«A Buyer's Guide»: Robert Plant

Ο πάλαι ποτέ τραγουδιστής των Led Zeppelin; Για δοκιμάστε καλύτερα ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους τραγουδιστές-δημιουργούς

Από τον Κώστα Σακκαλή, 30/09/2014 @ 11:37
Αρχικά μοιάζει αυταπόδεικτο: ο Robert Plant θα μνημονεύεται για πάντα ως ο τραγουδιστής των Led Zeppelin. Κι όμως, για να το σκεφτούμε λίγο...

Robert Plant

Σχεδόν 35 χρόνια προσωπικής καριέρας μπορεί να μην είναι ικανά να σβήσουν τα μεγαλεία ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της ιστορίας του rock, η διαφορετικότητα του ύφους του όμως είναι ικανή να κερδίσει έναν μεγάλο αριθμό ακροατών διαφορετικού ύφους που δεν ξέρουν ή δεν τους ενδιαφέρει η πορεία του με τους Page, Bonham, Jones. Σας φαίνεται απίθανό; Σπάνιο ναι, αλλά όπως αποδεικνύει και η ακόλουθη ματιά στην καριέρα του έχει πλέον χτίσει μία καθαρά δική του βάση που του δίνει υπόσταση ως καλλιτέχνη χωρίς καμία άλλη αναφορά στο παρελθόν του.

Buy Or Die
Robert Plant And The Strange Sensation - Mighty ReArranger Mighty Re-Arranger
Sanctuary (2005)

Παρότι ήδη είχε «προειδοποιήσει» για το στυλ που θα ακολουθήσει είτε με τις προηγούμενες δουλειές του με τον Page είτε με το "Dreamland", το "Mighty Re-Arranger" είναι η πρώτη επίσημη πλήρης επίδειξη της νέας του εικόνας σε solo δίσκο. Μιας εικόνας που από τη μία υπονοούσε όλη του η προσωπική καριέρα αλλά και που ταυτόχρονα είναι ένα άλμα σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο δίσκο του. Παρότι γενικά αποφεύγει το ύφος του macho ροκά του παρελθόντος του με τους Led Zeppelin  χρησιμοποιεί σοφά τις ηλεκτρικές στιγμές του δίσκου ταυτόχρονα με μία προσέγγιση τόσο παραδοσιακή (με στοιχεία από διάφορους πολιτισμούς) όσο και σύγχρονη που δεν λυπάται να χρησιμοποιήσει και κάποια μοντέρνα κόλπα για μία έναν απολύτως επίκαιρο ήχο. Πάνω από όλα όμως γράφει πανέμορφα τραγούδια.
Robert Plant / Alison Krauss - Raising Sand Raising Sand
Rounder (2007)

Υπό την αριστουργηματική καθοδήγηση του T-Bone Burnett ο Robert Plant συνεργάζεται με την bluegrass/country τραγουδίστρια και βιολινίστρια Alison Krauss και αυτό που προκύπτει είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα ταιριάσματα φωνών που έχουν επιχειρηθεί τα τελευτά χρόνια. Κάνοντας και οι δύο ένα πλαϊνό βήμα από τα βασικά τους είδη, συναντιούνται κάπου στη μέση σε blues, Americana και folk ήχους. Το αποτέλεσμα είναι τόσο καλό που κριτικές και κοινό το αποθεώνουν εξίσου και μάλιστα θεωρείται crossover δίσκος, δηλαδή δίσκος με απήχηση και πέρα από τα όρια του είδους του.  Παρότι όλες οι εκτελέσεις είναι διασκευές, οι ερμηνείες είναι τόσο επιτυχημένες ώστε όχι μόνο είναι συνήθως καλύτερες των αυθεντικών αλλά και έχουν γίνει απολύτως δικές τους.
 
Must Have
Robert Plant - Fate Of Nations Fate Of Nations
Es Paranza (1993)

Το "Fate Of Nations" είναι ο δίσκος που προωθήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο από το κραταιό (τότε) MTV με αποτέλεσμα ο Plant να μπει σε μία γενιά ανθρώπων που ίσως ήξεραν το παρελθόν του με τους Led Zeppelin αλλά σίγουρα αγνοούσαν την προσωπική του καριέρα. Αυτό εξάλλου οδήγησε και στη θρυλική (για τη γενιά των 30-άρηδων του σήμερα) ειδική unplugged εκπομπή με τον Jimmy Page. O ίδιος δηλώνει ότι για την ηχογράφηση του "Fate Of Nations" γυρνάει στη μουσική και τα συγκροτήματα των '60s για να αντλήσει έμπνευση και, πέρα από τη διασκευή στο "If I Were A Carpenter", αυτό που λαμβάνει είναι η μίξη των διαφόρων πολιτισμών με το αυξανόμενο, τότε, ενδιαφέρον του για την παράδοση της ανατολικής μουσικής. Παρότι ο δίσκος είναι αρκετά κιθαριστικός, το τραγούδι που θα γίνει πιο γνωστό είναι το σχεδόν pop "29 Palms" μαζί με τα πιο χαρακτηριστικά του δίσκου "Calling To You" και "I Believe".
Robert Plant And The Band Of Joy - Band Of Joy Band Of Joy
Rounder (2010)

Η ονομασία του δίσκου προκύπτει από το folk συγκρότημα που διατηρούσε ο Plant τη δεκαετία του '60 και αυτό είναι από μόνο του ενδεικτικό. Η εξαιρετική φόρμα στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώθηκε και από αυτόν, τον τελευταίο μέχρι τώρα, δίσκο του. Σαν ύφος και ενορχήστρωση μοιάζει να είναι μία συνέχεια του "Mighty Re-Arranger" αλλά είναι σαφές ότι το "Raising Sand" που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δύο έχει αφήσει τα σημάδια του. Περιλαμβάνει στη συντριπτική του πλειοψηφία διασκευές από τόσο διαφορετικές μεταξύ τους πηγές όσο οι Low από τη μία και τα αμερικάνικα δημοτικά τραγούδια από την άλλη. Παρότι ο δίσκος δεν έδωσε δυνατά single, το "Satan, Your Kingdom Must Come Down" ξεχωρίζει ενώ θα το θυμόμαστε πάντα και ως το τραγούδι τη σειράς "Boss".
 
Other Essentials
Robert Plant - The Principle Of Moments The Principle Of Moments
Es Paranza (1983)

Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Plant ήταν πολύ όμοιος με τον πρώτο αλλά με μία σημαντική διαφορά. Περιέχει το τραγούδι που μέχρι πολύ πρόσφατα (αν όχι και μέχρι σήμερα) ήταν το καλύτερο που είχε η προσωπική του δισκογραφία. Αναφέρομαι φυσικά στο "Big Log". Κατά τα άλλα ο υπόλοιπος δίσκος είναι μια απομάκρυνση του Plant από κάθε τι Zeppelin-ικό. Ο ήχος του είναι φανερά επηρεασμένος από τη μόδα στην παραγωγή στα 80s με αποτέλεσμα να ακούγεται πλέον ξεπερασμένος. Συνθετικά, πάντως, το AOR / blue eyed soul στυλ του είναι καλό για τα δεδομένα του είδους και φυσικά οι μουσικοί που τον πλαισιώνουν έχουν αντληθεί από την αφρόκρεμα των session-άδων και όχι μόνο (π.χ. Phil Collins στα drums).
Jimmy Page & Robert Plant - Walking Into Clarksdale Walking Into Clarksdale
Atlantic (1998)

Η επιτυχία της σύμπραξης των Page και Plant στο "No Quarter Unledded" προετοίμασε το έδαφος για ένα άτυπο reunion των Led Zeppelin πράγμα που δεν έγινε ποτέ αφού από το πλάνο έμεινε έξω ο John Paul Jones, πιθανότατα ακριβώς για να αποφευχθούν συγκρίσεις με το ένδοξο παρελθόν.  Το πολυδιαφημισμένο τότε αποτέλεσμα είναι όντως μία από τις καλές στιγμές στην προσωπική δισκογραφία του Plant (και μάλλον η καλύτερη στην αντίστοιχη του Page) φέρνοντάς τον ξανά σε επαφή με τα blues αλλά και στο στεγνό rock στοιχείο που κατά τα άλλα απουσιάζει (μέχρι και τώρα) από τη δισκογραφία του. Παρά την επιτυχία του δίσκου, όμως, όπως δείχνουν και τραγούδια όπως το "Most High" η καρδιά του μάλλον ήταν τότε αλλού.
Robert Plant And The Sensational Space Shifters - Lullaby... And The Ceaceless Roar Lullaby... And The Ceaseless Roar
Nonesuch (2014)

Πολύ πρόσφατος δίσκος αφού τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ούτε μήνα κυκλοφορίας και όμως εύκολα καταλαμβάνει θέση στις πιο ξεχωριστές στιγμές του με μόνη απορία μήπως με την πάροδο του χρόνου ανέβει και ψηλότερα (γιατί για τα ...χαμηλά ο ανταγωνισμός είναι ανυπέρβλητος). Δικαιώνοντας την εικόνα ενός μουσικού που δεν σταματά να εξελίσσεται συνδυάζει με φρεσκάδα και έμπνευση εικοσάχρονου τους αφρικανικούς ρυθμούς με τους ηλεκτρονικούς ήχους και συνεχίζει ένα ασταμάτητο (όπως δείχνει) σερί εξαιρετικών δίσκων. Καμία ντροπή που μία ομάδα συνθετών τον βοηθάει στο δημιουργικό κομμάτι, το όραμα του δίσκου και η καθοδήγηση είναι ξεκάθαρα δική του. Αφήστε τον Jimmy Page να λέει, το παρόν και το μέλλον του Plant δεν (μπορεί να) έχει καμία σχέση με τον «golden god» των αφηνιασμένων blues rock και εξεζητημένων τσιρίδων.
 
Nerd Alert
Robert Plant - Dreamland Dreamland
Mercury (2002)

Δεν είναι φυσικά το μόνο άλμπουμ διασκευών του Robert Plant παρότι είναι αυτό που περισσότερο έχει μείνει ως τέτοιο. Δεν είναι τυχαίο φυσικά, είναι η μόνη φορά που οι διασκευές είναι σε τόσο γνωστά αλλά και σημαντικά ομοιογενή τραγούδια. Από τα 60s folk-rock standards "Hey Joe" και "Morning Dew" μέχρι τραγούδια τροβαδούρων όπως ο Bob Dylan και ο Tim Buckley ο Plant αποκαλύπτει τις επιρροές του. Περισσότερο από αυτό όμως κάνει μία πολύ επιτυχημένη επανεκκίνηση στην καριέρα του διαμορφώνοντας τον ήχο που θα τον συνοδεύει έκτοτε και εγκαινιάζοντας ίσως την πιο επιτυχημένη καλλιτεχνικά περίοδο της προσωπικής του δισκογραφίας. Υπό αυτή την έννοια ίσως το "Dreamland" να αφορά και περισσότερο κόσμο από τους αφοσιωμένους οπαδούς του που θέλουν να ακούσουν τη δική του ερμηνεία σε γνωστά τραγούδια.
 
Only On Discount
Robert Plant - Shaken 'N' Stirred Shaken 'N' Stirred
Es Paranza (1985)

Αυτές οι παραγωγές που έκαναν εκεί στα 80s όταν ανακάλυπταν την τεχνολογία ήταν ικανές να καταστρέψουν και τα καλύτερα τραγούδια, σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει όταν οι συνθέσεις είναι και από μόνες τους απαράδεκτες. Αν το σκεφτήκατε έχετε φτάσει πολύ κοντά στο "Shaken And Stirred". Δεν πα να έκανε επιτυχία το "Little By Little", ούτε αυτό ούτε ο υπόλοιπος δίσκος έχει κάτι να επιδείξει σε βαθμό που πλέον να θέλει πολύ γερό στομάχι για να ακουστεί. Το κατώτατο σημείο του, δε, είναι ότι καταφέρνει ακόμα και τη φωνή του Plant να τη μετατρέψει σε ένα άχρωμο computerized κατασκεύασμα.
 
Live
Robert Plant And The Band Of Joy: Live From The Artists Den Live From The Artists Den
Universal Music Group (2012)

Δεν είναι πολλά τα live που έχει κυκλοφορήσει ο Robert Plant και κυρίως δεν είναι πολλά αυτά που τα τραγούδια των Zeppelin δεν κατακλύζουν το σετ. Καθότι αν θέλαμε live εκτελέσεις των Zeppelin θα είχαμε καλύτερες επιλογές προτείνουμε ως καλύτερη ζωντανή στιγμή του το DVD "Live From The Artists Den" από το 2012 και με τους Band Of Joy, μία ομάδα έμπειρων μουσικών του Nashville. Παρότι κι εδώ έξι τραγούδια από το παλιό του συγκρότημα κάνουν την εμφάνισή τους, τα περισσότερα είναι αγνώριστα και απολύτως προσαρμοσμένα στο τωρινό του ύφος, αυτό που συνοπτικά μπορούμε να αποκαλέσουμε americana. Το υπέροχο "Tangerine", του οποίου πιθανόν και να μην υπάρχει άλλη ζωντανή ηχογράφηση ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Η ουσία όμως βρίσκεται στα υπόλοιπα που περιέχονται στην πλειοψηφία τους στο δίσκο με το όνομα του συγκροτήματος. Δυστυχώς δεν είναι ένα «live best of», δεν έχει τέτοιο ο Plant, είναι όμως η καλύτερη συναυλιακή εικόνα τού που βρίσκεται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.


A Compilation
Μία συλλογή των καλύτερων στιγμών της προσωπικής καριέρας του Plant δεν είναι δύσκολο να χωρέσει σε 80 λεπτά. Αυτό που είναι αδύνατο είναι να κρατηθεί μία σχετική ομοιογένεια σε αυτήν αφού είναι εύκολα διακριτές τουλάχιστον δύο (αν όχι τρεις) φάσεις της δισκογραφίας του. Επιλέγοντας ως συνήθως τη χρονολογική σειρά τουλάχιστον αποκτούμε μία καλή ιδέα της εξέλιξης του μουσικού μέσα στα χρόνια.

1. Big Log (The Principle Of Moments)
2. Ship Of Fools (Now And Zen)
3. Calling To You (Fate Of Nations)
4. I Believe (Fate Of Nations)
5. 29 Palms (Fate Of Nations)
6. Shining In The Light (Walking Into Clarksdale)
7. Upon A Golden Horse (Walking Into Clarksdale)
8. Heart In Your Hand (Walking Into Clarksdale)
9. Funny In My Mind (I Believe I’m Fixing To Die) (Dreamland)
10. Another Tribe (Mighty Re-Arranger)
11. Shine It All Around (Mighty Re-Arranger)
12. Freedom Fries (Mighty Re-Arranger)
13. All The King's Horses (Mighty Re-Arranger)
14. Rich Woman (Raising Sand)
15. Gone Gone Gone (Raising Sand)
16. Please Read The Letter (Raising Sand)
17. Satan Your Kingdom Must Come Down (Band Of Joy)
18. Embrace Another Fall (Lullaby...And The Ceaseless Roar)
  • SHARE
  • TWEET