούσα jazz, soul, pop και κλασικό rock»

Η τραγουδίστρια των Avatarium μίλησε αποκλειστικά στο Rocking.gr λίγο πριν τον ερχομό της στην Ελλάδα

Από τον Μάνο Πατεράκη, 08/02/2016 @ 09:59

Οι Avatarium, το side-project του φοβερού και τρομερού Leif Edling των Candlemass, επισκέπτονται τη χώρα μας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 19 και 20 του μηνός. Με αφορμή αυτές τις εμφανίσεις και τον περσινό, δεύτερο δίσκο τους που προσωπικά συμπεριέλαβα στις αγαπημένες μου κυκλοφορίες της χρονιάς, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την τραγουδίστρια με την θεατρική ρετρό φωνή, Jennie-Ann Smith, η οποία τυχαίνει να είναι και η γυναίκα του κιθαρίστα Marcus Jidell και, όπως μας αποκάλυψε, συμμετέχει όλο και περισσότερο στη δημιουργική διαδικασία της μπάντας.

Καλησπέρα Jennie-Ann! Πού σε πετυχαίνω;

Αυτήν τη στιγμή χαλαρώνω έπειτα από ένα ωραίο δείπνο. Ελπίζω να έχω ένα ήρεμο βράδυ επιτέλους. Έχει -20 βαθμούς στην Στοκχόλμη και πολύ χιόνι.

Ευτυχώς, εδώ είναι αρκετά πιο ζεστά, όπως θα διαπιστώσεις και εσύ όταν μας επισκεφτείς σε μερικές μέρες. Θα είναι η πρώτη σου φορά στην Ελλάδα;

Για μένα, είναι η πρώτη φορά που δίνω συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οπότε μου φαίνεται απλά υπέροχο. Ανυπομονώ πολύ γι' αυτές τις συναυλίες. Ο Marcus και οι άλλοι, σε αντίθεση με μένα, έχουν ξαναπαίξει στην Ελλάδα.

Μας έχετε καμιά έκπληξη στο σετ σας;

Όταν έχεις να κάνεις με ζωντανή μουσική, πάντα θα υπάρχουν εκπλήξεις. Σίγουρα θα τα δώσουμε όλα και θα προσπαθήσουμε να σας προσφέρουμε όση περισσότερη έμπνευση μπορούμε.

Avatarium

Πώς έχει αποδεχτεί ο κόσμος τον περσινό σας δίσκο; Εδώ στην Ελλάδα άρεσε σε πολλούς.

Χαίρομαι που το ακούω. Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη. Είναι φοβερό που είμαστε τόσο τυχεροί. Απ' ό,τι φαίνεται, αυτό που κάνουμε αρέσει στον κόσμο! Το έχουν υποδεχτεί πολύ εγκάρδια. Το βρίσκω υπέροχο που ο κόσμος νοιάζεται τόσο πολύ και έχει τόσο ενθουσιασμό για τη μουσική με αυτόν τον τρόπο.

Τις προάλλες έβλεπα το video clip του "Pearls And Coffins" που έχει πολύ επαγγελματική παραγωγή. Είχατε για τον δεύτερο δίσκο σας σημαντικά μεγαλύτερο μπάτζετ από το ντεμπούτο;

Όταν έχεις την τύχη να απολαμβάνεις επιτυχία κάποιου μεγέθους, τότε υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να επενδύσουν περισσότερο. Αλλά, αλήθεια, η ουσία δεν είναι τα λεφτά και ο οικονομικός παράγοντας. Είναι και η δημιουργικότητα. Δεν έχουν σημασία τα λεφτά, αν δεν έχεις μια καλή ιδέα. Είναι ένας συνδυασμός μεγάλων μυαλών, με φιλοδοξίες, που ενώνουν τις δυνάμεις τους. Στο σημείο που βρισκόμαστε με τον δεύτερο δίσκο μας, ξέρουμε καλύτερα το τι θέλουμε και ποιά κατεύθυνση θέλουμε να ακολουθήσουμε.

Πες μας με ποιόν τρόπο, λοιπόν, ήταν διαφορετική η δημιουργία του "The Girl With The Raven Mask" από το ντεμπούτο σας;

Ήταν αρκετά διαφορετική. Προσωπικά, ενεπλάκην πολύ περισσότερο στη διαδικασία. Θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο μουσικό παρά απλά τραγουδίστρια. Χάρηκα που συμμετείχα στις ενορχηστρώσεις. Ο Leif ήρθε στο στούντιο του Marcus με τα demo και ηχογράφησαν μαζί κάποια rough demo. Έπειτα, πήγα κι εγώ και δοκιμάσαμε διαφορετικές ενορχηστρώσεις και διαφορετικούς ήχους. Μιλήσαμε για τους στίχους, τις διαθέσεις, το vibe και τα συναισθήματα των τραγουδιών. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ακούς πολύ περισσότερο εμένα σε αυτόν το δίσκο. Και όλη την μπάντα. Έφερα πολύ περισσότερο τις μουσικές μου προτιμήσεις...

Και ποιές είναι αυτές οι προτιμήσεις;

Προέρχομαι από διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο. Από πολύ μικρή τραγουδούσα jazz, soul, pop και κλασικό rock. Τα έφερα όλα αυτά μαζί μου. Είναι μια μίξη του τι είμαι και τι είναι οι υπόλοιποι. Πραγματικά, δεν υπάρχει λόγος να κατηγοριοποιήσεις αυτό που κάνουμε. Ο στόχος μας είναι να φτιάχνουμε καλή μουσική, που να αρέσει σε εμάς.

Είχες ακούσει καθόλου Candlemass πριν τους Avatarium;

Όχι ιδιαίτερα. Στην πραγματικότητα είχα ακούσει περισσότερα από τους Krux, γιατί ο Marcus είχε δουλέψει με τον Leif σε αυτούς. Μου είχαν βάλει να ακούσω κάμποσα πράγματα από αυτούς. Μου άρεσαν οι Krux, αλλά δεν μπορώ να πω ότι άκουγα ενεργά τη μουσική τους. Δεν ακούω πολύ metal.

Είναι δύσκολο να είσαι στην ίδια μπάντα με τον άντρα σου;

Όχι! Απεναντίας! Είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Γνωριστήκαμε σαν μουσικοί συνάδελφοι. Δουλέψαμε μαζί με Σουηδούς καλλιτέχνες. Από εκεί μεγάλωσε το πράγμα. Γίναμε φίλοι και σήμερα είμαστε παντρεμένοι! Όταν δουλεύουμε, τον θεωρώ συνάδελφο. Πιστεύω πως είναι ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών και αισθάνομαι ευλογημένη που δουλεύω μαζί του.

Ποιά τραγουδίστρια είναι το είδωλό σου;

Είναι κάμποσες, είναι δύσκολο να διαλέξω μία. Θα έλεγα την Emmylou Harris, την Joni Mitchell, την Aretha Franklin και την Tina Turner. Αυτές είναι οι καλλιτέχνιδες που με εμπνέουν.

Avatarium

Τώρα, πες μας μερικά μυστικά για την Jennie-Ann! Ποιά είναι τα πάθη σου, πέρα από τη μουσική;

(γέλια) Βασικά, έχω και δεύτερη καριέρα. Με ενδιαφέρει πολύ η ψυχοθεραπεία. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Σπουδάζω επίσης. Την μελετάω στο πανεπιστήμιο. Εξασκούμαι και την μελετάω. Επίσης, με εμπνέει πολύ η φύση και η άσκηση. Φυσικά, με απασχολούν και τα κοινωνικά ερωτήματα... Είναι πολλά πράγματα.

Με τους Avatarium να μεγαλώνουν, υποθέτω ότι ο χρόνος γίνεται πιο περιορισμένος.

Έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά πρέπει να κάτσεις να το σκεφτείς επειδή η ζωή είναι μικρή. Ωστόσο, είναι πολυτέλεια να έχουμε τέτοια προβλήματα. Είναι προνόμιο και φοβερή κατάσταση. Σίγουρα θα τα βολέψουμε όλα με κάποιο τρόπο.

Τι ακούς τελευταία;

Το "White Album" των Beatles, πολύ Bill Evans και Bach, μια σουηδική μπάντα που λέγεται Amason και ένα άλμπουμ της Mavis Staples, παραγωγής Ry Cooder, που λέγεται "We'll Never Turn Back". Τον αγαπάω αυτόν τον δίσκο.

Βγάζει δίσκο και φέτος η Mavis Staples, με πολλούς διάσημους μουσικούς να της γράφουν τραγούδια.

Αλήθεια; Δεν το ήξερα αυτό! Είναι η ηρωίδα μου! Την είδα ζωντανά πριν δυο χρόνια, ήταν 73 χρονών τότε. Η παρουσία της στη σκηνή και η φωνή της ήταν φοβερά! Είναι μεγάλο είδωλο! Την έχω δει δύο φορές στην Στοκχόλμη. Τη δεύτερη φορά ήταν μετά από χειρουργείο στο ισχίο, αλλά ρόκαρε! Είναι μεγάλη έμπνευση να βλέπεις τραγουδίστριες να συνεχίζουν για τόσο καιρό την καριέρα τους, διότι υπάρχει διαφορά στο πόσο καιρό παραμένουν ενεργοί οι τραγουδιστές και πόσο οι τραγουδίστριες.

Αυτό ήταν λοιπόν. Τα λέμε στη σκηνή! Τα τελευταία λόγια σου ανήκουν για να απευθυνθείς στο κοινό σας.

Ξέρω ότι όσοι έρθουν στις συναυλίες θα δουν ένα φοβερό show, γιατί λατρεύουμε να είμαστε στη σκηνή. Είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα ρεπερτόριο φοβερών κομματιών. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους οπαδούς μας στην Ελλάδα. Θα το απολαύσουμε που θα αφήσουμε πίσω το σουηδικό χιόνι για λίγο καιρό!

  • SHARE
  • TWEET